Natuur en Milieu

Vijf miljoen Braziliaanse boeren klagen Monsanto aan

Help door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Transgene soja werd 14 jaar geleden illegaal Brazilië binnengesmokkeld en vormt inmiddels 85 procent van de totale productie.

Vijf miljoen Brazilianen hebben de Amerikaanse agro-industrieel Monsanto aangeklaagd. Ze weigeren heffingen te betalen voor gewassen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In de negentiger jaren begon Monsanto zijn genetisch aangepaste soja in de Verenigde Staten op de markt te brengen.

Transgene soja

De soja van Monsanto bevat een gen van een bacterie dat de planten immuun maakt voor de herbicide Roundup, die boeren kunnen gebruiken om onkruid te verdelgen terwijl de sojaplanten er niet onder lijden.

De eerste transgene sojazaden werden in 1998 illegaal vanuit Argentinië naar Brazilië gesmokkeld. Het gebruik ervan was tot het afgelopen decennium verboden. Sinds het verbod is opgeheven is 85 procent van alle sojabonen (25 miljoen hectare) in het land genetisch gemodificeerd.

Afgelopen jaar was Brazilië na de Verenigde Staten de op één na grootste producent en exporteur van sojabonen. Ze worden gebruikt voor veevoer, sojaolie of biobrandstof. Een kwart van de Braziliaanse export van landbouwproducten bestaat uit genetisch aangepaste soja.

Rechtszaak

Vier jaar geleden spanden vijf miljoen grote en kleine Braziliaanse producenten een rechtszaak aan tegen Monsanto. De Amerikaanse chemiegigant zou ten onrechte twee procent van de waarde van de jaarlijkse oogst ontvangen.

Vanaf 2003-2004 eist Monsanto dat producenten van transgene soja twee procent van hun omzet afstaan, aldus vertegenwoordiger van de grote producenten Neri Perin.

Advocaten van de producenten zeggen dat hun cliënten daardoor twee keer moeten betalen voor de zaden. “Monsanto krijgt betaald wanneer het zijn zaden verkoopt. Volgens de wet hebben producenten het recht de zaden te vermenigvuldigen en nergens op aarde staat geschreven dat ze opnieuw moeten betalen,” zei advocaat Jane Berwanger. “Producenten betalen in feite een privé-belasting op de productie.”

Hoger beroep

soja29437948723948234Afgelopen april stelde rechter Giovanni Conti de producenten in de zuidelijke Braziliaanse staat Rio Grande do Sul in het gelijk. Hij gaf Monsanto opdracht de heffingen die de agroreus sinds 2004 heeft ontvangen terug te storten.

Monsanto ging in hoger beroep waardoor er pas in 2014 opnieuw uitspraak wordt gedaan in de zaak. Ondertussen ontvangt het Amerikaanse bedrijf nog steeds heffingen.

Op hetzelfde moment verspreidt de transgene soja zich ondanks protesten van milieuactivisten razendsnel door Brazilië. Transgene soja wordt in 17 van de 26 staten geteeld. De productie concentreert zich in de staten Mato Grosso, Parana en Rio Grande do Sul.

Zoals communicatiedirecteur van Monsanto Phil Angell in 1998 in New York Times Magazine zei: “We willen er zo veel mogelijk van verkopen. De veiligheid laten we over aan de FDA.”

Bronnen: AFP, RT.com

Gerelateerd:

 

1 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Biff
Biff
11 jaren geleden

Frankenfood!!

p r
p r
11 jaren geleden

dat is goed nieuws ik woon in belgie en net wat cr eens hier geschreven heeft schaam ik ook dat zij fabriek hier in Belgie staat, het moet weg hier .

lightknight
lightknight
11 jaren geleden

waarom geen mega massale boycot tegen die monsanto smeerlappen

IIS
IIS
11 jaren geleden

Het gaat er bij mij gewoon niet in dat al waar en mens van moet leven en uit de natuur komt en een primaire levensbehoefte is kan toebehoren aan één enkele onderneming. Het is ongehoord dat zodra een gen wordt aangepast men zich een hele boon, zaad, vrucht, groente of plant kan toe-eigenen. M.i. kan geen enkele wet of bedrijf boven dat staan wat de natuur aan ons heeft gegeven. Monsanto chanteert in feite met de wet in de rug heel de wereld en kan als het wil ons laten uithongeren zodra Monsanto niet dat krijgt wat het wil.

Ook op Hawaii zijn hele proefvelden met genetisch gemanipuleerde producten waar met steun en bescherming van de Amerikaanse overheid Monsanto ongestoord zijn gang kan gaan.

http://www.youtube.com/watch?v=AF84S8Um4Tw&feature=relmfu

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x