Homepagina » Binnenland » ‘Bijna schandalig’: Nederland werd week voor aanslagen Brussel gewaarschuwd voor terreurbroers, maar deed niets
'Bijna schandalig': Nederland werd week voor aanslagen Brussel gewaarschuwd voor terreurbroers, maar deed niets

‘Bijna schandalig’: Nederland werd week voor aanslagen Brussel gewaarschuwd voor terreurbroers, maar deed niets

Nederland werd al op 16 maart dit jaar gewaarschuwd voor de terreurbroers El Bakraoui. Ibrahim El Bakraoui blies zichzelf vorige week op in de luchthaven Zaventem en zijn broer Khalid pleegde de zelfmoordaanslag in het metrostation Maalbeek.

Ibrahim stond al in september 2015 op een watchlist in Amerika. Hij werd in 2014 ondanks een negatief advies van de gevangenis vervroegd vrijgelaten. Hij zat vast omdat hij in Brussel een agent had neergeschoten.

Ibrahim was ook de man die in juli vorig jaar vanuit Turkije naar Nederland was uitgezet. Hij mocht via Schiphol gewoon Nederland binnenkomen.

NYPD

Volgens minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie hebben Nederland en België een dag later, op 17 maart, gesproken over de radicale achtergrond van de broers. Dat wordt echter ontkend door directeur-generaal van de Belgische federale gerechtelijke politie Claude Fonteine.

Van der Steur zei in eerste instantie dat de informatie afkomstig was van de FBI, maar nu blijkt dat de politie van New York Nederland een week voor de aanslagen heeft ingelicht over de broers. Het bericht werd ontvangen van de Intelligence Division van de New York Police Department, schrijft de minister in een brief.

Dinsdagavond moest Van der Steur zich in de Tweede Kamer verdedigen over de aanslagen in Brussel. De fracties wilden weten waarom de Nederlandse veiligheidsdiensten niets hebben gedaan na de Amerikaanse waarschuwing voor de broers El Bakraoui.

Onbegrijpelijk

Van der Steur gaf in het debat aan dat de Nederlandse overheid geen fouten heeft gemaakt, en schrijft nu ook dat inhoudelijk het standpunt ongewijzigd blijft. Ook premier ‘onderste steen boven’ Rutte stelt dat Nederland geen fouten heeft gemaakt rond de Brusselse aanslagplegers.

Oppositiepartijen zeiden dat het ‘onbegrijpelijk’ en ‘bijna schandalig’ is dat Nederland na de informatie niet actief op zoek is gegaan naar de broers. De oppositie begrijpt niet waarom Nederland geen actie heeft ondernomen toen bekend werd dat de Belgische broers waren geradicaliseerd en werden gezocht.

NRC Next onthulde afgelopen week dat Van der Steur als universitair docent tientallen studenten liet klussen in zijn woning. De zogenoemde ‘klus-nullen’, die geen vergoeding kregen, moesten het grind van de oprit harken, koken voor Van der Steur en zijn vrienden en de monumentale trap in de was zetten. De minister woont in een kasteel in Warmond.

[Knack]


Vind je deze info goed? Deel het dan met iedereen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. President Hollande, heeft vandaag geen meerderheid gekregen binnen de regering om de grondwet te wijzigen waardoor er verregaande bevoegdheden zouden mogelijk worden om een staat van beleg te kunnen afkondigen.
  Hollande kwam binnen drie dagen na de aanslag in Brussel met het wetsvoorstel!
  Snel zijn ze dan He? Menswaardige oplossingen kunnen deze heersers niet bedenken.
  De mogelijkheid tot een Politiestaat is even weer terug gedrongen.

  23 likes
 2. Maar natuurlijk deed niemand wat. Dat is de bedoeling ook telkens. Het is maar dat het nu dreigde uit te lekken. Geloof me, achter de schermen is er van alles mis en dreigt men het ware verhaal bekend te maken aan het volk dat nog steeds slaapt en dat ook zal blijven doen.

  23 likes
 3. Mooi hè, mag gewoon aanblijven, niets aan de hand. Moet jij eens je huur 1 maand vergeten. Echt, dit is te schandalig voor woorden.

  18 likes
 4. Verschillende landen, landelijke instellingen, regeringsinstellingen, ministers en medewerkers hebben/maken fouten, wat betreft terrorisme.
  Ze schuiven wel allemaal de zwarte piet naar elkaar of iemand anders door, maar in the end hebben ze allemaal fouten gemaakt….geen discussie daarover.
  Wat me wel stoort, als ik mijn job niet goed doe, dan mag ik vertrekken (C4) maar zulke mensen, instellingen mogen rustig blijven verder doen, terwijl dat ze vele doden op hun geweten hebben…kunnen deze heren/dames zich nog wel in de spiegel bekijken, of hebben ze echt geen eer/geweten!!

  7 likes
  • Nope geen geweten, nog scrupules en de empathie van deze mensen is slechter dan dat van een theelepel.
   Dit zijn mensen die behoren tot de 4% van deze aardkloot. Psychopaten.

   9 likes
 5. Maar het ware verhaal is al lang duidelijk, het wachten is dat de msm ermee komen.

  https://www.youtube.com/watch?v=Y_E35bbFP1E

  De msm lijken toch een langzame ommekeer te maken. Toevallig keek ik weer eens DWDD want daar viel ik te vaak bij in slaap en hoorde Dominique Fiqc zeggen dat ze Linda en Wendy nogal eens door elkaar haalt, waarschijnlijk dezelfde plastische chirurg. Dat het zo belachelijk is als je normaal ouder wil worden niet en om de haverklap voor de spiegel staat om je hoofd op rimpels en plooien te checken. Dat hoort er nl. tegenwoordig bij. Als je er bij wil horen tenminste. Bij de club waar je alleen mee telt als je van alles en nog wat aan je uiterlijk laat doen.
  Maar dit is volgens de Amerikaanse wetten, ze proberen het er wel overal in te rammen maar vergeet niet dat die op uiterlijk gefixeerde types een knagend gebrek aan zelfvertrouwen hebben.
  Alles wat ze doen en denken is ze aangeleerd. Daar horen die verbouwingen aan hun hoofd ook bij.
  Te gek voor woorden. Wake up daar.

  8 likes
  • Er is geen sprake van een ommekeer. Ze kunnen gewoon niet anders. Je kunt niet telkens blijven liegen, soms geef je een stukje waarheid weg; anders ben je je cliënten kwijt.

   2 likes
 6. Natuurlijk reageren ze niet.
  Nederland is het voorbeeld uit de klas en de “hoofd marionet”van de elite.
  Als er geen aanslag geweest was, konden ze geen angst zaaien en geen verregaande privacy maatregelen gaan bedenken. 🙂

  9 likes
 7. Onze regering dient niet meer het landsbelang, alleen nog het politiek belang. MH17, bonnetjesaffaire, schietpartij ridderhof, en zo zijn er nog wel meer schandelijke voorbeelden te noemen, van der Steur blijft, dankzij de machtsarrogantie van Rutte gewoon zitten waar hij zit…..

  8 likes
 8. we worden geregeerd door incapababele marionetten. dat mogen we uiteindelijk het electoraat kwalijk nemen, nietwaar?

  6 likes
 9. We zitten in een aandelenoorlog. Mede door privatisering. Kijk eens bij the Brussels Airport company wiki. Wie de eigenaren zijn en de overnames. Het hartlogo die Wilfried van Assche ingevoerd heeft stond ook op de vloer van de bataclan gesmeerd. Deze meneer heeft te lang over de verbouwing gedaan van het vliegveld en heeft een rechtszaak van de 51 vliegmaatschappijen aan zijn broek hangen.
  De chiphol affaire had ook met investeringen en aandelen te maken. Demmink speelde daar ook een rol bij. Meer om de staat(koning) zijn aandelen te behouden en wordt daarom niet aangepakt. De verschillende geheime diensten dienen dus grootaandeelhouders. Zij vreten elkaar op. Met alle gevolgen van dien. Voor ons dan. Wij als offers.
  Mensen gaan kiezen voor Wilders, die 2 vlaggen dient(Nederlandse en Israëlische op zijn kamer) Ook niet echt soeverein te noemen, maar wel de perfecte manier om de agenda verder door te voeren. D66 hetzelfde probleem. Het maakt dus eigenlijk niet uit op wie je stemt, want het systeem(financieel) bepaalt de richting. De richting van totale controle. Mede door technologie.
  Als er dingen worden doorgevoerd door politiek, dan zijn het pietlut dingen/vaak contradixie regels voor gewone man/vrouw. Hierdoor neemt men recht af door chaos en tegelijkertijd neemt de controle toe.
  Tja, wat doen we eraan? Niks dus. Leven bij bosjesmensen(oerwoud) is misschien nog de enige optie.

  4 likes
 10. Hmm,

  Ik zie hier toch de hand van Israël, Zionisten, Obama\VS, Erdogan\Turkije in om
  deze regering in NL om te duwen, zodat hun agent Geert Wilders versneld op het
  toneel gehesen kan worden…

  5 likes
  • Juist ja. Direct of indirect is Wilders schuldig. Een feitenvrij non argument door een vertegenwoordiger van slapend nl. Gaat u schamen in een links hoekje

   0 likes
 11. We hebben een monster gecreerd…….. na jaren van gedogen,onder het vloerkleed vegen en horen zien en zwijgen komt dit eruit, niet vreemd….oorzaak en gevolg (karma) nog erger?? men duld geen kritiek, die mensen worden weg gezet als, haat zaaien, en al die andere leuke benamingen…..kortom de democratie van nu heeft een dictatoreale kant…..inmiddels hebben we een kabinet die de verzorgings staat heeft afgebroken,het gaat over het grote geld,als gevolg is gebleken dat Nederlanders graag in de pot graaien,hoezo mag dat niet…..burgers hebben geen vertrouwen meer (zou je aan moeten werken als politici) we gaan gewoon door,maakt niet uit wat u van ons vindt,wij doen t geweldig!!! we hebben een mooi gezegde,zachte heelmeesters maken stinkende wonden…..wie oh wie of wat gaat het tij keren?????? het is niet alleen een Nederlands probleem maar in Europa gaat het precies hetzelfde,hier ook wat of wie gaat daar het liefst met zachte dwingende hand weer structuur brengen,zonder dicipline,regels en structuur hou je geen enkele samenleving overeind en helemaal niet als die zo divers is,dus ja zucht….. jammer van dat mooie kikkerlandje en jammer van dat mooie historische oude Europa,we hebben het zelf gedaan….

  3 likes
 12. Gisteren bij de VPRO. Een onderwerp over werking geheime dienst. In dit geval de FBI. Hoe informanten radicalen moeten opsporen/in de val moeten lokken. Dat dit niet werkt, onschuldige mensen worden opgepakt. Zo’n verhaal is al langer bekend. Moslims voelen zich genaa*d door uitlokking. Het kan ook zo zijn dat iemand door de geheime dienst radicaliseert. Meegetrokken wordt door intimidatie. Een aanslag kan dus zo zelf gestuurd worden door aandeelhouders. Lees mijn bericht hierboven.

  2 likes
 13. Drie jaren terug, hadden de meesten op de VVD gestemd.

  2 likes
 14. Waarom stoort de woordcombinatie ‘BIJNA schandalig’ mij?

  2 likes
 15. “twee Belgische moslim broers zijn erg geradicaliseerd” zegt de NYPD tegen de nederlandse (en Belgische) veiligheidsdiensten, ze bevinden zich in België. wat raar dat onze minister van veiligheid geen actie onderneemt. wat belachelijk is is de veronderstelling dat de Minister hier iets had moeten/kunnen doen.
  maar dat is makkelijk he. gewoon zwart maken die man, misschien moet ie dan wel weg, misschien wel het hele kabinet….

  0 likes
 16. Een familielid van mij is particulier aandeelhouder en zegt dat de gewone man moet opstaan. Hij stemt trouwens NEE tegen het Oekraïne verdrag, omdat de particuliere aandelenmarkt ook zo verder instort door corruptie. Maar ook de pensioenfonds bv. Nederlands belang dus.
  Niet verwacht he van een aandeelhouder?

  0 likes
 17. Mark wil tot 1/7 als EU Voorzitter geen gezeik en daarna tot de verkiezingen de rit uitzitten. Dus Van der Steur blijft, ook als bakt hij ze nog bruiner dan Opstelten,hetgeen (tot voor kort) bijkans voor onmogelijk werd gehouden.Er is ‘n ware inteelt cultuur waar ieder1 elkaar dekt: old boys network, Minerva,Rutte stage gelopen bij de vader van Van der Steur, etc. België slaat al ‘n giga plee figuur,NL volgt. Het MinJus komt 1 miljard te kort en weet niet hoe dit kan. Laatste kolder: Onno Hoes is benoemd in ‘n functie bij ‘t COA. Nou ja zeg! Er is geen andere keuze dan ‘n proteststem te laten horen via de PVV. Gaat naar de 76+.Men is ‘t spuugzat.

  0 likes
 18. Aanslagjes toch nep maar bedoeld om angst te zaaien.

  0 likes
  • Ja is zo, maar de bedoeling erachter is om verdere technologisering door te voeren. Dat levert weer geld op. De enige markt die nog groeit is technologie en wapenhandel. Maar dan draait het niet om het product zelf, maar om het geld waar weer mee gespeculeerd kan worden. Tip: verdiep je eens in het financieel systeem, want daar draait alles om.

   0 likes
 19. En in België heeeft een politicus direct ook een zondebok gevonden. http://www.standaard.be/cnt/dmf20160327_02205843
  http://www.standaard.be/cnt/dmf20160329_02208222► dit is over de FBI die NL info gaf over de aanslagen

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

bakstenen

Wat zit er achter de mysterieuze stapels bakstenen die relschoppers in Amerikaanse steden vinden?

Er zijn verschillende filmpjes opgedoken van grote ...

minneapolis

Wat een Democratische senator te maken heeft met de chaos in Minneapolis

De Amerikaanse stad Minneapolis staat in brand. ...