Binnenland

‘Bijna schandalig’: Nederland werd week voor aanslagen Brussel gewaarschuwd voor terreurbroers, maar deed niets

Help ons door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nederland werd al op 16 maart dit jaar gewaarschuwd voor de terreurbroers El Bakraoui. Ibrahim El Bakraoui blies zichzelf vorige week op in de luchthaven Zaventem en zijn broer Khalid pleegde de zelfmoordaanslag in het metrostation Maalbeek.

Ibrahim stond al in september 2015 op een watchlist in Amerika. Hij werd in 2014 ondanks een negatief advies van de gevangenis vervroegd vrijgelaten. Hij zat vast omdat hij in Brussel een agent had neergeschoten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Ibrahim was ook de man die in juli vorig jaar vanuit Turkije naar Nederland was uitgezet. Hij mocht via Schiphol gewoon Nederland binnenkomen.

NYPD

Volgens minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie hebben Nederland en België een dag later, op 17 maart, gesproken over de radicale achtergrond van de broers. Dat wordt echter ontkend door directeur-generaal van de Belgische federale gerechtelijke politie Claude Fonteine.

Van der Steur zei in eerste instantie dat de informatie afkomstig was van de FBI, maar nu blijkt dat de politie van New York Nederland een week voor de aanslagen heeft ingelicht over de broers. Het bericht werd ontvangen van de Intelligence Division van de New York Police Department, schrijft de minister in een brief.

Dinsdagavond moest Van der Steur zich in de Tweede Kamer verdedigen over de aanslagen in Brussel. De fracties wilden weten waarom de Nederlandse veiligheidsdiensten niets hebben gedaan na de Amerikaanse waarschuwing voor de broers El Bakraoui.

Onbegrijpelijk

Van der Steur gaf in het debat aan dat de Nederlandse overheid geen fouten heeft gemaakt, en schrijft nu ook dat inhoudelijk het standpunt ongewijzigd blijft. Ook premier ‘onderste steen boven’ Rutte stelt dat Nederland geen fouten heeft gemaakt rond de Brusselse aanslagplegers.

Oppositiepartijen zeiden dat het ‘onbegrijpelijk’ en ‘bijna schandalig’ is dat Nederland na de informatie niet actief op zoek is gegaan naar de broers. De oppositie begrijpt niet waarom Nederland geen actie heeft ondernomen toen bekend werd dat de Belgische broers waren geradicaliseerd en werden gezocht.

NRC Next onthulde afgelopen week dat Van der Steur als universitair docent tientallen studenten liet klussen in zijn woning. De zogenoemde ‘klus-nullen’, die geen vergoeding kregen, moesten het grind van de oprit harken, koken voor Van der Steur en zijn vrienden en de monumentale trap in de was zetten. De minister woont in een kasteel in Warmond.

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
frans
frans
8 jaren geleden

President Hollande, heeft vandaag geen meerderheid gekregen binnen de regering om de grondwet te wijzigen waardoor er verregaande bevoegdheden zouden mogelijk worden om een staat van beleg te kunnen afkondigen.
Hollande kwam binnen drie dagen na de aanslag in Brussel met het wetsvoorstel!
Snel zijn ze dan He? Menswaardige oplossingen kunnen deze heersers niet bedenken.
De mogelijkheid tot een Politiestaat is even weer terug gedrongen.

J. Hofmans
J. Hofmans
8 jaren geleden

Maar natuurlijk deed niemand wat. Dat is de bedoeling ook telkens. Het is maar dat het nu dreigde uit te lekken. Geloof me, achter de schermen is er van alles mis en dreigt men het ware verhaal bekend te maken aan het volk dat nog steeds slaapt en dat ook zal blijven doen.

J@n
J@n
8 jaren geleden

Mooi hè, mag gewoon aanblijven, niets aan de hand. Moet jij eens je huur 1 maand vergeten. Echt, dit is te schandalig voor woorden.

faith
faith
8 jaren geleden

Maar het ware verhaal is al lang duidelijk, het wachten is dat de msm ermee komen.

https://www.youtube.com/watch?v=Y_E35bbFP1E

De msm lijken toch een langzame ommekeer te maken. Toevallig keek ik weer eens DWDD want daar viel ik te vaak bij in slaap en hoorde Dominique Fiqc zeggen dat ze Linda en Wendy nogal eens door elkaar haalt, waarschijnlijk dezelfde plastische chirurg. Dat het zo belachelijk is als je normaal ouder wil worden niet en om de haverklap voor de spiegel staat om je hoofd op rimpels en plooien te checken. Dat hoort er nl. tegenwoordig bij. Als je er bij wil horen tenminste. Bij de club waar je alleen mee telt als je van alles en nog wat aan je uiterlijk laat doen.
Maar dit is volgens de Amerikaanse wetten, ze proberen het er wel overal in te rammen maar vergeet niet dat die op uiterlijk gefixeerde types een knagend gebrek aan zelfvertrouwen hebben.
Alles wat ze doen en denken is ze aangeleerd. Daar horen die verbouwingen aan hun hoofd ook bij.
Te gek voor woorden. Wake up daar.

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x