Homepagina » Gezondheid » Zijn we verslaafd aan vlees? (video)
Verslaafd aan vlees

Zijn we verslaafd aan vlees? (video)

Veel burgers vinden het zielig dat varkens in megastallen leven op één vierkante meter. Ze verwachten wel dat er goedkoop vlees in de supermarkten ligt.

Hoeveel vlees werkt de gemiddelde Nederlander jaarlijks eigenlijk naar binnen? Hoe kan de schijnbare tegenstelling tussen dierenwelzijn en vleesconsumptie worden opgelost?

Wat kunnen we doen om het gedrag van de vleesetende consument te veranderen? Volgens biologisch akkerbouwer en vegetarisch slager Jaap Korteweg is de bio-industrie niet nodig om heel de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien. Hij pleit er dan ook voor om het dier uit de voedselketen te halen.

Voedselrevolutie

Steeds meer wetenschappers geven aan dat vlees en melk buitengewoon inefficiënte voedingsmiddelen zijn. Voor de productie zijn grote hoeveelheden water en graan nodig. De plantaardige eiwitten die aan dieren worden gevoerd, worden door de dieren grotendeels omgezet in lichaamswarmte en mest, en slechts voor een klein deel in dierlijke eiwitten.

Daarom is volgens Korteweg een voedselrevolutie nodig. Het dier moet uit de voedselketen, waarmee plantaardige eiwitten rechtstreeks door mensen geconsumeerd worden. Door nieuwe inzichten kunnen vleesvervangers worden gemaakt met dezelfde structuur en smaak als vlees en van dezelfde grondstoffen.

Toenemende honger

Een dier kan worden vervangen door een machine die van veevoer vlees maakt, aldus Korteweg. Er komt dan een enorme besparing op land en water. Het gekapte regenwoud in de laatste 40 jaar kan weer terug in functie. We kennen bovendien de risico’s niet die dierziekten, antibioticagebruik en ammoniak met zich meebrengen voor de volksgezondheid.

Korteweg is erin geslaagd om plantaardige vleesvervangers te maken die volgens topkoks niet van echt vlees te onderscheiden zijn. Megastallen en de bio-industrie zorgen volgens hem juist voor meer ecologische problemen en toenemende honger in de wereld.

Bronnen: Ncrv.nl, Refdag.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Hullie schreef:

  Ik denk niet dat ze echte vleeseter zich druk maakt om het welzijn van de (vlees)dieren zoals in de eerste regel wordt gezegd. Als dat wel zo was, waren we met ons allen allang flink gaan minderen op de vleescomsumptie. Wanneer je het vlees op je bord met de helft vermindert, ben je met biologisch vlees niets duurder uit. Of probeer eens iets te doen met (kastanje)champignons of noten ipv vlees. Smaakt heerlijk!

  0 likes
 • garriet60 schreef:

  k,mag graag eens stukje vlees eten hoor zowel varken als rund .maar ik vind wel dat die varkens niet op een 4 kante meter thuis horen .ook zij behoren met z,n allen in hun vertrouwde wei zoals ook de koeien .ze mogen van mij die vierkante meters wel afbreken .een varken in engeland ziet er beter uit dan het varken wat hier gekweekt wordt

  0 likes
 • chef schreef:

  wij eten al maanden geen vlees en.
  melk drinken we ook niet meer,
  we missen er niets aan. en ik voel me stukken beter:)

  0 likes
 • JustMe schreef:

  Ik ben stapelgek op vlees.

  Ik eet echter alleen vlees van dieren die een vrij leven hebben gehad zoals o’sullivan, buitengewone varkentjes, Jersey vlees etc. (biologisch vlees).

  Vlees van supermarkten vermijd ik zoveel mogelijk tenzij ik zeker weet dat het dier een goed leven heeft gehad (onderzoek doet wonderen).

  0 likes
 • beppje schreef:

  Een machine die van veevoer vlees ma
  akt ? Dat lijkt me echt sterk !
  Ik eet geen vlees meer uit de supermarkt of van de megastallen.Mijn (rund)vlees komt nu uit de natuur in de omgeving,het heet wildernisvlees en smaakt mij erg goed.
  Er is niets dat mij zo opkikkert als een zelfgemaakte runderbouillon !

  0 likes
 • JustMe schreef:

  [quote name=”beppje”]Een machine die van veevoer vlees ma
  akt ? Dat lijkt me echt sterk !
  Ik eet geen vlees meer uit de supermarkt of van de megastallen.Mijn (rund)vlees komt nu uit de natuur in de omgeving,het heet wildernisvlees en smaakt mij erg goed.
  Er is niets dat mij zo opkikkert als een zelfgemaakte runderbouillon ![/quote]

  Beppie, bedankt voor de tip van Wildernisvlees. Hij staat bij mijn favorieten.

  0 likes
 • harri schreef:

  het lichaam van een dier te eten is dode lijk te eten
  hoe kan wie dan ook over liefde praten als hij/zij nog steeds lijken van de dode dieren eet?
  dolores cannon zeidat 30000 mensen geen voedsel meer gebruikt voor hun dagelijks onderhoud ze hebben geswiched naar licht of prana
  onze evolutie is die kant op, grof vuil stinkend dood lichaam van dieren niet meer te eten
  vedas vertelen daar over nuwkeurig
  je kan niet liefde voor mens hebben zonder voor het ten minste dieren niet te voelen

  0 likes
 • kengai schreef:

  Maar ook dieren die biologisch en of natuurlijk gekweekt worden, worden vermoord als ze nog erg jong zijn, deze dieren gaan ook niet vrijwillig naar het slachthuis en mogen in een lange rij staan wachten tot ze op een afschuwelijke manier worden vermoord.
  Vlees is niet nodig, wij hebben een keus om eindelijk van holbewoner naar een beschaafd mens te gaan.

  0 likes
 • pietje schreef:

  Ik eet sinds iets langer als een jaar geen vlees (daarvoor weinig ) meer gewoon omdat ik het niet meer kan ruiken en zien ! Voel met uitstekend erbij ! We hebben het niet nodig dat is wat we moeten begrijpen! Weet je als je een paar maanden geen vlees meer eet en de buurvrouw staat vlees te braden en je hebt je raam of deur open dan stink het een soort van zoete bedorven geur ! Dat is wat ik ervaren heb en ben er erg blij om ! Lekker vleesloos lekker geen dode kadavers in mijn mond !

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  In de hele geschiedenis van de mens was de mens een omnivoor. Dierlijk voedsel is noodzakelijk voor de ontwikkeleing van de hersenen. het ging echt goed met de mens toen hij ontdekte dat hij schelpdieren kon eten. Bovendien geven dieren mest wat te gebruiken is om de grond vruchtbaar te houden. Veel vegetariers eten wel eieren en die mogen blij zijn een omnivoor zich om de haantjes bekommert (de helft van de kippen is haan). Men eet ook geitenkaas en 3 maal raden wie zich over de bokjes ontfermt. En goh mogen we ook gewoon genieten van een lapje vlees of vis of moet alles zo ontzettend serieus en bewust ?!! Trouwens biologisch vlees msmaakt beter en voller dan “gewoon” vlees. Halalvlees is ook goed (deze dieren hebben buiten gelopen en zijn gelukkig.

  0 likes
 • lida schreef:

  Het eten van vlees is iets wat je in je jeugd aanleert, op school werd je al verteld dat wij mensen alles eters zijn vanwege de samenstelling van ons gebit, omnivoor, ik denk de energie boost die je van vlees krijgt is er om ons harder te kunnen laten werken, die energie is maar tijdelijk!ze kan ook uit groente`s, noten, peulvruchten en fruit worden verkregen, vlees eters die al een kort lontje hebben kunnen agressiever worden van rood vlees, vlees is ook moeilijk verteerbaar en kan darmkanker veroorzaken, bovendien zitten er groei hormonen in en allerlei antibiotica en veel stresshormoon, ik heb de laatste jaren een grote weerstand tegen vlees,ik ben bewuster geworden zeg maar, een familie lid werkte op het slachthuis en vertelde hoe schapen huilen, hoe varkens en koeien zo heel goed aanvoelen wat er te gebeuren staat!op hol slaan en weg willen vluchten, wij onderschatten zo vaak dat dieren een ziel hebben en emotie`s plus dat ze ook nog over een sterker ontwikkelde geur en gehoor.

  0 likes
 • en nu... schreef:

  anti-vleeseters propaganda, mensen eten vlees of eten geen vlees. leg niet iemand jou wil op omdat jij graag (geen)vlees eet.
  Om de niet vleeseters te voeden worden er o.a. regenwouden gekapt hierbij komen talloze dieren om, en alleen maar omdat de niet vlees eter zo meegaand is met de dieren, dieren doden om op te eten kan niet, dieren doden om op die grond planten te planten om die op te eten vinden ze oke, ik vind het maar raar

  0 likes
 • lisanne schreef:

  Ik raad de mensen welk geloven in een vrij leven voor dieren voor de slacht voor vrij uitloop eieren/vlees aan om eens langs boederijen te gaan die claimen dat te hebben.(en slachthuizen)
  Dikbil koeien kunnen niet bevallen zonder keizersnede, koeien die je in de wei ziet zijn in zwangerschaps pauze als ze puber zijn 3-5 jaar worden ze gedood.
  Kippen in de wei? bestaat niet in nederland..vleeskippen leven enkele weken-maanden, legkippen max 11 -12 maand.
  http://www.koeienrusthuis.nl/
  Dit is een ex boeren zoon welk een opvang heeft gemaakt, bij hem zie je VOLWASSEN koeien;)
  Hopelijk openen meer mensen hun ogen en gaan we leven met ons hart ipv onze portomonee of tong.
  Kom zelf uit een boeren familie en heb op veel op boederijen gewerkt.
  Alles behalve natuurlijk of vriendelijk ondanks de etiketjes.
  Ben blij dat ik al 14 jaar niet meer mee werk aan deze wreedheden.

  0 likes
 • vegaatje schreef:

  ik ben al van af mijn jeugd vegetariër ik ben inmiddels 50. 42 jaar en niks meer gehad aan vlees.
  veel mensen eten elke dag vlees, dat is niet nodig de opkomst om elke dagen vlees te eten kwam pas na de 50tiger jaren. het was een luxe en zo liet je zien dat je een goede huisvrouw was. gelukkig hoefde mijn moeder zich niet te bewijzen, ze had een gezond verstand en een hart. ze was vegetariër en ze moest soms het op nemen tegen anderen.. maar ze hield stand.. en dus elke dag vlees is niet nodig en bovendien is vlees niet meer nodig er is genoeg voedsel. het is ontstaan als aanvulling bij de holbewoner als andere voedsel bronnen op waren. en zo zit het.

  0 likes
 • Kuifje-van-de -6e schreef:

  [quote name=”Aardebewoner”]In de hele geschiedenis van de mens was de mens een omnivoor.[/quote]
  De mens is voor 98% genetisch gelijk aan mensapen: door o.a vlees eten (na ontdekking van het vuur) heeft de mens zich afwijkend t.o.v. mensapen ontwikkeld. Edoch in de oertijd werd vlees niet in zulke hoeveelheden geconsumeerd als nu in de rijke landen,
  daarnaast eten wij nu de minst voedzame delen van het beest. En met een miljard chinezen die staan te popelen om ook allemaal obesitas te krijgen, vrees ik het ergste voor de laatste resterende natuurgebieden op aarde.
  Ik ben zowiezo niet bang dat de mensheid door massaal vegetarier te worden, terugzakt naar de intelligentie va mensapen: alle junkfood doet dit veel sneller en eficienter!

  0 likes
 • lisanne schreef:

  http://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4

  Mooie speech met veel uitleg.
  Moeite waard om tot t eind eens te beluisteren of je t eens bent of niet om vervolgens zelf na te kunnen denken.

  0 likes
 • Erique schreef:

  Tsja er zijn prima vleesvervangers op de markt.Heb ze zelf ook gegeten, alleen het is wel op basis van soja.De vraag is dan waar komt die soja vandaan & is het van reguliere afkomst of GMO .Eet zelf alleen nog halal kip + vis & als vegetarische vervanger hennepzaad.Jammer dat er van die sojaproducten ook niet op basis van hennepzaad is.
  Mensen moet je niet verbieden om vlees te eten, is hun eigen vrije keuze.Steeds meer mensen gaan minder vlees eten uit die eigen vrije keuze, is ook om me heen te merken.

  0 likes
 • pietje schreef:

  Als we even willen praten over een God wat in de bijbel staat geschreven is dat God (welke dan ook) net zoveel van dieren als mensen hield ! dus…..eet jij dan een medebewoner op ???? Er zijn zo vele vervangers zo moeilijk kan zijn toch niet zijn of je moet ontzettend dom en halstarrig zijn zoals de mediteraanse volkereren die echt alleen maar vlees eten en daarna ook nog bang zijn voor cholesterol waarvan ik niet geloof dat het bestaat maar als dat die mensen kan remmen om vlees te eten geloof ik in alles !

  0 likes
 • pietje schreef:

  ben tegen alle vlees er moet geen beestje sterven voor mij op geen enkele manier ! ook niet biologisch wat een shit !

  0 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  De link naar het gekapte regenwoud is vooral vermakelijk, hier in Brazilie, wordt voornamelijk oerwoud gekapt, voor waterdammen(zogenaamde groene energie, groen verwijst waarschijnlijk naar het groen dat voor deze duurzame energie moet verdwijnen), en voor akkergrond, die vervolgens gebruikt wordt voor het verbouwen van gesubsidieerde MAis en suiker, voor de produktie van ethanol(oftewel bio-brandstof), Feit is namelijk dat er hier steeds minder veeboeren zijn, omdat ook hier de overheid inzet op economie vernietigende groene enrgie die miljarden die ooit meer terug verdient worden mag kosten. Nu al kost deze groene waanzin al vele meer dan dat het voordelen heeft.

  Het water of akkergrond in dienst van de veevoer, staat in geen enkele verhouding tot de verspilling van water voor het verbouwen van bio-brandstof. ( 1liter brandstof uit mais, gebruikt 490 liter water, suiker 300). De huidige prolemen zouden zonder groene waanzin niet bestaan. de waarheid is hard!

  0 likes
 • Iris schreef:

  [quote name=”pietje”]Ik eet sinds iets langer als een jaar geen vlees (daarvoor weinig ) meer gewoon omdat ik het niet meer kan ruiken en zien ! Voel met uitstekend erbij ! We hebben het niet nodig dat is wat we moeten begrijpen! Weet je als je een paar maanden geen vlees meer eet en de buurvrouw staat vlees te braden en je hebt je raam of deur open dan stink het een soort van zoete bedorven geur ! Dat is wat ik ervaren heb en ben er erg blij om ! Lekker vleesloos lekker geen dode kadavers in mijn mond ![/quote]
  Ik eet nu sinds een jaar of 6 geen vlees meer en het bevalt mij ook uitstekend. De geur van gebraden of gegrild vlees blijf ik echter heerlijk vinden.

  0 likes
 • Marijan schreef:

  mijn zus (dit jaar 40) eet al vanaf haar 4e jaar vegetarisch. Ze is altijd bleek en heeft zeer dun haar. Een groot verschil met de rest van ons, 1 broer en 3 zussen. Diverse vegetariers die ik ken zijn mager, bleek en grijs.
  Wij mensen hebben vitamine A,D,E en K nodig en die haal je uit verzadigde, dierlijke vetten. betacaroteen is een pro-vitamine A en plantaardig, evenals D2 plantaardig is en D3 dierlijk, K1 ook plantaardig en K2 uit dierlijk verzadigd vet.
  Deze vitaminen uit verzadigd vet zijn nodig voor mineraalopname. Wij mensen kunnen niets met plantaardige vit. A,D en K. E is zowel uit plantaardig als uit dierlijk materiaal op te nemen. De enige uitzondering.
  Kijk ook naar http://gelderland.westonprice.nl/
  Voorwaarde voor gezonde dieren is grasgevoed vee van biologisch/dynamische afkomst.
  .

  0 likes
 • kip schreef:

  Vissen in de zee eten ook visjes. Dolfijnen eten ook vis. Waarom kan een mens geen vlees eten? Omdat het een leven is?
  planten en groenten leeft ook anders zou het niet groeien. Dan moet je ook geen een levensvorm eten. daar hoort ook planten bij.De enige oplossing is water drinken fruit en honing eten net als onze bijen dat zijn echte eters zonder schade te geven aan welk levensvorm. En ook geen houte meubels kopen van boom omgekapt.De rest vegataar hier is hypocriet.

  0 likes
 • Aap-Mens schreef:

  [quote name=”pietje”]Als we even willen praten over een God wat in de bijbel staat geschreven is dat God (welke dan ook) net zoveel van dieren als mensen hield ! dus…..eet jij dan een medebewoner op ???? Er zijn zo vele vervangers zo moeilijk kan zijn toch niet zijn of je moet ontzettend dom en halstarrig zijn zoals de mediteraanse volkereren die echt alleen maar vlees eten en daarna ook nog bang zijn voor cholesterol waarvan ik niet geloof dat het bestaat maar als dat die mensen kan remmen om vlees te eten geloof ik in alles ![/quote]
  Ja daarom werden er dieren aan “GOD” geofferd!!Omdat God zoveel van dieren hield.En een vis is ook een dier.Petrus was visser,voor de aquariumliefhebber is het nu goed??

  0 likes
 • Aap-Mens schreef:

  [quote name=”pietje”]Ik eet sinds iets langer als een jaar geen vlees (daarvoor weinig ) meer gewoon omdat ik het niet meer kan ruiken en zien ! Voel met uitstekend erbij ! We hebben het niet nodig dat is wat we moeten begrijpen! Weet je als je een paar maanden geen vlees meer eet en de buurvrouw staat vlees te braden en je hebt je raam of deur open dan stink het een soort van zoete bedorven geur ! Dat is wat ik ervaren heb en ben er erg blij om ! Lekker vleesloos lekker geen dode kadavers in mijn mond ![/quote]
  Dan nu maar ff naar de tandarts je hoektanden(vleesscheurtanden)laten verwijderen.Die heb je nu dan niet meer nodig!!

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  Ik eet alles zolang het maar uit de natuur zelf komt.Zodra de mens met voedsel begint te knoeien,komen we de toevoegingen ook weer tegen en die moet ik dus totaal niet.Bovendien heb ik een gebid gekregen om granen mee te malen en met hoektanden om vlees te scheuren.Dan nog even een vraagje??Is de vegetariër ziek??Nou dat wordt ie vanzelf wel door ondervoeding, omdat vlees ijzer/en andere metalen, en bouwstoffen levert, die de mens simpel weg nodig is.Maar wie op een kunststof biefstukje wil kauwen wens ik veel genoegen en plezier.Dan eet ik 10 maal liever een lekker dier.En ik jaag hem zelf wel.

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  [quote name=”beppje”]Een machine die van veevoer vlees ma
  akt ? Dat lijkt me echt sterk !
  Ik eet geen vlees meer uit de supermarkt of van de megastallen.Mijn (rund)vlees komt nu uit de natuur in de omgeving,het heet wildernisvlees en smaakt mij erg goed.
  Er is niets dat mij zo opkikkert als een zelfgemaakte runderbouillon ![/quote]

  En die Hooglanders waarvan ik wel vlees hebben een gelukkig leven gehad.

  0 likes
 • Dr. Who schreef:

  [quote name=”Marijan”]mijn zus (dit jaar 40) eet al vanaf haar 4e jaar vegetarisch. Ze is altijd bleek en heeft zeer dun haar. ..[/quote]

  Wat een onzin wordt hier weer verkocht. En niet alleen door Marijan. Ik ben ook al vegetariër sinds mijn vierde ongeveer. Ik ben niet bleek en hoewel mijn haar begint uit te dunnen heb ik er nog meer dan velen van mijn leeftijd.

  Als je zus er zo slecht uitziet is er ofwel iets mis met haar, ofwel eet ze zeer ongezond (als in te weinig afwisseling en te eenzijdig). Ofwel allebei. Misschien moet ze gewoon eens naar de dokter. En dan bedoel ik dokter, niet homeopaat of anderssoortige kwakzalvers.

  En voor de rest aan iedereen hier: als je er niets van afweet, zoek het dan op in plaats van je onwetendheid breed uit te smeren. Dat geldt ook voor andere topics.

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  [quote name=”Dr. Who”][quote name=”Marijan”]mijn zus (dit jaar 40) eet al vanaf haar 4e jaar vegetarisch. Ze is altijd bleek en heeft zeer dun haar. ..[/quote]

  Wat een onzin wordt hier weer verkocht. En niet alleen door Marijan. Ik ben ook al vegetariër sinds mijn vierde ongeveer. Ik ben niet bleek en hoewel mijn haar begint uit te dunnen heb ik er nog meer dan velen van mijn leeftijd.

  En voor de rest aan iedereen hier: als je er niets van afweet, zoek het dan op in plaats van je onwetendheid breed uit te smeren. Dat geldt ook voor andere topics.[/quote]
  Ja, en dan krijgen we wikipedia kennis ten tonele mr Who!!En voor dat ze uit zijn gezocht, is het artikel al weer uit zicht verdwenen.Ik zie liever reactie,s uit algemene ontwikkeling.De Hulde met de serie wikipedia.

  0 likes
 • kengai schreef:

  Brandenburg weer met zijn uiterst zwak relaas. Het meeste oerwoud word gekapt in opdracht van McDonald en Burgerking om vee erop te laten grazen, maar vooral sojateelt voor veevoer.
  Dan ter vergelijking 1 liter melk of 1 kilo vlees kost 10 keer zoveel voer en DUIZENDEN liters water en bio-brandstof hoeft voor mij ook niet.

  0 likes
 • Padja schreef:

  Moet er niet aan denken! Leven zonder vlees of vis..zo zonde!
  Plantjes en fruitjes mogen wel?

  Enneh voor de goede orde..ben er niet agressief door geworden hoor hahaha.
  En wat god betreft: daar gaf ie ons toch een heel dierenrijk voor. En slaven..om ze te hoeden..de schat!

  (En nee, ik schrijf god niet met een hoofdletter)

  0 likes
 • Dr. Who schreef:

  [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Dr. Who”]
  Ja, en dan krijgen we wikipedia kennis ten tonele mr Who!!…[/quote]

  wikipedia kennis is beter dan geen kennis, en alleszins veel beter dan “ik heb het van horen zeggen of gelezen op internet”.

  En als we ‘t over kennis hebben, als je denkt dat je vlees kunt verscheuren met je hoektanden, dan val je maar eens het eerstvolgende schaap aan en verscheur het maar met je tanden. Je zult dan wel merken dat er aan uw kennis ook iets schort. Kwestie van uw algemene ontwikkeling en ervaring op een hoger niveau te brengen. Veel geluk en laat vooral weten hoe het gegaan is.

  By the way, nog zo’n wikipedia weetje: gorilla’s hebben niet alleen krachtiger kaakspieren dan u, maar hun hoektanden doen de uwe ook verbleken. Nochtans zijn gorilla’s herbivoren. Tiens… raar hé?

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  Dr WHO By the way, nog zo’n wikipedia weetje: gorilla’s hebben niet alleen krachtiger kaakspieren dan u, maar hun hoektanden doen de uwe ook verbleken. Nochtans zijn gorilla’s herbivoren. Tiens… raar hé? Hunting Wolf Tjonge ik zou toch eens `animalplanet` op de tv aanzetten, en op verzoek de aanvraag doen, of apen ook vlees eten.Wiki zegt herbivoor he. Nou daag wiki, ik heb het totaal anders gefilmt gezien, en dan weet jij waarvoor die grote hoektanden dienen.Het eet wel terdege soortgenoten uit andere groepen.Zei ik al wikipedia troep, en nu kom je er ook nog mee!!!

  0 likes
 • Dr. Who schreef:

  [quote name=”Hunting Wolf”] of apen ook vlees eten[/quote]

  Begrijpend lezen?

  Gorilla’s zijn herbivoren. Chimpansees eten af en toe vlees en zijn zeer beschaafd, ze voeren zelfs oorlog zoals wij. Bavianen bijvoorbeeld zijn alleseters. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Met andere woorden, alle gorilla’s zijn apen, maar niet alle apen zijn gorilla’s.

  Er is zelfs een verschil te zien, en daar hoef je niet zo’n goeie ogen voor te hebben. Maar je moet wel kijken, natuurlijk.

  0 likes
 • kengai schreef:

  Men moet zich niet vergelijken met apen, die wel eens vlees eten, want kijk toch even naar onze zielige hoektandjes, dat stelt helemaal niets voor.
  En dan die slappe excuses dat plantjes ook gevoel hebben, misschien is dat zo, maar tot nu toe is er nog geen zenuwstelsel aangetroffen.
  Alleen omdat wij dieren niet kunnen verstaan, hebben wij het recht om maar alles met ze te doen wat willen, wel kortzichtig.

  0 likes
 • Marijan schreef:

  Wat een onzin wordt hier weer verkocht. En niet alleen door Marijan. Ik ben ook al vegetariër sinds mijn vierde ongeveer. Ik ben niet bleek en hoewel mijn haar begint uit te dunnen heb ik er nog meer dan velen van mijn leeftijd.

  Als je zus er zo slecht uitziet is er ofwel iets mis met haar, ofwel eet ze zeer ongezond (als in te weinig afwisseling en te eenzijdig). Ofwel allebei. Misschien moet ze gewoon eens naar de dokter. En dan bedoel ik dokter, niet homeopaat of anderssoortige kwakzalvers.

  En voor de rest aan iedereen hier: als je er niets van afweet, zoek het dan op in plaats van je onwetendheid breed uit te smeren. Dat geldt ook voor andere topics.[/quote]

  oh jaaa weetveel, wat weet jij nu van mijn zus?!! echte dokters met een witte jas zeker!!!

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  [quote name=”Dr. Who”][quote name=”Hunting Wolf”] of apen ook vlees eten[/quote]

  Begrijpend lezen?

  Gorilla’s zijn herbivoren. Chimpansees eten af en toe vlees en zijn zeer beschaafd, ze voeren zelfs oorlog zoals wij. Bavianen bijvoorbeeld zijn alleseters. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Met andere woorden, alle gorilla’s zijn apen, maar niet alle apen zijn gorilla’s.

  Er is zelfs een verschil te zien, en daar hoef je niet zo’n goeie ogen voor te hebben. Maar je moet wel kijken, natuurlijk.[/quote]
  Gelukkig heb ik een bril hihi.Misschien ben ik wel een brilaap maar dan moet je wel goed zien.haha.

  0 likes
 • Dr. Who schreef:

  [quote name=”Marijan”]
  oh jaaa weetveel, wat weet jij nu van mijn zus?!! echte dokters met een witte jas zeker!!![/quote]

  ik weet niets van je zus. Het was jij die schreef dat ze er niet goed uitziet in vergelijking met de rest van de familie. En in zo’n geval lijkt het me geen slecht idee om een echte dokter te raadplegen (al dan niet met witte jas, de jas maakt de dokter niet).

  Het zou natuurlijk wel kunnen dat ze er alleen maar bleek uitziet in vergelijking met jullie, en dat jullie net last hebben van bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. In dat geval is de dokter eerder een aanrader voor jullie…

  0 likes
 • Marijan schreef:

  als iemand mij wil quoten, heb ik liever dat de aandacht uitgaat naar wat echt belangrijk is om te weten:
  Wij mensen hebben vitamine A,D,E en K nodig en die haal je uit verzadigde, dierlijke vetten. betacaroteen is een pro-vitamine A en plantaardig, evenals D2 plantaardig is en D3 dierlijk, K1 ook plantaardig en K2 uit dierlijk verzadigd vet.
  Deze vitaminen uit verzadigd vet zijn nodig voor mineraalopname. Wij mensen kunnen niets met plantaardige vit. A,D en K. E is zowel uit plantaardig als uit dierlijk materiaal op te nemen. De enige uitzondering.
  Kijk ook naar http://gelderland.westonprice.nl/
  Voorwaarde voor gezonde dieren is grasgevoed vee van biologisch/dyna mische afkomst.
  Verder is het kommentaar allemaal mieren-gen…

  0 likes
 • Dr. Who schreef:

  [quote name=”Marijan”]als iemand mij wil quoten, heb ik liever dat de aandacht uitgaat naar wat echt belangrijk is om te weten:
  Wij mensen hebben vitamine A,D,E en K nodig en die haal je uit verzadigde, dierlijke vetten. [/quote]

  onzin.

  Maar je mag mij twee vragen beantwoorden:
  1/ waarom ben ik nog niet lang dood, aangezien ik volgens jou en jouw bronnen met verschrikkelijke tekorten moet kampen?
  2/ hoe komt het dat alle vegetariërs die ik ken nog steeds rechtop staan na jaren (sommigen zelfs decennia) van alleen plantaardige producten eten?

  Dat zijn twee simpele feiten. Vegetariërs blijven leven, en ondanks je bewering dat ze er bleek en ongezond uitzien (iets wat overigens altijd weer gezegd wordt in discussies over vegetarisme), zien ze er niet slechter uit dan anderen (en ik ken er meer dan de 4 of 5 die jij schijnt te kennen).

  Heb je er persoonlijk belang bij om vlees te promoten?

  0 likes
 • vegaatje schreef:

  ik ben 50 jaar en op mijn 8ste vegetarische geworden..dat mocht van mijn moeder ook vegetarisch..
  ik ben hartstikke gezond, heb geen gebreken of tekorten. mijn haar is mooi dik ik heb een gezonde kleur.
  ik laat mijn bloed af en toe testen.. mijn b12. zit wel eens boven het gemiddelde.
  als je niet gezond bent komt dat door andere dingen.. en ik denk als dat welvaart voedsel en al dat industrie vlees dat is echt vreselijk ongezond. op gepomte rotzooi stoppen ze der bij in. bovendien je eet stres, angst, en heel veeeel dieren leed.
  …dus!!!!….. een vegetarier is vaak gezonder.. ook geen last van hart en vaat ziekten en andere welvaart ziekten..

  0 likes
 • Ellen schreef:

  hartstikke goed! Ik vrees alleen dat het heel moeilijk gaat worden om het te laten lukken..

  0 likes
 • Aaltje schreef:

  [quote name=”vegaatje”]ik ben 50 jaar en op mijn 8ste vegetarische geworden..dat mocht van mijn moeder ook vegetarisch..
  ik ben hartstikke gezond, heb geen gebreken of tekorten. mijn haar is mooi dik ik heb een gezonde kleur.
  ik laat mijn bloed af en toe testen.. mijn b12. zit wel eens boven het gemiddelde.
  als je niet gezond bent komt dat door andere dingen.. en ik denk als dat welvaart voedsel en al dat industrie vlees dat is echt vreselijk ongezond. op gepomte rotzooi stoppen ze der bij in. bovendien je eet stres, angst, en heel veeeel dieren leed.
  …dus!!!!….. een vegetarier is vaak gezonder.. ook geen last van hart en vaat ziekten en andere welvaart ziekten..[/quote]

  Veganisten gaan verder, dat is minder gezond. Zie het verhaal van de baby die overleden is door alleen maar eten zonder dierlijke stoffen (ouders waren veganisten). Maar we komen , zeker als we volwassen zijn, heel ver zonder vlees en vis. Mits je er bewust mee omgaat (zoal jij).

  0 likes
 • Aaltje schreef:

  [quote name=”vegaatje”]ik ben 50 jaar en op mijn 8ste vegetarische geworden..dat mocht van mijn moeder ook vegetarisch..
  ik ben hartstikke gezond, heb geen gebreken of tekorten. mijn haar is mooi dik ik heb een gezonde kleur.
  ik laat mijn bloed af en toe testen.. mijn b12. zit wel eens boven het gemiddelde.
  als je niet gezond bent komt dat door andere dingen.. en ik denk als dat welvaart voedsel en al dat industrie vlees dat is echt vreselijk ongezond. op gepomte rotzooi stoppen ze der bij in. bovendien je eet stres, angst, en heel veeeel dieren leed.
  …dus!!!!….. een vegetarier is vaak gezonder.. ook geen last van hart en vaat ziekten en andere welvaart ziekten..[/quote]

  Veganisten gaan verder, dat is minder gezond. Zie het verhaal van de baby die overleden is door alleen maar eten zonder dierlijke stoffen (ouders waren veganisten). Maar we komen , zeker als we volwassen zijn, heel ver zonder vlees en vis. Mits je er bewust mee omgaat (zoal jij).

  0 likes
 • Wiko schreef:

  In de Westerse cultuur is het heel moeilijk om vegetarisch te leven. Veel geconsunsumeerde producten bevatten diverse soorte emulgator en dierlijke toevoegingen. Zelfs een stukje kauwgom. Ik zeg altijd… Het publiek bepaald wat we op ons bord krijgen. Als de meerderheid vlees eet, worden vegetarische producten veelal duurder. Mijn mening is dat wij mensen geen vlees nodig hebben. Ik ben zelf vegetarisch en voel me lekker in mijn fel. Door media propeganda zoals (Euroknallers) worden we verleid. Ik ben er zelfs van overtuigd dat wanneer de meerderheid van de bevolking geen vlees meer eet, het beste kwaliteit uit het leven haalt (Als voorbeeld Chakra’s) meditatie. Wij mensen kunnen KIEZEN. Een tijger moet vlees eten om te overleven. Maar wij kunnen zoveel bereiken door de juiste keuzes te maken en in vrede en harmonie te leven. Zowel voor met de mensen.. Als met de dieren. Want dieren hebben ons nodig.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  de jonge

  De Jonge zet leger in bij bestrijding coronapandemie: moeten we daar blij mee zijn?

  Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid schreef ...

  coalitie

  Bizar: coalitie rent Tweede Kamer uit. ‘We worden geregeerd door schurken’

  Gisteren vroeg PVV-leider Geert Wilders een hoofdelijke ...

  >