Gezondheid

Zijn we verslaafd aan vlees? (video)

Help mee door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Veel burgers vinden het zielig dat varkens in megastallen leven op één vierkante meter. Ze verwachten wel dat er goedkoop vlees in de supermarkten ligt.

Hoeveel vlees werkt de gemiddelde Nederlander jaarlijks eigenlijk naar binnen? Hoe kan de schijnbare tegenstelling tussen dierenwelzijn en vleesconsumptie worden opgelost?

Wat kunnen we doen om het gedrag van de vleesetende consument te veranderen? Volgens biologisch akkerbouwer en vegetarisch slager Jaap Korteweg is de bio-industrie niet nodig om heel de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien. Hij pleit er dan ook voor om het dier uit de voedselketen te halen.

Voedselrevolutie

Steeds meer wetenschappers geven aan dat vlees en melk buitengewoon inefficiënte voedingsmiddelen zijn. Voor de productie zijn grote hoeveelheden water en graan nodig. De plantaardige eiwitten die aan dieren worden gevoerd, worden door de dieren grotendeels omgezet in lichaamswarmte en mest, en slechts voor een klein deel in dierlijke eiwitten.

Daarom is volgens Korteweg een voedselrevolutie nodig. Het dier moet uit de voedselketen, waarmee plantaardige eiwitten rechtstreeks door mensen geconsumeerd worden. Door nieuwe inzichten kunnen vleesvervangers worden gemaakt met dezelfde structuur en smaak als vlees en van dezelfde grondstoffen.

Toenemende honger

Een dier kan worden vervangen door een machine die van veevoer vlees maakt, aldus Korteweg. Er komt dan een enorme besparing op land en water. Het gekapte regenwoud in de laatste 40 jaar kan weer terug in functie. We kennen bovendien de risico’s niet die dierziekten, antibioticagebruik en ammoniak met zich meebrengen voor de volksgezondheid.

Korteweg is erin geslaagd om plantaardige vleesvervangers te maken die volgens topkoks niet van echt vlees te onderscheiden zijn. Megastallen en de bio-industrie zorgen volgens hem juist voor meer ecologische problemen en toenemende honger in de wereld.

Bronnen: Ncrv.nl, Refdag.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hullie
Hullie
9 jaren geleden

Ik denk niet dat ze echte vleeseter zich druk maakt om het welzijn van de (vlees)dieren zoals in de eerste regel wordt gezegd. Als dat wel zo was, waren we met ons allen allang flink gaan minderen op de vleescomsumptie. Wanneer je het vlees op je bord met de helft vermindert, ben je met biologisch vlees niets duurder uit. Of probeer eens iets te doen met (kastanje)champignons of noten ipv vlees. Smaakt heerlijk!

garriet60
garriet60
9 jaren geleden

k,mag graag eens stukje vlees eten hoor zowel varken als rund .maar ik vind wel dat die varkens niet op een 4 kante meter thuis horen .ook zij behoren met z,n allen in hun vertrouwde wei zoals ook de koeien .ze mogen van mij die vierkante meters wel afbreken .een varken in engeland ziet er beter uit dan het varken wat hier gekweekt wordt

chef
chef
9 jaren geleden

wij eten al maanden geen vlees en.
melk drinken we ook niet meer,
we missen er niets aan. en ik voel me stukken beter:)

JustMe
JustMe
9 jaren geleden

Ik ben stapelgek op vlees.

Ik eet echter alleen vlees van dieren die een vrij leven hebben gehad zoals o’sullivan, buitengewone varkentjes, Jersey vlees etc. (biologisch vlees).

Vlees van supermarkten vermijd ik zoveel mogelijk tenzij ik zeker weet dat het dier een goed leven heeft gehad (onderzoek doet wonderen).

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

45
0
We lezen graag je reactie!x