Homepagina » Financieel » Duitse successchrijver maakt gehakt van Europese eenheidsmunt

Duitse successchrijver maakt gehakt van Europese eenheidsmunt

De Duitse schrijver en voormalig SPD-politicus Thilo Sarrazin maakt in zijn boek Europa braucht den Euro nicht (Europa heeft de euro niet nodig) gehakt van de Europese eenheidsmunt.

Het anti-euroboek is gelijk het bestverkopende non-fictieboek van Duitsland. Volgens Sarrazin gaan de Duitsers nog altijd gebrukt onder de schuldenlast.

Economische voordelen van de euro? Die zijn er volgens Sarrazin niet. Hij bewijst dat met cijfers die aantonen dat de Duitse handel met landen buiten de eurozone sneller groeide dan die met eurolanden.

Eerste plaats

Gelijk na publicatie stonden vooraanstaande politici in de rij om kritiek te uiten op Sarrazin. Zo vond begrotingsspecialist van de SPD Carsten Schneider de kritiek op de euro reactionair en nationalistisch. CDU-fractieleider in de Bondsdag Volker Kauder hield vol dat de euro een succesverhaal is én blijft.

De oud-bestuurder van de Duitse centrale bank kon ook rekenen op bijval. Volgens Die Tageszeitung schreef Sarrazin met kennis van zaken en maakte hij de juiste economische analyse.

Binnen twee weken tijd is het boek gestegen naar de eerste plaats op de non-fictielijst van Der Spiegel. Het lijkt erop dat het Duitse geloof in de euro afbrokkelt.

Vertrouwen neemt af

Dat blijkt ook uit diverse Duitse onderzoeken. Volgens het gerenommeerde Allensbach Instituut neemt het vertrouwen van de Duitsers in de euro sinds april 2010 gestaag af. Twee andere Duitse onderzoeken kwamen met dezelfde conclusie. Nog maar 19 procent van de Duitsers zou vertrouwen hebben in de euro.

Het Centre for European Policy Studies (CEPS), met in de gelederen onder meer Bilderbergconferentie-voorzitter burggraaf Étienne Davignon, kwam tot de conclusie dat de meerderheid van de Duitse burgers de euro steunt. Aangezien de raad van bestuur van het CEPS vooral bestaat uit grootindustriëlen en adellijken kan men zich afvragen in hoeverre de studie onafhankelijk is gedaan.

Provocateur

Dat het vertrouwen in de euro daalt heeft te maken met een algemeen dalend vertrouwen in geld. Ook de waardering van de Duitsers voor de Europese Centrale Bank is aan het dalen. Maar misschien heeft het succes van Sarrazin gewoon te maken met het feit dat hij het etiket ‘provocateur’ en ‘rebel’ opgeplakt heeft gekregen.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 Vond je dit interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. idd, weg met het euro. stem op SOPN

  0 likes
 2. Er zijn toch nog verstandige mensen op deze aardkloot.
  Onze lij(ei)ders kunnen daarvan leren.

  0 likes
 3. [quote name=”roy”]idd, weg met het euro. stem op SOPN[/quote]

  Gelijk heb je! Stem voor een vrij nederland op SOPN!

  0 likes
 4. Heel goed, weg met de europese unie.
  Waarom horen wij niets van IJsland of mogen wij niet weten hoe goed het daar nu gaat zonder internationale banken.

  0 likes
 5. Ik ging gisteren naar Grieks restaurant en vroeg om een maaltijd.
  Ik vertelde erbij dat ik volgende week zou betalen, tot mijn verbazing weigerde hij dat.
  Een vreemde wereld waarin wij leven.

  0 likes
 6. De Euro stort vanzelf in,

  daar hoeven we niets voor te doen

  0 likes
 7. Ook idioot om te denken dat er handel gedreven wordt omdat partijen één munt hebben.

  0 likes
 8. Dit is al zo lang bekend. Ook in Nederland nam de groei in export binnen Europa juist af na de Euro en de EUSSR. De 2000 Euro die gezinnen er zogenaamd beter van worden, het bedrag dat heertje Pechtold altijd roept is nergens terug te vinden. Wanneer je het bedrag vind leer je dat het helemaal niets met de EUSSR te maken heeft.

  Links komt elke keer in een andere vorm terug, het noemt zichzelf anders maar het blijft in de kern exact het zelfde(nu de SP weer, hiervoor Occupy), men verandert de namen, maar propageert in de kern keihard hetzelfde.

  Ook in de top van de EUSSR, is alles keihard Socialist of oud-communist(alsof dat mogelijk is), wars van democratie, wars van zelfbeschikking en zelfverantwoordlijkheid van de burgers. Dit leidt telkens weer tot dezelfde problemen, men wil maar niet leren.

  Het gaat beter mensen hebben meer te besteden, en telkens weer steken de zelfde koppen op, om het keihard de nek om te draaien.

  0 likes
 9. 1 van de zovele tekenen Oyeah!

  0 likes
 10. [quote name=”M. Brandenburg”]Dit is al zo lang bekend. Ook in Nederland nam de groei in export binnen Europa juist af na de Euro en de EUSSR. De 2000 Euro die gezinnen er zogenaamd beter van worden, het bedrag dat heertje Pechtold altijd roept is nergens terug te vinden. Wanneer je het bedrag vind leer je dat het helemaal niets met de EUSSR te maken heeft.

  Links komt elke keer in een andere vorm terug, het noemt zichzelf anders maar het blijft in de kern exact het zelfde(nu de SP weer, hiervoor Occupy), men verandert de namen, maar propageert in de kern keihard hetzelfde.

  Ook in de top van de EUSSR, is alles keihard Socialist of oud-communist(alsof dat mogelijk is), wars van democratie, wars van zelfbeschikking en zelfverantwoordlijkheid van de burgers. Dit leidt telkens weer tot dezelfde problemen, men wil maar niet leren.
  [/quote] 1 grote poppenkast is het, volgens mij zijn ze allemaal een beetje de weg kwijt

  0 likes
 11. Ik vrees dat het einde van de Euro toch echt in zicht is. De situatie in Spanje is zeer zeer ernstig. Zou 50 procent van de jeugd werkeloos zijn; het werkelijke getal is nog veel hoger. Veel mensen melden niet eens dat ze geen werk hebben, om de doodeenvoudige reden dat ze ook geen uitkering krijgen. Dit is nog maar een tipje van de sluier die eigenlijk een strontsleep is geworden. De huizenmarkt in Spanje is veel op geleend. Terugbetalen of verkopen zit er voor velen niet in, er valt ook niets te halen. Het verval begint ook zichtbaar te worden aan de Costa’s. Was dat allemaal niet beter onder de Peseta? Is het intiatief met al die subsidies die Spanje ook heeft gehad soms de reden dat het zo slecht gaat, want dan daat initiatief op de schop.

  0 likes
 12. Die man heeft helemaal gelijk.

  Het is de politiek die de euro wilde, niet de burger. De Nederlandse burger stemde ook tegen de Europese Grondwet, en twee jaar later is de grondwet er met slechts kleine wijzigingen, tóch gekomen. Hoezo democratie?

  En nu wordt een bankenunie als de oplossing gezien?! Eerst wordt er een probleem gecreëerd, en dan is de oplossing meer centralisatie. Terwijl in de geschiedenis steeds voorbeelden te vinden zijn dat grote centrale machten niet werken.

  Het afschaffen van de euro zal geld kosten, maar de euro houden kost nog veel en veel meer. Terug naar de gulden (en meer soevereiniteit)!

  0 likes
 13. Links komt elke keer in een andere vorm terug, het noemt zichzelf anders maar het blijft in de kern exact het zelfde(nu de SP weer, hiervoor Occupy), men verandert de namen, maar propageert in de kern keihard hetzelfde.

  Waarom word Occupy met die losers vergeleken ? of begrijp ik het verkeerd?

  Dan heb ik meteen een vraag aan jou mocht het zo zijn

  Heb jij met Occupy meegedaan of je er op een oprechte manier in verdiept ?

  Wacht met belangstelling af

  0 likes
 14. Occupy is het tegenover gestelden van de graaiers het zijn mensen die er tegen uit komen je heb Occupy tegen dit soort mislukkelingen

  0 likes
 15. Let ook even op de komende tijd. De volgende zet is het aanwijzen van eén europese leider, de voorbereidingen zijn al in volle gang. De komende tijd wordt getracht ons zo te hersenspoelen dat de massa gaat geloven dat dat de enige weg is. Maar ja, de mensen die hier reageren weten dat dat niet zo is, maar een groot deel daarbuiten trappen waarschijnlijk weer in de leugens.
  Weet je, ik heb het volgen van de mainstream gehalveerd, ik wordt steeds bozer merk ik. Ik ben zo moe van het wereldgebeuren dat ik het steeds vaker echt laat zitten en me heel bewust in het `nu` zet, en daar wordt ik dan weer blij van.

  0 likes
 16. Ik heb de indruk dat ook Sarrazin om de hete brei heen draait.

  soebatten over de euro is soebatten over een naam. Een dik boek schrijven is al verdacht want het probleem laat zich in 1 volzin omschrijven.
  Kleine kinderen doen het op youtube, wat is er moeilijk aan???

  Wat we niet meer willen is een euro die door partikulieren uit niets wordt gecreëerd.
  Een euro die door de overheid wordt gecreëerd, dat zijn wij dus, daar is prima mee te leven.

  Laten we onze pijlen richten op het echte probleem, de waanzin van de partikuliere geldcreatie.
  Dat, in combinatie met het concurrentiebeginsel als motor van de economie garandeert gecreëerde schaarste, oorlogseconomie en cyclische manipulatie als geldpomp.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

china

Dit is hoe China het werkelijke dodental door het coronavirus verdoezelt

In 2003 loog Peking wekenlang over de ...

royals

Mensen zijn het zat om continu uitgemaakt te worden voor racist. Hoe de politieke klasse en royals de massa demoniseren

Er was de afgelopen weken veel te ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 30 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.