Financieel

Duitse successchrijver maakt gehakt van Europese eenheidsmunt

Help anderen door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Duitse schrijver en voormalig SPD-politicus Thilo Sarrazin maakt in zijn boek Europa braucht den Euro nicht (Europa heeft de euro niet nodig) gehakt van de Europese eenheidsmunt.

Het anti-euroboek is gelijk het bestverkopende non-fictieboek van Duitsland. Volgens Sarrazin gaan de Duitsers nog altijd gebrukt onder de schuldenlast.

Economische voordelen van de euro? Die zijn er volgens Sarrazin niet. Hij bewijst dat met cijfers die aantonen dat de Duitse handel met landen buiten de eurozone sneller groeide dan die met eurolanden.

Eerste plaats

Gelijk na publicatie stonden vooraanstaande politici in de rij om kritiek te uiten op Sarrazin. Zo vond begrotingsspecialist van de SPD Carsten Schneider de kritiek op de euro reactionair en nationalistisch. CDU-fractieleider in de Bondsdag Volker Kauder hield vol dat de euro een succesverhaal is én blijft.

De oud-bestuurder van de Duitse centrale bank kon ook rekenen op bijval. Volgens Die Tageszeitung schreef Sarrazin met kennis van zaken en maakte hij de juiste economische analyse.

Binnen twee weken tijd is het boek gestegen naar de eerste plaats op de non-fictielijst van Der Spiegel. Het lijkt erop dat het Duitse geloof in de euro afbrokkelt.

Vertrouwen neemt af

Dat blijkt ook uit diverse Duitse onderzoeken. Volgens het gerenommeerde Allensbach Instituut neemt het vertrouwen van de Duitsers in de euro sinds april 2010 gestaag af. Twee andere Duitse onderzoeken kwamen met dezelfde conclusie. Nog maar 19 procent van de Duitsers zou vertrouwen hebben in de euro.

sarrazin2349732498324

Het Centre for European Policy Studies (CEPS), met in de gelederen onder meer Bilderbergconferentie-voorzitter burggraaf Étienne Davignon, kwam tot de conclusie dat de meerderheid van de Duitse burgers de euro steunt. Aangezien de raad van bestuur van het CEPS vooral bestaat uit grootindustriëlen en adellijken kan men zich afvragen in hoeverre de studie onafhankelijk is gedaan.

Provocateur

Dat het vertrouwen in de euro daalt heeft te maken met een algemeen dalend vertrouwen in geld. Ook de waardering van de Duitsers voor de Europese Centrale Bank is aan het dalen. Maar misschien heeft het succes van Sarrazin gewoon te maken met het feit dat hij het etiket ‘provocateur’ en ‘rebel’ opgeplakt heeft gekregen.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
roy
roy
10 jaren geleden

idd, weg met het euro. stem op SOPN

pietjepuk
pietjepuk
10 jaren geleden

Er zijn toch nog verstandige mensen op deze aardkloot.
Onze lij(ei)ders kunnen daarvan leren.

Donderpoes26
Donderpoes26
10 jaren geleden

[quote name=”roy”]idd, weg met het euro. stem op SOPN[/quote]

Gelijk heb je! Stem voor een vrij nederland op SOPN!

kengai
kengai
10 jaren geleden

Heel goed, weg met de europese unie.
Waarom horen wij niets van IJsland of mogen wij niet weten hoe goed het daar nu gaat zonder internationale banken.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

16
0
We lezen graag je reactie!x