Archeologie

Eerste Etruskische piramides gevonden in Italië

Help door dit met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onder een wijnkelder in de Italiaanse stad Orvieto zijn de allereerste Etruskische piramides gevonden, zo stellen Amerikaanse en Italiaanse archeologen.

De bouwwerken zijn uitgehakt in rots in een plateau van tufsteen, sedimentair gesteente dat uit vulkanisch materiaal bestaat. In de loop van de tijd zijn ze grotendeels opgevuld met materiaal.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Enkel de bovenste laag van de bouwwerken was nog zichtbaar. In de wijnkelder ontdekte het team een oude trap die was uitgehakt in de muur. Het ging duidelijk om een trap van Etruskische makelij, aldus David B. George van Saint Anselm College.

Middeleeuwse vloer

Hoofdonderzoekers George en Claudio Bizzarri van het Parco Archeologico Ambientale dell’Orvietano ontdekten tijdens de opgravingen duidelijke overeenkomsten tussen de muren in Orvieto en muren van piramides.

Verder bleek dat een aantal tunnels, ook door de Etrusken gemaakt, onder de wijnkelder liepen. Ze wijzen mogelijk op structuren op nog grotere diepte die nog niet zijn ontdekt.

George en Bizzarri baanden zich een weg door een 20e-eeuwse vloer en stuitten op een middeleeuwse vloer. Daaronder troffen ze diverse artefacten aan waaronder aardewerk uit de vijfde eeuw voor Christus, Etruskisch aardewerk met inscripties en diverse objecten van voor 1000 voor Christus. De archeologen ontdekten dat het bouwwerk vanaf een opening aan de bovenzijde met opzet was opgevuld met materiaal.

“Onder dat materiaal bevond zich een bruine laag, die we op dit moment weggraven,” zei Bizzarri. “De stenen trap loopt verder omlaag langs de muur, maar we weten nog niet waar die ons naartoe zal leiden.”

Raadsels

De archeologen troffen nog een tunnel aan die naar een piramidevormig bouwwerk uit de vijfde eeuw voor Christus leidt. De Etrusken werden lange tijd beschouwd als één van de grootste raadsels uit de oudheid.

Ze leerden de Fransen hoe ze wijn moesten maken, ze leerden de Romeinen hoe ze wegen moesten maken en veel Europese culturen danken hun schrift aan de Etrusken. Ze vormden één van de hoogstontwikkelde volken van de oudheid.

Ze floreerden in Etrurië, in de oudheid een landschap in het midden van Italië dat Toscane, het noordelijke deel van het huidige Latium en delen van Umbrië omvatte. In de derde eeuw voor Christus gingen de Etrusken op in het Romeinse Rijk. De Etrusken hebben een zeer rijke materiële cultuur nagelaten en ze stonden bekend om hun kunst, landbouw, metaalbewerking en handel.

Eigen taal

Met uitzondering van enkele leenwoorden hadden de Etrusken een geheel eigen taal, die in tegenstelling tot de toenmalige talen van het Italische schiereiland geen Indo-Europese taal was. Van hun literatuur is echter vrijwel niets overgeleverd.

De ondergrondse piramides in Orvieto zouden unieke inzichten kunnen bieden in deze beschaving. “De vorm van deze grotten zien we elders in Etrurië niet terug,” zei professor Larissa Bonfante van de New York-universiteit.

Volgens Bizzarri bevinden zich tenminste vijf piramides onder de stad. Drie bouwwerken moeten nog worden blootgelegd. “Dit zijn duidelijk geen reservoirs of steengroeven,” zei hij. “Er is over dit soort bouwwerken in Italië nog niets bekend.”

Bron: Discovery.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
itanimulli.com
itanimulli.com
11 jaren geleden

Als de gebroeders Bizzarri gaan graven, kun je de klok erop gelijkzetten dat ze hele rare dingen gaan vinden.

Paul
Paul
11 jaren geleden

Een piramide ónder een wijnkelder?
Wat is dat voor een wijnkelder, dat daar een piramide onder past?

Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x