Homepagina » Gezondheid » Zoetstof in ijs, pasta en gehakt blijkt uitermate schadelijk. Wetenschappers vinden link met deze besmettelijke bacterie
Zoetstof in ijs, pasta en gehakt blijkt uitermate schadelijk. Wetenschappers vinden link met deze besmettelijke bacterie

Zoetstof in ijs, pasta en gehakt blijkt uitermate schadelijk. Wetenschappers vinden link met deze besmettelijke bacterie

De afgelopen jaren is het aantal mensen met een infectie met de besmettelijke darmbacterie Clostridium difficile sterk toegenomen. Tegelijkertijd is de voedingsindustrie meer gebruik gaan maken van de zoetstof trehalose.

Dat is geen toeval volgens Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers. In vakblad Nature stellen ze dat de opkomst van de kunstmatige zoetstof en de bacterie aan elkaar gelinkt zijn.

Uit experimenten blijkt dat twee ziekmakende typen van de darmbacterie Clostridium difficile door trehalose worden gestimuleerd sneller te groeien.

Ernstige diarree

Andere en minder ziekmakende typen van de darmbacterie hebben dit vermogen niet. Besmetting met de bacterie kan bij mensen met een verstoorde darmflora ernstige diarree veroorzaken.

Onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat de twee bacteriestammen een mutatie hebben waardoor ze kleine hoeveelheden trehalose snel kunnen gebruiken om te groeien.

Daarnaast zagen ze dat muizen die kleine hoeveelheden van de zoetstof in hun eten kregen, eerder doodgingen aan de infectie door de twee typen.

Toename

Trehalose is een vorm van suiker die in de voedingsindustrie aan het begin van deze eeuw wereldwijd werd geïntroduceerd als kunstmatige zoetstof.

Het zit bijvoorbeeld in ijs, pasta en gehakt.

“Vlak na de introductie van trehalose zien we een toename van infecties met de typen Clostridium difficile waarvan we nu weten dat ze beter groeien door de zoetstof,” zei Ed Kuijper van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Uitermate schadelijk

“Het lijkt er dus op dat trehalose heeft bijgedragen aan de opkomst en snelle verspreiding van nieuwe typen van de bacterie,” voegde hij toe.

“Bovendien suggereert onze waarneming dat belangrijke veranderingen in de voedingsindustrie kunnen leiden tot de opkomst en verspreiding van micro-organismen die diarree kunnen veroorzaken zonder besmetting van het voedsel zelf,” aldus Kuijper.

Hoogleraar en voedingsexpert Jaap Seidell reageerde: “Een veilig bevonden veelgebruikte zoetstof blijkt uitermate schadelijk. Veiligheid van chemische stoffen kan maar een beperkte momentopname zijn. E-nummers: erin als het moet, eruit als het kan.”

[LUMC]


Vond je deze informatie waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Een Langzamer vergiftiging op allerlei gebieden, vandaar ook zo veel ziektes, maar niet getreurd brengt veel geld in het de vakjes van de geldla.. en vele zullen daardoor in een vakje worden gelegd met een mooie tekst er bovenop…

  16 likes
 2. Alweer een achterbakse poging van de elite om ons uit te roeien.
  De zoveelste……

  7 likes
  • Dat plan om “ons” uit te roeien is dan maar slecht uitgevoerd: de levensverwachting stijgt, de kindersterfte daalt en de wereldbevolking groeit gestaag. Blijkbaar bakt die elite er maar weinig van…

   5 likes
   • De gemiddelde levensverwachting schijnt al te dalen in Amerika. In Nederland blijft hij ongeveer gelijk, er is minder kindersterfte maar de kans dat iemand van 20 de 80 jaar haalt was 100 jaar geleden even groot als nu. Daarnaast is het aantal gezonde jaren met 12 jaar afgenomen.

    2 likes
    • Dus van “uitroeien” is geen sprake

     2 likes
    • De kans van een 65-jarige om 80 te worden is het afgelopen decennium sterk gestegen. Dankzij de lagere sterfterisico’s in 2010 bedroeg deze kans voor mannen dat jaar 63 procent. Tien jaar eerder was dat maar 52 procent.

     Weet niet waar jij je getallen vandaan haalt.
     En bij 20 beginnen is wel handig, dan omzeil je de grote sterfte aan kinderziektes 100 jaar geleden.

     2 likes
 3. Agenda21 van de heersende elite?

  12 likes
 4. We kunnen niet anders dan veel meer bewuster te leven en daar moet iedereen zelf persoonlijk bewust van worden men word ergens gewoon naar deze richting gestuurd om kennis te vernemen op allerlei gebieden wat met gezondheid heeft te maken ook psygisch maar daar word meestal geen tijd in gestoken de gemakkelijkste weg is geen aandacht aan jezelf besteden dat kost veelstee teveel moeite met alle gevolgen want het betreft gezondheid zowel lichamelijk als geestelijk en als het psygisch is word het weggedrukt in een hoekje medicijnen die nog meer verwarring kan veroorzaken ..ja we leven in een maatschappij die alleen maar op geld draait ..daarom is het op vele vlakken een ziekmakende een soort geoliede moordmachine waarin en waaruit vele trauma,s uit voortkomen ,veel stress veel gejaagdheid weinig rust die langzaamaan aan al deze kwalen voldoen..men noemt het democratie ..waarin de demon geld alles voor zichzelf opeist..

  4 likes
 5. Beste Denker,

  Zij hebben een Holistische voedingsstijl!! met Jodium supplementen.
  Vandaar de hoge leeftijden! (in die kringen)
  Mede daarom de vele sterfgevallen onder Holistische artsen…

  Namaste

  2 likes
 6. Hoe kan op badis van “Het lijkt er dus op dat” en “Bovendien suggereert onze waarneming dat” nou de conclusie “blijkt uitermate schadelijk” worden getrokken?
  Deze waarnemingen zijn zeker aanleiding tot vervolgonderzoek (en). Maar zeker niet tot deze (voorbarige) conclusie.
  Mooie stemmingmakerij, dit ‘nieuws’-bericht.

  1 likes
 7. Wat zouden de elite zelf eigenlijk eten? Daarbij valt het mij wel op de elite op leeftijd altijd nog zo vitaal zijn neem bijvoorbeeld Queen Elizabeth voor haar leeftijd mankeert ze nog niks. Kennelijk zit er toch een kern van waarheid in het feit dat wij langzaam vergiftigd worden.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Indiase ruimtevaartorganisatie ontdekt onbekende organismen in atmosfeer. Zijn ze buitenaards?

Indiase ruimtevaartorganisatie ontdekt onbekende organismen in atmosfeer. Zijn ze buitenaards?

De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO zegt hoog in ...

VS maakt overal ter wereld biologische wapens. Journaliste onthult hoe het Amerikaanse leger dodelijke ziekten verspreidt

VS maakt overal ter wereld biowapens. Journaliste onthult hoe het Amerikaanse leger op grote schaal dodelijke ziekten verspreidt

De Bulgaarse onderzoeksjournaliste Dilyana Gaytandzhieva heeft ontdekt ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnBheXByby5ubC9wcm9kdWN0ZW4vaW50ZXJuZXRfc3VjY2VzX2dpZHNubF8tX2ludGVybmV0X21hc3RlcmNsYXNzLzMzMDY2LzMxMjUxL2l3Yy9odHRwczovL3d3dy5pbnRlcm5ldHN1Y2Nlc2dpZHMubmwvaXdjX3JlZGlyZWN0IiBuYW1lPSJteWlGcmFtZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMHB4IiBtYXJnaW53aWR0aD0iMHB4IiBoZWlnaHQ9IjEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+