Gezondheid

Zoetstof in ijs, pasta en gehakt blijkt uitermate schadelijk. Wetenschappers vinden link met deze besmettelijke bacterie

Help mee door dit met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De afgelopen jaren is het aantal mensen met een infectie met de besmettelijke darmbacterie Clostridium difficile sterk toegenomen. Tegelijkertijd is de voedingsindustrie meer gebruik gaan maken van de zoetstof trehalose.

Dat is geen toeval volgens Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers. In vakblad Nature stellen ze dat de opkomst van de kunstmatige zoetstof en de bacterie aan elkaar gelinkt zijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Uit experimenten blijkt dat twee ziekmakende typen van de darmbacterie Clostridium difficile door trehalose worden gestimuleerd sneller te groeien.

Ernstige diarree

Andere en minder ziekmakende typen van de darmbacterie hebben dit vermogen niet. Besmetting met de bacterie kan bij mensen met een verstoorde darmflora ernstige diarree veroorzaken.

Onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat de twee bacteriestammen een mutatie hebben waardoor ze kleine hoeveelheden trehalose snel kunnen gebruiken om te groeien.

Daarnaast zagen ze dat muizen die kleine hoeveelheden van de zoetstof in hun eten kregen, eerder doodgingen aan de infectie door de twee typen.

Toename

Trehalose is een vorm van suiker die in de voedingsindustrie aan het begin van deze eeuw wereldwijd werd geïntroduceerd als kunstmatige zoetstof.

Het zit bijvoorbeeld in ijs, pasta en gehakt.

“Vlak na de introductie van trehalose zien we een toename van infecties met de typen Clostridium difficile waarvan we nu weten dat ze beter groeien door de zoetstof,” zei Ed Kuijper van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Uitermate schadelijk

“Het lijkt er dus op dat trehalose heeft bijgedragen aan de opkomst en snelle verspreiding van nieuwe typen van de bacterie,” voegde hij toe.

“Bovendien suggereert onze waarneming dat belangrijke veranderingen in de voedingsindustrie kunnen leiden tot de opkomst en verspreiding van micro-organismen die diarree kunnen veroorzaken zonder besmetting van het voedsel zelf,” aldus Kuijper.

Hoogleraar en voedingsexpert Jaap Seidell reageerde: “Een veilig bevonden veelgebruikte zoetstof blijkt uitermate schadelijk. Veiligheid van chemische stoffen kan maar een beperkte momentopname zijn. E-nummers: erin als het moet, eruit als het kan.”

[LUMC]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jaya
Jaya
6 jaren geleden

Agenda21 van de heersende elite?

Lucie
Lucie
6 jaren geleden

Alweer een achterbakse poging van de elite om ons uit te roeien.
De zoveelste……

rob
rob
6 jaren geleden

Een Langzamer vergiftiging op allerlei gebieden, vandaar ook zo veel ziektes, maar niet getreurd brengt veel geld in het de vakjes van de geldla.. en vele zullen daardoor in een vakje worden gelegd met een mooie tekst er bovenop…

rob
rob
6 jaren geleden

We kunnen niet anders dan veel meer bewuster te leven en daar moet iedereen zelf persoonlijk bewust van worden men word ergens gewoon naar deze richting gestuurd om kennis te vernemen op allerlei gebieden wat met gezondheid heeft te maken ook psygisch maar daar word meestal geen tijd in gestoken de gemakkelijkste weg is geen aandacht aan jezelf besteden dat kost veelstee teveel moeite met alle gevolgen want het betreft gezondheid zowel lichamelijk als geestelijk en als het psygisch is word het weggedrukt in een hoekje medicijnen die nog meer verwarring kan veroorzaken ..ja we leven in een maatschappij die alleen maar op geld draait ..daarom is het op vele vlakken een ziekmakende een soort geoliede moordmachine waarin en waaruit vele trauma,s uit voortkomen ,veel stress veel gejaagdheid weinig rust die langzaamaan aan al deze kwalen voldoen..men noemt het democratie ..waarin de demon geld alles voor zichzelf opeist..

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x