Gezondheid

Zoetstof in ijs, pasta en gehakt blijkt uitermate schadelijk. Wetenschappers vinden link met deze besmettelijke bacterie

Help ons door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De afgelopen jaren is het aantal mensen met een infectie met de besmettelijke darmbacterie Clostridium difficile sterk toegenomen. Tegelijkertijd is de voedingsindustrie meer gebruik gaan maken van de zoetstof trehalose.

Dat is geen toeval volgens Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers. In vakblad Nature stellen ze dat de opkomst van de kunstmatige zoetstof en de bacterie aan elkaar gelinkt zijn.

Uit experimenten blijkt dat twee ziekmakende typen van de darmbacterie Clostridium difficile door trehalose worden gestimuleerd sneller te groeien.

Ernstige diarree

Andere en minder ziekmakende typen van de darmbacterie hebben dit vermogen niet. Besmetting met de bacterie kan bij mensen met een verstoorde darmflora ernstige diarree veroorzaken.

Onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat de twee bacteriestammen een mutatie hebben waardoor ze kleine hoeveelheden trehalose snel kunnen gebruiken om te groeien.

Daarnaast zagen ze dat muizen die kleine hoeveelheden van de zoetstof in hun eten kregen, eerder doodgingen aan de infectie door de twee typen.

Toename

Trehalose is een vorm van suiker die in de voedingsindustrie aan het begin van deze eeuw wereldwijd werd geïntroduceerd als kunstmatige zoetstof.

Het zit bijvoorbeeld in ijs, pasta en gehakt.

“Vlak na de introductie van trehalose zien we een toename van infecties met de typen Clostridium difficile waarvan we nu weten dat ze beter groeien door de zoetstof,” zei Ed Kuijper van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Uitermate schadelijk

“Het lijkt er dus op dat trehalose heeft bijgedragen aan de opkomst en snelle verspreiding van nieuwe typen van de bacterie,” voegde hij toe.

“Bovendien suggereert onze waarneming dat belangrijke veranderingen in de voedingsindustrie kunnen leiden tot de opkomst en verspreiding van micro-organismen die diarree kunnen veroorzaken zonder besmetting van het voedsel zelf,” aldus Kuijper.

Hoogleraar en voedingsexpert Jaap Seidell reageerde: “Een veilig bevonden veelgebruikte zoetstof blijkt uitermate schadelijk. Veiligheid van chemische stoffen kan maar een beperkte momentopname zijn. E-nummers: erin als het moet, eruit als het kan.”

[LUMC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jaya
Jaya
5 jaren geleden

Agenda21 van de heersende elite?

Lucie
Lucie
5 jaren geleden

Alweer een achterbakse poging van de elite om ons uit te roeien.
De zoveelste……

rob
rob
5 jaren geleden

Een Langzamer vergiftiging op allerlei gebieden, vandaar ook zo veel ziektes, maar niet getreurd brengt veel geld in het de vakjes van de geldla.. en vele zullen daardoor in een vakje worden gelegd met een mooie tekst er bovenop…

rob
rob
5 jaren geleden

We kunnen niet anders dan veel meer bewuster te leven en daar moet iedereen zelf persoonlijk bewust van worden men word ergens gewoon naar deze richting gestuurd om kennis te vernemen op allerlei gebieden wat met gezondheid heeft te maken ook psygisch maar daar word meestal geen tijd in gestoken de gemakkelijkste weg is geen aandacht aan jezelf besteden dat kost veelstee teveel moeite met alle gevolgen want het betreft gezondheid zowel lichamelijk als geestelijk en als het psygisch is word het weggedrukt in een hoekje medicijnen die nog meer verwarring kan veroorzaken ..ja we leven in een maatschappij die alleen maar op geld draait ..daarom is het op vele vlakken een ziekmakende een soort geoliede moordmachine waarin en waaruit vele trauma,s uit voortkomen ,veel stress veel gejaagdheid weinig rust die langzaamaan aan al deze kwalen voldoen..men noemt het democratie ..waarin de demon geld alles voor zichzelf opeist..

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

14
0
We lezen graag je reactie!x