Financieel

Gaat ons hele geldstelsel binnenkort op de schop? Op 14 oktober weten we het

Help door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Commissie Financiën gaat op 14 oktober met financieel specialisten in gesprek over het geldsysteem. Ook het theatercollectief De Verleiders en initiatiefnemers van burgerinitiatief Ons Geld schuiven aan.

De mensen achter het burgerinitiatief vinden dat commerciële geldschepping de financiële markten de afgelopen decennia heeft opgeblazen tot ongekende proporties. “Het huidige geldstelsel schiet tekort in dienstbaarheid aan de maatschappij. Het verstoort de markt. Het blijkt onbestuurbaar en leidt tot instabiliteit en ongelijkheid. Dit ondermijnt de samenleving en de democratie.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Verstrengeling van belangen en machten

De maatschappij ‘draait’ op giraal geld. Commerciële banken creëren dat geld door het eenvoudigweg in hun boeken te schrijven. Ze belasten het vervolgens met rente. Banken bepalen wie dit geld waarvoor en onder welke voorwaarden initieel in handen krijgt.

Dat commerciële banken geld kunnen scheppen is volgens de Stichting Ons Geld een slechte zaak. In het huidige geldstelsel is sprake van verstrengeling van belangen en machten. De geldpers hoort volgens de stichting niet in handen van commerciële partijen. Ze hoort dienstbaar te zijn aan het algemeen belang.

Schuldvrij geld

“Iedere Nederlander zou moeten weten hoe het huidige geldsysteem werkt,” zegt George van Houts van De Verleiders. “Wij stellen voor geldcreatie onder te brengen bij een publiek instituut. Dit instituut brengt schuldvrij geld in omloop op basis van de belangen van de samenleving als geheel. Hierdoor gaat geldcreatie niet langer gepaard met schuldcreatie zoals nu het geval is. Ook kan er een streep worden gezet door rente over het nieuw gecreëerde geld. Banken blijven gewoon bestaan, maar zij mogen niet langer zelf geld ‘maken’.”

Het gesprek vindt op 14 oktober plaats van 10.00 uur tot 12.30 uur en wordt hoogstwaarschijnlijk gelivestreamd. Begin juli verklaarde de Tweede Kamer het burgerinitiatief ontvankelijk nadat meer dan 120.000 handtekeningen waren opgehaald.

[RTL Nieuws]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x