Binnenland

De agente zei letterlijk tegen mij: ‘Big Brother is watching you’. Kijk hoe Nederland is veranderd in een politiestaat

Help anderen door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Agenten hebben dinsdagavond op twee adressen in de provincie Groningen mensen bezocht die op social media een evenement hadden geliket dat opriep tot aardbevingsprotesten bij het bezoek van minister Wiebes.

De actie leidde tot enkele boze reacties. “We moeten kunnen demonstreren zonder bang te zijn dat de politie voor de deur staat,” zei SP-Kamerlid Sandra Beckerman.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Peter den Oudsten, de burgemeester van Groningen, zei begrip te hebben voor de actie van de politie, ‘maar de agenten hadden beter even kunnen bellen’, aldus Den Oudsten.

Achteraf gezien

Agenten kozen er volgens de lezing van de politie voor om in een persoonlijk gesprek te vragen naar de aard, het aantal deelnemers en de locatie van een mogelijke demonstratie.

De politie geeft toe dat ‘het achteraf gezien beter was geweest de twee bezoeken niet in politie-uniform af te leggen, maar in burgerkleding’.

Big Brother is watching you

Eén van de mensen die bezoek kreeg van de politie was Agnes Voorintholt. Zij stelt alleen het Facebookevenement voor de demonstratie te hebben geliket.

“Ze zeiden dat ze een team hebben dat social media scant,” aldus een woedende Voorintholt tegen RTV Noord. “Op basis daarvan hebben ze een lijst gemaakt met namen, waar ik op stond.”

“De agente zei letterlijk tegen mij: ‘Big Brother is watching you’,” vervolgde ze.

Nooit gedaan

Een oproep om te demonstreren heeft Voorintholt nooit gedaan. “Ik heb het event op Facebook een duimpje gegeven. Het kan toch niet waar zijn dat als je iets liket, je twee uur later de politie bij je op de stoep hebt staan. In zo’n maatschappij wil ik niet leven,” zei ze.

Het Groninger Gasberaad heeft een officiële klacht ingediend tegen de politie.

“Het ging helemaal niet om demonstranten,” zei Susan Top van het Gasberaad tegen RTV Noord. “Dit waren gewoon mensen die op social media het event geliket hebben en daarna een bezoekje van de politie kregen.”

Intimiderend

Advocaat Niek Heidanus noemde de gang van zaken op Radio Noord ‘opvallend en dubieus’.

“Ik vind het raar dat de politie mensen, goede burgers waarschijnlijk, vooraf bezoekt om te horen wat ze van plan zijn de volgende dag. Dat kan echt niet, ik vind het geen pas geven,” zei hij.

“Het is onjuist dat ze het hebben gedaan en intimiderend,” voegde hij toe.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

52 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
King of Light
King of Light
6 jaren geleden

Tja Facebook he! De CIA spionage website. Dit lijkt mij toch een gevalletje inbreuk op de privacy.

eindhoven
eindhoven
6 jaren geleden

niet iedereen hebben ze te weinig personeel voor ,maar wel als ze iemand zoeken en de naam en zo al weten.dus iemand vinden met al veel voorkennis.

Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Dat is niet een politie staat. Dat het Surveillance Staat. Politiestaat is wanneer er overal zwaar bewapende militaire politie op straat rond hangt en er overal checkpoints zijn waar iedereen in de rij moet. Daar zijn we gelukkig nog niet…

Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Dat *heet Surveillance Staat.

Back to top button
52
0
We lezen graag je reactie!x