
Wetenschappers hebben drie nieuwe snelle radioflitsen opgepikt uit de ruimte. Eén daarvan is de helderste die ooit is waargenomen.
Snelle radioflitsen zijn buitengewoon lastig waar te nemen in het heelal. Het zijn krachtige radiogolven die al na enkele milliseconden weer verdwijnen. Niemand weet hoe ze ontstaan.
Sommige theorieën hebben betrekking op neutronensterren en uitbarstingen, terwijl er ook een theorie is die stelt dat ze worden geproduceerd door buitenaardsen die interstellaire reizen maken.
Uitsluiten
“Dat zou natuurlijk prachtig zijn, maar we moeten eerst alle plausibele theorieën uitsluiten,” zei astronoom Danny Price van de Universiteit van Californië – Berkeley.
“Er zijn voor zover bekend geen astronomische bronnen die zulke heldere radioflitsen genereren,” zei professor Avi Loeb van Hardvard.
“Radioflitsen zijn bijvoorbeeld tientallen miljarden keer helderder dan pulsars,” voegde hij toe.
Nieuwe
Tot dusver zijn er nog maar 33 van deze radioflitsen ontdekt. Onderzoekers hebben nu een paar nieuwe gespot.
Eén van de nieuwe flitsen, FRB 180301, is op 1 maart jongstleden opgepikt door de Parkes-telescoop in Australië.
Eerste
Het is de eerste radioflits die is ontdekt door een team van Breakthrough Listen, een organisatie die speurt naar intelligent leven buiten de aarde.
“Tijdens onze waarnemingen op 1 maart hebben we een mysterieus fenomeen waargenomen dat bekendstaat als een snelle radioflits,” lichtte dr. Price toe.
Als men niet eens weet hoe radioflitsen ontstaan, waarom denkt men dan direct aan Aliens?
Everybody say cheese 🙂
Gisteren was een andere filts de helderste.
Ach, ze moeten af en toe toch iets horen, want anders hebben zij toch geen reden meer voor hun bestaan??