Binnenland

Zorgverzekeraars vormen oligopolie in handen van financiële elite. Dit is hoe parasitair gedrag wordt aangemoedigd in de zorg

Help door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bestuurders van zorgverzekeraars komen twee keer vaker uit de financiële wereld dan uit de zorg, blijkt uit onderzoek van Eduard van Scheltinga van het Wetenschappelijk Bureau van de SP. Hij vindt dat de macht bij de financiële elite moet worden weggehaald.

Leden van de raden van bestuur en commissarissen van Achmea, VGZ, CZ en Menzis (die 88 procent van de verzekerden hebben) blijken twee keer vaker uit de financiële wereld te komen dan de zorgsector.

Van deze bestuurders hebben twee daadwerkelijk een functie als zorgverlener gehad. Toch hebben de zorgbestuurders via de aanvullende verzekeringen een aanzienlijke vinger in de pap over wat al dan niet vergoed wordt.

Hebzucht als deugd

In de financiële wereld kon de afgelopen 30 jaar een ideologie dominant worden die hebzucht als deugd promoot.

Het resultaat was de financiële crisis van 2007. Om het systeem op de been te houden, werden banken met publiek geld gered.

De financiële elite zwaait nu de scepter in een deel van het vermarkte zorgstelsel.

Oligopolie

Achmea, CZ, VGZ en Menzis vormen een oligopolie en het is dan ook ongemakkelijk dat de bestuurders hebben meegekregen dat een groot bedrijf in moeilijkheden wordt gered met belastinggeld – too big to fail, aldus Van Scheltinga.

De gebrekkige moraal van de financiële elite is niet zonder gevolgen. Iedereen betaalt zorgpremie, maar dat geld wordt gebruikt voor hele andere zaken, zoals het jaarlijkse overstapcircus.

Om miljarden winst te maken worden mensen van het ene naar het andere label gelokt bij exact dezelfde verzekeraar, met reclames betaald van premiegeld.

Gifbeker

“Een marktstelsel in de zorg dat parasitair gedrag aanmoedigt en een oligopolie in handen van een financiële elite, is een gifbeker voor de solidariteit,” schrijft Van Scheltinga.

“Het is verstandig om de macht over de aanvullende zorgverzekering bij de financiële elite weg te halen,” stelt hij.

[SP]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
5 jaren geleden

Industrie des doods.

koekje
koekje
5 jaren geleden

Verrassing.
De farmaceutische industrie heeft ook helemaal geen banden met patiëntenbelangengroepen en verzekeraars. Nog even en informatie over vaccins, statines (cholesterol), opiaten worden allemaal gebombardeerd tot desinfo.
Een zieke bevolking is blijkbaar profijtelijker?????

onbekend
onbekend
5 jaren geleden

Het enige wat in Nederland nog interessant lijkt is De Hoge Veluwe National Park. Nederland lijkt wel een HoogSensitief Persoon.

helder
helder
5 jaren geleden

Je kan gezonde planten of wortels uit de natuur om je heen halen. bv brandnetel, paardebloembladeren, als le aan zee woont, zeekraal, lamsoor.zeewier zeesla. En nog veel meer. Het valt onder fytologie, Boekjes zijn niet duur.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

28
0
We lezen graag je reactie!x