Homepagina » Binnenland » Zorgverzekeraars vormen oligopolie in handen van financiële elite. Dit is hoe parasitair gedrag wordt aangemoedigd in de zorg
Zorgverzekeraars vormen oligopolie in handen van financiële elite. Dit is hoe parasitair gedrag wordt aangemoedigd in de zorg

Zorgverzekeraars vormen oligopolie in handen van financiële elite. Dit is hoe parasitair gedrag wordt aangemoedigd in de zorg

Bestuurders van zorgverzekeraars komen twee keer vaker uit de financiële wereld dan uit de zorg, blijkt uit onderzoek van Eduard van Scheltinga van het Wetenschappelijk Bureau van de SP. Hij vindt dat de macht bij de financiële elite moet worden weggehaald.

Leden van de raden van bestuur en commissarissen van Achmea, VGZ, CZ en Menzis (die 88 procent van de verzekerden hebben) blijken twee keer vaker uit de financiële wereld te komen dan de zorgsector.

Van deze bestuurders hebben twee daadwerkelijk een functie als zorgverlener gehad. Toch hebben de zorgbestuurders via de aanvullende verzekeringen een aanzienlijke vinger in de pap over wat al dan niet vergoed wordt.

Hebzucht als deugd

In de financiële wereld kon de afgelopen 30 jaar een ideologie dominant worden die hebzucht als deugd promoot.

Het resultaat was de financiële crisis van 2007. Om het systeem op de been te houden, werden banken met publiek geld gered.

De financiële elite zwaait nu de scepter in een deel van het vermarkte zorgstelsel.

Oligopolie

Achmea, CZ, VGZ en Menzis vormen een oligopolie en het is dan ook ongemakkelijk dat de bestuurders hebben meegekregen dat een groot bedrijf in moeilijkheden wordt gered met belastinggeld – too big to fail, aldus Van Scheltinga.

De gebrekkige moraal van de financiële elite is niet zonder gevolgen. Iedereen betaalt zorgpremie, maar dat geld wordt gebruikt voor hele andere zaken, zoals het jaarlijkse overstapcircus.

Om miljarden winst te maken worden mensen van het ene naar het andere label gelokt bij exact dezelfde verzekeraar, met reclames betaald van premiegeld.

Gifbeker

“Een marktstelsel in de zorg dat parasitair gedrag aanmoedigt en een oligopolie in handen van een financiële elite, is een gifbeker voor de solidariteit,” schrijft Van Scheltinga.

“Het is verstandig om de macht over de aanvullende zorgverzekering bij de financiële elite weg te halen,” stelt hij.

[SP]

Vind je dit interessant? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

28 reacties

 1. Het voormalige ziekenfonds wat ons op smiechterige wijze is ontfutseld en ingeruild voor het huidige onbetaalbare debacle in combinatie met totaal verkeerde en ziekmakende voedingsadviezen zal leiden tot een totaal onoplosbaar probleem. Mensen worden steeds zieker. Obesitas, kanker, suikerziekte, dementie zullen hand over hand toenemen en de behoefte aan ziekenzorg zal totaal onbeheersbaar worden. Dat wordt ons voorland als we niet heel snel in gaan zien dat ze ons massaal aan het vergiftigen en financieel aan het uitzuigen zijn. Het roer moet om en heel snel.

  34 likes
 2. Industrie des doods.

  24 likes
  • ik ben toch eerder van mening dat het apparatus niet het kwade is maar de bestuurder ervan.
   vb. als ik mijn auto gebruik om iemand dood te rijden,is het apparaat (de auto) niet het kwade,maar de bestuurder ervan.
   vb. als ik met een pistool iemand doodschiet dan is het apparaat (het pistool) niet het kwade,maar de bestuurder ervan.

   zo is het imo met alles….geld,school,regering,belasting,zorg enz. allemaal goede dingen die door de bestuurders misbruikt worden.

   zodra de mens zichzelf (als collectief,de slapende reus) gaat besturen,kun spreken over vrijheid.

   fff

   8 likes
   • Het is wel zo dat het systeem (De marktwerking) de hebzucht (van de individu/bestuurder) in de hand werkt.

    Kip en ei problematiek. Feit blijft dat alle arbeid in de wereld nog maar voor een zeer bescheiden percentage ten goede komt aan een betere wereld voor de mens als geheel. Terwijl dat in feite zo eenvoudig is….. Beter systeem en (daardoor) beter individu..?

    3 likes
  • Zorgverzekeraars vallen dermate onder de parasieten wet dat ik al bereid ben om de volgend link te plaatsen. En het ene heeft dan ook van alles te maken met een eerdere post over een verdien model. Wel te verstaan ten koste van anderen.

   Question; So they are breed?

   Sutton; Exactly.

   Question; So Tony what has this breed done? What are their chief of accomplishments in molding domestic and foreign policy
   and actually events in America since their founding at Yale?

   Sutton; One is they have an enormous political and financial power. You will find representatives of the Order in
   Politics…

   Question; What have they done with this power? What is happend to America what not would happend if they not in
   the Order?

   Sutton; Egh, creation of war and revolution.

   – Vanaf 19 minuten en 12 seconden. Antony Sutton – The Order of Skull and Bones [Brotherhood of Death]

   • De naam van Archibald MacLeish komt wat dat betreft ook nog even voorbij. Deze meneer was lid van de Orde van Skull and Bones. Voor zijn werk was hij dichter en hij schreef zowel de constitutie voor Unesco als voor een organisatie die later bekend werd als de CIA. In een tijd dat het OSS, de Office of Strategic services, werd getransformeerd naar de CIA, inclusief de garantie dat stafofficieren en afdelingsdirecteuren voortaan geen blaam meer troffen als ze er naast zaten. Onder Archibald MacLeish werden zij onschendbaar gemaakt. Ook dat gedeelte heeft de Orde van Skull and Bones vanwege eigen belang er doorheen gedrukt.

    Zie hier de macht van sommigen.

    5 likes
 3. Je kan gezonde planten of wortels uit de natuur om je heen halen. bv brandnetel, paardebloembladeren, als le aan zee woont, zeekraal, lamsoor.zeewier zeesla. En nog veel meer. Het valt onder fytologie, Boekjes zijn niet duur.

  7 likes
  • Yes helder,
   Dat is het en er is veel meer, heel veel meer, het moet alleen heel snel bekend gemaakt worden. weg met de supermarkten, leef gezond word niet meer ziek, er is zoveel te leren voor ons, wat ons onafhankelijk maakt, zelfs van geld.
   Complimenten helder, fantastisch op gemerkt. Alles is te vinden via google, nog wel.
   Ga zo door

   3 likes
 4. Het enige wat in Nederland nog interessant lijkt is De Hoge Veluwe National Park. Nederland lijkt wel een HoogSensitief Persoon.

  5 likes
  • @onbekend,

   Ik vraag me af hoe lang dat park nog blijft bestaan? Als ik bijvoorbeeld de kaart van de Hoge Veluwe er bij pak uit de jaren tachtig heeft het fiks ingeleverd. Met Google Earth word ook duidelijk hoe de randen van dit park worden aangevreten door bebouwing.

   2 likes
   • “Nederland (land van vernedering) is nog steeds niet vol”, huh?! We kunnen het beter Dorland of Platland noemen, want de bewoners zijn dor en plat gemaakt, er is geen kraak noch smaak meer aan. Opgevreten door de parasieten.

    2 likes
 5. Dit soort onderzoek en conclusies hebben marginale nieuwswaarde volgens politici en media.

  Oeverloos gezanik over Russische hack blijven maar doorgaan. Alsof de VeuS ( de ingekapselde EU door de VS, eu met opzet in kleine letters geschreven) hackt zelft nog harder. Planten oppositieleiders in Rusland, Creëren een nep-revolutie in Oekraïne en verjagen onwettig matig een president of nog bonter, ze vermoorden er een en maken volledige chaos ( Libië).

  En dit alles zonder dat de media er iets mee doet.

  Eeuwig en eeuwig moeten we maar de Holocaust en Hitler gezeur aanhoren hoe erg dat was en nu hebben minstens 100 Hitlers rondlopen en dat maakt niemand wat uit.

  Respect voor de onderzoekers dat ze toch nog onderzoek doen in deze wrede ondemocratische bagger wat politiek NL voorstelt

  HAHAHAHAHAH wat een wereld

  6 likes
 6. Het/dit ontaard in commercialisering.

  3 likes
 7. Verrassing.
  De farmaceutische industrie heeft ook helemaal geen banden met patiëntenbelangengroepen en verzekeraars. Nog even en informatie over vaccins, statines (cholesterol), opiaten worden allemaal gebombardeerd tot desinfo.
  Een zieke bevolking is blijkbaar profijtelijker?????

  3 likes
 8. @ Gladiator,

  Verander je complete lifestyle (voor zover mogelijk) Naar een Holistische m.n. je voeding. (uitleg via google)
  Vanuit o.a. deze invalshoek, bestrijd je de A21 weggebruikers op vele! vlakken.

  Namasté

  2 likes
 9. Dat is ook de reden geweest, dat ik als zorgverlener eruit gestapt ben, wenste namelijk niet meer als verkapte slaaf van de zorgverzekeringen behandeld te worden?

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

De elite gebruikt politici als pionnen in het geopolitieke schaakspel. Ontdek waarom de waarheid achter nieuwsverhalen vaak verborgen blijft

De elite gebruikt politici als pionnen in het geopolitieke schaakspel. Ontdek waarom de waarheid achter nieuwsverhalen vaak verborgen blijft

Willem Middelkoop toont in zijn boek Patronen ...

Resten van verloren stad met 70 meter hoge piramide ontdekt in China. Archeologen doen opmerkelijke vondst

Resten van verloren stad met 70 meter hoge piramide ontdekt in China. Archeologen doen opmerkelijke vondst

Archeologen hebben in China de resten gevonden ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnBheXByby5ubC9wcm9kdWN0ZW4vaW50ZXJuZXRfc3VjY2VzX2dpZHNubF8tX2ludGVybmV0X21hc3RlcmNsYXNzLzMzMDY2LzMxMjUxL2l3Yy9odHRwczovL3d3dy5pbnRlcm5ldHN1Y2Nlc2dpZHMubmwvaXdjX3JlZGlyZWN0IiBuYW1lPSJteWlGcmFtZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMHB4IiBtYXJnaW53aWR0aD0iMHB4IiBoZWlnaHQ9IjEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+

Op grond van de Algemene Verordering Gegevensbescherming worden cookies als persoonsgegevens beschouwd. Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt door op de 'Cookies Accepteren' knop te klikken, of door deze site te gebruiken. Wanneer u klikt of scrolt op deze site, wordt dit gezien als gebruik.