Een reusachtig meer op ongeveer vier kilometer onder het Zuidpoolijs blijkt een ‘verrassende’ variëteit aan leven te bevatten.
In ijskernen die afkomstig zijn uit de bekkens van het Vostokmeer hebben wetenschappers DNA van zo’n 3507 organismen gevonden. Russische onderzoekers bereikten het meer in 2012.
De meeste bacteriën in de ijskernen blijken nieuw te zijn voor de wetenschap. Ook werden er eencellige en meercellige organismen aangetroffen.
Europa
De diversiteit van leven kwam als een grote verrassing voor wetenschappers, die dachten dat het meer vanwege de extreme omstandigheden steriel zou zijn.
Het Vostokmeer werd meer dan 15 miljoen jaar geleden bedekt met ijs en bevindt zich op ongeveer 4000 meter onder het oppervlak. Vanwege de enorm hoge druk verwachtte men weinig voedingsstoffen aan te zullen treffen.
Uit de monsters is nu echter gebleken dat het meer wemelt van leven. Aangezien het water op Europa, een maan van Jupiter, zich ook onder een dikke laag ijs bevindt, kan deze bevestiging van organismen in het Vostokmeer model staan voor mogelijk leven op de maan Europa.
“We hebben veel complexer leven gevonden dan we in eerste instantie verwachtten,” zei bioloog Scott Rogers van de Bowling Green State University in Ohio, die het DNA-onderzoek naar de ijskernen leidde. “Dit laat zien hoe organismen op plekken kunnen overleven waarvan we tot een aantal jaren geleden nog dachten dat er niets zou kunnen overleven. De grens tussen wat bewoonbaar is en wat niet verschuift nu.”
Complexe levensvormen
Het Vostokmeer is 250 kilometer lang en 50 kilometer breed. Het is gebleken dat het meer bestaat uit twee bassins en is verdeeld in twee delen door een rug. Het water boven deze rug is ongeveer 200 meter diep en de twee bekkens zijn respectievelijk 400 meter en 800 meter diep.
Met een oppervlakte van 15.690 vierkante kilometer heeft het een gemiddelde diepte van 344 meter en een geschat volume van 5400 kubieke kilometer. In mei 2005 werd bovendien een eiland ontdekt in het midden van het meer.
In de ijskernen werd onder meer DNA aangetroffen van bacteriën die doorgaans in het maag-darmstelsel van vissen, kreeftachtigen en ringwormen worden gevonden. Er is dus een grote kans dat het meer ook complexe levensvormen herbergt.
Een deel van het DNA-materiaal dat 15 miljoen jaar lang verborgen is gebleven, is uniek en behoort mogelijk toe aan nieuwe soorten die in de diepte van het meer zijn geëvolueerd. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift PLOS ONE.
Bron: Telegraph.co.uk
Gerelateerd:
- Russen ontdekken onbekend leven in Vostokmeer
- Meteoriet van Canadese mijnwerker ‘bevat buitenaardse levensvorm’
- Vreemd ijsfenomeen in Plymouth (video)
- Russen bereiken Antarctisch ‘buitenaards’ meer
- Google Earth laat vreemde openingen op Zuidpool zien
Kijk: ON!-baas Arnold Karskens op NPO vergeleken met Mussert
Meditatie verandert de architectuur van het brein. Deze studie bewijst het op indrukwekkende wijze
Rechtszaak tegen WHO-pandemieverdrag: landsadvocaat vraagt 4 weken uitstel aan
Canadese arts slaat alarm: 62% gevaccineerde patiënten heeft bloedstolsels, het ergste moet nog komen
Minister Hoekstra weigert transparantie te geven over Bilderbergconferentie: ‘In strijd met Grondwet’
Verhofstadt wekt woede met uitspraken over Carlson en Poetin: ‘Wil Guy nu, net als dictators, journalisten weren?’
Wat ons eigen Philips te maken heeft met het WEF en 15-minutensteden
Veel meer mensen verslaafd aan slaappillen
VIDEO: Vrouw met hersenverlamming kan normaal praten dankzij cannabis