Natuur en Milieu

Zuidpoolmeer onder vier kilometer dikke ijskap wemelt van leven

Help door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een reusachtig meer op ongeveer vier kilometer onder het Zuidpoolijs blijkt een ‘verrassende’ variëteit aan leven te bevatten.

In ijskernen die afkomstig zijn uit de bekkens van het Vostokmeer hebben wetenschappers DNA van zo’n 3507 organismen gevonden. Russische onderzoekers bereikten het meer in 2012.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De meeste bacteriën in de ijskernen blijken nieuw te zijn voor de wetenschap. Ook werden er eencellige en meercellige organismen aangetroffen.

Europa

De diversiteit van leven kwam als een grote verrassing voor wetenschappers, die dachten dat het meer vanwege de extreme omstandigheden steriel zou zijn.

Het Vostokmeer werd meer dan 15 miljoen jaar geleden bedekt met ijs en bevindt zich op ongeveer 4000 meter onder het oppervlak. Vanwege de enorm hoge druk verwachtte men weinig voedingsstoffen aan te zullen treffen.

Uit de monsters is nu echter gebleken dat het meer wemelt van leven. Aangezien het water op Europa, een maan van Jupiter, zich ook onder een dikke laag ijs bevindt, kan deze bevestiging van organismen in het Vostokmeer model staan voor mogelijk leven op de maan Europa.

“We hebben veel complexer leven gevonden dan we in eerste instantie verwachtten,” zei bioloog Scott Rogers van de Bowling Green State University in Ohio, die het DNA-onderzoek naar de ijskernen leidde. “Dit laat zien hoe organismen op plekken kunnen overleven waarvan we tot een aantal jaren geleden nog dachten dat er niets zou kunnen overleven. De grens tussen wat bewoonbaar is en wat niet verschuift nu.”

Complexe levensvormen

Het Vostokmeer is 250 kilometer lang en 50 kilometer breed. Het is gebleken dat het meer bestaat uit twee bassins en is verdeeld in twee delen door een rug. Het water boven deze rug is ongeveer 200 meter diep en de twee bekkens zijn respectievelijk 400 meter en 800 meter diep.

Met een oppervlakte van 15.690 vierkante kilometer heeft het een gemiddelde diepte van 344 meter en een geschat volume van 5400 kubieke kilometer. In mei 2005 werd bovendien een eiland ontdekt in het midden van het meer.

In de ijskernen werd onder meer DNA aangetroffen van bacteriën die doorgaans in het maag-darmstelsel van vissen, kreeftachtigen en ringwormen worden gevonden. Er is dus een grote kans dat het meer ook complexe levensvormen herbergt.

Een deel van het DNA-materiaal dat 15 miljoen jaar lang verborgen is gebleven, is uniek en behoort mogelijk toe aan nieuwe soorten die in de diepte van het meer zijn geëvolueerd. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift PLOS ONE.

Bron: Telegraph.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
m&m
m&m
10 jaren geleden

zo zie je maar het is minimaal wat we weten.

Red Skywalker
Red Skywalker
10 jaren geleden

Zo, nu eerst patenteren en hopen dat we het laatste schone stukje natuur niet inmiddels vervuild hebben.

lauke
lauke
10 jaren geleden

Lijkt me vrij logisch dat er leven zou moeten zijn, er zijn immers ook oesters die op een paar honderd meter in de oceaan aan de voet van een vulcaan op methaangassen leven, aangezien dat ook extreme omstandigheden zijn verbaasd het ook niet dat daar leven zou moeten zijn,, maar het lijkt me geweldig om te zien welke levensvormen daar leven,, ff wachten op de eerste beelden……

Donatuur v.Niburu
Donatuur v.Niburu
10 jaren geleden

[quote name=”m&m”]zo zie je maar het is minimaal wat we weten.[/quote]
bijvoorbeeld dat er ook zoetwater ijsbergen aanwezig zijn…waar komen die vandaan..

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x