Natuur en Milieu

Diep in de aarde bevindt zich een immens waterreservoir

Help door deze informatie met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zo’n 150 jaar geleden schreef de Franse sciencefictionschrijver Jules Verne in het boek ‘Journey to the Centre of the Earth’ dat diep in de aarde een enorme zee kon worden gevonden. Wetenschappers schrijven nu in tijdschrift Nature over een mineraal dat wijst op het bestaan van een immens waterreservoir op 400 tot 600 kilometer diepte.

In een Braziliaanse diamant is ringwoodiet aangetroffen, een mineraal dat in de aardmantel wordt gevormd. Het is voor het eerst dat ringwoodiet van aardse oorsprong wordt gevonden, tot nu toe was het alleen synthetisch vervaardigd of in meteorieten gevonden. Het ringwoodiet bevat één procent water, wat kan betekenen dat er evenveel water in de aardmantel zit dan in de oceanen aanwezig is. Eén procent lijkt niet veel, maar aangezien ringwoodiet het grootste deel uitmaakt van de overgangszone van de aardmantel, kan het om een enorme massa water gaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het is onduidelijk hoeveel water er in de dieperliggende lagen van de aarde zit, en al evenmin is duidelijk waar het zich zou moeten bevinden. In die lagen verandert het mineraal olivijn onder immense druk in wadsleyiet en ringwoodiet, en die kunnen tot 2,5 procent van hun gewicht aan water bevatten. Er is sprake van het eerste directe bewijs dat zeer diep in de planeet water kan worden opgeslagen.

Professor Joseph Smyth van de Amerikaanse Universiteit van Colorado doet al jaren onderzoek naar ringwoodiet en soortgelijke mineralen. “Dit is fantastisch!”, zei hij. “Het laat veronderstellen dat het binnenste van de aarde verschillende malen de hoeveelheid water in de oceanen kan bewaren. De ontdekking impliceert dat waterstof mogelijk de inwendige processen van de aarde controleert […] en dat waterplaneten, net zoals de aarde, veel voorkomend kunnen zijn in ons sterrenstelsel.”

Hoofdonderzoeker Graham Pearson van de Universiteit van Alberta in Canada zei: “De ontdekking zet de unieke waarde van natuurlijke diamanten in het licht voor het vangen en bewaren van fragmenten uit de diepe aarde. Het is ongelooflijk om te denken dat, terwijl je dit exemplaar in je hand houdt, de resterende druk aan het raakvlak tussen de diamant en het ingesloten ringwoodiet 20.000 atmosfeer is.” Een atmosfeer is ongeveer de druk op het aardoppervlak.

[De Redactie, AFP]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
kenneth
kenneth
10 jaren geleden

ik weet dat onze sympathieke buren uit Nederland ons graag onderschatten, maar Jules Verne is een BELG!

kenneth
kenneth
10 jaren geleden

of toch niet. oeps.

Jappie
Jappie
10 jaren geleden

Of….zien we hier de zeebodem van de Hollow Earth?

Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Iets voor de Illuminati en hun overbevolkingsprobleem, zodat ze geen genocide hoeven te plegen, maar dat een groot deel van de mensheid evacueert naar het binnenste van de Aarde.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x