Natuur en Milieu

Diep in de aarde bevindt zich een immens waterreservoir

Help ons door deze info met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zo’n 150 jaar geleden schreef de Franse sciencefictionschrijver Jules Verne in het boek ‘Journey to the Centre of the Earth’ dat diep in de aarde een enorme zee kon worden gevonden. Wetenschappers schrijven nu in tijdschrift Nature over een mineraal dat wijst op het bestaan van een immens waterreservoir op 400 tot 600 kilometer diepte.

In een Braziliaanse diamant is ringwoodiet aangetroffen, een mineraal dat in de aardmantel wordt gevormd. Het is voor het eerst dat ringwoodiet van aardse oorsprong wordt gevonden, tot nu toe was het alleen synthetisch vervaardigd of in meteorieten gevonden. Het ringwoodiet bevat één procent water, wat kan betekenen dat er evenveel water in de aardmantel zit dan in de oceanen aanwezig is. Eén procent lijkt niet veel, maar aangezien ringwoodiet het grootste deel uitmaakt van de overgangszone van de aardmantel, kan het om een enorme massa water gaan.

Het is onduidelijk hoeveel water er in de dieperliggende lagen van de aarde zit, en al evenmin is duidelijk waar het zich zou moeten bevinden. In die lagen verandert het mineraal olivijn onder immense druk in wadsleyiet en ringwoodiet, en die kunnen tot 2,5 procent van hun gewicht aan water bevatten. Er is sprake van het eerste directe bewijs dat zeer diep in de planeet water kan worden opgeslagen.

Professor Joseph Smyth van de Amerikaanse Universiteit van Colorado doet al jaren onderzoek naar ringwoodiet en soortgelijke mineralen. “Dit is fantastisch!”, zei hij. “Het laat veronderstellen dat het binnenste van de aarde verschillende malen de hoeveelheid water in de oceanen kan bewaren. De ontdekking impliceert dat waterstof mogelijk de inwendige processen van de aarde controleert […] en dat waterplaneten, net zoals de aarde, veel voorkomend kunnen zijn in ons sterrenstelsel.”

Hoofdonderzoeker Graham Pearson van de Universiteit van Alberta in Canada zei: “De ontdekking zet de unieke waarde van natuurlijke diamanten in het licht voor het vangen en bewaren van fragmenten uit de diepe aarde. Het is ongelooflijk om te denken dat, terwijl je dit exemplaar in je hand houdt, de resterende druk aan het raakvlak tussen de diamant en het ingesloten ringwoodiet 20.000 atmosfeer is.” Een atmosfeer is ongeveer de druk op het aardoppervlak.

[De Redactie, AFP]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
kenneth
kenneth
8 jaren geleden

ik weet dat onze sympathieke buren uit Nederland ons graag onderschatten, maar Jules Verne is een BELG!

kenneth
kenneth
8 jaren geleden

of toch niet. oeps.

Jappie
Jappie
8 jaren geleden

Of….zien we hier de zeebodem van de Hollow Earth?

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Iets voor de Illuminati en hun overbevolkingsprobleem, zodat ze geen genocide hoeven te plegen, maar dat een groot deel van de mensheid evacueert naar het binnenste van de Aarde.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

23
0
We lezen graag je reactie!x