Homepagina » Financieel » Witwassen in Vaticaan te makkelijk, ‘kan veel transparanter’
Paus Benedictus XVI

Witwassen in Vaticaan te makkelijk, ‘kan veel transparanter’

De bank van het Vaticaan voldoet nog lang niet aan de internationale en Europese eisen van financiële transparantie.

Het Vaticaan schiet bovendien ernstig tekort bij het voorkomen van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, blijkt uit onderzoek van toezichthouder Moneyval van de Raad van Europa.

In totaal voldoet het Vaticaan aan 22 van de 49 normen. Zestien normen gelden als het meest belangrijk. Aan zeven daarvan voldoet de pauselijke zetel niet. De leiding van het Vaticaan wordt door Moneyval scherp bekritiseerd en moet binnen een jaar in een voortgangsrapport laten weten welke maatregelen zullen worden genomen om de naleving van de normen te gaan verbeteren.

Opspraak

De meest recente ontwikkelingen zijn niet meegewogen. De situatie tot februari van dit jaar is beoordeeld door het gezaghebbende Europese instituut. Volgens Moneyval hoort het Vaticaan nog lang niet op de ‘witte lijst’ van landen die adequate maatregelen hebben genomen tegen witwassen, het doorsluizen van geld naar terroristische organisaties en belastingontduiking.

Het Instituut voor Religieuze Werken is herhaaldelijk in opspraak geraakt. Onlangs legde de Italiaanse Justitie beslag op 23 miljoen euro aan fondsen. Daarnaast loopt er een onderzoek naar Vaticaanse betrokkenheid bij witwaspraktijken. Om die reden werd topbestuurder Tedeschi in mei weggestuurd.

In maart nog sloot de Amerikaanse bank JPMorgan Chase een Vaticaanse rekening omdat niet werd gereageerd op dubieuze transacties. Daarnaast was het Vaticaan het middelpunt van uitgebreide speculatie over zakelijke corruptie en machtsmisbruik, gevoed door uitgelekte geheime documenten.

Onduidelijkheid

De Raad van Europa wil dat er wordt gewerkt aan het toezicht. Moneyval constateerde dat er veel onduidelijkheid bestaat over de rol, verantwoordelijkheid, macht, onafhankelijkheid en het gezag van de financiële toezichthouder van de Vaticaanse bank die verleden jaar werd opgericht.

Moneyval doet onderzoek naar de normen die er zijn om witwassen van geld en het financieren van terrorisme tegen te gaan. Het is voor het eerst dat de bank van Vaticaanstad, met enkel vestigingen binnen de muren van het Vaticaan, is onderzocht. Het instituut geeft de Heilige Stoel het dringende advies dat het Instituut voor Religieuze Werken op korte termijn een onafhankelijk toezicht krijgt.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Biff schreef:

  Opdoeken die schurkenstaat,

  het is mooi geweest!

  0 likes
 • magdalena schreef:

  Ja achterover drukken zijn ze allemaal goed in. Ik heb jaren lang als kind in een tehuis gezeten 9 van de 10 nonnen waren lesbisch ,is niks mis mee maar leef je leven niet stiekem. Tien jaar later kwam men erachter dat ze alle kinderbijslag hadden verduisterd van 300 honderd kinderen zo kun je mooi weer spelen.Eindelijk begreep ik toen waarom er zoveel kleding van het leger des heils werd uit gedeelt ,heb nooit een winkel van binnen gezien in al die jaren je liep zelfs in afgetrapte schoenen van andere mensen.Allemaal oppakken die lui ,ik heb er geen goed woord voor over.

  0 likes
 • O. Westerman schreef:

  Yep laat het gewoon onder Rome vallen. Weg met die poppenkast van het geloof en staat in een staat. Vaticaan is nog nergens goed voor geweest nog niet in 2000 jaar. Alleen ellende van het Vaticaan. Enne laten we beginnen geen bloe men meer te sturen of verlepte rozen en tulpen ! Weg mit der deutscher nach hause mit ihm, verschwindest und komm gerne nie mehr zuruck jah.! Auf wiederschon.

  0 likes
 • legaal schreef:

  hoi allemaal,ik snap zoiezo niet dat het Vatikaan met zoveel toestanden nog kan bestaan .witwas praktijken ,kindermisbruik ,een paar straten verder, dan het Vatikaan zoveel daklozen.dat ze deze mensen te eten geven Doneert het Vatikaan aan 3de wereld landen? nog nooit van gehoord, er mag geen condoom gebruikt worden bah wat een stelletje.maak die Pandorra doos van het Vatikaan ook maar open.

  0 likes
 • Aardeburger schreef:

  De katholieke kerk is een van de rijkste en de grootste pedofielen organisatie ter wereld. De katholieke kerk is huichelachtiger dan de mafia.

  0 likes
 • Marcel schreef:

  het vaticaan is sowieso een belastingvrije zone.

  0 likes
 • Marcel schreef:

  [quote name=”legaal”]hoi allemaal,ik snap zoiezo niet dat het Vatikaan met zoveel toestanden nog kan bestaan .witwas praktijken ,kindermisbruik ,een paar straten verder, dan het Vatikaan zoveel daklozen.dat ze deze mensen te eten geven Doneert het Vatikaan aan 3de wereld landen? nog nooit van gehoord, er mag geen condoom gebruikt worden bah wat een stelletje.maak die Pandorra doos van het Vatikaan ook maar open.[/quote]

  Als je naar die massale missen kijkt dan zijn veel mensen nog heel erg schaap. Ik had een vriendin die ook niks negatiefs wilde horen over “de kerk”.

  0 likes
 • Damion schreef:

  Macrel heb dit ook mee gemaakt en was heel boos op me . ik geef je gelijk want wat hebben ze in naam van de kerk wel op hun kerfstok veel en dan met onschuldigen mensen en dit al zo lang en nog heb je mensen die er niets van willen weten .tja dan geef je het op ik ga mijn kant op en de ander andere kant op

  0 likes
 • Lucien schreef:

  1 woord: schijnheiligaards

  0 likes
 • Sipco schreef:

  [quote name=”O. Westerman”]Yep laat het gewoon onder Rome vallen. Weg met die poppenkast van het geloof en staat in een staat. Vaticaan is nog nergens goed voor geweest nog niet in 2000 jaar. Alleen ellende van het Vaticaan. Enne laten we beginnen geen bloe men meer te sturen of verlepte rozen en tulpen ! Weg mit der deutscher nach hause mit ihm, verschwindest und komm gerne nie mehr zuruck jah.! Auf wiederschon.[/quote]
  Weet je ni eigenlijk wat je in het duits hebt getypt???http://translate.google.com/#de|nl|%20weg%20mit%20der%20deutscher%20nach%20hause%20mit%20ihm%2C%20verschwindest%20und%20komm%20gerne%20nie%20mehr%20zuruck%20jah.!%20Auf%20wiederschon.Vertaling:weg met de duitse mee naar huis,en verdwijnen als nooit terugkomen jah!Alweer. hahaha Gruss Gott!!!!Plak de google vertaler maar eens in je werkbalk hahahaha.

  0 likes
 • Sipco schreef:

  Niburu laat aub niet steeds die akeligheden op foto zien, want dan begint het “kotsgevoel” bij mij te spelen.

  0 likes
 • Sipco schreef:

  [quote name=”magdalena”]Ja achterover drukken zijn ze allemaal goed in. Ik heb jaren lang als kind in een tehuis gezeten 9 van de 10 nonnen waren lesbisch ,is niks mis mee maar leef je leven niet stiekem. Tien jaar later kwam men erachter dat ze alle kinderbijslag hadden verduisterd van 300 honderd kinderen zo kun je mooi weer spelen.Eindelijk begreep ik toen waarom er zoveel kleding van het leger des heils werd uit gedeelt ,heb nooit een winkel van binnen gezien in al die jaren je liep zelfs in afgetrapte schoenen van andere mensen.Allemaal oppakken die lui ,ik heb er geen goed woord voor over.[/quote]
  Het Leger des Heils is anders niet roomskatholiek!!En heeft dan ook totaal niet met hen van doen zelfs!!Vreemd voor iemand die onder nonnen is opgegroeit,want die zou dit behoren te weten.

  0 likes
 • Sipco schreef:

  [quote name=”Sipco”][quote name=”magdalena”]Ja achterover drukken zijn ze allemaal goed in. Ik heb jaren lang als kind in een tehuis gezeten 9 van de 10 nonnen waren lesbisch ,is niks mis mee maar leef je leven niet stiekem. Tien jaar later kwam men erachter dat ze alle kinderbijslag hadden verduisterd van 300 honderd kinderen zo kun je mooi weer spelen.Eindelijk begreep ik toen waarom er zoveel kleding van het leger des heils werd uit gedeelt ,heb nooit een winkel van binnen gezien in al die jaren je liep zelfs in afgetrapte schoenen van andere mensen.Allemaal oppakken die lui ,ik heb er geen goed woord voor over.[/quote]
  Het Leger des Heils is anders niet roomskatholiek!!En heeft dan ook totaal niet met hen van doen zelfs!!Vreemd voor iemand die onder nonnen is opgegroeit,want die zou dit behoren te weten.[/quote]
  Je hebt overigens je naam niet mee!!Ik liet hem veranderen.

  0 likes
 • Go with the Flow schreef:

  Ik snap dat heel veel mensen hun leven niet fijn ervaren hebben, en dat het voor sommige een heel gevoelig punt is. Maar zou het nu niet beter voor jullie zijn om niet te blijven hangen in jullie pijn, probeer je te focussen op de dingen die je eruit geleerd heb, de dingen die je juist nu des te meer waardeert, laat je niet steeds bevestigen door deze berichten dat je zo geleden hebt, je maakt daardoor de pijn en het verhaal steeds groter, en uiteindelijk ga je je zo haatdragend gedragen “gedreven door innerlijke pijn”,en de vicieuze cirkel is rond. Stap uit je zelfmedelijden, wees je bewust dat het was/is zoals het wat/is, en dat je er niets meer aan kunt veranderen, wees de verandering zelf.

  0 likes
 • O. Westerman schreef:

  [quote name=”Sipco”]
  Je hebt overigens je naam niet mee!!Ik liet hem veranderen.[/quote]
  Wat is er overigens mis met de naam Magdalena ? Maria Magdalena was de vrouw van Jesus. De kerk heeft er van gemaakt dat ze een hoer zou zijn maar dat was ze dus niet. De kerk heeft moedwillig de vrouw toegang tot de kerk ontnomen en geen bevoegdheid gegeven om te prediken. Ten onrechte, Foutje bedankt !

  0 likes
 • Sipco schreef:

  [quote name=”O. Westerman”][quote name=”Sipco”]
  Je hebt overigens je naam niet mee!!Ik liet hem veranderen.[/quote]
  Wat is er overigens mis met de naam Magdalena ? Maria Magdalena was de vrouw van Jesus. De kerk heeft er van gemaakt dat ze een hoer zou zijn maar dat was ze dus niet. De kerk heeft moedwillig de vrouw toegang tot de kerk ontnomen en geen bevoegdheid gegeven om te prediken. Ten onrechte, Foutje bedankt ![/quote]
  Maria magdalena was de vrouw van Jezus???Begin maar opnieuw met bijbel lezen dan.Tjonge jonge jonge Zij was één van Jezus trouwste volgelingen,en liet dit zien, door Zijn voeten te zalfen.Bovendien vermeld de bijbel niet of Jezus wel of niet getrouwd was.Het ontnemen van de vrouw haar rechten in de kerk, begint door Genesis. Zij met het appeltje weet je nog??En als iemand zo walgt van de katholieke kerk zou ik die magdalena naam veranderen naar nynke!!

  0 likes
 • Sipco schreef:

  Waarom heeft de paus op de foto zijn handjes omhoog???Omdat ik een “Gun” op hem richt.-)))))

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  griepseizoen

  Heel opmerkelijk: géén griepseizoen op zuidelijk halfrond. Hoe kan dat?

  In Zuid-Afrika begint het griepseizoen al 36 ...

  duitse

  Het tij keert: Duitse volk zegt massaal ‘nein’ tegen beperkingen

  Afgelopen weekend demonstreerden tienduizenden mensen (de schattingen ...

  >