Financieel

Witwassen in Vaticaan te makkelijk, ‘kan veel transparanter’

Help door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De bank van het Vaticaan voldoet nog lang niet aan de internationale en Europese eisen van financiële transparantie.

Het Vaticaan schiet bovendien ernstig tekort bij het voorkomen van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, blijkt uit onderzoek van toezichthouder Moneyval van de Raad van Europa.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In totaal voldoet het Vaticaan aan 22 van de 49 normen. Zestien normen gelden als het meest belangrijk. Aan zeven daarvan voldoet de pauselijke zetel niet. De leiding van het Vaticaan wordt door Moneyval scherp bekritiseerd en moet binnen een jaar in een voortgangsrapport laten weten welke maatregelen zullen worden genomen om de naleving van de normen te gaan verbeteren.

Opspraak

De meest recente ontwikkelingen zijn niet meegewogen. De situatie tot februari van dit jaar is beoordeeld door het gezaghebbende Europese instituut. Volgens Moneyval hoort het Vaticaan nog lang niet op de ‘witte lijst’ van landen die adequate maatregelen hebben genomen tegen witwassen, het doorsluizen van geld naar terroristische organisaties en belastingontduiking.

Het Instituut voor Religieuze Werken is herhaaldelijk in opspraak geraakt. Onlangs legde de Italiaanse Justitie beslag op 23 miljoen euro aan fondsen. Daarnaast loopt er een onderzoek naar Vaticaanse betrokkenheid bij witwaspraktijken. Om die reden werd topbestuurder Tedeschi in mei weggestuurd.

In maart nog sloot de Amerikaanse bank JPMorgan Chase een Vaticaanse rekening omdat niet werd gereageerd op dubieuze transacties. Daarnaast was het Vaticaan het middelpunt van uitgebreide speculatie over zakelijke corruptie en machtsmisbruik, gevoed door uitgelekte geheime documenten.

Onduidelijkheid

De Raad van Europa wil dat er wordt gewerkt aan het toezicht. Moneyval constateerde dat er veel onduidelijkheid bestaat over de rol, verantwoordelijkheid, macht, onafhankelijkheid en het gezag van de financiële toezichthouder van de Vaticaanse bank die verleden jaar werd opgericht.

Moneyval doet onderzoek naar de normen die er zijn om witwassen van geld en het financieren van terrorisme tegen te gaan. Het is voor het eerst dat de bank van Vaticaanstad, met enkel vestigingen binnen de muren van het Vaticaan, is onderzocht. Het instituut geeft de Heilige Stoel het dringende advies dat het Instituut voor Religieuze Werken op korte termijn een onafhankelijk toezicht krijgt.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Biff
Biff
11 jaren geleden

Opdoeken die schurkenstaat,

het is mooi geweest!

magdalena
magdalena
11 jaren geleden

Ja achterover drukken zijn ze allemaal goed in. Ik heb jaren lang als kind in een tehuis gezeten 9 van de 10 nonnen waren lesbisch ,is niks mis mee maar leef je leven niet stiekem. Tien jaar later kwam men erachter dat ze alle kinderbijslag hadden verduisterd van 300 honderd kinderen zo kun je mooi weer spelen.Eindelijk begreep ik toen waarom er zoveel kleding van het leger des heils werd uit gedeelt ,heb nooit een winkel van binnen gezien in al die jaren je liep zelfs in afgetrapte schoenen van andere mensen.Allemaal oppakken die lui ,ik heb er geen goed woord voor over.

O. Westerman
O. Westerman
11 jaren geleden

Yep laat het gewoon onder Rome vallen. Weg met die poppenkast van het geloof en staat in een staat. Vaticaan is nog nergens goed voor geweest nog niet in 2000 jaar. Alleen ellende van het Vaticaan. Enne laten we beginnen geen bloe men meer te sturen of verlepte rozen en tulpen ! Weg mit der deutscher nach hause mit ihm, verschwindest und komm gerne nie mehr zuruck jah.! Auf wiederschon.

legaal
legaal
11 jaren geleden

hoi allemaal,ik snap zoiezo niet dat het Vatikaan met zoveel toestanden nog kan bestaan .witwas praktijken ,kindermisbruik ,een paar straten verder, dan het Vatikaan zoveel daklozen.dat ze deze mensen te eten geven Doneert het Vatikaan aan 3de wereld landen? nog nooit van gehoord, er mag geen condoom gebruikt worden bah wat een stelletje.maak die Pandorra doos van het Vatikaan ook maar open.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x