Natuur en Milieu

Moeder Natuur 1 – Monsanto 0

Help ons door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Monsanto-maïs wordt in delen van de Amerikaanse staat Illinois aangetast door de maïswortelboorder.

Het heeft er alle schijn van dat de insecten immuun beginnen te worden voor de insecticide die in het gewas is verwerkt.

Voor het eerst in 30 jaar tijd zijn eitjes van de maïswortelboorder al in juni uitgekomen, aldus entomoloog Michael Gray van de Universiteit van Illinois in Urbana. Een ontzagwekkend aantal insecten maakte op 7 juni korte metten met maïswortels op een boerderij in Cass County op 322 kilometer ten zuidwesten van Chicago.

Afgelopen jaar werden maïsvelden in vier verschillende staten aangetast door de insecten, volgens het Environmental Protection Agency (EPA) een teken dat de kevers in toenemende mate bestand worden tegen de insecticide.

Cry3Bb1

De beschadigde velden in Illinois zijn 10 jaar lang beplant met maïs, waaronder maïs dat het giftige eiwit Cry3Bb1 uit de Bacillus thuringiensis (Bt), een natuurlijke insecticide, produceert.

De beschadigde planten vallen waarschijnlijk om terwijl de insecten zich tegoed blijven doen aan de wortels van de plant, legt Gray uit. De maïswortelboorder begint zijn leven als een larve. De belangrijkste maatregel tegen het diertje bestaat uit gewasrotatie.

Monsanto onderzocht de maïsvelden van de boerderij en gaat deze week kevers verzamelen voor onderzoek, zei woordvoerster van het bedrijf in Saint Louis Dannielle Stuart. “Het betreft een unieke situatie omdat de omliggende velden weinig schade lieten zien. We willen beter leren begrijpen waarom sommige velden meer zijn aangetast dan andere.”

Insecten in opstand

Het eiwit Cry3Bb1 wordt verwerkt in gewassen van Monsanto en SmartStax-maïs, dat een tweede Bt-eiwit bevat van chemiegiganten Dow Chemical en DuPont. Monsanto introduceerde de insecticide in 2003.

Een studie die afgelopen juli werd gedaan door de Universiteit van Iowa bevestigde als eerste dat sommige maïswortelkevers resistent zijn tegen Bt-maïs van Monsanto. Momenteel wordt onderzoek gedaan om te kijken of de kevers die afgelopen jaar maïsvelden in Illinois aantastten bestand zijn tegen het gewas. De studie wordt in augustus afgerond.

Onkruid

Door de combinatie van een zachte winter en de warme, droge omstandigheden in de lente kunnen de maïsvelden dit seizoen te kampen krijgen met een ware plaag.

Ook onkruid wordt in toenemende mate resistent tegen de herbicide Roundup van Monsanto. Uit een studie van Dow blijkt dat 8,1 miljoen hectare maïs en sojabonen langzaam maar zeker wordt overgenomen door onkruid dat bestand is tegen Roundup.

Volgens agro-industrieel Syngenta AG heeft onkruid dat immuun is voor Roundup zich tegen 2015 verspreid over 11,3 miljoen hectare katoen, sojabonen en maïs.

Bron: Bloomberg.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Vonzie
Vonzie
10 jaren geleden

Vrees dat ze dan een nog dodelijker insecticide zullen ontwikkelen. Of al hebben ontwikkeld.

Sipco
Sipco
10 jaren geleden

Roundup is een groeiversneller waardoor de plant zo snel groeit, dat het verbrand.Mijn vraag??Hoe kan een plant resistent worden, tegen wat eigenlijk voedsel voor haar is???Of is dit omdat we de Genetisch gemanipuleerde gewassen aan de man willen brengen???Persoonlijk hou ik het op het laatste!!!!

Ik
Ik
10 jaren geleden

[quote name=”Sipco”]Roundup is een groeiversneller waardoor de plant zo snel groeit, dat het verbrand.Mijn vraag??Hoe kan een plant resistent worden, tegen wat eigenlijk voedsel voor haar is???Of is dit omdat we de Genetisch gemanipuleerde gewassen aan de man willen brengen???Persoonlijk hou ik het op het laatste!!!![/quote]

Hoi Sipco,

http://www.youtube.com/watch?v=79MkO7smdik

En dan even.

http://www.roundup.nl/product/1/Roundup-MAX

Tailung
Tailung
10 jaren geleden

De mais staat nu overal al zo’n 20 centimeter hoog, maar er tussen door, kun je als je goed kijkt, al het gele dood wordende onkruid zien sterven. 2 weken geleden zijn er ladingen round-up op de jonge mais gespoten. In Nederland word in grote getale genetisch gemanipuleerde mais geteeld. Vaak bij in je buurt, tenzij je in de stad woont natuurlijk dan zie je daar niks van en kunnen voorstanders van gen technologie een nog grotere bek hebben. Als die boeren en buurtbewoners dan later en nu, rare vormen van kanker krijgen zeggen ze hoe kan dat nou?

Onkruid bestaat niet.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

14
0
We lezen graag je reactie!x