Homepagina » Mens en Dier » #Ik zou graag een paar vragen stellen als dat nog mag in deze tijd
vragen

#Ik zou graag een paar vragen stellen als dat nog mag in deze tijd

Een gastbijdrage van Karel Beckman. Paniek en angst houden ons in de greep. Wezenlijke vragen worden nauwelijks gesteld, laat staan beantwoord. Al weken worden we overspoeld met beangstigende berichten. “Corona-uitbraak onder personeel zorginstelling.” “GGD’en en labs niet klaar voor tweede golf coronavirus.” “Alarm over corona-uitbraak studenten, aantal besmettingen Delft stijgt explosief.” “Eerste ziekenhuizen spreiden weer patiënten om coronadrukte.” “We kijken een monster tweede golf in de ogen.” “Virus verspreidt zich als een olievlek.” “Alleen landelijke maatregelen helpen nog.”

De tweede paniekgolf is er al, de tweede lockdown komt eraan. Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging Intensive Care, ziet een nieuwe lockdown als onvermijdelijk, zei hij donderdag op radio 538.

Premier Rutte krijgt veel kritiek op zijn coronabeleid, maar vooral omdat dat volgens het grootste deel van de oppositie (PvdA, PVV) te slap is.

Dolf Jansen

Nu wil ik beslist niet hier gaan verkondigen dat ik #nietmeermeedoe. Ik zou niet durven. Ik wil niet graag Dolf Jansen én Claudia de Breij tegelijk over me heen krijgen. Dan zou ik ook moeten bekennen dat ik de Oudejaarsconference van Dolf, waarin hij ons naar eigen zeggen opriep om saamhorig en solidair te zijn, niet heb gezien.

Maar misschien mag ik een paar vragen stellen? Ik heb vroeger altijd geleerd dat angst een slechte raadgever is, en omdat ik momenteel heel veel heel bange mensen tegenkom – die alweer nauwelijks over straat durven, geen partijtje durven te voetballen, niet bij hun oude moeder op bezoek gaan – is het misschien toch een idee om te kijken of we de angst wat kunnen temperen en andere raadgevers kunnen raadplegen?

Dat is overigens wel een lichtpuntje: dat er weer een mythe is gesneuveld over het karakter van de Hollanders. Zo nuchter zijn ze niet. Uitzonderingen daargelaten: mijn eigen moeder is 92, maar die eist dat we gewoon bij haar op bezoek blijven gaan. Ze had tot voor kort nog het voornemen om in een verpleeghuis te gaan wonen, maar daar is ze nu met geen stok meer naartoe te krijgen. Dit terzijde.

Bergamo, Brabant

Het is zeker niet mijn bedoeling om de angst te bagatelliseren – ik zou ook bang worden als ik het nieuws intensief zou volgen, wat ik niet meer doe. Het is ook niet mijn bedoeling om “corona” te bagatelliseren. Ziektes zijn nooit fijn. Alleen een paar vragen dus.

De eerste vraag is waar de angst op is gebaseerd. Het antwoord is, denk ik, dat de meeste mensen de scènes uit de ziekenhuizen in het voorjaar niet nog een keer willen meemaken. Begrijpelijk. De beelden uit Bergamo, Brabant en andere plaatsen staan nog vers in ieders geheugen gegrift.

Toch een vraag van mijn kant: was het toen erger dan bij griepgolven die ons in voorgaande jaren troffen? We weten dat er in 2018 9400 extra griepdoden waren, meer tot dusver dan de 6300 coronadoden. Ook toen hadden de ziekenhuizen het moeilijk. “Ziekenhuizen puilen uit van de grieppatiënten,” kopte het AD op 21-02-2018. En op 8-03-2018: “Ziekenhuizen zeggen operaties af vanwege griepgolf.”

Heel uitzonderlijk was 2018 niet. Hier een bericht uit het AD van 1-10-2015: “Meer doden tijdens langdurigste griepgolf ooit. Afgelopen winter waarde de langdurigste griepgolf ooit gemeten rond in Nederland. De epidemie duurde in totaal 21 weken. Tijdens de griepepidemie stierven in totaal ruim 65.000 mensen. Dat waren er ruim 8600 meer dan verwacht.”

Of is het verboden om corona te vergelijken met griep? Ik stel alleen de vraag. Ik hoor vaak dat het bij corona om een heel gemene ziekte gaat. Ik wil dat niet bestrijden, het zou heel goed kunnen. Maar ook hier zou ik willen vragen: is dat bij griep anders?

Hier een bericht van 5-2-2016 uit het AD: “Griepgolf treft veel mensen die anders nooit ziek zijn. Ziekenhuizen in het land stromen vol met grieppatiënten. Hier zitten opvallend veel gezonde mensen tussen, die vaak al jaren niet ziek zijn geweest. Sommigen reageren zo heftig dat ze met kapotte longen op de ic belanden. Dit zegt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. De patiënten die op de ic terechtkomen hebben een longontsteking die zo agressief is, dat die het longweefsel heeft aangetast. Gewone beademing is bij hen niet genoeg. Zij liggen in uiterst kritieke toestand aan de hartlongmachine, die de functie van de longen overneemt. ,,Als ze deze acute fase doorkomen, kunnen de longen weer herstellen,” legt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care uit.

Stel je voor dat zoiets nu zou gebeuren, wat zou de reactie zijn? Zou het leger worden ingezet om mensen binnen te houden, net als in Melbourne en Madrid is gebeurd? Het is maar een vraag.

New York

Corona heeft natuurlijk ook dezelfde risicogroepen als de griep – ouderen met onderliggende ziekten. Het overgrote deel van de mensen die corona krijgen, heeft er nauwelijks last van. De twee ziektes hebben zelfs dezelfde symptomen. Maar dat wist u allemaal al.

Een andere vraag die ik wil stellen gaat over het aantal coronadoden in de Verenigde Staten. Dat zou de 200.000 zijn gepasseerd en dat is drie keer zoveel als bij een stevige griep. Meer dan 90% van de mensen die tijdens de corona-epidemie in de VS stierven, kwam overigens om door andere oorzaken. Er stierven volgens de statistieken ook 20 kinderen (tot 14 jaar) aan COVID-19, dat was 0,7% van het aantal kinderen uit die leeftijdsgroep die in dezelfde tijd overleden.

Maar de vraag die ik wil stellen gaat over New York (stad en staat). Volgens dit artikel, van Dr Roger W. Koops, was het sterftecijfer door corona in New York rampzalig hoog in vergelijking met de rest van het land. Dat niet alleen: het sterftecijfer schoot als een raket omhoog nadat in stad en staat lockdowns werden ingesteld. Hoe dat kwam? Waarschijnlijk omdat ouderen bij elkaar werden opgesloten in verpleeghuizen waar ze een prooi werden van besmettingen. Mijn vraag is dus wat er precies is gebeurd in de VS? Misschien moeten we daar nog eens goed naar kijken.

Gevoelloos

Dat was in het voorjaar. Hoe zit het nu? Ik kijk elke dinsdag naar de weekstaat van het RIVM. Daarin is te lezen dat in de week van 16 tot en met 22 september 19 mensen zijn overleden mét corona, waarvan eentje jonger dan 70. Vijf zijn er ouder dan 85, vier ouder dan 90.

Bij deze cijfers zou ik ook graag vragen stellen – wie waren deze mensen, waar zijn ze precies aan overleden, wat voor rol heeft corona daarin gespeeld – maar dat zal ik maar niet doen, want dan ben ik wel erg gevoelloos bezig. Mag ik wel zeggen dat er bijna 3000 mensen per week sterven in Nederland en dat 19 dus minder dan 1% is? Mag ik misschien ook vragen of we wel genoeg aandacht besteden aan die andere sterfgevallen? Zijn er geen maatregelen nodig om die te beperken? Een serieuze vraag.

Mag ik verder opmerken dat er ook zonder corona gemiddeld meer dan 15 mensen per dag op de IC worden opgenomen met een longontsteking? Mag ik misschien vragen of we dat allemaal vergeten zijn? Vergeten dat mensen ziek worden en doodgaan? Dat dit heel vervelend is, maar niet zo heel ongewoon? En dat het erg vol zou worden op de wereld als het niet zo was? Of kunnen deze vragen allemaal niet meer worden gesteld?

Groepsimmuniteit

Ik heb nog een andere vraag die volgens mij tamelijk essentieel is, maar die ik zelden hoor. Hoe zinvol zijn de maatregelen die we nemen? Hoe zinvol is een tweede lockdown? Van wat ik erover lees, is er geen bewijs dat lockdowns werken.

Weet u het nog, die eerste lockdown was bedoeld om verspreiding van het virus te vertragen, niet om het te voorkomen? Experts weten dat je verspreiding niet kunt voorkomen, of we moeten allemaal in maanpakken rond gaan lopen. Johan Giesecke, de voorganger van de huidige evenknie van Jaap van Dissel in Zweden, schreef in mei in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet: “Een lockdown kan ernstige gevallen een tijdje vertragen, maar zodra de restricties worden opgeheven, zullen de gevallen weer tevoorschijn komen. Ik verwacht dat als we over een jaar het aantal doden door COVID-19 gaan tellen, dat dan de cijfers in alle landen vergelijkbaar zullen zijn, ongeacht de maatregelen die zijn getroffen.”

In het nuchtere Zweden is bewust niet gekozen voor een lockdown, maar is aangestuurd op groepsimmuniteit – een ideetje dat ook heel even werd geopperd door premier Rutte bij het begin van de crisis, maar dat hij snel weer inslikte (waarom?) – en je zou je kunnen afvragen, heeft het gewerkt? Ik durf niet helemaal op de media te vertrouwen, maar er zijn inderdaad berichten dat de coronacrisis in Zweden voorbij is.

Professor Soren Riis Paludan van de Universiteit van Aarhus en professor Kim Sneppen van het Niels Bohr Instituut hebben dit verklaard in het Deense blad Politiken. RTL Nieuws meldde onlangs ook dat in Zweden “nauwelijks meer mensen ziek worden”. De Brusselse specialist in infectieziekten en professor Jean-Luc Gala zei tegen de VRT in België dat het “goed nieuws” is dat “meer jonge mensen besmet raken met het coronavirus”, want “dat draagt bij aan de groepsimmuniteit en dat hebben we nodig.” Of mag ik dit soort uitspraken niet melden? Ondermijn ik dan het overheidsbeleid?

Verplichte vaccinaties

Nog een vraag. Ik zou ook graag willen weten hoeveel schade de maatregelen veroorzaken. Dat mag toch wel – vragen of de kosten opwegen tegen de baten? Tenslotte zijn de maatregelen behoorlijk ingrijpend, of niet? Niet mogen knuffelen, dansen, feesten, naar evenementen gaan, geen bezoek mogen ontvangen in het verpleeghuis, niet vrij reizen, mondkapjes, registraties, quarantaines, min of meer verplichte vaccinaties – en dat opgelegd aan de hele bevolking, ook degenen waarvan geen reden is om aan te nemen dat ze besmet zijn en zelfs aan mensen die negatief zijn getest – het is niet niks, toch? En dan moet de echte tweede lockdown nog komen.

Zeker, het is begrijpelijk dat er maatregelen worden genomen om risico’s te beperken. Er is ook een maximumsnelheid op de snelweg. Maar hebben de coronamaatregelen niet meer weg van een verplichting aan automobilisten om elke tien kilometer de auto aan de kant te zetten en tien minuten rust te nemen, om de kans op ongelukken te verkleinen?

Dus hoe groot is de schade? Vanuit de Nederlandse, Belgische en Amerikaanse gezondheidszorg, ook de geestelijke gezondheidszorg, zijn brandbrieven uitgegaan, ondertekend door duizenden artsen, hoogleraren en zorgmedewerkers, waarin wordt gesteld dat de schade voor de volksgezondheid van de maatregelen, bijvoorbeeld door uitgestelde zorg, groter is dan de baten. Door UNICEF en FAO (Landbouworganisatie van de VN) is gemeld dat tientallen miljoenen mensen tot armoede zullen vervallen en van honger zullen sterven als gevolg van de lockdowns. Er zijn talloze berichten over toegenomen eenzaamheid, isolatie van ouderen, echtscheidingen, afbraak van sociale verbanden, geruïneerde economische sectoren, oplopende werkloosheid. Moeten we onze aandacht daar ook niet eens op richten? Zouden de media hier ook tellingen van kunnen bijhouden? Beelden van kunnen brengen? Of tellen alleen de coronadoden mee?

Gecensureerd

Dus – wat nu gedaan? De winter komt eraan, de IC’s zullen weer volstromen, met of zonder corona. Gaan we die winter tegemoet met angst en vrezen, schuilend voor elkaar, wegkruipend, verpieterend, elkaar met bange ogen aanstarend over mondkapjes? En wat doen we in het voorjaar, als er weer een griepuitbraak komt? Hoelang gaan we zo nog door? Hoelang gaan de media hier nog mee door? Kunnen we het hier een keer over hebben, zonder polarisatie? In het algemeen belang van iedereen? Of is zo’n discussie niet meer mogelijk?

Een laatste vraag. Stel je voor: de media berichten niet meer over corona. Niets meer. Geen enkel bericht. Niet de critici van het beleid worden gecensureerd, zoals nu gebeurt op social media, maar iedereen die iets over corona meldt. Tegelijkertijd investeert de regering fors in de zorg en proberen verpleeghuizen zo goed mogelijk besmetting van kwetsbare patiënten te voorkomen. Wat zou er gebeuren? Hoe zou ons land er dan uitzien? Zoiets als Zweden?

Over de auteur: Karel Beckman is freelance journalist, mede-auteur van De Democratie Voorbij (uitgeverij Aspekt, 2011) en auteur van De Staat Voorbij (Aspekt, 2017). Zijn website is The Friendly Society.

5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
peter vanes
peter vanes
6 maanden geleden

Uitstekend artikel. De NPO zal de schrijver hiervan zeker níet gaan uitnodigen óf misschien wel ? Ze hebben de moed niet om iemand , die b.w.v.u. wél goed op de hoogte is in een interview uit te nodigen. De media zijn , los van rivm en omt, buitengewoon schuldig aan onvolledige en gemanipuleerde informatie. Er is nog een raad van de journalistiek, die al lang had moeten optreden, maar de belangenverstrengeling in Europa is ongekend.

rop
rop
6 maanden geleden

Zo heren regering leiders steek dat maar in je zak.. want het hele beleid van jullie is op lucht , angst en tweedracht zaaien gebaseerd.

Pieter
Pieter
6 maanden geleden

Ruim 30% van de Nederlanders weet bovenstaande wel. Misschien zelfs wel 40%.

Maar de trein dendert gewoon voort, liefde en geduld lijkt deze trein niet te gaan stoppen.

johan den haag
johan den haag
6 maanden geleden

Alles is juist wat hier gezegd wordt.

Maar daar gaat het, zoals u zelf zegt, niet om

Protesteren, gaat niemand meer tolereren.
AL gaat alles kapot en failliet, de Overheid is de beschermer/God/toevlucht.

Zie hieronder alles over destabilisatie

https://www.youtube.com/watch?v=IQPsKvG6WMI

De link is opnieuw neergezet en is viral.

Gelukkig nog niet offline gehaald

DEEL TOT het 50miljoen gehaald heeft.

Dan kan zelfs dombo Famke tegen Jinek zeggen : “klik aan” en hoeft ze verder niks meer te zeggen

Want dombo Jinek moet met sukkelige Lucky TV haar bestaansrecht redden

SoulmanNL
SoulmanNL
Reactie op  johan den haag
6 maanden geleden

In mijn mening is er maar 1 oplossing. Doen zoals de crooswijkers vlak na de oorlog hebben gedaan waardoor we nu de uitkeringen hebben!

Leg het land plat. Leg je werk neer en laat ze zien waarom ze een bevolking nodig hebben!!!

1 dag is maar nodig….dit kost ze miljarden (die ze nu zo gul aan andere landen geven).

salvar
salvar
Reactie op  SoulmanNL
6 maanden geleden

@SoulmanNL
precies en goed gezien.
dit is manier om je (ons) gelijk te halen.
werkelijk alles plat en zo win het.

SoulmanNL
SoulmanNL
Reactie op  salvar
6 maanden geleden

@salvar

Dank je, maar het gaat hier niet om ons gelijk te krijgen. Het gaat hier eerder om onze vrijheid als levend mens te kunnen behouden.

Ik bekijk vele dingen kritisch, maar heeft er al iemand het op de volgende manier het bekeken?

De eerste golf: virus niet te vinden en niet meer overleden mensen dan de normale griep. Miljarden naar vaccinaties tegen corona gestort. Alleen statistieken houden de mensen bang.

2de golf: echte ziekte gemaakt met miljarden euro’s voor vaccin geld. Dus kans dat er nu echt veel eraan doodgaan is groot en hiermee zal de staat zijn gelijk krijgen.

Vandaar dat het vaccin rond midden 2021 gereed is om diegene die er nog zijn te vaccineren.

Problem, action, solution

SoulmanNL
SoulmanNL
Reactie op  SoulmanNL
6 maanden geleden

Oh als aanvulling. Het bewijs wordt geleverd zodra er in de aankomende weken ineens het virus wordt geisoleerd!

Ik hoop dat ik te kritsch kijk en dat het niet komt, maar komt het wel dan zijn wij de gezonde mensen en volk van nederland niet meer dan slachtoffers van een biologische oorlog tegen de mensheid!

Bowa
Bowa
Reactie op  SoulmanNL
6 maanden geleden

Heel juist, maar zou in heel Europa moeten gebeuren, dan komen we van die tiranie van af.

Tine04
Tine04
6 maanden geleden

Karel Beckman kom hier, dan krijg je een grote knuffel!

ProAsfalt
ProAsfalt
6 maanden geleden

Zeer goed artikel.
Vragen die bij NOS Journaal, RTL nieuws, Nieuwsuur, Op1, Jinek niet worden gesteld.
Enige waar zij in uitblinken is om Famke Louise te bashen.
En natuurlijk angst zaaien zodat een 2de lockdown onvermijdelijk is.

Joyce Ramgatie
Joyce Ramgatie
6 maanden geleden

Het enige wapen dat ze hebben om deze Covid-19 maatregelen in te kunnen voeren is de PCR test. Maar deze positieve testen zijn vals, omdat ze deze fake virus nooit hebben geisoleerd!!
Mensen moet zich niet meer laten testen dan verdwijnt COVID-19 SCAM!

salvar
salvar
Reactie op  Joyce Ramgatie
6 maanden geleden

@Joyce Ramgatie
dat is de pest juist ze staan (als het waar is)gewoon in de rij , hoe gek kan je zijn om je eigen glazen in te gooien.

Bowa
Bowa
Reactie op  salvar
6 maanden geleden

U hebt gelijk, de angst is gemaakt omdat de mensen (als het waar is) in een rij te laten staan, te smeken om het corona vaccin maar te krijgen, mij niet gezien.

Alex
Alex
6 maanden geleden

Ex-hoofdadviseur wetenschap farmagigant Pfizer: ‘Hele tweede golf is fake, bijna alle positieve testen zijn vals’

https://www.xandernieuws.net/algemeen/ex-hoofdadviseur-wetenschap-farmagigant-pfizer-hele-tweede-golf-is-fake-bijna-alle-positieve-testen-zijn-vals/

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
6 maanden geleden

De vraag was. ‘Mag ik een vraag stellen’? Net even geïnformeerd bij Mark maar het antwoord was. ‘Je moet je bek houden en oppleuren’. Dit was Mark.

BertRoermond
BertRoermond
6 maanden geleden

ja, het is allemaal waar wat heer beckman zegt en is opgetekend, maar het zijn allemaal feiten die wij hier allemaal al wekenlang, nee, maandenlang kennen en onder elkaar vertellen. dat is ook niet het probleem.
Het probleem is dat deze feiten zorgvuldig buiten het mainstream nieuws worden gehouden, demonstraties worden gedownplayed, verklaringen van honderden, inmiddels duizenden artsen en andere mensen uit de medische wereld worden -ook- zorgvuldig buiten het nieuws gehouden.
Duidelijk is dat dit opzettelijk gebeurd, opzettelijk ja, dat kan bijna geen mens meer ontkennen.
Het volgende probleem is dat de mensen, ook wij, maar niet bereid lijken/zijn om dan maar -vreedzaam- de straat op te gaan.
Geloof maar, dat als er, laten we zeggen, 500.000 duizend mensen naar het Malieveld trekken, dat de regering en media een enorm probleem krijgen en hebben.
Als dit een week later nogmaals herhaald word dan is het voorbij voor de regering. Echt waar ! Je kunt geen 500 duizend mensen tegenhouden ( zie Berlijn ) of tegen de grond meppen ( NL politie zal daartoe niet bereid zijn, of in staat zijn ).
Dit alles kan -zonder enige vorm van geweld – bereikt worden…
Het nare is, dat wij er niet toe bereid zijn, wij denken dat boze commentaartjes neertikken wel voldoende zal zijn. Of een youtubekanaaltje openen waar de steeds dezelfde filmpjes, die je overal inmiddels wel ziet, worden rondgepompt, en gezien worden door ons, steeds hetzelfde groepje. Leuk, om telkens die zelfbevestiging te krijgen…maar mensen…daarmee komen we er niet. Regering lacht in haar vuistje en gaat gewoon door met het verder, heel langzaam, uitrollen van haar agenda.
Ze zien ook dat de bereidheid om te demonstreren heel laag blijft, en als er gedemonstreerd word, dan haasten de media zich om vooral de mensen uit te lichten die niet zo welbespraakt zijn, een paar tattoos hebben en een petje dragen…de mensen die wel uit hun woorden komen en feitenkennis dragen ( die zijn echt wel aanwezig ) die worden er uit geknipt. Kijk maar naar dat meisje, Famke nogwat, het was gewoon te zielig om aan te zien hoe ze naar voren werd getrokken en werd uitvergroot. Het arme kind kon er ook niks voor dat ze mentaal en intellectueel niet op kon tegen dat Jinek vrouwtje. Die jongen uit Limburg, Tisjeboy die wél het vermogen heeft om zich uit te drukken wordt genegeerd. En zo kabbelen we vrolijk verder op de afgrond (tweede lockdown ) af, en deze zal desastreus blijken te zijn voor het restant van de economie die nog draait. De sheeple, die met NOW regelingen instaat blijft om haar rekeningetjes te blijven betalen, beseffen niet dat ze binnenkort keihard aan de beurt komen.
Hun banen zullen weggevaagd worden, hun zekerheden zullen wegvallen, maar ze willen het niet inzien. Ze laten zich avond aan avond langzaam inslaap wiegen door de Mainstream media…
En, wij eigenlijk ook…we nemen genoegen met het boos neertikken van comments en gaan dan voldaan naar bedje toe, om dit de dag erna weer te doen.
Hebben jullie inmiddels gezien of gemerkt dat dit helpt ? Nee dus…
Het tragische is dat, als het punt bereikt wordt, dat we wél de straten optrekken, dat dit te laat zal zijn. Dan hebben onze regenten inmiddels voldoende maatregelen genomen om dit protest zó hard de kop in te drukken dat het ook bij 1 demonstratie zal blijven…De mensen zullen dan hun wonden likkend misschien nog wel eens aan mijn woorden terugdenken en zich afvragen waarom in hemelsnaam wij niet veel eerder de straat zijn opgetrokken toen het nog gewoon kon en we het gewoon hadden kunnen tegenhouden…echt…twee massale – wel vreedzame- demonstraties zullen genoeg blijken te zijn. We kunnen het nog tegenhouden…nu nog wel…over twee tot drie maanden vanaf nu is het te laat…in godsnaam zou ik zeggen..kom achter je bureautje uit..

kapeolani
kapeolani
Reactie op  BertRoermond
6 maanden geleden

Ok Bert ik ben er klaar voor, wanneer, waar en hoe laat?

salvar
salvar
Reactie op  BertRoermond
6 maanden geleden

@BertRoermond
ik ook ben er klaar voor , er moet iets gebeuren en snel.
we moeten mensen zoeken die dit kunnen opzetten.

x

Check Also

vaccin

Verpleegster betrokken bij vaccinatieprogramma spreekt zich uit: ‘Dit is genocide’

Een klokkenluider en verpleegster die al 23 ...

van haga

‘Dit is zonder meer de beste speech van Wybren van Haga van het afgelopen jaar’

Een strijdvaardige Wybren van Haga meldde zich ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

30
0
We lezen graag je reactie!x