Homepagina » Gezondheid » De gevaren van deze veelgebruikte medicijnen worden al ruim 40 jaar verborgen gehouden
De gevaren van deze veelgebruikte medicijnen worden al ruim 40 jaar verborgen gehouden

De gevaren van deze veelgebruikte medicijnen worden al ruim 40 jaar verborgen gehouden

Instanties die de registratie van geneesmiddelen reguleren weten al veertig jaar dat een geneesmiddel tegen epilepsie geboorteafwijkingen kan veroorzaken als een vrouw dit tijdens de zwangerschap slikt, maar het publiek werd al die tijd niet gewaarschuwd, zo blijkt uit een overzichtsstudie naar de veiligheid van het epilepsiemedicijn waarover The Guardian bericht.

Alleen al in het Verenigd Koninkrijk werden ongeveer 20.000 baby’s geboren met aangeboren afwijkingen nadat hun moeder natriumvalproaat/valproïnezuur (merknaam: Depakine) slikte, sinds het middel in 1973 op de markt kwam.

Baby’s die in de baarmoeder blootgesteld worden aan natriumvalproaat hebben 10 procent kans op het ontwikkelen van lichamelijke afwijkingen en 40 procent kans op cognitieve problemen, zoals leerproblemen en autisme.

Verborgen

Geneesmiddelenfabrikant Sanofi en registratieautoriteiten hielden de risico’s verborgen, omdat ze geen ‘nodeloze angst’ wilden zaaien, zo werd het Europees Geneesmiddelenbureau tijdens een hoorzitting verteld.

De Britse Commissie voor de Veiligheid van Geneesmiddelen stuurde een brief naar alle artsen met de waarschuwing dat het geneesmiddel schade kan toebrengen aan de foetus, maar besloot dat de waarschuwing niet vermeld hoefde te worden op de bijsluiter en dus ‘niet het gevaar bestond dat patiënten dit ook zouden zien’.

Niet bewust

Vrouwen zijn zich nog steeds niet bewust van de gevaren van het slikken van natriumvalproaat tijdens de zwangerschap.

Een enquête onder 2.000 vrouwen met epilepsie liet zien dat 68 procent nergens vanaf wist, zelfs nadat de Britse medicijnwaakhond MHRA in 2016 met een ‘toolkit’ kwam voor artsen en patiënten.

[Medisch Dossier]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Bullandcrap schreef:

  Misdadigers zijn het! Hoe kan je nou bijvoorbeeld werken bij de Pharma en geen schuld gevoelens hebben, blind door de hoge salarissen?

  18 likes
  • elles schreef:

   Of bang voor ontslag of represailles

   14 likes
  • eksegese schreef:

   Iets van baatzucht en gebrek aan geweten in de hoogste regionen en totale hersenspoeling in de lagere regionen van de “geneeskunde” ? In de huidige opzet staat het genezen van mensen gelijk aan verlies, het ziek maken en houden aan winst. Erg slim hoeft je niet te zijn om te weten waar ze op aan zullen sturen.

   5 likes
 • Shadow1100 schreef:

  Aan gezonde mensen verdienen ze (nog) niets; aan dode mensen ook niet. Dus de groep er tussen in dat is de doelgroep. De voedselindustrie maakt ons ziek en de big Pharma maakt ons niet beter……

  7 likes
 • Elske schreef:

  Ik slik dit medicijn zelf al vanaf de negentiger jaren i.v.m. epilepsie. Ik ben in 2000 zwanger geworden en kreeg netjes de instructie om te stoppen met dit geneesmiddel i.v.m. open rug gevaar bij het ongeboren kind. In Nederland is alles wel goed geregeld en is dit al lang bekend!

  0 likes
  • Netty schreef:

   Idd is het gevaar van dit medicijn in Nederland wel bekend.Slikte dit jaren maar ben gestopt tijdens mijn zwangerschappen.Ook al was mijn ha het er niet mee eens.
   Een kennis heeft dit ook gebruikt,ook tijdens haar zwangerschap,helaas had het kindje een hartafwijking.
   Ik denk dat wij als mens zelf ook verantwoordelijk zijn met wat we wel of niet slikken.
   Als de bijwerkingen bekend zijn dan heb je zelf de keuze om de medicijnen te slikken,met alle gevolgen van dien.

   0 likes
 • x

  Check Also

  archeologen

  Archeologen doen ‘verbazingwekkende ontdekking’ bij Stonehenge: Grootste prehistorische monument ooit gevonden

  Archeologen hebben rond een oude nederzetting in ...

  professor

  ‘Professor Lockdown’ gefinancierd door vaccinmakers, onthult (verwijderde) docu

  Neil Ferguson, de professor die de Britse ...

  >