Gezondheid

De gevaren van deze veelgebruikte medicijnen worden al ruim 40 jaar verborgen gehouden

Help mee door deze informatie met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Instanties die de registratie van geneesmiddelen reguleren weten al veertig jaar dat een geneesmiddel tegen epilepsie geboorteafwijkingen kan veroorzaken als een vrouw dit tijdens de zwangerschap slikt, maar het publiek werd al die tijd niet gewaarschuwd, zo blijkt uit een overzichtsstudie naar de veiligheid van het epilepsiemedicijn waarover The Guardian bericht.

Alleen al in het Verenigd Koninkrijk werden ongeveer 20.000 baby’s geboren met aangeboren afwijkingen nadat hun moeder natriumvalproaat/valproïnezuur (merknaam: Depakine) slikte, sinds het middel in 1973 op de markt kwam.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Baby’s die in de baarmoeder blootgesteld worden aan natriumvalproaat hebben 10 procent kans op het ontwikkelen van lichamelijke afwijkingen en 40 procent kans op cognitieve problemen, zoals leerproblemen en autisme.

Verborgen

Geneesmiddelenfabrikant Sanofi en registratieautoriteiten hielden de risico’s verborgen, omdat ze geen ‘nodeloze angst’ wilden zaaien, zo werd het Europees Geneesmiddelenbureau tijdens een hoorzitting verteld.

De Britse Commissie voor de Veiligheid van Geneesmiddelen stuurde een brief naar alle artsen met de waarschuwing dat het geneesmiddel schade kan toebrengen aan de foetus, maar besloot dat de waarschuwing niet vermeld hoefde te worden op de bijsluiter en dus ‘niet het gevaar bestond dat patiënten dit ook zouden zien’.

Niet bewust

Vrouwen zijn zich nog steeds niet bewust van de gevaren van het slikken van natriumvalproaat tijdens de zwangerschap.

Een enquête onder 2.000 vrouwen met epilepsie liet zien dat 68 procent nergens vanaf wist, zelfs nadat de Britse medicijnwaakhond MHRA in 2016 met een ‘toolkit’ kwam voor artsen en patiënten.

[Medisch Dossier]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bullandcrap
Bullandcrap
6 jaren geleden

Misdadigers zijn het! Hoe kan je nou bijvoorbeeld werken bij de Pharma en geen schuld gevoelens hebben, blind door de hoge salarissen?

Shadow1100
Shadow1100
6 jaren geleden

Aan gezonde mensen verdienen ze (nog) niets; aan dode mensen ook niet. Dus de groep er tussen in dat is de doelgroep. De voedselindustrie maakt ons ziek en de big Pharma maakt ons niet beter……

Elske
Elske
6 jaren geleden

Ik slik dit medicijn zelf al vanaf de negentiger jaren i.v.m. epilepsie. Ik ben in 2000 zwanger geworden en kreeg netjes de instructie om te stoppen met dit geneesmiddel i.v.m. open rug gevaar bij het ongeboren kind. In Nederland is alles wel goed geregeld en is dit al lang bekend!

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x