Buitenland

100% biologische landbouw in Bhutan: “Het is vreemd dat we in het Westen nog zo middeleeuws met welvaart omgaan”

Help mee door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eosta, een bedrijf dat biologisch fruit importeert, werkt sinds 2012 samen met Bhutan. Volgens directeur Volkert Engelsman kunnen we in Europa nog veel leren van dat land. “Het is vreemd dat wij nog zo middeleeuws met welvaart omgaan in het Westen,” zegt hij.

Binnen nu en 10 jaar wil Bhutan 100 procent aan biologische landbouw doen. Momenteel zit het land aan 93 procent; de kaap is dus in zicht. Producten worden voornamelijk lokaal geconsumeerd in Bhutan, terwijl de voeding in de grote steden uit China komt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png
Bruto nationaal geluk

Bhutan ligt tussen China en India in het midden van de Himalaya. De meerderheid van de bevolking is boeddhistisch en daaruit is ook hun holistische kijk op welvaart ontstaan. In plaats van een bnp, waar de focus uitsluitend op economie ligt, wordt de welvaart in Bhutan gemeten aan de hand van het bng (bruto nationaal geluk).

De bevolking werkte vroeger wel met kunstmest en pesticiden, maar heeft er bewust voor gekozen om biologisch te telen. Het beleid werd in 2013 officieel gemaakt door de overheid. Boeddhisten doden geen dieren en zijn dus tegen het gebruik van pesticiden die insecten doden.

Unicum

Biologische landbouw in plaats van gangbare landbouw kan de braindrain naar de stad tegenhouden. Steeds meer jongeren komen tot de ontdekking dat chemische landbouw die het klimaat vernielt, niet de landbouw is die ze willen.

Bij biologische landbouw wordt een beroep gedaan op je creativiteit en intelligentie, aldus Engelsman. Hij haalt fel uit naar chemiereuzen als Monsanto die volgens hem aan paternalistische vormen van landbouw doen.

Bhutan wil niet alleen biologisch zijn, maar ook zelfvoorzienend. Dat maakt het land een unicum op wereldvlak. In 2012 kon het land zo’n 60 procent van zijn bevolking zelf voorzien van voedsel.

[MO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
In de Himalaya-staat Bhutan wordt 100% biologische landbuw toegepast | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden

[…]   Robin de Boer    22 februari 2016 […]

exegese
exegese
8 jaren geleden

Het bruto nationaal product wat ons moet bedruipen zal ons in de toekomst van een koude kermis thuis doen komen. Daarnaast tieren Monsanto, kunstmest en genetische manipulatie welig in onze “welvaart”.
Toch zijn er nog plenty mensen die zich gelukkig denken te voelen. Hoe naïef, blind en gehersenspoeld kun je zijn. Toch knap werk van een handje vol elitaire ratten die de illusie in stand weten te houden ook al staat alles op instorten.

Logiter
Logiter
8 jaren geleden

Bhutan is een land dat door wijzen van weleer wordt omschreven als het ideale land.
Geluksgetal per bewoner het hoogst van de wereld en met name de boedhistische bedrijfsvoering werpt zijn gemeenschappelijke vruchten af.
Ikzelf heb deze visie van E.F Schumacher proberen te implementeren in het bedrijf waarin in ik werk,omdat de maatschappelijke lading van een dergelijk groot bedrijf dan werkelijk een rol van betekenis zal zijn.
Helaas beginnen de aangeklede apen met lease-bakken te stampvoeten en lopen ze dikwijls gewoon weg omdat ze niet kùnnen zien dat een oplossing voor een zelfvernietigende economie het helpen van elkaar is…
De bank heeft ze geconditioneerd met statistieken,groeipercentages en expertise in apekool,ze willen er niets van weten,laat staan de overheid

Droogtrommel
Droogtrommel
8 jaren geleden

Het gif dat ze op onze gewassen spuiten is enorm giftig, kijk maar naast de groentevelden, overal onkruid, behalve in het veld zelf. En dan denken de vegatariers dat ze gezond bezig zijn lol.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x