Homepagina » Buitenland » 100% biologische landbouw in Bhutan: “Het is vreemd dat we in het Westen nog zo middeleeuws met welvaart omgaan”
100% biologische landbouw in Bhutan: "Het is merkwaardig dat wij nog zo middeleeuws met welvaart omgaan"

100% biologische landbouw in Bhutan: “Het is vreemd dat we in het Westen nog zo middeleeuws met welvaart omgaan”

Eosta, een bedrijf dat biologisch fruit importeert, werkt sinds 2012 samen met Bhutan. Volgens directeur Volkert Engelsman kunnen we in Europa nog veel leren van dat land. “Het is vreemd dat wij nog zo middeleeuws met welvaart omgaan in het Westen,” zegt hij.

Binnen nu en 10 jaar wil Bhutan 100 procent aan biologische landbouw doen. Momenteel zit het land aan 93 procent; de kaap is dus in zicht. Producten worden voornamelijk lokaal geconsumeerd in Bhutan, terwijl de voeding in de grote steden uit China komt.

Bruto nationaal geluk

Bhutan ligt tussen China en India in het midden van de Himalaya. De meerderheid van de bevolking is boeddhistisch en daaruit is ook hun holistische kijk op welvaart ontstaan. In plaats van een bnp, waar de focus uitsluitend op economie ligt, wordt de welvaart in Bhutan gemeten aan de hand van het bng (bruto nationaal geluk).

De bevolking werkte vroeger wel met kunstmest en pesticiden, maar heeft er bewust voor gekozen om biologisch te telen. Het beleid werd in 2013 officieel gemaakt door de overheid. Boeddhisten doden geen dieren en zijn dus tegen het gebruik van pesticiden die insecten doden.

Unicum

Biologische landbouw in plaats van gangbare landbouw kan de braindrain naar de stad tegenhouden. Steeds meer jongeren komen tot de ontdekking dat chemische landbouw die het klimaat vernielt, niet de landbouw is die ze willen.

Bij biologische landbouw wordt een beroep gedaan op je creativiteit en intelligentie, aldus Engelsman. Hij haalt fel uit naar chemiereuzen als Monsanto die volgens hem aan paternalistische vormen van landbouw doen.

Bhutan wil niet alleen biologisch zijn, maar ook zelfvoorzienend. Dat maakt het land een unicum op wereldvlak. In 2012 kon het land zo’n 60 procent van zijn bevolking zelf voorzien van voedsel.

[MO]


Vind je deze informatie goed? Deel het dan met iedereen op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

10 reacties

 1. Het bruto nationaal product wat ons moet bedruipen zal ons in de toekomst van een koude kermis thuis doen komen. Daarnaast tieren Monsanto, kunstmest en genetische manipulatie welig in onze “welvaart”.
  Toch zijn er nog plenty mensen die zich gelukkig denken te voelen. Hoe naïef, blind en gehersenspoeld kun je zijn. Toch knap werk van een handje vol elitaire ratten die de illusie in stand weten te houden ook al staat alles op instorten.

  12 likes
  • Mensen denken dat ze gelukkig zijn ja, maar dit geluk is erg afhankelijk van de constante afleiding van tv en internet.
   Als dat wegvalt en we worden geconfronteerd met onze gedachten, elkaar en ons systeem dan stort dit geluk als een kaartenpakhuis in elkaar.

   7 likes
 2. Het gif dat ze op onze gewassen spuiten is enorm giftig, kijk maar naast de groentevelden, overal onkruid, behalve in het veld zelf. En dan denken de vegatariers dat ze gezond bezig zijn lol.

  1 likes
 3. Bhutan is een land dat door wijzen van weleer wordt omschreven als het ideale land.
  Geluksgetal per bewoner het hoogst van de wereld en met name de boedhistische bedrijfsvoering werpt zijn gemeenschappelijke vruchten af.
  Ikzelf heb deze visie van E.F Schumacher proberen te implementeren in het bedrijf waarin in ik werk,omdat de maatschappelijke lading van een dergelijk groot bedrijf dan werkelijk een rol van betekenis zal zijn.
  Helaas beginnen de aangeklede apen met lease-bakken te stampvoeten en lopen ze dikwijls gewoon weg omdat ze niet kùnnen zien dat een oplossing voor een zelfvernietigende economie het helpen van elkaar is…
  De bank heeft ze geconditioneerd met statistieken,groeipercentages en expertise in apekool,ze willen er niets van weten,laat staan de overheid

  4 likes
 4. Lichtpuntje in China. Dit land keert terug naar de Waarden van Confucius. Zijn selfsupporting. Hebben niemand nodig. En zeker niet die verderfelijke familie Monsanto, met zijn kankerverwekkende troep.

  3 likes
 5. Voeding in de grote steden komt uit China? Welke grote steden? Er zijn geen grote steden in Bhutan. Er wonen in het hele land minder mensen dan in Amsterdam. De grootste stad van het land is van hetzelfde formaat als Oss….

  Het is een agrarische samenleving die doordat ze zo ver achter lopen biologisch werken. Niet omdat ze zo voorop lopen. Dat is ook te zien aan de cijfers. Het land kampt al jaren met een handelstekort omdat ze te weinig produceren. De spullen die ze tekort komen importeren ze dus van elders waar het niet biologisch geproduceerd wordt.

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

bill gates

Wie zijn de hogere machten boven ‘corona-expert’ Bill Gates?

Bill Gates is één van de rijkste ...

'Stikstofcrisis' is verzonnen door wat nutteloze ambtenaren en beroepsklagers. Wat ze je niet vertellen

‘Stikstofcrisis’ is verzonnen door wat nutteloze ambtenaren en beroepsklagers. Wat ze je niet vertellen

De stikstofcrisis is sinds kort een veelbesproken ...