Archeologie

2 miljard jaar oude kernreactor in Afrika laat zien dat moeder natuur nog steeds verrassingen voor ons in petto heeft

Help mee door deze informatie met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de jaren zeventig werden in Afrika de restanten gevonden van bijna twee miljard jaar oude kernreactoren. Men vermoedt dat deze reactoren een natuurlijke oorsprong hebben.

Vandaag de dag komen zulke natuurlijke reactoren niet meer voor, aangezien de relatieve dichtheid van splijtbaar uranium door radioactief verval zover is afgenomen dat een zichzelf instandhoudende reactie niet meer mogelijk is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De foto toont Fossiele Reactor 15, die in Oklo in Gabon is gevonden. De Fransen winnen daar al heel lang uranium-235, het enige type uranium dat voor kernsplijting gebruikt kan worden. Uraniumoxide is nog steeds zichtbaar als het gelige gesteente.

Moeilijk voorstelbaar

Groot was de schok in 1970 toen een lading aankwam zonder uranium-235. Was iemand hen voor geweest? De Franse geoloog Neuilly had een verklaring, maar werd nauwelijks geloofd. Volgens hem had een spontane kernreactie in de bodem al het uranium-235 opgebruikt. Het was in die tijd moeilijk voorstelbaar dat de natuur de ingenieurs was voor geweest.

Enige jaren geleden concludeerden natuurkundigen van de Washington-universiteit in St. Louis dat de ondergrondse massa uraniumerts 150.000 jaar lang heeft gefunctioneerd als een kernreactor van 100 kilowatt, die zichzelf om de paar uur aan en uit zette.

Meer plekken

In de zoutlagen in de bodem zijn enorme hoeveelheden xenon aangetroffen. Xenon komt vrij bij kernsplijting en kan alleen in de zoutkristallen zijn opgenomen als de reactorkern af en toe onder water stond. Water is nodig om een kernreactie gaande te houden.

Water uit een naburige rivier sijpelde in de poreuze kalksteen waarin het uraniumoxide zich bevond en bracht de kernreactie op gang. Wetenschappers stellen dat dergelijke kernreactoren op meer plekken hebben bestaan.

[ExtremeTech]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Onno
Onno
8 jaren geleden

Zo dan hebben we gelijk de ”dader” oorsprong gevonden van de straling die in India in sommige gebieden schijnt te zijn en naar men beweerd in Death Valey Usa ? Is dit nu welllicht het bewijs dat die straling die ”er niet hoort te zijn” maar er wel is niet van Ancient Aliens ( lees evt Annunaki ET van Nibiru – wink wink ) afkomstig is als resultaat van een ancient nuclear war ? Is hier een deel van het mysterie opgelost ? Overigens is deze post of het idee van natuurlijke kernreactoren niets nieuws en al jaren bekend.

ruud
ruud
8 jaren geleden

en zo is de dinosaurus uitgestorven door een meltdown in een natuurlijke kernreactor dat denk ik teminste

riek
riek
8 jaren geleden

onmogelijk, een kernsplitsing hangt van zoveel factoren af dat dit eigenlijk manmade moet geweest zijn

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x