Homepagina » Natuur en Milieu » Het kabinet wil biomassa stoken ‘om klimaatdoelen te halen’. Deze professor legt uit waarom dat volstrekt onzinnig is
kabinet

Het kabinet wil biomassa stoken ‘om klimaatdoelen te halen’. Deze professor legt uit waarom dat volstrekt onzinnig is

Het kabinet gaat flink investeren in biomassacentrales. Alleen al het komende jaar wordt in totaal 11,4 miljard euro aan subsidies in deze centrales gestoken, die volgens het kabinet belangrijk zijn voor het bereiken van de klimaatdoelen.

Emeritus hoogleraar van de Vrije Universiteit Amsterdam Martijn Katan stelt in NRC dat het onzinnig is om kolenstook te vervangen door hout.

“Het kost levend bos en levert juist méér CO2 op,” zegt hij.

Onzin

Vanwege de CO2 mogen elektriciteitscentrales binnen vijf tot 10 jaar geen kolen meer stoken. Ze gaan over op biomassa, dat deels zou bestaan uit houtafval.

“Het hele idee dat moderne kolencentrales kunnen draaien op houtafval is onzin,” aldus de professor.

Hij merkt op dat schors, bladeren en takken de ovens verstoppen vanwege de as en het vuil dat ze bevatten.

In rap tempo

Ze moeten dus schone boomstammen hebben, benadrukt Katan.

In landen waar de grootste producenten van biomassa zetelen, zoals de Verenigde Staten en Estland, verdwijnen bossen in rap tempo.

Meer

Dat terwijl bomen juist CO2 uit de atmosfeer halen.

“Als kolen worden vervangen door biomassa als gevolg van het kolenverbod, zal dat leiden tot meer in plaats van minder CO2-uitstoot en tot vernietiging van bossen,” concludeert Katan.

[NRC]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • René schreef:

  Dat de Mens het idee heeft de Natuur te kunnen beheersen die ALTIJD verandert…. Dit zijn zeker mensen met teveel CO2 of Stikstof in hun hersenpan?

 • Willem schreef:

  “Als kolen worden vervangen door biomassa als gevolg van het kolenverbod, zal dat leiden tot meer in plaats van minder CO2-uitstoot en tot vernietiging van bossen,” concludeert Katan.”
  Ja, daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn dat leerden wij vroeger al op de lagere school in de 60er jaren.

 • salvar schreef:

  Het kost levend bos.

  is ook de bedoeling 5G moet uitgerold worden en onder het mom van biomassa wordt alles gesloopt.

  kunnen we die criminelen niet uitschakelen?
  ons leefmilieu gaat naar de knoppen.

  • Willem schreef:

   Helemaal gelijk Salvar , met 5G is zo veel geld gemoeid het gaat echt over biljarden , 20.000 satalieten willen ze in omloop brengen en mensen maar denken dat het voor hun Netflix is .

   Deze Militaire technologie is gemaakt om ons straks overal te kunnen traceren ze kunnen ons 24\7 afluisteren en ook onze apparaten overnemen , zal dan de verhalen die gaan over mindcontrol en dat het als wapen in te zetten is maar niet mee rekenen .

   Dat alles voor de mega controlestaat in wording waar landen hun rechten verliezen en gedegradeerd worden tot provincies met de zeggenschap van een gemeente !

   Heil Europa !!

 • Louise schreef:

  11 miljard euro aan subsidie? Belasting geld voor onhaalbare doelen , dat heb je er nou van als je onnozele idioten de macht geeft. Ga dat geld nou eens goed besteden i.p.v gekke dingen te verzinnen …… man,man,man, je eigen visie loze onkunde verbloemen …….Maar ja ach het is maar geld van de burgers….. en dan weer subsidie geld pompen in nutteloze bedrijfjes…Inmiddels is het leef klimaat flink naar beneden gegaan, het is hier zolangzamerhand een groot gekkenhuis….

 • Aramata schreef:

  Jazeker, VooDoo!

 • Elise schreef:

  Het is beter, dat de overheid zich nu eerst es bezig gaat houden met de vele misstanden/ellende bij de overheidsorganisaties enz. zie bv de ellende bij de kinderopvangtoeslag.
  Ik vind dat de overheid wel eens wat aardiger tegenover de burgers mag worden. Niet behandelen als product, maar als mens. Fouten gewoon toegeven enz. Na jaren ervaring met verschillende instanties, heb ik geen vertrouwen meer in de overheid.

  • jani schreef:

   Helder is dat de overheid he-le-maal niet de intentie heeft om “aardiger” te zijn tegenover de burgers. Dan krijgen “ze” alleen maar een “nog” grotere b.k.

 • x

  Check Also

  corona

  Ook Oostenrijkse tv laat kritisch geluid horen over corona: ‘Pandemie is voorbij’

  Als we stoppen met testen, merken we ...

  timmermans

  Frans Timmermans vraagt offers van iedereen: ‘Hoe eerder, hoe beter’

  Frans Timmermans heeft weer van zich laten ...

  >