Natuur en Milieu

40 jaar wetenschap: biologische landbouw is de sleutel tot wereldwijde voedselzekerheid

Help anderen door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Biologische landbouw is de sleutel tot wereldwijde voedselzekerheid. Dat concluderen wetenschappers van de Washington State University.

Biologische gewassen blijken beter bestand tegen ongewone weersomstandigheden zoals droogte. Met het oog op de voorspelde groei van de wereldbevolking is biologische landbouw een haalbare en duurzame optie, zo stellen de onderzoekers.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

Ze bestudeerden honderden studies over biologische landbouw en vergeleken die met de conventionele landbouw. Ze concludeerden vervolgens dat de biologische landbouw voldoende opbrengst kan leveren, winstgevend is voor boeren, het milieu beschermt en het welzijn van boeren verbetert.

Minder vervuiling

“Bij ernstige droogte kunnen biologische gewassen resulteren in een hogere opbrengst,” zegt hoofdonderzoeker John Reganold. “Dat komt omdat bodems die op biologische wijze bewerkt worden, meer water vasthouden.”

Biologische landbouw heeft volgens diverse studies ook milieuvoordelen. Zo stoten biologische bedrijven minder CO2 uit, hebben ze een betere bodemkwaliteit en minder last van bodemerosie. Daarnaast veroorzaken ze minder water- en milieuvervuiling.

Eén procent

Biologische landbouwmethoden leiden tot meer biodiversiteit, waardoor de bestuiving eenvoudiger wordt en de veerkracht van de natuurlijke omgeving verbetert.

Omdat maar één procent van de landbouwgrond op aarde gebruikt wordt voor biologische landbouw, is er volgens Reganold nog een wereld te winnen. De studie is verschenen in het blad Nature Plants.

[IPS]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
JaNee
JaNee
9 jaren geleden

Inderdaad, dat is de toekomst die we in moeten slaan. Als je diepgang en informatie zoekt, hierover. Kijk dan op http://humisme.nl voor gratis cursussen over bodum, klimaat, voeding etc.

Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

Ik hoop op een dag elke richting uit te kunnen lopen en zekerheid te hebben binnen een uur een biologische boerderij tegen het lijf te lopen.

tobyi or nothing
tobyi or nothing
9 jaren geleden

Biologische landbouwmethoden leiden tot meer biodiversiteit, waardoor de bestuiving eenvoudiger wordt en de veerkracht van de natuurlijke omgeving verbetert. VOOR OVERVLOED ZORGT

Dan wel met koperen ploegen of legeringen van koper-goud koper-zilver koper-platina koper-zink de aarde open snijden deze de wond verminderen ook houten ploeg ook doet dit eerst genoemde doen gelijktijdig bemesten waardoor ook al een hogere opbrengst is.
in Oostenrijk is dit in 1870 al onder zocht tijdens de landbouw mechanisatie daar de legering ploegen kunstmest overbodig maakten hebben kunstmest leveranciers de patenten op deze ploegen opgekocht en in de ijskast gedaan. eens tijd dat ze er uit komen…

Anna
Anna
9 jaren geleden

Haha Dit is fantastisch om te horen.
Ik eet al 16 jaar biologisch. Het bevalt supergoed.

Wat zal Monsanto zeggen van dit onderzoek??
Ze zullen alles aanpakken om het tegendeel te “bewijzen”.

Monsanto wil dat wij straks allemaal (wereldwijd) afhankelijk worden van hun gemanipuleerde zaden en andere GMO rotzooi.
De kleine biologische boer in Amerika wordt stelselmatig door hun vernietigd.
Criminele organisatie is het.

Pinokkiocratie
Pinokkiocratie
9 jaren geleden

Dat wist me over-over-over-overgrootvader ook al, maar de wetenschap van vandaag de dag heeft er 40 jaar voor nodig.
Lijkt net de middeleeuwen wel, met de pest, waren mensen opeens vergeten dat je de boel schoon en hygiënisch moet houden, anders word je ziek.
En nu gebeurt hetzelfde met voedsel, alsof mensen het zijn vergeten, wat is goed om te eten en hoe kan je vrij leven, anders word je ziek.

Al die geleerden met hun diploma’s, maar kunnen nog geen eitje bakken, wat leren ze daar eigenlijk?? Wat zegt een hoog IQ eigenlijk als je nog geen eitje kan bakken.

jro
jro
9 jaren geleden

Prima uitgangspunt bio en BD landbouw. Maar een groot gevaar is helaas wel afkomstig van GM gewassen, waarvan de slechte zaden zich mengen met die van niet-GM gewassen in de omgeving heb ik gelezen, ook die van bio oorsprong.
GM gewassen absoluut verbieden in Europa, maar ik meen dat GM gewassen inmiddels tòch zijn toegelaten in de EU.
Gelukkig voor de Russische bevolking, heeft Poetin een totaal verbod ingesteld voor GM teelt, heel verstandig van de man !
Maar wij in Europa zijn de pineut met GM besmetting en dat wordt m.i. alleen maar erger in de nabije toekomst !

Wim
Wim
9 jaren geleden

Zoals het bedoelt was en geen pesticide.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x