Homepagina » Natuur en Milieu » Mysterieuze fenomenen vastgelegd in bovenste atmosfeer
Mysterieuze fenomenen vastgelegd in bovenste atmosfeer

Mysterieuze fenomenen vastgelegd in bovenste atmosfeer

In een oogwenk verschijnen er enorme rode flitsen boven een onweerswolk. De energetische vertakkingen die ontstaan zijn vijf keer zo groot als de Mount Everest en lijken op de tentakels van kwallen of engelenvleugels.

Deze mysterieuze fenomenen staan bekend als stratosfeerontladingen en zijn doorgaans niet met het blote oog waar te nemen.

Ze doen zich voor op 50 tot 100 kilometer hoogte, een deel van de atmosfeer dat te hoog is voor vliegtuigen en tegelijkertijd te laag voor satellieten. Er vindt een wisselwerking plaats tussen de ijle lucht en de krachtige elektrische velden.

Bij toeval

Piloten deden in de twintigste eeuw geregeld melding van de raadselachtige flitsen, maar hun anekdotes leidden niet tot wetenschappelijk bewijs. Stratosfeerontlading werd in 1989 bij toeval voor het eerst vastgelegd toen een professor van de Universiteit van Minnesota zijn camera op de lucht richtte om een raketlancering te filmen. Toen hij de beelden later terugkeek zag hij felle kolommen van licht boven de wolken. Ruimtevaartorganisatie NASA kreeg wind van de opnames en wilde ze laten onderzoeken. Inmiddels hebben wetenschappers nog veel meer stratosfeerontladingen vastgelegd.

Momenteel spreekt men van drie soorten van deze ontladingen: red sprites, blue jets en elves. Sprites zijn tot heden alleen nog waargenomen in de Verenigde Staten, Europa en vanuit vliegtuigen en met satellieten. Door waarnemingen met satellieten weet men intussen dat ze ook voorkomen in Afrika, Indonesië en Australië.

Red sprites zijn rode, zwakke, lichtgevende flitsen die zeer kort duren en weliswaar voor het oog zichtbaar zijn, maar die men niet kan volgen. Het zijn elektrische ontladingen boven buienwolken. Ze kunnen een hoogte bereiken van 95 kilometer.

Schumann-resonantie

Blue jets zijn blauwachtige stralen die schuin omhoog schieten en een hoogte van zo’n 40 tot 50 kilometer bereiken. Ze komen niet zo hoog als de rode sprites, maar lijken wel duidelijker. Ze schieten omhoog met zo’n 350.000 kilometer per uur en worden in verband gebracht met hagel in onweersbuien.

Elves tonen zich meestal als zich snel uitbreidende ringen van zwak licht in de ionosfeer boven grote onweersbuien. Ze ontstaan op de top van een bui en groeien uit tot 400 kilometer in diameter. Elves komen voor op een hoogte van 100 kilometer en duren gewoonlijk slechts één milliseconde. Het komt voor dat elves worden aangezien voor UFO’s.

In 1995 toonde Dennis J. Boccippio aan dat sprites sterk gerelateerd zijn aan de Schumann-resonantie, ook wel de hartslag van de aarde genoemd. Hij veronderstelde dat de data van de Schumann-resonantie kunnen worden gebruikt om te schatten hoe vaak sprites zich op onze planeet voordoen.

Bron: Wired.com Foto: Thomas Ashcraft

Zie ook: Niburu Schumann Resonantie Cursus augustus 2013

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dondervogel
Dondervogel
8 jaren geleden

Als je in het radiospectrum luistert naar de hartslag van de aarde, is het of je de geluiden van een dolfijn hoort.De harslag van de aarde zit echt niet in een onweersbui.Ja in fantasialand.

pietje bell
pietje bell
8 jaren geleden

blijft een vraag openstaan,hoe te fotograferen,hetzelfde geld voor ver- springende energie,n rond bomen en bloemen.je kan het zien, maar het is mij nog niet gelukt om het op foto,s te krijgen,wat wel leuk is in de lucht wolken vol met gezichten en dieren op foto,s te zetten.vooral de laatste tijd is het erg druk daarboven er is van alles te zien.

kim
kim
8 jaren geleden

[quote name=”pietje bell”]blijft een vraag openstaan,hoe te fotograferen,hetzelfde geld voor ver- springende energie,n rond bomen en bloemen.je kan het zien, maar het is mij nog niet gelukt om het op foto,s te krijgen,wat wel leuk is in de lucht wolken vol met gezichten en dieren op foto,s te zetten.vooral de laatste tijd is het erg druk daarboven er is van alles te zien.[/quote]

Nou dat is toevallig, ik zag vandaag de kop van een grey in de wolken 🙂

H. Ermand
H. Ermand
8 jaren geleden

Ik ben zelf een radio amateur, en ik weet dat als je naar de Schumann frequentie luistert (zeg maar de hartslag van de aarde) dat dat klinkt als een soort geluid dat je ook wel hoort van dolfijnen…als je weet hoe dat klinkt tenminste, heel apart, heel mooi!

x

Check Also

arts

Arts-microbioloog haalt hard uit naar hoofdredacteur Telegraaf: ‘Walgelijk!’

Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, zei ...

zuid-afrika

Kathleen Aerts (ex-K3) woont in Zuid-Afrika en is geshockeerd door de berichten over nieuwe coronavariant

De Belgische zangeres Kathleen Aerts, die vooral ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

4
0
We lezen graag je reactie!x