Gezondheid

7 tips hoe je voor de rest van je leven mentaal helder blijft

Help anderen door dit met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ongeacht je leeftijd, wil je waarschijnlijk graag dat je tot het eind van je leven mentaal helder blijft. Dankzij onderzoek hebben wetenschappers een steeds duidelijker beeld wat mensen kunnen doen om hun hersenen in topconditie te houden tot op hoge leeftijd.

Overweeg deze zeven tips die je zullen helpen je brein zo efficiënt mogelijk te laten werken. Als je zoveel mogelijk van deze tips in je dagelijkse leven integreert, houd je je gedachten scherp en helder.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

beweeg-regelmatigTip 1 – Beweeg regelmatig
Wetenschappers blijven beweren dat minimaal een half uur per dag lichaamsbeweging één van de beste manieren is om je geest in goede conditie te houden. Je bent nooit te jong of te oud om te beginnen en het te blijven doen. Als je beweegt is dit goed voor alle cellen in het lichaam, dus ook de hersencellen.

eet-goedTip 2 – Eet goed
Als je gedurende de dag meerdere kleine maaltijden eet, en dus het eten verspreidt over de dag, kan je lichaam deze voedselinname beter verwerken. Dit zal resulteren in gezondere organen, inclusief je hersenen. Aanbevolen wordt voedsel dat bescheiden hoeveelheden proteïnen en vetten bevat en rijk is aan vezels. Met een klein beetje aanpassing kun je je dag- en eetpatroon aanpassen. Hiermee verzeker je dat je brein goed blijft functioneren.

echt-voedselTip 3 – Kies voor echt voedsel
Zorg ervoor dat je alle noodzakelijke vitaminen en mineralen via natuurlijk en gezond voedsel binnenkrijgt. Dit is veel beter voor lichaam en geest dan bijvoorbeeld voorverpakt voedsel, dat aangevuld wordt met voedingssupplementen en vitaminepillen. Lichaam en hersenen reageren beter op écht voedsel, voedsel dat je (over)grootmoeders ook als eten zouden herkennen. Onderzoekers hebben aangetoond dat voedingssupplementen niet alles geven wat het lichaam nodig heeft. Verkrijg je vitaminen op de ouderwetse manier door gezond voedsel, zoals natuurlijke groenten te eten.

vermijd-ziekten-die-je-kunt-voorkomenTip 4 – Vermijd ziekten die je kunt voorkomen
Als je een gezonde levensstijl hanteert en je daarbij kunt voorkomen dat je een vorm van diabetes, hoge bloeddruk en/of obesitas ontwikkelt, zal je brein je daar later voor bedanken. Onderzoekers weten inmiddels dat ziekten die je lichaam ondermijnen ook het brein aantasten. Hierdoor kunnen er op latere leeftijd problemen ontstaan, als gevolg van ziekte(n), die voorkomen hadden kunnen worden als die ziekten in de eerste plaats al waren voorkomen door een gezond leefpatroon.

slaap-goedTip 5 – Slaap goed
Wist je dat (chronische) slaapproblemen in verband gebracht kunnen worden met cognitieve achteruitgang? Dit betekent dat je denkvermogen verslechtert. Als je je gedachten scherp wilt houden, zorg er dan voor dat je minimaal 7 tot 8 uur slaap per nacht krijgt. Wat betreft de hersenen kan slaap niet ‘ingehaald’ worden. Wat wel kan is, als je slaapproblemen hebt, zorgen dat deze zo snel mogelijk opgelost worden. Ook is het van belang zo snel mogelijk een gezond slaappatroon aan te leren. Stel je tot doel elke avond op tijd naar bed te gaan, het licht uit te doen en te genieten van je welverdiende nachtrust.

hou-stress-onder-controleTip 6 – Hou stress onder controle
Stress is niet goed voor je lichaam en geest. Als je situaties in je leven hebt die stress veroorzaken, zorg er dan voor dat je iets doet om dat op te lossen. Mentale rust en ontspannen zijn helpt je geheugen te verbeteren en het zorgt ervoor dat je hersenen beter functioneren. Onderneem de stappen die nodig zijn om stress voorgoed uit je leven te bannen. Regelmatige lichaamsbeweging, meedoen aan vrijetijdsactiviteiten die voldoening geven en genieten van de liefde in je leven helpen je het stressniveau laag te houden.

blijf-lerenTip 7 – Blijf leren
Hoewel de wetenschap het nog niet helemaal eens is over de vraag of het doen van kruiswoordpuzzels, oplossen van rebussen, en je wagen aan wiskundige uitdagingen de geest fit en scherp houdt, is het wel duidelijk dat het leren van iets nieuws voor een sterke, gezonde geest zorgt. Leer elke dag iets nieuws. Ga dit jaar nog een cursus doen. Misschien dat je volgend jaar een totaal andere cursus kunt gaan doen. Als je een snel functionerend brein wilt houden, zorg er dan voor dat je altijd doorgaat met het leren van nieuwe dingen. En realiseer je dat dit iets anders is dan je hersenen pijnigen bij het oplossen van raadsels.

Deze zeven nuttige tips kunnen je helpen je brein in topvorm te houden. De meeste tips zijn eenvoudig te integreren in je leven en je kunt er vandaag al mee beginnen. Volg deze tips zoveel mogelijk op en je zult beloond worden met een messcherp brein.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x