Homepagina » Gezondheid » Opgelet: emulgatoren in margarine en ijs gelinkt aan ziekte van Crohn en andere ontstekingsziekten
Opgelet! Emulgatoren in margarine en ijs gelinkt aan ziekte van Crohn en andere ontstekingsziekten

Opgelet: emulgatoren in margarine en ijs gelinkt aan ziekte van Crohn en andere ontstekingsziekten

Stoffen die veelvuldig worden toegevoegd aan ijs, margarine, verpakt brood en veel ander bewerkt voedsel kunnen verschillende ontstekingsziekten veroorzaken, waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Dat hebben wetenschappers van de Georgia State University ontdekt.

De onderzoekers keken tijdens hun studie naar emulgatoren, chemicaliën die helpen bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. Bij muizen veranderen emulgatoren de samenstelling van darmbacteriën waardoor ontstekingen ontstaan.

Dergelijke ontstekingen worden geassocieerd met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, maar ook met metabool syndroom, een reeks aandoeningen die het risico op diabetes type 2, hartziekte en beroerte verhogen.

Muizen kregen emulgatoren gevoerd, die werden opgelost in water of voedsel. Het team gebruikte polysorbaat 80 (E433) en carboxymethylcellulose (E466). Dieren met een normaal immuunsysteem kregen door de emulgatoren milde darmontstekingen. Hun metabolisme raakte daardoor verstoord, waardoor ze te veel aten. Muizen met een verzwakt immuunsysteem ontwikkelden door de emulgatoren chronische darmontsteking.

Hoofdonderzoeker Benoit Chassaing zei dat de effecten die bij muizen zijn waargenomen, mogelijk ook bij mensen optreden. De wetenschappers willen de stoffen nu gaan testen op mensen en onderzoeken inmiddels ook andere emulgatoren.

Emulgatoren worden onder meer gebruikt in margarine, mayonaise, sausjes, snoep, ijs en bakproducten. Ze verstoren zowel de normale darmflora als de slijmlaag die de darmwand beschermt. Het toegenomen gebruik van emulgatoren loopt parallel aan de opmars van chronische ontstekingsziekten.

Het onderzoek is verschenen in vakblad Nature.

[Newswise]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Hangt dit ook samen met het PDS.?
  Prikkelbaar Darm Syndroom?
  Toch maar echt voedsel gaan eten?

  4 likes
  • o.a. Frans!
   Olijfolie, liefst uit Griekenland(minder vervuild) voor de salades, Ghee (geklaarde boter, zelf maken, heel eenvoudig!) en kokosolie….super! Lees Juglen Zwaan’s a healthy life!!!

   3 likes
  • bij ons noemen we het IBS, heb er meer dan 3,5j last van gehad echt vervelend. Stress is de grootste boosdoener en gelijkertijd wat op de voeding letten zeker ‘s avonds voorzichtig met zoetigheden.
   Ik ben er nu eindelijk vanaf geraakt maar medicijnen hielpen niet. Dus voor degenen die er last van hebben het is niet onomkeerbaar als het een troost is.

   0 likes
 2. Probeer eens producten te kopen waarin geen ei of gelatine (of ander dierlijke stof) is verwerkt. Het zal zwaar tegenvallen. Soms zie je nog allergeneninformatie: geproduceerd in een fabriek waar ook eiren en noten worden verwerkt. Veel wat voor vegetarisch wordt gesleten bevat deze ingedrienten. Ik denk dat mensen meer verslaafd zijn aan eieren en gelatine dan aan suiker.
  Kijk eens naar aroma. Er staat niet eens bij wat voor aroma dat is, van dierlijke herkomst of plantaardige of gewoon chemisch spul. Vanille-aroma blijkt vaak uit de bal van de bever te zijn gewonnen, want anders staat er duidelijk op vanille uit gemalen vanillestokken of vanille-extract.
  De voedingsindustrie is gewoon bezig ons te verdierlijken en chemisch te vergiftigen. Alleen maar om een luxe leven aan hun aandeelhouders te kunnen schenken.

  6 likes
 3. weet je wat? tegenwoordig kan men niets meer eten!!
  en dat zogenaamd benaming van “superfood????
  groente en fruit en noten en bessen hebben altijd bestaan!
  dus wat superfoood?? hé?
  Mensen worden helemaal gek gemaakt , ik ken mensen die durven
  niets meer te eten alleen maar zaden!
  en allemaal dankzij de media gelul over voedsel, met de zogenaamde superfood!
  en iedereen weet het beter! de ene superfood GURU is verdwenen en de ander staat superfood verkondiger staat op en weer het zelfde te verkondigen wat de vorige vertelde!

  6 likes
 4. P.S.: wat zou het fijn zijn indien fabrikanten verplicht worden gesteld de ingredienten(herkomst) te vermelden in de volgende categorien: plantaardig, dierlijk, chemisch, anders, naast de allergenen-informatie.

  5 likes
 5. margarine, mayonaise, sausjes, snoep, ijs en bakproducten ,
  mensen, eet gewoon GRAS dan!
  want men kan tegenwoordig niets meer eten hé??????

  3 likes
 6. Ook dit heeft weer te maken met transhumanisme. DNA veranderingen via eiwitten. Er worden dus testen op ons uitgevoerd. De sterkste blijven over. Het is dus een soort van selectieprocedure plus kennis opdoen.
  Bij een nieuw computerprogramma maken gebeurt precies hetzelfde. Mijn hoopt zo op iets nieuws te vinden. Gemanipuleerde evolutie.
  Volgens sommige onderzoekers zullen bepaalde mensen weer groter worden.(3 meter 60, niet toevallig deze afmeting) en langer dan 120 jaar kunnen leven.
  Dan zijn we dus weer terug bij de mythes en sagen.

  1 likes
 7. Je kunt zelfs geen gras eten, want dat is zowel chemisch en radio-actief vervuild…denk maar aan chemtrails, en Fukushima.

  0 likes
 8. ik heb colitis ulcerosa, een ileostoma, ziekte van Crohn. Ik weet wat ik heb gegeten, mijn leven lang. Nauwelijks iets van deze lijst. Ik heb meegewerkt aan diverse onderzoeken de afgelopen 43 jaar (sinds ik dat stoma heb) Geloog me, dit onderzoek slaat voor zover ik het kan nagaan nergens op!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

arts

Arts met 29 dienstjaren: ‘Ik wil dat jullie de waarheid horen over dit virus’

Ik wil dat jullie de waarheid horen ...

coronavirus

Hype rond coronavirus is ‘grootste politieke hoax uit de geschiedenis’

Het nieuwe coronavirus is echt. De reactie ...