Gezondheid

Opgelet: emulgatoren in margarine en ijs gelinkt aan ziekte van Crohn en andere ontstekingsziekten

Help door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Stoffen die veelvuldig worden toegevoegd aan ijs, margarine, verpakt brood en veel ander bewerkt voedsel kunnen verschillende ontstekingsziekten veroorzaken, waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Dat hebben wetenschappers van de Georgia State University ontdekt.

De onderzoekers keken tijdens hun studie naar emulgatoren, chemicaliën die helpen bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. Bij muizen veranderen emulgatoren de samenstelling van darmbacteriën waardoor ontstekingen ontstaan.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Dergelijke ontstekingen worden geassocieerd met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, maar ook met metabool syndroom, een reeks aandoeningen die het risico op diabetes type 2, hartziekte en beroerte verhogen.

Muizen kregen emulgatoren gevoerd, die werden opgelost in water of voedsel. Het team gebruikte polysorbaat 80 (E433) en carboxymethylcellulose (E466). Dieren met een normaal immuunsysteem kregen door de emulgatoren milde darmontstekingen. Hun metabolisme raakte daardoor verstoord, waardoor ze te veel aten. Muizen met een verzwakt immuunsysteem ontwikkelden door de emulgatoren chronische darmontsteking.

Hoofdonderzoeker Benoit Chassaing zei dat de effecten die bij muizen zijn waargenomen, mogelijk ook bij mensen optreden. De wetenschappers willen de stoffen nu gaan testen op mensen en onderzoeken inmiddels ook andere emulgatoren.

Emulgatoren worden onder meer gebruikt in margarine, mayonaise, sausjes, snoep, ijs en bakproducten. Ze verstoren zowel de normale darmflora als de slijmlaag die de darmwand beschermt. Het toegenomen gebruik van emulgatoren loopt parallel aan de opmars van chronische ontstekingsziekten.

Het onderzoek is verschenen in vakblad Nature.

[Newswise]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
BOINNK!!! | Nog enkele waardevolle tips van Arie Goedhart
8 jaren geleden
Frans
Frans
8 jaren geleden

Hangt dit ook samen met het PDS.?
Prikkelbaar Darm Syndroom?
Toch maar echt voedsel gaan eten?

Robin
Robin
8 jaren geleden

Probeer eens producten te kopen waarin geen ei of gelatine (of ander dierlijke stof) is verwerkt. Het zal zwaar tegenvallen. Soms zie je nog allergeneninformatie: geproduceerd in een fabriek waar ook eiren en noten worden verwerkt. Veel wat voor vegetarisch wordt gesleten bevat deze ingedrienten. Ik denk dat mensen meer verslaafd zijn aan eieren en gelatine dan aan suiker.
Kijk eens naar aroma. Er staat niet eens bij wat voor aroma dat is, van dierlijke herkomst of plantaardige of gewoon chemisch spul. Vanille-aroma blijkt vaak uit de bal van de bever te zijn gewonnen, want anders staat er duidelijk op vanille uit gemalen vanillestokken of vanille-extract.
De voedingsindustrie is gewoon bezig ons te verdierlijken en chemisch te vergiftigen. Alleen maar om een luxe leven aan hun aandeelhouders te kunnen schenken.

Robin
Robin
8 jaren geleden

P.S.: wat zou het fijn zijn indien fabrikanten verplicht worden gesteld de ingredienten(herkomst) te vermelden in de volgende categorien: plantaardig, dierlijk, chemisch, anders, naast de allergenen-informatie.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x