Homepagina » Universum » 80 procent van al het licht in het heelal is zoek
80 procent van al het licht in het heelal is zoek

80 procent van al het licht in het heelal is zoek

Tachtig procent van al het licht in het heelal is zoek. Dat blijkt uit recente waarnemingen met de Hubble-ruimtetelescoop. Astronomen staan voor een groot raadsel.

David Weinberg van de Ohio State University merkt in The Astrophysical Journal Letters op dat de waterstofbruggen tussen sterrenstelsels niet oplichten zoals verwacht. “Ze lichten juist te veel op en we kunnen noch het licht, noch de bron waar het licht vandaan komt zien,” zei hij.

Wanneer de waterstofatomen worden geraakt door hoogenergetisch ultraviolet licht, veranderen ze van elektrisch neutrale atomen in geladen ionen. De astronomen waren verrast toen ze veel meer waterstofionen vonden dan op basis van al het aanwezige uv-licht, dat grotendeels afkomstig is van quasars, in het heelal kan worden verklaard. Het gaat om een verschil van maar liefst 400 procent.

Donkere materie

Astrofysici hebben geen idee wat er precies gebeurt of wat de oorzaak is van de effecten op de waterstofbruggen tussen de sterrenstelsels. Ze weten wel dat de ontdekking niet strookt met de huidige opvattingen over de rol van waterstof in het universum en de huidige computermodellen.

Het mysterie wordt nog groter op het moment dat de resultaten in het nabije en het verre heelal met elkaar worden vergeleken:

Het verschil is vreemd genoeg alleen te zien in het nabije heelal. Als telescopen worden gericht op sterrenstelsels die miljarden lichtjaren bij ons vandaan staan, lijkt alles gewoon te kloppen.

Coauteur Benjamin Oppenheimer van de Universiteit van Colorado in Boulder zei niet te weten waar het ontbrekende licht is te vinden. “Als we alle bekende bronnen van fotonen in ultraviolet licht bij elkaar optellen, missen we nog altijd 80 procent van alle ioniserende straling,” zei hij. “De vraag is waar het vandaan komt. De meest fascinerende mogelijkheid is dat een exotische nieuwe bron verantwoordelijk is voor de ontbrekende lichtdeeltjes.”

Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om de mysterieuze donkere materie, die sterrenstelsels bij elkaar houdt, maar nog nooit direct is waargenomen. Het licht is mogelijk een bijproduct van het verval van deze donkere materie.

[Gizmodo, University of Colorado Boulder]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Kalki schreef:

  De missende 80% licht zitten in ons zelf, wij zijn zelf het LICHT!

  6 likes
 • Henk schreef:

  Ruimtestof.
  Ik las dit in de oude boeken van de Amateur Astronoom, dat ruimtestof groot deel van het licht tegenhield.

  1 likes
  • Henk001 schreef:

   Dat kan hier niet de verklaring zijn. Het is niet zozeer het licht zelf dat zoek is maar de bronnen. Om een zo hoog percentage waterstof te kunnen ioniseren is meer ioniserende straling nodig dan door de zichtbare bronnen in de buurt die dit type straling (UV of hoger) kunnen leveren.

   1 likes
 • Barsoomx schreef:

  Type III beschaving?

  1 likes
 • Lurch schreef:

  Ja wat men black holes noemt die stralen ultraviolet uit zo als We in Perseus er een hebben op 2,1 lichtjaren om de hoek.

  0 likes
 • Lurch schreef:

  @CUBoulder What you call black holes emit ultraviolet light as one is in Perseus at 2,1 light years http://sploid.gizmodo.com/what-you-call-black-holes-emit-ultraviolet-light-as-one-1660530177https://twitter.com/Bonusje/status/535022896037765120

  @CUBoulder About every Five Stars Have a Black Hole Father https://twitter.com/Bonusje/status/535023262145990656

  http://www.reef2rainforest.com/2014/11/10/a-shallow-water-dead-zone-in-puget-sound/#comment-46806 Bonusje November 19, 2014 No Thing to worry about. You were witness of a Evolutionairy Happening and 40.000 New Species Will Come from it You ´ll See.

  0 likes
 • x

  Check Also

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  hyundai

  Hyundai komt met elektrische vrachtwagens op waterstof. Zo ‘groen’ zijn ze

  Naast elektrische auto’s komen er ook steeds ...

  >