Buitenland

Helikopterbeelden doen vragen rijzen over aanval op Israël

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!

Het lijkt er sterk op dat Israëlische legerhelikopters op 7 oktober op burgers hebben geschoten. Een grote Israëlische krant heeft beelden gepubliceerd die aan boord van één of meerdere AH-64 Apachehelikopters zijn gemaakt.

De beelden laten zien dat de helikopters allerlei doelen onder vuur nemen, waaronder voertuigen en groepen mensen. Toen de beelden werden vrijgegeven, beweerde het Israëlische leger dat ze laten zien hoe terroristen van Hamas worden vernietigd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Veel burgers lijken het slachtoffer te zijn geworden van eigen vuur. Verslaggever Yoav Zitun van YNetnews wees erop dat troepen op de grond doelen doorgaven aan de helikopters. Dat gebeurde via mobieltjes en WhatsApp. De piloten hadden moeite om onderscheid te maken tussen terroristen en burgers, aldus de verslaggever.

Misleidend

De piloten schoten op alles wat bewoog, mogelijk dus ook vluchtende Israëlische festivalgangers. Op de aangrijpende beelden is onder meer te zien hoe een vluchtende auto wordt geraakt door een voltreffer. Het is niet bekend of er Israëlische burgers of terroristen in de auto zaten.

Sommige factcheckers beweren dat de beelden Israëlische helikopters tonen die enkel en alleen op Hamas-terroristen schieten. Zo claimt een ‘community note’ op X dat de beelden dateren van 9 oktober, maar dat is misleidend omdat de beelden niet op 9 oktober zijn gemaakt, maar die dag op X zijn geplaatst.

De eerste gevechtshelikopters, die in de regio standby waren, kwamen een uur na het begin van de aanval in het gebied en moesten uit het noorden komen. Dat terwijl er al een squadron helikopters in het gebied gestationeerd was, op vliegbasis Ramon. Een gevechtshelikopter van Ramon bereikte de aanvalsplek pas om 08.32 uur lokale tijd.

Op de gok

Bijna 30 gevechtshelikopters vuurden hun hele arsenaal af, waaronder artilleriegranaten en Hellfire-raketten.

De verslaggever van YNet zei verder dat piloten in eerste instantie geen idee hadden wat er op de grond gebeurde en hun doelen op de gok uitkozen.

Sommige piloten besloten om artilleriegranaten af te vuren zonder eerst om goedkeuring te vragen aan de hogere autoriteiten.

Het is dus goed mogelijk dat veel Israëlische burgers tragisch zijn gestorven door eigen vuur. De Israëlische media beginnen nu vragen te stellen.


Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.6 84 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

57 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dirk
Dirk
6 maanden geleden

Het is kraakhelder, de IDF heeft hun eigen burgers uit zitten moorden en de schuld aan Hamas gegeven.

1/4 piet
1/4 piet
6 maanden geleden

Falls flag 911 like…2 uur flightsimulator en dan een Boeing met 900km in een bocht het world tradecenter in knallen. Een hek met camera’s, militairen en toch bijna ongezien binnenvallen richting een festival op loopafstand .. ja..je verwacht het niet.

Jack
Jack
6 maanden geleden

De kop past niet erg bij de inhoud vind ik. “vragen .. over aanval op Israël”, het is meer “vragen .. over de aanpak van Israël”.

Hugo
Hugo
6 maanden geleden

De laffe Satanisten en woke criminelen overspoelen de wereld, wij mensen met gezond verstand zullen ze moeten bestrijden, en dat zal een strijd worden die we wat mij betreft zullen voeren, voor de vrijheid van ons, en onze kinderen en kleinkinderen. Ik moet er niet aan denken om onze kleinkinderen achter te laten in deze WEF, WHO, en EU dictatuur.

Back to top button
57
0
We lezen graag je reactie!x