Natuur en Milieu

Rusland verbiedt import genetisch aangepast maïs Monsanto

Help mee door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Russische autoriteiten hebben de import van een genetisch gemodificeerde maïssoort van Monsanto verboden na een studie die het gewas in verband brengt met borstkanker en orgaanschade.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) voert intussen een eigen onderzoek uit aan een Franse universiteit.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het Russische besluit zou weleens vergaande gevolgen kunnen hebben voor de controversiële genetisch aangepaste gewassen als andere landen ook soortgelijke maatregelen gaan nemen.

Roundup

Biotech-bedrijven konden voorheen de veiligheid van hun gewassen aantonen op basis van studies waarbij ratten 90 dagen lang genetisch gemodificeerd voedsel te eten kregen.

Experts van de Universiteit van Caen voerden een experiment uit dat in totaal meer dan twee jaar in beslag nam. De onderzoeksresultaten werden door onafhankelijke experts geanalyseerd voordat een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift overging tot publicatie. De onderzoekers vonden een verband tussen de genetisch aangepaste gewassen en een verhoogd risico op borstkanker en lever- en nierschade.

Daarnaast werd de consumptie van minieme hoeveelheden van het bestrijdingsmiddel Roundup geassocieerd met een verhoogd risico op kanker.

Zowel de genetisch gemodificeerde maïssoort, NK603 genaamd, als het bestrijdingsmiddel Roundup zijn de creatie van de Amerikaanse biotech-gigant Monsanto. De beslissing die de Russen hebben genomen ten aanzien van de Amerikaanse maïssoort dreigt nu een internationale commerciële en diplomatieke rel te veroorzaken.

Marketingcampagne

De Russische Voedsel- en Warenautoriteit Rospotrebnadzor heeft een onderzoek laten instellen naar de studie. Bovendien heeft het agentschap de Europese Commissie gevraagd naar haar standpunt over de veiligheid van deze maïssoort.

Genetisch gemodificeerd maïs belandt in Europa niet in de supermarktschappen, maar het wordt wel gevoerd aan boerderijdieren zoals kippen, varkens en koeien.

Chemiegigant Monsanto wil het onderzoeok van de EFSA afwachten en denkt dat de autoriteit de huidige regelgeving niet zal willen veranderen. Biotech-bedrijven en universiteit hebben het afgelopen jaar een enorme marketingcampagne gelanceerd om sceptische consumenten te overtuigen van hun standpunten.

Afgelopen week stonden vele wetenschappers van Monsanto in de rij om de Franse experimenten te bekritiseren. Een aantal onafhankelijke academici prezen het werk van het Franse team juist.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Catharina R
Catharina R
11 jaren geleden

Dit maak mijn dag weer goed en dit is onkruid dit is nou rommel . wie weet als wij dit niet wisten . Wat er dan met ons gebeurden misschient groeiden onse neuzen wel op den duur wel in onze nek lol . Ja dat weet je toch niet kan zo maar waar zijn . Als wij deze troep jaren eten .

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Die Monsanto is maar een vreemd genetisch gemanipuleerd wezen. Is verzot op Roundup, wat hem “werelds” dronken maakt.Zou er ook genetisch gemanipuleerd geld voor hem klaar liggen???Nog even en ieder land, schopt dit MOORDFIGUUR de wereld af!!Wat je zaait, moet je oogsten Monsanto manipulator!!

Catharina R
Catharina R
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Die Monsanto is maar een vreemd genetisch gemanipuleerd wezen. Is verzot op Roundup, wat hem “werelds” dronken maakt.Zou er ook genetisch gemanipuleerd geld voor hem klaar liggen???Nog even en ieder land, schopt dit MOORDFIGUUR de wereld af!!Wat je zaait, moet je oogsten Monsanto manipulator!![/quote]
goed gezegd 100 punten voor jou . ik hoop dat er eens een persoon was die zijn mails bij hem als zetpil ging gebruiken dan denk ik dat er veel mensen wel gelukkig zouden zijn met zo een nieuws .

Avatar_777
Avatar_777
11 jaren geleden

Monsanto kan zijn koffers gaan pakken en meteen zijn kornuiten en alle rommel met zich meenemen. Want ook in India zijn er mensen wakker.
Zie onderstaande link:

http://2012indyinfo.com/2012/09/25/scientists-no-to-genetically-modified-crops-yes-to-paradigm-shift/

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x