Homepagina » Natuur en Milieu » Rusland verbiedt import genetisch aangepast maïs Monsanto
Rusland verbiedt import genetisch aangepast maïs van Monsanto

Rusland verbiedt import genetisch aangepast maïs Monsanto

De Russische autoriteiten hebben de import van een genetisch gemodificeerde maïssoort van Monsanto verboden na een studie die het gewas in verband brengt met borstkanker en orgaanschade.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) voert intussen een eigen onderzoek uit aan een Franse universiteit.

Het Russische besluit zou weleens vergaande gevolgen kunnen hebben voor de controversiële genetisch aangepaste gewassen als andere landen ook soortgelijke maatregelen gaan nemen.

Roundup

Biotech-bedrijven konden voorheen de veiligheid van hun gewassen aantonen op basis van studies waarbij ratten 90 dagen lang genetisch gemodificeerd voedsel te eten kregen.

Experts van de Universiteit van Caen voerden een experiment uit dat in totaal meer dan twee jaar in beslag nam. De onderzoeksresultaten werden door onafhankelijke experts geanalyseerd voordat een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift overging tot publicatie. De onderzoekers vonden een verband tussen de genetisch aangepaste gewassen en een verhoogd risico op borstkanker en lever- en nierschade.

Daarnaast werd de consumptie van minieme hoeveelheden van het bestrijdingsmiddel Roundup geassocieerd met een verhoogd risico op kanker.

Zowel de genetisch gemodificeerde maïssoort, NK603 genaamd, als het bestrijdingsmiddel Roundup zijn de creatie van de Amerikaanse biotech-gigant Monsanto. De beslissing die de Russen hebben genomen ten aanzien van de Amerikaanse maïssoort dreigt nu een internationale commerciële en diplomatieke rel te veroorzaken.

Marketingcampagne

De Russische Voedsel- en Warenautoriteit Rospotrebnadzor heeft een onderzoek laten instellen naar de studie. Bovendien heeft het agentschap de Europese Commissie gevraagd naar haar standpunt over de veiligheid van deze maïssoort.

Genetisch gemodificeerd maïs belandt in Europa niet in de supermarktschappen, maar het wordt wel gevoerd aan boerderijdieren zoals kippen, varkens en koeien.

Chemiegigant Monsanto wil het onderzoeok van de EFSA afwachten en denkt dat de autoriteit de huidige regelgeving niet zal willen veranderen. Biotech-bedrijven en universiteit hebben het afgelopen jaar een enorme marketingcampagne gelanceerd om sceptische consumenten te overtuigen van hun standpunten.

Afgelopen week stonden vele wetenschappers van Monsanto in de rij om de Franse experimenten te bekritiseren. Een aantal onafhankelijke academici prezen het werk van het Franse team juist.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 Vond je dit belangrijk? Deel het dan met anderen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Dit maak mijn dag weer goed en dit is onkruid dit is nou rommel . wie weet als wij dit niet wisten . Wat er dan met ons gebeurden misschient groeiden onse neuzen wel op den duur wel in onze nek lol . Ja dat weet je toch niet kan zo maar waar zijn . Als wij deze troep jaren eten .

  0 likes
 2. Die Monsanto is maar een vreemd genetisch gemanipuleerd wezen. Is verzot op Roundup, wat hem “werelds” dronken maakt.Zou er ook genetisch gemanipuleerd geld voor hem klaar liggen???Nog even en ieder land, schopt dit MOORDFIGUUR de wereld af!!Wat je zaait, moet je oogsten Monsanto manipulator!!

  0 likes
 3. [quote name=”Hunting Wolf”]Die Monsanto is maar een vreemd genetisch gemanipuleerd wezen. Is verzot op Roundup, wat hem “werelds” dronken maakt.Zou er ook genetisch gemanipuleerd geld voor hem klaar liggen???Nog even en ieder land, schopt dit MOORDFIGUUR de wereld af!!Wat je zaait, moet je oogsten Monsanto manipulator!![/quote]
  goed gezegd 100 punten voor jou . ik hoop dat er eens een persoon was die zijn mails bij hem als zetpil ging gebruiken dan denk ik dat er veel mensen wel gelukkig zouden zijn met zo een nieuws .

  0 likes
 4. Monsanto kan zijn koffers gaan pakken en meteen zijn kornuiten en alle rommel met zich meenemen. Want ook in India zijn er mensen wakker.
  Zie onderstaande link:

  http://2012indyinfo.com/2012/09/25/scientists-no-to-genetically-modified-crops-yes-to-paradigm-shift/

  0 likes
 5. [quote name=”Avatar_777″]Monsanto kan zijn koffers gaan pakken en meteen zijn kornuiten en alle rommel met zich meenemen. Want ook in India zijn er mensen wakker.
  Zie onderstaande link:

  http://2012indyinfo.com/2012/09/25/scientists-no-to-genetically-modified-crops-yes-to-paradigm-shift/%5B/quote%5D
  Ja maar waar veel jongen boeren eerst met zelf moorden bezig waren , er moet altijd eerst iets gebeuren voor de soepogen open gaan .

  0 likes
 6. weg met al die gemanipuleerde rotzooi, de natuur weet het uiteindelijk nog altijd beter als ons

  http://www.engineeringnet.be/belgie/detail_belgie.asp?Id=8694

  0 likes
 7. nu ook in nederland nog verbieden ! want ook hier krijgen we die troep al jaren binnen !maar ja we weten allemaal wel dat ook de nederlandse regering zijn/haar bevolking wil vermoorden .zie je maar aan die couthino die met zijn griepprikken de bevolking wil kapotmaken met zijn aluminium troep

  0 likes
 8. Monsanto behartigt de belangen van niemand. Of toch van iemand? Ja, die van hun eigen centen. Maar er valt niet te onderhandelen met dreigementen. Zeker niet met de natuur, we willen herfst maar krijgen lente. Moeder aarde die ons baarde, wordt beheerst door rijke venten…

  0 likes
 9. Er staat: Genetisch gemodificeerd maïs belandt in Europa niet in de supermarktschappen, maar het wordt wel gevoerd aan boerderijdieren zoals kippen, varkens en koeien.

  Dit is net zo erg, ik hoop dat die lui flink op hun flikker krijgen en veel aanklachten. Ook moet het verboden worden als voer voor dieren in Europa.

  0 likes
 10. [quote name=”suggestief”]Er staat: Genetisch gemodificeerd maïs belandt in Europa niet in de supermarktschappen, maar het wordt wel gevoerd aan boerderijdieren zoals kippen, varkens en koeien.

  Dit is net zo erg, ik hoop dat die lui flink op hun flikker krijgen en veel aanklachten. Ook moet het verboden worden als voer voor dieren in Europa.[/quote]

  Inderdaad, dit is een van de redenen waarom colruyt, één van de grootste supermarktketens in België goedkoop vlees kan aanbieden: de beesten zijn gevoederd met GMO voer. De boosdoener is het vleesverwerkend dochterbedrijf Vlevico. Zoals gewoontelijk was Colruyt groep haar handen in onschuld.

  Andere ketens die de kosten willen drukken zullen waarschijnlijk net dezelfde strategie toepassen.

  Alleen al om die reden koop ik bio … het is nooit 100% in orde (zeker omdat bvb chemtrails en andere vervuiling ook de bio teelt aantasten), maar al een stuk beter dan de hedendaagse Westerse voedselrotzooi.

  0 likes
 11. Studie over kanker door Monsanto’s genmaïs verworpen

  http://www.bnr.nl/meernieuws/140475-1210/studie-over-kanker-door-monsanto-s-genmas-verworpen

  Er is gewoon niets mis met die mais! Het is goed spul. Wie probeert toch elke keer weer het mooie werk van Monsanto onderuit te halen?
  Monsanto is een wereldverbeteraar die niet erkent wordt, of bewust in een kwaad daglicht geplaatst. Dat blijkt maar weer.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

zwarten

Meer blanken dan zwarten gedood door politie in 2019 (en meer onwelgevallige cijfers)

Wie graag wil weten wat er precies ...

slavernij

Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaid

Tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op de ...