Fabrieksvoedsel is goedkoop dankzij slimme trucs van de voedselindustrie. Zo is voorverpakte macaroni met ham en kaas niet veel meer dan een bakje galactomannaan en carrageen.
Kant-en-klare producten zijn legaal, maar roepen toch een aantal vragen op.
Surimi
Surimi is een goed voorbeeld van een voedselproduct dat niet is wat het beweert te zijn. Het bevat namelijk geen gram krab.
Het bestaat uit vermalen vissen die met andere bestanddelen worden vermengd.
Aan deze smaakloze pasta wordt hele reeks conserveermiddelen en andere additieven toegevoegd om de illusie in stand te houden.
Sap
Op pakjes sinaasappelsap die kinderen meenemen naar school staat vaak dat ze ‘100 procent puur sap’ bevatten.
Dat klopt niet. Het sap wordt gekookt tot er een gelatineachtige, smaakloze brei overblijft. Aan dat ‘sap’ wordt vervolgens water toegevoegd.
De voedselindustrie mag het ‘sap’ op smaak brengen met suiker en hoeft dat niet op de verpakking te vermelden.
Soep
Groentesoep uit een pakje bevat vaak gemodificeerd maïszetmeel, smaakversterkers zoals MSG (E621) en nauwelijks groente.
Zo zit in een pakje preisoep slechts 3,2 prei. Over het algemeen is zout het belangrijkste ingrediënt.
Vleeslijm
Stukken vlees worden vaak aan elkaar gelijmd met behulp van transglutaminase of vleeslijm.
Als het vlees er bleek uitziet, worden er nitraten en nitrieten aan toegevoegd om het mooi rood te maken.
Nitraten zijn onschadelijk, maar het bijproduct nitriet is dat niet. Het is onder meer gelinkt aan kanker.
Kaas
De kans is groot dat in kaas op kant-en-klare pizza’s geen gram melk zit. Daar wordt vaak nepkaas voor gebruikt, die vooral uit palmolie (slecht voor hart en bloedvaten) en smaakversterkers bestaat.
Er is ook nepkaas die wordt gemaakt van galactomannaan en carrageen.
Die wordt ook toegevoegd aan lasagne, cheeseburgers en andere gerechten waarvan mensen aannemen dat ze echte kaas bevatten.
[Knack]
Media jubelen: CO2-uitstoot flink lager door lockdowns. Klopt dat wel?
Klimaatbeleid Rutte is ‘in de verste verte niet uitvoerbaar’. Oud-professor trekt aan de bel
Robbert van den Broeke, interview met Sandra Reemer
Advantaam gaat aspartaam vervangen
Aantal ambulanceritten plotseling explosief gestegen: ‘Dit is absurd’
Natuur en milieu, nog een belangrijke boodschap – Channeling 30-08-2022
NOS: Weer recordtemperaturen in Siberië! NOS krijgt geschiedenisles
‘Berichten over volstromende ziekenhuizen zijn pure propaganda’
Violist die 17 bijna-doodervaringen overleefde: “Er is leven na de dood”