Mens en Dier

Undercoverduif met geheime boodschap gevonden

Help mee door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Bletchingley in het Engelse Surrey zijn de resten gevonden van een postduif uit de Tweede Wereldoorlog. Het dier droeg een gecodeerde boodschap bij zich.

Historici denken dat de vogel op 6 juni 1944, beter bekend als D-Day, is opgelaten vanuit bezet Frankrijk en onderweg in een schoorsteen is gevallen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Tijdens de oorlog beschikten de Britten over een leger van 250.000 duiven. Het stond bekend als de National Pigeon Service. De legerduiven werden naar bezet gebied gebracht om vervolgens met boodschappen van de geallieerden terug te vliegen naar Groot-Brittannië.

Zeer geheime boodschap

De geheime boodschap die in de schoorsteen werd gevonden is geschreven in een mysterieuze code. “We hebben meer dan 30 boodschappen van postduiven uit de Tweede Wereldoorlog in onze collectie, maar geen van allen zijn ze gecodeerd. Het moet hier gaan om een zeer geheime boodschap,” zei curator van het Bletchley Park Museum Colin Hill.

De vogel werd door David Martin gevonden toen hij zijn huis renoveerde. Men vermoedt dat de vogel de weg kwijt raakte, gedesoriënteerd raakte door slecht weer, of vermoeid was na de reis over het Kanaal.

Ontcijferen

In veel oorlogen is gebruikt gemaakt van duiven. Ze staan bekend als briljante navigators. Daarnaast kunnen ze afstanden tot wel 1100 kilometer overbruggen en snelheden van meer dan 120 kilometer per uur bereiken. Codebrekers doen inmiddels fanatieke pogingen om de boodschap te ontcijferen.

Bekijk hier de video.

Bron: Itv.com Foto: Bletchley Park

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
arie
arie
11 jaren geleden

Geen van de bovenstaande vermoedens kan kloppen want dat wordt eigenlijk weer ontkracht door wat er onder staat….Wellicht was het al gewond toen het aankwam en is daarna bezweken….wie zal het zeggen…belangrijker of eigenlijk veel leuker is te weten wat dat briefje betekent heeft.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Een leuke titel was geweest, Post uit oorlog toch bezorgd.Ik ben zeer nieuwsgierig wat er op staat na decodering.En wat reaktie nummer #1 Arie betreft,wat wordt ontkracht,en door wat.

Robert
Robert
11 jaren geleden

Ik denk dat er stond !! 2012 de UFO’S komen er aan.

arie
arie
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Een leuke titel was geweest, Post uit oorlog toch bezorgd.Ik ben zeer nieuwsgierig wat er op staat na decodering.En wat reaktie nummer #1 Arie betreft,wat wordt ontkracht,en door wat.[/quote]

gedesoriënteerd door het weer kan ik me enigszins wat bij voorstellen(hoewel, zo ver is het nu ook weer niet om er overheen te vliegen, er zijn mensen die het kanaal zelfs overzwemmen) maar dat een duif moe is terwijl ze echt behoorlijke afstanden kunnen overbruggen en zelfs nog 120 km per uur kunnen bereiken (?) lijkt me die theorie niet echt juist, of hadden we hier te maken met een duif die een Burn-out had?….trouwens, hoe weten ze eigenlijk dat hij het kanaal is overgevlogen? Had hij een Black box aan boord?

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x