Homepagina » Archeologie » Mayaans balspeelveld Chichén Itzá was astronomische ‘indicator’
Balspelplaats Chichén Itzá was astronomische 'indicator'

Mayaans balspeelveld Chichén Itzá was astronomische ‘indicator’

Mexicaanse archeologen hebben vastgesteld dat de uitkijktorens die de oude Maya’s bij de balspeelvelden in Chichén Itzá bouwden, werden gebruikt om de zonnewendes en equinoxen te observeren.

De ontdekking sluit aan op wat de archeologen al wisten over het belang van het balspel in de Mayacultuur.

De bouwwerken bevinden zich bovenop de lage muren van het balspeelveld. Het balspel werd door vrijwel alle culturen in Meso-Amerika gespeeld. Het was een heilige sport die werd gespeeld met een grote bal van rubber, die ongeveer vijf kilo woog. De spelers mochten de bal niet met hun armen of benen aanraken, alleen met hun heupen en het bovenlijf. De grootste balspelplaats bevindt zich in Chichén Itzá en heeft een oppervlakte van 166 bij 68 meter.

Diagonaal patroon

De torens werden eerder al ontdekt, maar archeologen konden niet met zekerheid zeggen waar ze voor werden gebruikt. Het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) kondigde donderdag aan dat de bouwwerken voor 90 procent zijn gereconstrueerd.

Een team onder leiding van archeoloog José Huchim bevestigde eind afgelopen jaar dat de ondergaande zon op de dag van de winterzonnewende door kleine openingen van het bouwwerk scheen. In de spleten vormden de zonnestralen tijdens de equinox bovendien een diagonaal patroon.

Kosmologie

Huchim heeft dergelijke bouwwerken nog niet eerder gezien bij balspeelvelden van de Maya’s. Hij zei dat de openingen mogelijk werden gebruikt om te bepalen wanneer het balspel moest worden gespeeld. Wellicht werd het bouwwerk gebruikt als een soort kalender.

Huchim merkte op dat in oude weergaven van het balspel soms mensen bovenop de muren staan. Zijn fungeerden mogelijk als scheidsrechter.

De trappenhuizen die naar de bouwwerken leiden worden momenteel gerestaureerd zodat bezoekers het fenomeen met eigen ogen kunnen aanschouwen. Archeoloog Francisco Estrada-Belli van de Universiteit van Boston zei dat de zonnelijnen onderdeel vormden van de Mayaanse architectuur en kosmologie.

Bron: AP

Gerelateerd:

 Vind je dit leuk? Deel het dan met anderen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

4 reacties

 1. Hoe ook zij de Maya,s waren zeer inteligent wat astronomie en astrologie betreft.Immers alles wat ze bouwden had een astronomische functie.Op youtube heb ik ooit een filmpje gezien,waarbij de 13 kristallen schedels eenmaal op hun oorspronkelijke plaats neergezet, bij een bepaalde maanstand, uit de monden van de schedels licht kwam.En waarbij een maya vertelde dat een deel van hen is opgegaan in de huidige bevolking,een deel heeft zich teruggetrokken in de jungle, en een deel is meegegaan met buitenaardsen,alvorens de Maya stam werd ontdekt.Als het lukt, plaats ik de link nog!!

  0 likes
 2. De Maya`s zijn, er lopen er nog steeds op deze Planeet.
  Deze moeten zeker de inteligentie van hun voor vaderen nog hebben.
  Of wordt met Maya`s iets heel anders bedoeld dan een aardmens.

  Ervaar.met.je.hart…

  0 likes
 3. Ik ben benieuwd wat de mensheid over een 1000 jaar zou zeggen over het zion olimpisch stadion in London..(vanuit gaand dat de mens nog leeft.)

  0 likes
 4. [quote name=”Dreamfall”]Ik ben benieuwd wat de mensheid over een 1000 jaar zou zeggen over het zion olimpisch stadion in London..(vanuit gaand dat de mens nog leeft.)[/quote]
  Dan weet ik het antwoord al.Het was een gebouw waar barbaren, ritueel slachten.Nou dan hebben ze een KLEIN beetje gelijk toch??

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

minneapolis

Wat een Democratische senator te maken heeft met de chaos in Minneapolis

De Amerikaanse stad Minneapolis staat in brand. ...

trump

Trump: ‘Ik heb een kans om de Deep State te breken, dit zijn wrede mensen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag ...