Homepagina » Archeologie » Wat is er gebeurd met de verzonken stad voor de kust van Cuba?
verzonken-stad-cuba

Wat is er gebeurd met de verzonken stad voor de kust van Cuba?

In 2001 vonden Canadese wetenschappers voor de westkust van Cuba resten van een 6000 jaar oude stad. De restanten werden met behulp van moderne sonarinstallaties aangetroffen op een diepte van maar liefst 650 meter, meldde de BBC destijds.

De eerste aanwijzingen voor het bestaan van een verzonken stad kwamen een jaar eerder aan het licht. Nader onderzoek wees op resten van granieten bouwwerken in onder meer de vorm van piramides. In januari 2002 begon een grootschaliger onderzoek naar de stad, vlak bij het schiereiland Guanahacabibes.

Er was veel aandacht voor de ontdekking. ‘Atlantis gevonden in Cuba’ en ‘Verloren stad in de Caraïben ontdekt’, kopten de kranten. De vondst trok ook de aandacht van de overheid, musea en National Geographic, die allemaal beloofden de sonarbeelden te bestuderen. We zijn inmiddels 13 jaar verder en weten eigenlijk nog net zo veel als toen.

Wat is er gebeurd met de verzonken ruïnes in Cuba? Zijn ze ooit onderzocht? En waarom is het al die tijd stil gebleven? De stad werd ontdekt door Pauline Zalitzki en haar man Paul Weinzweig, de eigenaars van het Canadese bedrijf Advanced Digital Communications (ADC).

Het bedrijf was door de Cubaanse overheid ingehuurd om de kustwateren te verkennen. Voor de kust van Cuba zijn in het koloniale tijdperk honderden schepen gezonken. De scheepswrakken bevatten naar verluidt vele schatten.

In juli 2001 keerde het tweetal samen met geoloog Manuel Iturralde van het Nationaal Historisch Museum van Cuba terug naar het gebied. De bouwwerken werden gefilmd met een onderwaterrobot. Ze bestonden uit granieten blokken van 2,5 bij 3 meter. Sommige blokken waren op elkaar gestapeld, terwijl andere verspreid over de bodem lagen.

Wat is er gebeurd met de verzonken stad voor de kust van Cuba?Zalitzki zei dat ze dacht aan de ruïnes van een verzonken stad, maar wilde zonder verder bewijs geen conclusies trekken. Iturralde schatte dat het ongeveer 50.000 jaar moet hebben geduurd voordat de bouwwerken naar een diepte van 650 meter zijn gezonken. In die tijd waren er nog geen culturen bekend die dergelijke bouwwerken konden maken, aldus de geoloog.

Zalitsky en Weinzweig wilden de ruïnes niet vergelijken met de verloren stad Atlantis. “Dat verhaal is een mythe,” zei Zalitsky. “Wij hebben waarschijnlijk overblijfselen gevonden van een lokale cultuur die ooit op een 160 kilometer lange landbrug tussen het Mexicaanse schiereiland Yucatán en Cuba leefde.

Iturralde verwees naar een lokale legende van de Maya’s en de inheemse yucatecos die spreekt over een eiland dat werd bewoond door hun voorouders en uiteindelijk werd verzwolgen door de golven. Desalniettemin sloot de geoloog niet uit dat de rotsformaties kunnen zijn gevormd door moeder natuur.

Vreemd genoeg is er niets bekend over onderzoeken naar de ruïnes na 2001. Ook de media hebben er nagenoeg niets meer over gepubliceerd. Sommigen vermoeden dat cruciale informatie over de vondst wordt achtergehouden. Anderen menen dat experts er simpelweg niet van overtuigd waren dat Zalitsky daadwerkelijk een verzonken stad had ontdekt.

[Ancient Origins]


Vond je dit waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

7 reacties

 1. ik denk dat op een diepte van 650 meter,

  een duiker plat gedrukt zal worden dus de foto past niet bij het artikel.

  19 likes
 2. Als deze verzonken stad daadwerkelijk bestaat, is het voor iedereen duidelijk waarom dit geen aandacht van de wetenschap of massamedia krijgt.

  8 likes
 3. Lees het boek ‘Onderwereld’ van Graham Hancock. Dikke pil, maar vertelt meer over gezonken beschavingen ten gevolge van de afloop van de ijstijd. Cuba wordt er ook reeds in genoemd.

  2 likes
 4. Hmmmm het is gefinancierd door het communistische Cuba, het zelfde Cuba dat geen rooie cent meer heeft om uit te geven. Het land dat leeft van giften van de Socialistische buurman Venezuela, alwaar men ook heel hard het geld opmaken en ook zo goed als straatarm zijn, terwijl zij nog de olie inkomsten hebben. Het geld is op dus zaken als deze kunnen niet meer gefinancierd worden. Daarnaast is de overheid aldaar onbetrouwbaar dus private ondernemers investeren geen cent, omdat het risico dat ze later met meer schulden dan opbrengsten zitten omdat Cuba alles in beslag neemt is te groot en eigenlijk iets waar je op kan wachten, dus waarom is men verbaast dat er niets meer gebeurd???

  1 likes
 5. Er zijn meerdere boeken die schrijven over de watervloed over de wereld ongeveer 3000 voor christus. Zelfs de Bijbel beschrijft het. het zou dus ook 5000 jaar geleden kunnen zijn geweest. De tijd waarin de Bijbel beschrijft van de geweldigen uit die tijd.

  0 likes
 6. Tja…als we het aannemelijk vinden dat wij (mensheid) door moeder natuur zijn geëvolueerd dan is zo’n rotsblokje of whatever toch kinderspel.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Satellieten spotten oude ruïnes voor de kust van Spanje. Is dit de verloren stad Atlantis?

Satellieten spotten oude ruïnes voor de kust van Spanje. Is dit de verloren stad Atlantis?

De locatie van de verloren stad Atlantis ...

Bewijs bevindt zich recht onder onze neus dat piramides zijn 'gebouwd door aliens'. Netflix-documentaire doet stof opwaaien

Bewijs dat piramides zijn ‘gebouwd door aliens’ bevindt zich recht onder onze neus. Netflix-documentaire doet stof opwaaien

The Pyramid Code is een vijfdelige documentaire ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnBheXByby5ubC9wcm9kdWN0ZW4vaW50ZXJuZXRfc3VjY2VzX2dpZHNubF8tX2ludGVybmV0X21hc3RlcmNsYXNzLzMzMDY2LzMxMjUxL2l3Yy9odHRwczovL3d3dy5pbnRlcm5ldHN1Y2Nlc2dpZHMubmwvaXdjX3JlZGlyZWN0IiBuYW1lPSJteWlGcmFtZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMHB4IiBtYXJnaW53aWR0aD0iMHB4IiBoZWlnaHQ9IjEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+