Homepagina » Gezondheid » Antidepressiva verhogen kans op hersenbloeding
Antidepressiva verhogen kans op hersenbloeding

Antidepressiva verhogen kans op hersenbloeding

Mensen die antidepressiva slikken hebben iets meer kans op het krijgen van een hersenbloeding. Dat meldt Reuters.

Het gaat om de zogeheten selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s). Daarbij valt te denken aan fluoxetine (Prozac), sertraline (Zoloft), citalopram (Cipramil) en paroxetine (Seroxat).

SSRI’s worden al geassocieerd met een verhoogd risico op maagbloedingen. De onderzoekers namen in totaal 16 studies naar mensen die al dan niet antidepressiva slikten onder de loep.

Zeldzaam

Mensen die SSRI’s gebruikten bleken 40 tot 50 procent meer risico te lopen op bloedingen in en rond het brein, merken de onderzoekers op in het tijdschrift Neurology.

Omdat hersenbloedingen niet vaak voorkomen, zou er volgens het verhoogde risico één extra hersenbloeding op de 10.000 mensen per jaar plaatsvinden, aldus hoofdonderzoeker Daniel G. Hackam van de Universiteit van West-Ontario in Canada. Hij benadrukte dat hersenbloedingen zeldzaam zijn en dat het risico voor de gemiddelde persoon klein is.

Bloedplaatjes

Mensen die een SSRI namen bleken na vijf maanden de meeste kans te hebben op een bloeding. SSRI’s zorgen ervoor dat bloedplaatjes zich moeilijker hechten waardoor bloedingen kunnen ontstaan. Door het gebruik van een SSRI kunnen de bloedplaatjes in de eerste weken een stuk slechter functioneren, voegde Hackam toe.

Hij wees erop dat mensen die in het verleden al een hersenbloeding hebben gehad of bloedverdunners nemen, zoals warfarine of een combinatie van clopidogrel (Plavix) en aspirine, wellicht voorzichtig moeten zijn.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie waardevol? Deel het dan met je kennissen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Ik ben blij dit artikel door de mensen van Niburu is gevonden.

  Voor mij is de laatste zin van erg belang dat hier wordt gesproken over de gevaren van de combinatie van clopidogrel (Plavix) en aspirine die mij bijna het leven hebben gekost. Het CBG doet dit af als een individueel gevalletje en feitelijk zegt dat ik niet moet zeuren. Klachten bij het Lareb wijzen toch anders uit. Maar nee, alles is oke hoor wegens gewaarborgde controles. Jaja

  0 likes
 2. Voor degene die denken dat medicijnen (= geen geneesmiddel) zoals een antidepressiva helpt lees onderstaande link over wat een depressie ook kan zijn, misschien is het goed om eens de depressie vanuit een andere hoek te betrachten. Besef ook dat drank, drugs of roken een ondersteunende factor leveren bij het opwekken of het in stand houden van een depressie.

  http://www.leokrans.nl/psychologie/depressief.htm

  0 likes
 3. Nou, lekker is dit… Nog meer fantastisch nieuws hierover?
  Wat moet je dan?

  Als je in een diepe depressie zit en er niet meer op eigen kracht uit kan komen? Want over dit soort depressies gaat dit.. en niet over zomaar down zijn

  0 likes
 4. [quote name=”Rosa”]Nou, lekker is dit… Nog meer fantastisch nieuws hierover?
  Wat moet je dan?

  Als je in een diepe depressie zit en er niet meer op eigen kracht uit kan komen? Want over dit soort depressies gaat dit.. en niet over zomaar down zijn[/quote]

  Niburu had eens een artikel over een wetenschappelijke studie die concludeerde dat tuinaarde een natuurlijk antidepressivum bevat.

  0 likes
 5. Ik heb ze alle 4 geslikt! Ik schrik hier best van. Maar ik ben er na een week of twee bij alle 4 mee begonnen met afbouwen ( in overleg met psychiater). Mede omdat ik me te slecht voelde en mijn lichaam het niet accepteerde eigenlijk. Ik heb uit eindelijk bijna niets geslikt gelukkig. En met alternatieve geneeswijze gecombineerd met cognitieve therapie was ik zo van mijn depressie af. ( 8 maanden ).

  0 likes
 6. [quote name=”daniel”]Ik heb ze alle 4 geslikt! Ik schrik hier best van. Maar ik ben er na een week of twee bij alle 4 mee begonnen met afbouwen ( in overleg met psychiater). Mede omdat ik me te slecht voelde en mijn lichaam het niet accepteerde eigenlijk. Ik heb uit eindelijk bijna niets geslikt gelukkig. En met alternatieve geneeswijze gecombineerd met cognitieve therapie was ik zo van mijn depressie af. ( 8 maanden ).[/quote]

  Heel goed Daniel, dat heb ik ook gedaan LUISTEREN NAAR JE LICHAAM. Als het niet goed zit schreeuwt het van binnen uit moord en brand door te protesteren met allerlei bijwerkingen als pijn gevoelloosheid enz. Velen hebben dat namelijk verleerd te doen luisteren. Wees je eigen Body Whisperer!!!!!!!

  0 likes
 7. verhoogd risico van een extra hersenbloeding op de 10.000? waar hebben we het over?

  0 likes
 8. Eindelijk is er een site waar je alles kunt vinden over antidepressiva.
  In 5 minuten tijd ben je op de hoogte van alle voor en tegens.
  Op de site WWW-DOSSIER-S.NL staat vermeld:
  Bijwerkingen, gerelateerde drama’s, de rol van hulpverleners, de overheid en de fabrikanten.

  Groetjes
  Mathijs

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

belgische

Belgische huisarts kan niet langer zwijgen over ‘coronacrisis’: ‘Ik steek mijn nek uit’

Toen de corona-epidemie uitbrak in China voelde ...

artsen

350 Duitse artsen in opstand tegen coronamaatregelen: ‘We worden onderdrukt’

Zo’n 350 Duitse artsen zijn een petitie ...