Gezondheid

Arts: “Medische voordelen van cannabis staan buiten kijf”

Help mee door dit met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De bladeren en hars van de cannabisplant worden al meer dan 2000 jaar gebruikt. Cannabis werd halverwege de 19e eeuw geïntroduceerd in de westerse geneeskunde en voorgeschreven tegen onder meer angstgevoelens, artritis, reuma, migraine en pijnlijke menstruatie, zo schrijft medisch journalist en arts Muiris Houston voor de Irish Times.

Cannabis helpt tegen misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie en ook MS-patiënten hebben er baat bij. De plant helpt bovendien glaucoom voorkomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Recreatieve gebruikers zijn vooral geïnteresseerd in THC, het psychoactieve bestanddeel van cannabis. Met name CBD, een niet-psychoactief bestanddeel, wordt in verband gebracht met medische voordelen.

16 epileptische aanvallen per dag

CBD-olie blijkt een positief effect te hebben op kinderen met ernstige vormen van epilepsie, schrijft Houston. In steeds meer Amerikaanse staten is het legaal, maar de federale overheid ziet het nog steeds als illegale drug.

Ook in Ierland is cannabis illegaal, hoewel Sativex – dat zowel THC als CBD bevat – wel is goedgekeurd als medicijn. De spray verlicht symptomen van MS. Voordat Ierse artsen het medicijn gaan voorschrijven moet er eerst een speciale wet worden aangenomen.

Arts: "Medische voordelen van cannabis staan buiten kijf"
Ava en moeder Vera (Daragh McSweeney)

“Als het voorschrijven van cannabis legaal wordt, zullen sommige artsen de risico’s opwegen tegen de voordelen en in het geval van Ava Barry uit het Ierse Cork concluderen dat de 16 epileptische aanvallen die ze iedere dag heeft veel gevaarlijker zijn dan mogelijke bijwerkingen van CBD-olie,” aldus dr. Houston.

Werken niet

Het zes-jarige meisje heeft een zeldzame vorm van epilepsie. Haar moeder is bang dat ze aan de aanvallen zal doodgaan tenzij ze cannabisolie krijgt voorgeschreven. Het is bekend dat cannabisolie het aantal aanvallen drastisch kan terugdringen.

Moeder Vera Twomey-Barry zegt dat artsen alle mogelijke soorten medicijnen al hebben geprobeerd, maar die werken niet. “Mijn dochter zal sterven tenzij ze hulp krijgt,” zegt ze. “Niemand wil cannabisolie voorschrijven.”

Vera had deze zomer een ontmoeting met de Ierse minister van Volksgezondheid Simon Harris. Die zei dat zijn handen gebonden zijn omdat de drug illegaal is in Ierland. Ondertussen ligt er nu wel een wetsvoorstel op tafel dat het gebruik van medicinale cannabis moet legaliseren.

[Irish Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kapitein Biff
Kapitein Biff
7 jaren geleden

Cannabis is een plant. Hoe kan je een plant illegaal verklaren? Dat is ronduit belachelijk.
Er is maar een oplossing voor mensen die een plant illegaal verklaren:

KIELHALEN!

exegese
exegese
7 jaren geleden

Quote : “Als het voorschrijven van cannabis legaal wordt, zullen sommige artsen de risico’s opwegen tegen de voordelen

Wat mij altijd mateloos verwonderd is dat overheden en artsen altijd klaar staan om natuurlijke middelen onmiddellijk ten onrechte in de verdomhoek te deponeren en zich zelden of vrijwel nooit zorgen maken over de aantoonbaar verwoestende risico’s die de chemische rotzooi van de farmaceuten met zich meebrengen. Klaarblijkelijk heeft de hang naar geldelijk gewin een verlammend effect op het gezonde verstand en/of men is in en in verdorven en inmiddels losgezongen van elk moreel besef.

Jaya
Jaya
7 jaren geleden

Medicinale cannabis moet wereldwijd gelegaliseerd worden.

trackback
Eindtijdsignalen en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
Back to top button
36
0
We lezen graag je reactie!x