Bewustzijn

Is realiteit een illusie? Wetenschapper zegt dat we mogelijk in een computersimulatie leven

Help mee door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de jaren tachtig ontwikkelde de Amerikaanse filosoof Hilary Putnam het gedachte-experiment ‘hersenen in een vat’, dat is bedoeld om na te denken over de realiteit, waarheid en bewustzijn.

Het idee is dat een wetenschapper iemands hersenen uit het lichaam haalt, in een vat met vloeistof legt en de neuronen van het brein op een zeer krachtige computer aansluit. Deze computer simuleert een virtuele werkelijkheid. De hersenen zouden dezelfde belevenis hebben als wanneer ze zich in een fysiek lichaam bevonden.

Slapen

Het experiment is eigenlijk een hedendaagse versie van het argument dat gegeven is door Descartes dat hij zijn eigen waarnemingen niet kan vertrouwen omdat een demon ze misschien manipuleert. Hoe kunnen we er zeker van zijn dat we nu wakker zijn en niet slapen of dromen?

Ook de films The Matrix (1999) en Inception (2010) borduren voort op dit gedachte-experiment. In The Matrix ontdekt hoofdpersoon Neo dat de ‘gewone’ wereld een gesimuleerde realiteit is en dat zijn echte lichaam in een vat met vloeistof ligt.

Computersimulatie

Hoewel we er nooit helemaal zeker van kunnen zijn dat de externe wereld eruitziet zoals we die waarnemen met onze zintuigen, kunnen we er wel zeker van zijn dat we bestaan, stelt Laura D’Olimpio van de Universiteit van Notre Dame in Australië. Iedere keer dat we daar aan twijfelen moet er namelijk een ‘ik’ zijn die twijfelt. Of zoals Descartes het in zijn tweede Meditatie omschrijft: ‘Ego sum, ergo existo’ oftewel ‘Ik denk, dus ik besta’.

“Het is dus goed mogelijk dat je brein zich in een vat bevindt en dat de wereld een computersimulatie is, geprogrammeerd door een kwaadaardig genie,” concludeert D’Olimpio. “Maar wees gerust, je kunt tenminste nadenken.”

[The Conversation]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
6 jaren geleden

maar misschien wel goedaardig bedoeld

Jaya
Jaya
6 jaren geleden

Is realiteit een illusie? Wetenschapper zegt dat we mogelijk in een computersimulatie leven: transhumanisme noemt men dat.

Ruud
Ruud
6 jaren geleden

Als kind van tien jaar (ongeveer) bedacht ik mij dat het toch gek is dat ik iets zie dat de kleur rood is of groen. Ik vroeg mij af of een ander dat ook zo ziet. Is de kleur rood voor mij dezelfde als voor een ander? Dat kan ik niet controleren. Zie ik hetzelfde als een ander? Die gedachte heb ik nooit los kunnen laten en af toe verwonder ik me. Dat iets geel of groen is, is een afspraak denk ik dan maar. Maar of het werkelijk zo is?

Elise49
Elise49
6 jaren geleden

Technologie zorgt voor een extra dimensie, waarbij wij zelf geen controle over hebben en dus ons/alles overneemt. Dat is het huidige probleem. Wij leven nu in een Hans Klok show, maar dan in het groot.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

21
0
We lezen graag je reactie!x