Homepagina » Bewustzijn » Is realiteit een illusie? Wetenschapper zegt dat we mogelijk in een computersimulatie leven
Is realiteit een illusie? Wetenschapper zegt dat we mogelijk in een computersimulatie leven

Is realiteit een illusie? Wetenschapper zegt dat we mogelijk in een computersimulatie leven

In de jaren tachtig ontwikkelde de Amerikaanse filosoof Hilary Putnam het gedachte-experiment ‘hersenen in een vat’, dat is bedoeld om na te denken over de realiteit, waarheid en bewustzijn.

Het idee is dat een wetenschapper iemands hersenen uit het lichaam haalt, in een vat met vloeistof legt en de neuronen van het brein op een zeer krachtige computer aansluit. Deze computer simuleert een virtuele werkelijkheid. De hersenen zouden dezelfde belevenis hebben als wanneer ze zich in een fysiek lichaam bevonden.

Slapen

Het experiment is eigenlijk een hedendaagse versie van het argument dat gegeven is door Descartes dat hij zijn eigen waarnemingen niet kan vertrouwen omdat een demon ze misschien manipuleert. Hoe kunnen we er zeker van zijn dat we nu wakker zijn en niet slapen of dromen?

Ook de films The Matrix (1999) en Inception (2010) borduren voort op dit gedachte-experiment. In The Matrix ontdekt hoofdpersoon Neo dat de ‘gewone’ wereld een gesimuleerde realiteit is en dat zijn echte lichaam in een vat met vloeistof ligt.

Computersimulatie

Hoewel we er nooit helemaal zeker van kunnen zijn dat de externe wereld eruitziet zoals we die waarnemen met onze zintuigen, kunnen we er wel zeker van zijn dat we bestaan, stelt Laura D’Olimpio van de Universiteit van Notre Dame in Australië. Iedere keer dat we daar aan twijfelen moet er namelijk een ‘ik’ zijn die twijfelt. Of zoals Descartes het in zijn tweede Meditatie omschrijft: ‘Ego sum, ergo existo’ oftewel ‘Ik denk, dus ik besta’.

“Het is dus goed mogelijk dat je brein zich in een vat bevindt en dat de wereld een computersimulatie is, geprogrammeerd door een kwaadaardig genie,” concludeert D’Olimpio. “Maar wees gerust, je kunt tenminste nadenken.”

[The Conversation]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
4 jaren geleden

maar misschien wel goedaardig bedoeld

Jaya
Jaya
4 jaren geleden

Is realiteit een illusie? Wetenschapper zegt dat we mogelijk in een computersimulatie leven: transhumanisme noemt men dat.

Ruud
Ruud
4 jaren geleden

Als kind van tien jaar (ongeveer) bedacht ik mij dat het toch gek is dat ik iets zie dat de kleur rood is of groen. Ik vroeg mij af of een ander dat ook zo ziet. Is de kleur rood voor mij dezelfde als voor een ander? Dat kan ik niet controleren. Zie ik hetzelfde als een ander? Die gedachte heb ik nooit los kunnen laten en af toe verwonder ik me. Dat iets geel of groen is, is een afspraak denk ik dan maar. Maar of het werkelijk zo is?

Jeff
Jeff
Reactie op  Ruud
4 jaren geleden

hai Ruud, herkende je verhaal; als jongetje van 5/6 dacht ik absoluut dat rood, blauw was. daar zijn veel aanwijsbare redenen voor en net zoveel niet aanwijsbaar.

WouterV
WouterV
Reactie op  Ruud
4 jaren geleden

Grappig Ruud toen ik jong was bedacht ik mij dat ook. Wat ik er inmiddels een beetje over weet is dat kleur energie is en een eigen frequentie heeft. Die frequentie heeft iets met trillingen te maken, dus elke kleur trilt op een unieke manier. De vraag is, hoe verwerkt ons brein die frequenties. Doen we dat allemaal op dezelfde manier, of omdat ieder mens een ander brein heeft verwerken we het allemaal op onze eigen manier en daardoor verschillende kleuren zien? Wat wel zo is is dat er een lijn zit in kleuren, kijk naar de regenboog kleuren lopen mooi in elkaar over. Stel we zouden wel verschillende kleuren voor bijv rood zien dan moet er nog steeds een lijn in zitten. Want als jij bijv blauw ziet voor rood dan moet oranje groen zijn bij jou, anders klopt het niet meer. Door de unieke frequenties en omdat er een lijn in zit denk ik toch dat we allemaal hetzelfde zien. Maar je weet het nooit zeker :-0

leon***
leon***
Reactie op  Ruud
4 jaren geleden

niet iedereen ziet alle kleuren hetzelfde , die kunnen bij andere anders overkomen donkerder of lichter.
dat weet ik van een schilder en zijn vriendin is dat ook

Elise49
Elise49
Reactie op  leon***
4 jaren geleden

Dat komt, omdat iemand dan minder kegeltjes(oog) heeft. Kleurenblind heeft hier ook mee te maken.
Als iemand figuren wat dunner van vorm ziet, dan werkt er ook iets niet helemaal goed.
Oog werking gebeurt met veel onderdelen. oa. spieren Werken die niet goed, dan ga je slechter zien in scherpte.
Beetje hetzelfde als je een foto wil maken. Je kunt met de lens het beeld versterken, maar ook verminderen of groter en kleiner maken enz. Lichtinval/breking kan ook kleur veranderen. Draai maar eens met een diamant/zirkonia of sta in verschillende richtingen van de zon. Je zult kleurverschil merken.
Daarnaast moet je kleuren ook goed aangeleerd hebben.
Een twist over een kleuren die dicht bij elkaar liggen is eigenlijk onzinnig in het algemeen. Het wordt pas een probleem als je wilt verven of een auto wilt aanschaffen en je laat dat door iemand anders doen. Of als je het verschil van rood en groen niet kunt zien.(stoplicht).

Elise49
Elise49
Reactie op  Ruud
4 jaren geleden

Lees hoe ontstaat kleur. Alles heeft te maken met frequentie/verschillen/licht weerkaatsing/breking/oog. Deze frequentie verschillen hebben we een naam gegeven om het te kunnen onderscheiden. Jij heet Ruud en ik heet Elise.(hier, niet in het echt.) bv. Meer is het niet.
De drie primaire kleuren/frequenties blauw, groen en rood zijn voor ons hier op aarde het meeste aanwezig/te zien. Rood bij vuur/zon(niet de lichtstralen)zand(terra), Blauw voor water en groen voor bomen/planten enz. Men zag dus overeenkomsten bv. een plant heeft dezelfde kleur als boombladeren. De zee/rivieren en regenwater. enz. Om er over te communiceren heeft men het een naam gegeven.
Wie de frequenties een naam/kleur hebben gegeven, dan moet je terug in de geschiedenis/taal/afspraken.

zevenenergie
zevenenergie
Reactie op  Elise49
4 jaren geleden

Een zonnebloem kaast alleen het gele spectrum van het licht terug.
We zien allemaal dus het zelfde spectrum.

Het vreemde zit er in, dat we niet het voorwerp zien maar het terug gekaatste licht.
Om het nog vreemder te maken we zien niet met onze ogen maar met onze hersenen. Als je naar de horizon wijst, wijs je eigenlijk naar je hersens schors.

Karel
Karel
Reactie op  Ruud
4 jaren geleden

Om weer even terug te gaan naar de computersimulatie, mij lijkt het niet ondenkbaar dat wij op vrij korte termijn onze 5 zintuigen kunnen koppelen aan een computer. Wat de ogen betreft kan dat nu al. Het klinkt luguber, maar stel dat je de zenuwen van alle zintuigen zou kunnen afsnijden en kan koppelen aan een computer met een simulatieprogramma. Over 30 jaar zijn die simulatieprogramma’s waarschijnlijk zover ontwikkeld dat je het verschil niet ziet met de werkelijkheid. Je zal waarschijnlijk op den duur gaan wennen aan de nieuwe situatie, alle input komt vanuit de computer, wat overblijft zijn je herinneringen die langzaam zullen vervagen en worden vervangen door herinneringen vanuit de simulatie. Ik denk dat dit over pakweg 30 jaar mogelijk is. Wat ben je op dat moment nog, gewoon jezelf maar alles om je heen is gesimuleerd. En wat als je als baby daar op aan bent gesloten. En wat als je dan in een 2016 simulatie zit waarin dit niet mogelijk is??? En als er 2016 simulaties zijn, zijn er dan ook geen bijvoorbeeld jaar: 1500, 1200 simulaties? En voor wie schrijf ik dit nu? Voor een simulatie? Vraag blijft dan wel… Waarom en wie regelt dit allemaal? Klinkt allemaal gek, maar houdt mij wel bezig. 🙂

zevenenergie
zevenenergie
Reactie op  Karel
4 jaren geleden

Wat heel belangrijk is om te zien dat wij de illusie zijn.

Wij denken dat wij als denkend ego bestaan maar dat is niet zo we zij het het geen wat daar naar kijkt.
De illusie is dus dat wij aangesloten kunnen worden op een apparaat, maar dat is niet zo, ons lichaam kan worden aan gesloten op een apparaat.

Maar je kan ook Lsd nemen of iets anders dat geeft het zelfde effect.
je kijkt in eens naar iets heel anders.

Er is niemand en wat jij ik noemt is ook illusie, Alles Is.

En als je een spirituele ervaring heb realiseer je je dat ineens.

Dat IS, word ook wel waarheid genoemd of het, of god, of alla.
Of hoe je het ook noemt als je terug bent in je denken.

Ik ga even door:
Wij zijn wezens en zitten in de materie.
Wij zijn hier op aarde en wij zitten in de aarde, want ons lichaam is aarde.
Daarom is het belangrijk verbonden te zijn met de aarde en dat doe je door diep in je lichaam in te dalen.

De gedachten die langs komen zijn wanen. en wij wanen ons een ik.
Dat ik is dus opgebouwd uit verschillende wanen, ddor onse aandacht daar op gericht te hebben scheiden wij ons of van ons lichaam, en denken wij losse entiteit te zijn.

Verlies je de fascinatie voor die wanen, dan herken je je ware aard.

Geworteld zijn in je lichaam is dus heel belangrijk.
leg dat eens naast de schaamte die wij geleerd hebben voor ons lichaam te hebben.

Vele leren en godsdiensten hebben ons van ons lichaam vandaan gebracht . Dit was een misverstand, omdat we dachten te moeten vergeestelijken. maar dat vergeestelijken is niet iets dat je kan doen, omdat ons ware aard geen domein van het ik is.

Dat is ook de rede waar om het zo,n gekkenhuis op de wereld is, iedereen is volledig in beslag genomen door zijn ik , we zij letterlijk waanzinnig geworden.

Kevin
Kevin
Reactie op  Ruud
4 jaren geleden

Deze vraag houdt me ook jaren bezig, maar er is inderdaad geen antwoord op, is niet te meten. De manier hoe je t uitlegt, zo doe ik het ook altijd haha… heel herkenbaar dus 😀

Elise49
Elise49
4 jaren geleden

Technologie zorgt voor een extra dimensie, waarbij wij zelf geen controle over hebben en dus ons/alles overneemt. Dat is het huidige probleem. Wij leven nu in een Hans Klok show, maar dan in het groot.

bert s
bert s
4 jaren geleden

Onze realiteit zal nooit een illusie zijn, alleen de creator van onze realiteit zal die zien als een illusie.

zevenenergie
zevenenergie
Reactie op  bert s
4 jaren geleden

Mooi.

exegese
exegese
4 jaren geleden

Haha, als je ziet wat een debiel spel als Pokemon-Go teweeg kan brengen zijn mensen misschien echt gek genoeg om zich door simulatie om de tuin te laten leiden. Zelf meen ik te mogen veronderstellen dat het bij mij nog niet zo ver is.

Elise49
Elise49
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

Oh jawel Ook jij en ik. We worden er gewoon wat langzamer in meegesleurd. Denk aan geldzaken.Of dat we hier met elkaar aan typen zijn ipv bij iemand op de koffie. Als wij er niet meer zijn, dan is de jeugd al 24 uur compleet overgenomen.

zevenenergie
zevenenergie
4 jaren geleden

Het experiment is eigenlijk een hedendaagse versie van het argument dat gegeven is door Descartes dat hij zijn eigen waarnemingen niet kan vertrouwen omdat een demon ze misschien manipuleert. Hoe kunnen we er zeker van zijn dat we nu wakker zijn en niet slapen of dromen?

We dromen niet alleen snachts maar ook overdag. De constante stroom gedachte,s is de droom.
We zijn gefragmenteert . Ons ik is samengesteld uit losse gedachten.
Het is dus een fictieve ik. Een valse ik. Het is niet wie we zijn. Maar we zijn gevangen in de fasenatie voor dat ik.
We zijn er slaaf van.

Daarom word verlichting ook wel waarheid of vrijheid genoemd.

Padja
Padja
4 jaren geleden

Ik heb me als kind ook verwonderd over kleuren.
Ook de vraag of er mensen zijn die al de onzichtbare kleuren kunnen zien.
Ik denk dat we door evolutie ook die met het blote oog gaan kunnen waarnemen.
En dat we dan ook andere dimensies zullen ervaren.
Nou jaaa, we.
Jammer genoeg ik niet meer.
?

zevenenergie
zevenenergie
Reactie op  Padja
4 jaren geleden

Ga je er niet te veel tussen zitten door iets bijzonders te willen zien?

Jan
Jan
4 jaren geleden

Volgens mijn is deze man een kerel die niet helemaal goed is

x

Check Also

mondkapjes

Neuroloog waarschuwt tegen mondkapjes: ‘Brein raakt blijvend beschadigd’

De Duitse neuroloog Margareta Griesz-Brisson waarschuwt voor ...

nfn ua leef

Leef jij het leven waar je vroeger ooit van droomde?

Waarschijnlijk niet… Als ik mensen vraag waarom ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

21
0
We lezen graag je reactie!x