Bewustzijn

Is realiteit een illusie? Wetenschapper zegt dat we mogelijk in een computersimulatie leven

Help ons door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de jaren tachtig ontwikkelde de Amerikaanse filosoof Hilary Putnam het gedachte-experiment ‘hersenen in een vat’, dat is bedoeld om na te denken over de realiteit, waarheid en bewustzijn.

Het idee is dat een wetenschapper iemands hersenen uit het lichaam haalt, in een vat met vloeistof legt en de neuronen van het brein op een zeer krachtige computer aansluit. Deze computer simuleert een virtuele werkelijkheid. De hersenen zouden dezelfde belevenis hebben als wanneer ze zich in een fysiek lichaam bevonden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
Slapen

Het experiment is eigenlijk een hedendaagse versie van het argument dat gegeven is door Descartes dat hij zijn eigen waarnemingen niet kan vertrouwen omdat een demon ze misschien manipuleert. Hoe kunnen we er zeker van zijn dat we nu wakker zijn en niet slapen of dromen?

Ook de films The Matrix (1999) en Inception (2010) borduren voort op dit gedachte-experiment. In The Matrix ontdekt hoofdpersoon Neo dat de ‘gewone’ wereld een gesimuleerde realiteit is en dat zijn echte lichaam in een vat met vloeistof ligt.

Computersimulatie

Hoewel we er nooit helemaal zeker van kunnen zijn dat de externe wereld eruitziet zoals we die waarnemen met onze zintuigen, kunnen we er wel zeker van zijn dat we bestaan, stelt Laura D’Olimpio van de Universiteit van Notre Dame in Australië. Iedere keer dat we daar aan twijfelen moet er namelijk een ‘ik’ zijn die twijfelt. Of zoals Descartes het in zijn tweede Meditatie omschrijft: ‘Ego sum, ergo existo’ oftewel ‘Ik denk, dus ik besta’.

“Het is dus goed mogelijk dat je brein zich in een vat bevindt en dat de wereld een computersimulatie is, geprogrammeerd door een kwaadaardig genie,” concludeert D’Olimpio. “Maar wees gerust, je kunt tenminste nadenken.”

[The Conversation]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
8 jaren geleden

maar misschien wel goedaardig bedoeld

Jaya
Jaya
8 jaren geleden

Is realiteit een illusie? Wetenschapper zegt dat we mogelijk in een computersimulatie leven: transhumanisme noemt men dat.

Ruud
Ruud
8 jaren geleden

Als kind van tien jaar (ongeveer) bedacht ik mij dat het toch gek is dat ik iets zie dat de kleur rood is of groen. Ik vroeg mij af of een ander dat ook zo ziet. Is de kleur rood voor mij dezelfde als voor een ander? Dat kan ik niet controleren. Zie ik hetzelfde als een ander? Die gedachte heb ik nooit los kunnen laten en af toe verwonder ik me. Dat iets geel of groen is, is een afspraak denk ik dan maar. Maar of het werkelijk zo is?

Elise49
Elise49
8 jaren geleden

Technologie zorgt voor een extra dimensie, waarbij wij zelf geen controle over hebben en dus ons/alles overneemt. Dat is het huidige probleem. Wij leven nu in een Hans Klok show, maar dan in het groot.

bert s
bert s
8 jaren geleden

Onze realiteit zal nooit een illusie zijn, alleen de creator van onze realiteit zal die zien als een illusie.

exegese
exegese
8 jaren geleden

Haha, als je ziet wat een debiel spel als Pokemon-Go teweeg kan brengen zijn mensen misschien echt gek genoeg om zich door simulatie om de tuin te laten leiden. Zelf meen ik te mogen veronderstellen dat het bij mij nog niet zo ver is.

zevenenergie
zevenenergie
8 jaren geleden

Het experiment is eigenlijk een hedendaagse versie van het argument dat gegeven is door Descartes dat hij zijn eigen waarnemingen niet kan vertrouwen omdat een demon ze misschien manipuleert. Hoe kunnen we er zeker van zijn dat we nu wakker zijn en niet slapen of dromen?

We dromen niet alleen snachts maar ook overdag. De constante stroom gedachte,s is de droom.
We zijn gefragmenteert . Ons ik is samengesteld uit losse gedachten.
Het is dus een fictieve ik. Een valse ik. Het is niet wie we zijn. Maar we zijn gevangen in de fasenatie voor dat ik.
We zijn er slaaf van.

Daarom word verlichting ook wel waarheid of vrijheid genoemd.

Padja
Padja
8 jaren geleden

Ik heb me als kind ook verwonderd over kleuren.
Ook de vraag of er mensen zijn die al de onzichtbare kleuren kunnen zien.
Ik denk dat we door evolutie ook die met het blote oog gaan kunnen waarnemen.
En dat we dan ook andere dimensies zullen ervaren.
Nou jaaa, we.
Jammer genoeg ik niet meer.
?

Jan
Jan
8 jaren geleden

Volgens mijn is deze man een kerel die niet helemaal goed is

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x