Homepagina » Mens en Dier » Artsen roeren zich: ‘Laat gezonde bevolking naar oude normaal terugkeren’
artsen
Foto: Generalitat of Catalonia

Artsen roeren zich: ‘Laat gezonde bevolking naar oude normaal terugkeren’

Een gastbijdrage van prof. dr. Jean-Luc Gala, Sam Brokken, prof. dr. Pierre-Francois Laterre en dr. Mélanie Dechamps. Sinds enkele weken borrelen meer en meer tegenstemmen op vanuit de medische, socio-economische en juridische wereld tegen de geldende coronamaatregelen. Op 24 augustus verscheen een eerste open brief, de ‘Omgekeerde Lockdown’ getekend door meer dan 1.500 artsen, wetenschappers en zorgverleners. Kort daarna gevolgd door publieke manifesten ‘Belgiumbeyondcovid’ (+80 wetenschappers, medisch specialisten en 12.500 burgers) en ‘Coronamanifest’ (+13.400 ondertekenaars). In het medische werkveld schuilt een enorme expertise, zowel binnen de Belgische academische wereld als bij zorgverleners die op basis van ‘evidence-based practice’ willen handelen. Terwijl de deskundigen van CELEVAL en de medische actoren dezelfde doelstellingen hebben “om de bevolking te beschermen”, vinden stemmen uit het medische werkveld weinig weerklank in de media en zijn ze vaak onderhevig aan kritiek van de experten.

Andersdenkende meningen worden door de adviseurs weggezet als ‘onbetrouwbaar’, ‘niet wetenschappelijk onderbouwd’ of erger nog, de tegenstemmen zijn ‘mee verantwoordelijk voor de stijging in besmettingen’. Na negen maanden onderzoek, sinds de uitbraak in Wuhan (China), blijft het nog steeds wachten op wetenschappelijke onderbouwing van de aangestelde experten voor de geleverde adviezen.

Meer en meer studies tonen ondertussen aan dat het virus niet de ‘killer’ is die we initieel dachten. Verder wordt duidelijk dat het beleid van lockdown, quarantaine, hygiënische maatregelen en physical distancing slechts weinig tot niets bijdragen aan de beheersing van de viruscirculatie en -infectie.

Besmettingen zeggen weinig. Het zegt niets over de besmettelijkheid

Dat er bij aanvang van de crisis veel patiënten werden opgenomen op intensieve diensten kan men verklaren vanuit een (terecht) voorzorgsprincipe. Niemand wist hoe het virus zou evolueren. De grote meerderheid van de opgenomen patiënten heeft de ziekenhuizen zonder complicaties verlaten en de restcomplicaties (lange tijd verzwakt en cardio-pulmonale pathologie) die we bij een kleine groep patiënten vaststellen zijn echter niet uitzonderlijk bij virale infecties.

Vanuit de medische wereld wordt nu met meer kennis van zaken ingeschat wie werkelijk ziekenhuiszorg nodig heeft. Het verklaart ook ten dele waarom er nu minder opnames zijn. Ook senioren in woonzorgcentra zijn nu veel beter beschermd dan in maart-april, de crisis heeft bijgedragen tot efficiëntere maatregelen voor de sector. Op het ogenblik van dit schrijven zijn er in ons land om en bij de 45 opnames per dag voor covid-19 én 7.000 andere opnames die hier los van staan.

De ernst van het virus, uitgedrukt door de IFR (Infection Fatality Rate) is heden internationaal om en bij de 0,24% en blijft dalen sinds de aanvang van de uitbraak. Voor griep in een pandemisch jaar komen we uit tussen de 0,17% en 0,20%. Er wordt nu steevast gecommuniceerd door Sciensano (het Belgische RIVM, red.), de media en experten over ‘besmettingen’. Besmettingen zeggen weinig. Het zegt niets over de besmettelijkheid. Het geeft geen beeld of het een oude besmetting (eerste golf) betreft, noch zegt het iets over de ernst.

Ook andere virale deeltjes kunnen een positieve test uitlokken. Meer nog, uit zowat elk recent onderzoek blijkt de gebruikte RT-PCR-test onbetrouwbaar om Sars-Cov-2 op te sporen. De CDC (tegenhanger Sciensano in de VS) concludeerde dat tussen de 43% en 63% van de positieve casussen ‘vals positief’ kunnen zijn, afhankelijk van het aantal testcycli die worden uitgevoerd in het labo.

We laten ons dus leiden door een onbetrouwbare test

De EU’s eigen Europese gezondheidswaakhond (ECDC) uitte in een rapport van 19 augustus 2020 reeds dezelfde kritiek. Meerdere studies ondersteunen de onbetrouwbaarheid van de tests, zowel naar ‘vals positieve’ als ‘vals negatieve’ tests. We laten ons dus leiden door een onbetrouwbare test, baseren daarop het befaamde reproductiegetal en op basis hiervan wordt door de experten het beleid geadviseerd.

Een recente studie verschenen in de British Medical Journal merkte op dat aërosolen zich verplaatsen over een afstand van meer dan 6 meter, andere studies komen tot dezelfde bevinding. De initieel gepropageerde 1,5-meter regel dateert van studies uitgevoerd tussen 1894 en 1940. We weten dat talrijke atmosferische factoren zoals luchtvochtigheid, temperatuur, luchtstroom (wind, airconditioning) factoren zijn die verspreiding kunnen beïnvloeden. Een hogere graad van virusbelasting kan de verspreiding laten toenemen en de afstand van de aërosoldeeltjes-projectie vergroten.

Met de huidige maatregelen pogen we louter het virus te onderdrukken, het zal echter niet snel verdwijnen en dus steeds blijven opduiken. Het volgt niet het klassiek patroon van een seizoensgebonden virus. Dit vereist dan ook, met het huidige beleid, dat we voor ongeziene tijd de gekende maatregelen dienen te blijven volgen.

Deze aanpak zal leiden tot positieve en negatieve schommelingen met, voor de bevolking, steeds moeilijker aanvaardbare maatregelen. Een vicieuze cirkel valt niet uit te sluiten waardoor de collaterale schade vele malen groter zal blijken dan de ernst van het virus.

Een virus volgt nu eenmaal geen statistische logica

Het lijkt erop dat onze experten ten prooi vallen aan cirkelredeneringen, ingegeven door dagelijkse statistieken. Initieel werden er voor ons land 120.000 doden voorspeld, in het VK zelfs 650.000. Een virus volgt nu eenmaal geen statistische logica. Veel hangt af van de ‘viral load’ (een lage of hoge virusbelasting), die zelden aan betrokken artsen wordt gecommuniceerd.

Verder is er de omgeving waarin de besmetting plaatsvindt, en het aantal contacten en de duur ervan belangrijk. De tijdsduur waarin iemand besmettelijk is en de immunologische reactie van de ontvanger zijn variabelen die moeilijk meetbaar zijn. Kijken we niet beter naar de feiten achter de cijfers? Zo kunnen we beter gebruikmaken van ‘evidence-based practice’ die stelt dat je naast wetenschappelijke bevindingen ook gebruikmaakt van klinische inschatting én wat de patiënt wenst vanuit zijn of haar visie en/of persoonlijke situatie.

Aan deze laatste twee wordt nog te veel voorbijgegaan. Het credo luidt steevast: “Mochten we niets hebben gedaan, de situatie nog veel ernstiger zou zijn geweest”. Die stelling kan je moeilijk bewijzen en leidt steeds weer tot diezelfde cirkelredeneringen en het verspreiden van angst. De recentste wetenschappelijke evidentie geeft duidelijk aan dat we een andere richting uitkunnen.

In de toekomst hopen we dan ook dat de huidige beeldvorming kan worden bijgesteld door feiten transparant te communiceren en betere indicatoren te gebruiken zoals het percentage positieve tests bij asymptomatische, matig symptomatische (geen zorg nodig) en echt symptomatische proefpersonen.

Laat de gezonde bevolking opnieuw naar het oude normaal terugkeren

Binnen deze laatste groep een onderscheid maken tussen diegenen die een paar dagen op een afdeling verblijven en snel worden ontslagen, en de patiënten die intensieve zorgen ontvangen. Deze indicatoren kunnen samen met de nieuwe contactopvolging (digitale contact tracing) bijdragen tot een betere inschatting van de reële ernst. Zo kan de angst bij de bevolking worden weggenomen op basis van een wetenschappelijke onderbouwde visie en geëvolueerd worden in de richting van een duidelijke exit-strategie.

Laat de gezonde (actieve) bevolking opnieuw naar het oude normaal terugkeren. Zo krijgt deze populatie, zonder veel risico, de kans om een globale humorale en cellulaire (o.a. T-Cel- en mucosale) immuniteit op te bouwen.

Hoewel er veel vragen blijven bestaan over de effectiviteit van de algemene immuniteit tegen het coronavirus stellen we deze nu al vast in landen waar de stringente maatregelen niet werden opgelegd, m.n. in Zweden. Bescherm de zwakkeren en laat risicopatiënten in overleg met hun huisarts bepalen welke maatregelen voor hen kunnen bijdragen tot risicopreventie. Ze zullen hiermee niet alleen Sars-Cov-2 ontwijken, maar ook de seizoensgriep.

Laten we een ‘evidence-based’-aanpak voorstaan die voorbij het cijfermateriaal kijkt en de bevolking achter de getallen terug hoop en perspectief biedt.

Over de auteurs:

  • Prof. dr. Jean-Luc Gala, Hoogleraar en Kliniekhoofd Virologie, UZ Saint-Luc, UCLouvain
  • Sam Brokken, lector en onderzoeker Gezondheidswetenschappen, Leuven
  • Prof. dr. Pierre-Francois Laterre, Hoogleraar en Diensthoofd Intensieve Zorgen, UZ Saint-Luc, UCLouvain
  • Dr. Mélanie Dechamps, Adjunct-kliniekhoofd Cardiovasculaire Intensieve Zorgen, UZ Saint-Luc, UCLouvain

Referenties:

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ProAsfalt
ProAsfalt
3 maanden geleden

En ongezonde bevolking (wat is ongezond?) moet worden opgesloten?

Waar is het zelfbeschikkingsrecht?

jan doornbos
jan doornbos
Reactie op  ProAsfalt
3 maanden geleden

Nog veel erger, op dit moment worden gezonde mensen opgesloten. En…niet alleen thuis. Nou ja, gezond, als ik naar het gedrag van vele medemensen kijk. Werkelijk diep triest. Slavenmasker, haat jegens de medemens die WEL zijn of haar verstand is blijven gebruiken. Waarheid is inmiddels dan ook op grote schaal haat geworden. Geen toeval, ook niet per ongeluk, nee opzet. Of, in gewoon Nederlands, van de pot gerukt.

rrr
rrr
3 maanden geleden

De ‘evidence-based’-aanpak ontbreekt nagenoeg tot op heden. Zoals de meeste aanbevelingen van het RIVM hebben niets met zuivere wetenschap van doen maar eerder met ‘voodoo science’. Een bewering als “Mochten we niets hebben gedaan, de situatie nog veel ernstiger zou zijn geweest” heeft geen enkele wetenschappelijke onderbouwing, je kan net zo goed beweren: “Zouden we niets hebben gedaan, dan zou de situatie veel gunstiger zijn geweest ( bijv. Zweden)”

salvar
salvar
3 maanden geleden

mooi he dat rookgordijn.
een normale griep (al is hij anders dan anders) die wordt uitgebuit tot in lengte der dagen.
ze blijven gewoon bezig en iedereen die ook maar een beetje commentaar heeft wordt weggezet of hij of zij gek zijn.
de mensen moeten toch nu onder de hand in de gaten hebben dat er heel iets anders speelt?
nee ze slapen lekker verder en zodra er weer een griepje komt zeggen ze kijk het killer virus grijpt weer om zich heen.
de werkelijke reden is dat we (als we niets doen) klaar gestoomd worden voor de NWO.

onbegrijpelijk dat miljarden mensen zich laten manipuleren door een handvol psychopaten.

waar is het verstand of opmerking gave gebleven.

waarom blijven we als (het overgrote deel) schapen rondlopen , hebben we geen zelfrespect meer?

is alles werkelijk hol geworden daarboven?
gisteren begon het al bij de aldi iedereen weer een kar.
het gaat weer hetzelfde worden als in maart of nog vele maal erger.
maak je borst maar nat.

Wolf
Wolf
Reactie op  salvar
3 maanden geleden

Wat deze domme schapen niet snappen is dat ze de kritisch denkenden hierin meeslepen.
Pas als die corrupte media meer wordt doorbroken zullen er meer wakker worden, al blijven er genoeg over die niet in staat zijn het te zien.

Hoge Noorden
Hoge Noorden
Reactie op  salvar
3 maanden geleden

[quote]waar is het verstand of opmerking gave gebleven..waarom blijven we als (het overgrote deel) schapen rondlopen[/quote]

Misschien komt het door de fluoride in tandpasta? Een middel die de Nazi’s gebruikten om mensen mak te houden. Ikzelf gebruik al sinds 2009 geen fluoridetandpasta meer.

Christgalaxtic
Christgalaxtic
Reactie op  Hoge Noorden
3 maanden geleden

Ik ook niet; en vergeet daarbij niet te vermelden de nano aluminiumdeeltjes in de lucht (chemtrails), de wifi ( 2,4 Ghz), de contaminatie in de voeding ( glutamaat, aspartaam en vele ander schadelijke E-nummers) en de glyfosaat (kunstbemesting) genetisch gemanipuleerde voeding die de vruchtbaarheid schaadt, …

rrr
rrr
3 maanden geleden

Mondkapjes: not evidence-based
1,5m maatregel: not evidence-based
handen wassen: not evidence-based
PCR-test voor vaststelling besmetting: not evidence-based

berry
berry
Reactie op  rrr
3 maanden geleden

Nog sterker, het “virus”is nog steeds niet geisoleerd. Maw men weet eigenlijk nog niets, sinds de ontdekking in China op 30 december 2019 waarbij 7 mensen “besmet” waren, op een bevolking van 11 miljoen, is het nog steeds onduidelijk wat het nu eigenlijk is. Laat staan dat je een test hiervoor hebt. Laat je niets wijs maken, corona heeft altijd bestaan, wisselend in variatie en effectiviteit. En dat zal wel altijd zo blijven ook.

Joyce Ramgatie
Joyce Ramgatie
3 maanden geleden

Rest In Peace COVID-19. Het einde naderd !!

salvar
salvar
Reactie op  Joyce Ramgatie
3 maanden geleden

@Joyce Ramgatie
ik hoop van harte dat je gelijk heb.

Petrus
Petrus
3 maanden geleden

Waar blijven de Nederlandse medici?

Wolf
Wolf
Reactie op  Petrus
3 maanden geleden

1 juli is er een brandbrief naar de Nederlandse overheid gegaan. Het was een kritische brief echter soft van toon. Zoals het er nu op lijkt is alleen het aerosolen verhaal door de overheid meegenomen al worden nog steeds maatregelen gehandhaafd gericht zijn op de druppelbesmetting wat qua percentages onzinning is. Heb niet het idee dat artsen in Nederland weer wat ondernemen, waarschijnlijk zit er angst voor carriere en subsidies achter.

Tony
Tony
3 maanden geleden

Blijkbaar leeft de medische wereld in een afgebakend wereldje en blijven voortborduren op een theorie die niet klopt. Zij hebben blijkbaar nog nooit van Dr. Stefan Lanka gehoord die bewezen heeft dat virussen niet bestaan. http://WWW.BURGERFRONT.NL KIJKEN! Rutte: bewijs ‘virus’.

De intentie om de Coronamaatregelen op te heffen en terug te keren naar het oude normaal is natuurlijk een goed idee. Wanneer de medische wereld niet door heeft dat ook zij voor de gek worden gehouden, dan is de kans klein dat het op termijn beter wordt.

Maar dat geldt ook voor alle regeringen die maatregelen nemen op basis van experts die helemaal geen experts zijn. De zogenaamde experts zijn slechts verlengstukken van het WHO en Bill Gates en worden gebruikt om de mensonterende maatregelen vooral maar niet op te heffen. Inzet: de crisis mag niet overgaan, tot er een vaccin is, een vaccin die veel mensen ziek gaat maken. Want dat is juist de bedoeling. Om het doel van de farmaceutische industrie te bereiken zijn de wetten in de USA in het geheim aangepast: producenten van vaccins kunnen nooit en te nimmer aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van inentingen, ook niet bij dood. Dat zou toch ook mensen uit de medische wereld aan het denken moeten zetten!

Dan kan ik niet anders doen dan concluderen, dat ook deze mensen oogkleppen ophebben en zij verzaakt hebben om gedegen onderzoek te doen. Bovendien hebben landelijke gezondheidsinstanties nooit aangetoond dat er daadwerkelijk een virus bestaat. De ziektebeelden en doodsoorzaak hebben dus een heel andere oorzaak.

Conclusie, zeker wanneer je de media leest en hoort, de coronacrisis mag niet ophouden, want er zijn andere belangen.

Voor iedereen die zich verder wil orienteren: http://www.stopworldcontrol.com

Rob
Rob
3 maanden geleden

Waarom blijven we steeds maar weer verhalen horen over hoe het beter geregeld kan worden terwijl er helemaal geen pandemie of crisis IS. We weten toch inmiddels wat er WEL gaande is? Waarom dat nog steeds verhalen over hoe beter om te gaan met wat er NIET gaande is?

Nog maar een keer dan: De nieuwe wereld orde agenda is het systeem aan het laten instorten en mensen van de planeet te schoppen. Er moet een nieuw systeem komen waar het overgebleven volk deel van uit moet gaan maken. DAT is wat er gaande is. corona is een dekmantel, niets meer en niets minder. Ouderen opsluiten en de rest terug naar normaal laten gaan is nog steeds die agenda m.b.t. het verminderen van de mensen. Er IS geen besmettelijk virus dus hoe kun je dan anderen besmetten? Maar ja, de zorg industrie moet ook wat te doen hebben. Hebben ze dat niet als alles weer gewoon zo door gaat als voor de corona bs? Of hebben ze hier gewoon weer een reden om geld aan te verdienen? Het lijkt er op dat het om dat laatste gaat. Iedereen gaat een keer dood. Laat de ouderen met rust. Die hebben al niet zolang meer. Je hoeft hun tijd hier dan niet te verzieken met al die bs.

Ron Jaspers
Ron Jaspers
3 maanden geleden

De corona hoax is een wereldwijde staats/machtsgreep.Het afnemen van onze mensenrechten,vrijheden,het slopen van economieen mensen financieel uitkleden.Er sterven meer mensen door de strenge maatregels dan door de corona griep.Het heeft alles te maken met het masterplan van de satanische globalistische elite,een N.W.O.

UPRISING
UPRISING
3 maanden geleden

Op zich sterke oproep van deze medici maar hou een op met het oude/nieuwe normaal: er is normaal en er is de huidige tegennatuurlijke onzin.

Ik erger mij met de dag meer aan radiostations (radio 2, 3fm & 538). Er kan geen 10 minuten voorbij gaan zonder het over “corona” te hebben. Iedereen die er ook maar enigszins kritiek op heeft wordt weggezet als idioot.

“Waarom luister je er dan naar?”: mijn radio op het werk heeft geen Bluetooth voor Spotify.

Tony
Tony
Reactie op  UPRISING
3 maanden geleden

Zo lang je maar door hebt dat je voor de gek gehouden wordt, kun je af en toe toch nog leuke muziek luisteren.

x

Check Also

who

‘Het was één grote leugen’: WHO-adviseur zegt dat corona ‘waarschijnlijk’ uit lab komt

Een adviseur van de WHO die ooit ...

mondkapje

Mondkapjeweigeraar vrijgesproken: ‘Verplichten is strijdig met grondwet’

Een Belgische man werd op de bon ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

21
0
We lezen graag je reactie!x