Mens en Dier

Wetenschappers concluderen na DNA-studie: Octopussen ‘zijn aliens’ en hebben 10.000 meer genen dan mensen

Help door dit artikel met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben ontdekt dat octopussen zo vreemd zijn dat je ze eigenlijk zou kunnen zien als aliens. Na de eerste volledige genoomsequentie blijkt dat de octopus in niets lijkt op andere dieren.

Het genoom van de octopus bevat liefst 33.000 eiwitcoderende genen, 10.000 meer dan mensen. Clifton Ragsdale van de Universiteit van Chicago zei: “De octopus is met zijn acht tentakels, grote brein en probleemoplossende vermogen zo anders dan andere dieren, zelfs andere weekdieren.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“De Britse zoöloog Martin Wells (de kleinzoon van H.G. Wells) zei dat de octopus een alien is. Je zou dus kunnen zeggen dat ons paper de eerste genoomsequentie van een alien beschrijft,” aldus Ragsdale.

De octopus gebruikt een aantal genen om van kleur te veranderen en zich zo aan te passen aan de achtergrond. “We hebben honderden nieuwe genen gevonden die andere dieren niet hebben en die mogelijk betrokken zijn bij dit unieke camouflageproces,” zei Daniel Rokshar van de Universiteit van Californië in Berkeley.

Octopussen verschenen meer dan 400 miljoen jaar geleden in de oceanen. Pas 230 miljoen jaar later kwamen de eerste zoogdieren ten tonele.

De octopus blijkt vooral veel zogeheten protocadherine-genen te hebben, die een rol spelen bij de ontwikkeling van zenuwcellen en de wisselwerking tussen neuronen. Het genoom van de octopus bevat 168 van deze protocadherine-genen; dat is 10 keer zoveel als andere ongewervelde dieren en twee keer zoveel als zoogdieren. Het onderzoek is verschenen in Nature. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Metro, Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Kinderen van Cthulhu.

louise
louise
8 jaren geleden

Arm Dier,over bevissing en de mens eet m op,slimmer is de mens er niet van geworden ook niet spiritueler….je zou zo`n dier moeten koesteren,maar ja,wij mensen hebben niet zo`n groot brein,laat staan een probleemoplossend vermogen…..we hebben ook veel te veel wetenschappers en of hun onderzoek nou altyd slim is,ik betwijfel het……..

Richard
Richard
8 jaren geleden

Prachtig! De diepzee verrast ons telkens weer!

Lucy
Lucy
8 jaren geleden

Ben benieuwd wat er uit het “tentakel” dna onderzoek komt van Robbert vd Broeke.

http://www.robbertvandenbroeke.nl/bijzondere-gebeurtenissen/Ontmoeting_met_buitenaardsen_en_achtergebleven_lichaamsdelen

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x