
Astronomen zijn er voor het eerst in geslaagd om de bron van een eenmalige snelle radioflits te achterhalen.
De bron van de mysterieuze flits, die per ongeluk werd opgepikt, is gelokaliseerd met behulp van een netwerk van radiotelescopen die in Australiƫ staan.
De flits blijkt afkomstig te zijn uit een sterrenstelsel op 3,6 miljard lichtjaar van de aarde.
Geweldige prestatie
Shami Chatterjee van de Cornell University in New York sprak van een āgeweldige prestatieā.
Het opvallende is dat er weinig sterren worden gevormd in het stelsel.
Eerder werd de bron van een herhalende radioflits achterhaald, en die bleek juist uit een sterrenstelsel te komen waar veel supernova-explosies zijn waargenomen.
Steeds interessanter
Hieruit kunnen we opmaken dat snelle radioflitsen mogelijk op verschillende manieren kunnen worden geproduceerd, aldus Victoria Kaspi van de McGill University in Canada.
Het is nog altijd niet bekend hoe ze ontstaan.
āWe hebben het probleem van de radioflitsen met dit onderzoek niet opgelost,ā zei Kaspi. āHet wordt steedsĀ interessanter.ā
50 klassen
De twee radioflitsen die zijn gelokaliseerd lijken tot verschillende klassen te behoren. Het is dus mogelijk dat er wel 50 klassen zijn, aldus Kaspi.
Meer dan 10 jaar geleden werden de eerste snelle radioflitsen ontdekt. Deze vreemde signalen duren vaak slechts een milliseconde.
Inmiddels zijn er 85 snelle radioflitsen waargenomen.
Wat wil men dan met de radioflitsen? In het oneindige Universum spelen oneindige processen. Hoeveel van ze wil de wetenschap onderzoeken? Om wat te bereiken? Om voor God te spelen door alles kunstmatig na te bootsen?