Financieel

“Banken en regeringen verdienen ons respect niet meer. We moeten een andere richting uit”

Help ons door deze informatie met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sommige grootbanken gedragen zich als criminele organisaties. En onze regeringen (nu en in het verleden) zijn medeplichtig aan dit wan- en gedoogbeleid. Dat stelt viroloog Marc Van Ranst in een Facebookbericht.

Hij reageert daarmee op de onthulling dat Dexia via dochteronderneming Experta in Luxemburg meer dan 1600 offshorebedrijven heeft helpen oprichten via het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. De vennootschappen werden gebruikt om bankrekeningen in onder meer Luxemburg en Zwitserland te verbergen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Ontoombare geldhonger

Het systeem werd tot 2011 toegepast, ook nadat Dexia in 2008 overeind moest worden gehouden met miljarden Belgisch belastinggeld. Dat schiet Van Ranst in het verkeerde keelgat.

“Tijdens de bankencrisis in 2008 zei premier Yves Leterme dat het absoluut noodzakelijk was om drie miljard euro te geven aan Dexia om hun miljardenput, het gevolg van roekeloos beheer en crimineel bestuur, normvervaging en ontoombare geldhonger, te helpen dempen,” zegt Van Ranst.

Hij vervolgt: “En wat doet Dexia? Dexia bleef doodgewoon de hele tijd Panamese offshore-schermmaatschappijen oprichten om de allerrijkste klanten toe te laten hun geld te verbergen zodat ze de Belgische fiscus konden ontlopen, met als resultaat dat de immer brave belastingbetaler weer eens dieper in de buidel moest tasten.”

Geen greintje solidariteit

Het wordt volgens Van Ranst steeds duidelijker dat ‘sommige grootbanken zich gedragen als criminele organisaties’ en ‘sommige allerrijksten geen greintje solidariteit tonen’. Ook regeringen zijn medeplichtig aan dit wan- en gedoogbeleid, aldus de viroloog.

“Zij verdienen ons vertrouwen en ons respect niet meer,” concludeert hij. “We moeten een andere richting uit.”

[DeMorgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dirk
Dirk
8 jaren geleden

Jup

Dirk
Dirk
8 jaren geleden

1-2’tje met nu.nl

Abn amro schijnt zich aan hetzelfde schuldig te hebben gemaakt. Het gebeurd dus ook hier en op elke andere plek op de wereld.

Ze weten het alleen zo mooi te verkondigen: de constructie is niet illegaal, maar het lokt wel uit tot illegaal gedrag. Bullsh*t men doet dit alleen maar om zich te verhullen. Niet voor de lol.

Jeff
Jeff
8 jaren geleden

Hoe omvangrijker het schandaal, hoe groter de puinhoop, hoe ellendiger de wereld…. we gaan morgen weer allemaal vrolijk naar de stembus. Iets echt veranderen, ja dat kan; maar alleen als we dat allemaal willen. Want dan leggen we allemaal het bijltje erbij neer; geen rekeningen meer betalen, staken, auto laten staan, geen onnodige troep aanschaffen. Maar ja, dat gaan we toch niet durven met z’n allen? Dit zijn precies de dingen die de banken en regeringen vrezen en die lui zijn alleen maar te pakken in hun toch al overvolle portemonnee. Intussen komt het nieuwste mobieltje weer op de markt. En even, ja heel even, zijn we al onze zorgen weer vergeten en hunnie weer eenstap verder.
Ofwel, binnen afzienbare tijd het einde.

Freduardo
Freduardo
8 jaren geleden

De Panama Papers blijven voor 99% geheim en de media toont geen enkele of in ieder geval onvoldoende interesse om de rest te openbaren..
Valt het niemand op dat er geen enkel Amerikaans bedrijf noch een Amerikaanse privepersoon genoemd wordt? (maar wel een verre vriend van Poetin)
Het is doorgestoken kaart lui.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x