Homepagina » Financieel » “Banken en regeringen verdienen ons respect niet meer. We moeten een andere richting uit”
"Banken en regeringen verdienen ons respect niet meer. We moeten een andere richting uit"

“Banken en regeringen verdienen ons respect niet meer. We moeten een andere richting uit”

Sommige grootbanken gedragen zich als criminele organisaties. En onze regeringen (nu en in het verleden) zijn medeplichtig aan dit wan- en gedoogbeleid. Dat stelt viroloog Marc Van Ranst in een Facebookbericht.

Hij reageert daarmee op de onthulling dat Dexia via dochteronderneming Experta in Luxemburg meer dan 1600 offshorebedrijven heeft helpen oprichten via het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. De vennootschappen werden gebruikt om bankrekeningen in onder meer Luxemburg en Zwitserland te verbergen.

Ontoombare geldhonger

Het systeem werd tot 2011 toegepast, ook nadat Dexia in 2008 overeind moest worden gehouden met miljarden Belgisch belastinggeld. Dat schiet Van Ranst in het verkeerde keelgat.

“Tijdens de bankencrisis in 2008 zei premier Yves Leterme dat het absoluut noodzakelijk was om drie miljard euro te geven aan Dexia om hun miljardenput, het gevolg van roekeloos beheer en crimineel bestuur, normvervaging en ontoombare geldhonger, te helpen dempen,” zegt Van Ranst.

Hij vervolgt: “En wat doet Dexia? Dexia bleef doodgewoon de hele tijd Panamese offshore-schermmaatschappijen oprichten om de allerrijkste klanten toe te laten hun geld te verbergen zodat ze de Belgische fiscus konden ontlopen, met als resultaat dat de immer brave belastingbetaler weer eens dieper in de buidel moest tasten.”

Geen greintje solidariteit

Het wordt volgens Van Ranst steeds duidelijker dat ‘sommige grootbanken zich gedragen als criminele organisaties’ en ‘sommige allerrijksten geen greintje solidariteit tonen’. Ook regeringen zijn medeplichtig aan dit wan- en gedoogbeleid, aldus de viroloog.

“Zij verdienen ons vertrouwen en ons respect niet meer,” concludeert hij. “We moeten een andere richting uit.”

[DeMorgen]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dirk
Dirk
4 jaren geleden

Jup

Dirk
Dirk
4 jaren geleden

1-2’tje met nu.nl

Abn amro schijnt zich aan hetzelfde schuldig te hebben gemaakt. Het gebeurd dus ook hier en op elke andere plek op de wereld.

Ze weten het alleen zo mooi te verkondigen: de constructie is niet illegaal, maar het lokt wel uit tot illegaal gedrag. Bullsh*t men doet dit alleen maar om zich te verhullen. Niet voor de lol.

Jeff
Jeff
4 jaren geleden

Hoe omvangrijker het schandaal, hoe groter de puinhoop, hoe ellendiger de wereld…. we gaan morgen weer allemaal vrolijk naar de stembus. Iets echt veranderen, ja dat kan; maar alleen als we dat allemaal willen. Want dan leggen we allemaal het bijltje erbij neer; geen rekeningen meer betalen, staken, auto laten staan, geen onnodige troep aanschaffen. Maar ja, dat gaan we toch niet durven met z’n allen? Dit zijn precies de dingen die de banken en regeringen vrezen en die lui zijn alleen maar te pakken in hun toch al overvolle portemonnee. Intussen komt het nieuwste mobieltje weer op de markt. En even, ja heel even, zijn we al onze zorgen weer vergeten en hunnie weer eenstap verder.
Ofwel, binnen afzienbare tijd het einde.

Johannes
Johannes
Reactie op  Jeff
4 jaren geleden

Precies zoals je zegt Jeff.

flardinga
flardinga
Reactie op  Jeff
4 jaren geleden

Heb eens een boek gelezen van Jose Saramago, de titel weet ik niet meer maar daarin kwamen de mensen die gerechtigd waren om te stemmen massaal niet naar de stembureau’s en zorgden in Portugal in dat boek voor bizarre reacties, men was in paniek en het was een erg leuk en humoristisch boek.
Heb o.a. een gedeelte van mijn kleine beetje geld bij de ASN Bank maar ja zelfs die gaat toch een beetje mee ook al willen zij het niet, waar moet je je geld dan laten?
Heeft er iemand in bruikbare tip aan mij!

Jeff
Jeff
Reactie op  flardinga
4 jaren geleden

Flardinga, als je traditioneel wilt blijven zou ik kiezen voor de sok-methode.

Freduardo
Freduardo
4 jaren geleden

De Panama Papers blijven voor 99% geheim en de media toont geen enkele of in ieder geval onvoldoende interesse om de rest te openbaren..
Valt het niemand op dat er geen enkel Amerikaans bedrijf noch een Amerikaanse privepersoon genoemd wordt? (maar wel een verre vriend van Poetin)
Het is doorgestoken kaart lui.

trackback
Eindtijdberichten en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
4 jaren geleden
Paul
Paul
4 jaren geleden

Hoogste tijd dat de 1% die 50% van alle kapitaal bezitten onteigend worden. Laat ze 10% van hun kapitaal behouden en stop de rest van het geld in duurzame projecten waar iedereen wat van heeft!

Freedom
Freedom
Reactie op  Paul
4 jaren geleden

Als ik zo de berichtgevingen lees op Beforeitsnews staat er binnenkort een wereldwijde bankencrash op de stoep. Poetin durfde zelfs te zeggen dat 28 mei a.s. alle banken wereldwijd gaan omvallen, misschien vertelt hij dit niet zomaar. Het blijft een slimme schaker en misschien heeft hij dit keer wel gelijk. Wees voorbereid en haal het geld van je bank!

Dnnnoz
Dnnnoz
4 jaren geleden

De media laat zien te lijden onder dezelfde vorm van hebzucht als overige corporaties door de papieren angstvallig voor zichzelf te houden.
Hoeveel westerse media bedrijven/personen zullen er vermeld staan in de documenten?

Tot nu toe ziet dit hele schandaal eruit alsof de superrijken de aanval hebben geopend op de rijken.

Kalki
Kalki
4 jaren geleden

Alle rijken, banken, regeringen etc. al hun geld inleveren bij de armen.

Elise49
Elise49
4 jaren geleden

En dat begint met het opruimen van huidige technologie. Wil je het weer overzichtelijker krijgen en daardoor je weer de controle in eigen hand hebben.

Marjan
Marjan
4 jaren geleden

sommige…?

x

Check Also

Belasting is gelegaliseerde roof. Jurist stelt tijdens dit verhoor groot onrecht aan de kaak

Belasting is gelegaliseerde roof. Doorgewinterde jurist legt uit waarom (en 3 keer raden wat de overheid nu doet)

Door belasting te heffen maakt de overheid ...

Nieuwe speeltje van NU.nl zet mensen op verkeerde been. Lees hier de wanhoopspogingen van de mainstream media om leugens te blijven verspreiden

Nieuwe speeltje van NU.nl zet mensen op verkeerde been. Lees hier de wanhoopspogingen van de mainstream media om leugens te blijven verspreiden

Lezers van ‘samenzweringswebsites’ werden door de media vaak ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

16
0
We lezen graag je reactie!x