Homepagina » Financieel » “Banken en regeringen verdienen ons respect niet meer. We moeten een andere richting uit”
"Banken en regeringen verdienen ons respect niet meer. We moeten een andere richting uit"

“Banken en regeringen verdienen ons respect niet meer. We moeten een andere richting uit”

Sommige grootbanken gedragen zich als criminele organisaties. En onze regeringen (nu en in het verleden) zijn medeplichtig aan dit wan- en gedoogbeleid. Dat stelt viroloog Marc Van Ranst in een Facebookbericht.

Hij reageert daarmee op de onthulling dat Dexia via dochteronderneming Experta in Luxemburg meer dan 1600 offshorebedrijven heeft helpen oprichten via het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. De vennootschappen werden gebruikt om bankrekeningen in onder meer Luxemburg en Zwitserland te verbergen.

Ontoombare geldhonger

Het systeem werd tot 2011 toegepast, ook nadat Dexia in 2008 overeind moest worden gehouden met miljarden Belgisch belastinggeld. Dat schiet Van Ranst in het verkeerde keelgat.

“Tijdens de bankencrisis in 2008 zei premier Yves Leterme dat het absoluut noodzakelijk was om drie miljard euro te geven aan Dexia om hun miljardenput, het gevolg van roekeloos beheer en crimineel bestuur, normvervaging en ontoombare geldhonger, te helpen dempen,” zegt Van Ranst.

Hij vervolgt: “En wat doet Dexia? Dexia bleef doodgewoon de hele tijd Panamese offshore-schermmaatschappijen oprichten om de allerrijkste klanten toe te laten hun geld te verbergen zodat ze de Belgische fiscus konden ontlopen, met als resultaat dat de immer brave belastingbetaler weer eens dieper in de buidel moest tasten.”

Geen greintje solidariteit

Het wordt volgens Van Ranst steeds duidelijker dat ‘sommige grootbanken zich gedragen als criminele organisaties’ en ‘sommige allerrijksten geen greintje solidariteit tonen’. Ook regeringen zijn medeplichtig aan dit wan- en gedoogbeleid, aldus de viroloog.

“Zij verdienen ons vertrouwen en ons respect niet meer,” concludeert hij. “We moeten een andere richting uit.”

[DeMorgen]


Vind je dit leuk? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Hoe omvangrijker het schandaal, hoe groter de puinhoop, hoe ellendiger de wereld…. we gaan morgen weer allemaal vrolijk naar de stembus. Iets echt veranderen, ja dat kan; maar alleen als we dat allemaal willen. Want dan leggen we allemaal het bijltje erbij neer; geen rekeningen meer betalen, staken, auto laten staan, geen onnodige troep aanschaffen. Maar ja, dat gaan we toch niet durven met z’n allen? Dit zijn precies de dingen die de banken en regeringen vrezen en die lui zijn alleen maar te pakken in hun toch al overvolle portemonnee. Intussen komt het nieuwste mobieltje weer op de markt. En even, ja heel even, zijn we al onze zorgen weer vergeten en hunnie weer eenstap verder.
  Ofwel, binnen afzienbare tijd het einde.

  22 likes
  • Precies zoals je zegt Jeff.

   5 likes
  • Heb eens een boek gelezen van Jose Saramago, de titel weet ik niet meer maar daarin kwamen de mensen die gerechtigd waren om te stemmen massaal niet naar de stembureau’s en zorgden in Portugal in dat boek voor bizarre reacties, men was in paniek en het was een erg leuk en humoristisch boek.
   Heb o.a. een gedeelte van mijn kleine beetje geld bij de ASN Bank maar ja zelfs die gaat toch een beetje mee ook al willen zij het niet, waar moet je je geld dan laten?
   Heeft er iemand in bruikbare tip aan mij!

   0 likes
 2. 1-2’tje met nu.nl

  Abn amro schijnt zich aan hetzelfde schuldig te hebben gemaakt. Het gebeurd dus ook hier en op elke andere plek op de wereld.

  Ze weten het alleen zo mooi te verkondigen: de constructie is niet illegaal, maar het lokt wel uit tot illegaal gedrag. Bullsh*t men doet dit alleen maar om zich te verhullen. Niet voor de lol.

  14 likes
 3. De Panama Papers blijven voor 99% geheim en de media toont geen enkele of in ieder geval onvoldoende interesse om de rest te openbaren..
  Valt het niemand op dat er geen enkel Amerikaans bedrijf noch een Amerikaanse privepersoon genoemd wordt? (maar wel een verre vriend van Poetin)
  Het is doorgestoken kaart lui.

  13 likes
 4. Hoogste tijd dat de 1% die 50% van alle kapitaal bezitten onteigend worden. Laat ze 10% van hun kapitaal behouden en stop de rest van het geld in duurzame projecten waar iedereen wat van heeft!

  1 likes
  • Als ik zo de berichtgevingen lees op Beforeitsnews staat er binnenkort een wereldwijde bankencrash op de stoep. Poetin durfde zelfs te zeggen dat 28 mei a.s. alle banken wereldwijd gaan omvallen, misschien vertelt hij dit niet zomaar. Het blijft een slimme schaker en misschien heeft hij dit keer wel gelijk. Wees voorbereid en haal het geld van je bank!

   9 likes
 5. De Uitbaters van het totale bankensysteem wereldwijd, de familie Rothschild wiens vermogen voorzichtig geschat wordt op iets tussen de 500 en 600 biljoen dollar. I biljoen = 1000 miljard, en nog beste mensen is het niet genoeg, ze plunderen en stelen gewoon verder en als er stront aan de knikker is, een oorlog, een crisis or whatever is dat altijd op hun initiatief. De enorme rekeningen die dat met zich meebrengt worden altijd op slinkse wijze bij het volk neer gelegd. Dat soort giga criminelen zouden alle (financiële en ook andere) problemen in de wereld binnen de kortste keren op kunnen lossen en dan houden ze nog veel meer geld over om ooit in hun leven op te kunnen maken. Kortom, bankiers en overheden (die ze allemaal in de pocket hebben behalve Iran, Rusland en Cuba) gedragen zich niet alleen als criminelen, het zijn meedogenloze criminelen tot op het bot en diep in hun ziel, als ze die al hebben.

  4 likes
 6. Alle rijken, banken, regeringen etc. al hun geld inleveren bij de armen.

  3 likes
 7. Ze denken omdat de bank nu Belfius heet dat het beter zal gaan ► al draagt een aap een gouden ring het is en blijft een lelijk ding.

  1 likes
 8. De media laat zien te lijden onder dezelfde vorm van hebzucht als overige corporaties door de papieren angstvallig voor zichzelf te houden.
  Hoeveel westerse media bedrijven/personen zullen er vermeld staan in de documenten?

  Tot nu toe ziet dit hele schandaal eruit alsof de superrijken de aanval hebben geopend op de rijken.

  0 likes
 9. En dat begint met het opruimen van huidige technologie. Wil je het weer overzichtelijker krijgen en daardoor je weer de controle in eigen hand hebben.

  0 likes
 10. sommige…?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Belasting is gelegaliseerde roof. Jurist stelt tijdens dit verhoor groot onrecht aan de kaak

Belasting is gelegaliseerde roof. Doorgewinterde jurist legt uit waarom (en 3 keer raden wat de overheid nu doet)

Door belasting te heffen maakt de overheid ...

Nieuwe speeltje van NU.nl zet mensen op verkeerde been. Lees hier de wanhoopspogingen van de mainstream media om leugens te blijven verspreiden

Nieuwe speeltje van NU.nl zet mensen op verkeerde been. Lees hier de wanhoopspogingen van de mainstream media om leugens te blijven verspreiden

Lezers van ‘samenzweringswebsites’ werden door de media vaak ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 9 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.