Straling

Nieuwe studie onthult wat er daadwerkelijk met je brein gebeurt als je 15 minuten belt met je mobieltje

Help door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

We leven in een wereld waarin kinderen al op vroege leeftijd te maken krijgen met mobiele telefoons en andere elektronica. Toch verschijnen er steeds meer studies waaruit blijkt dat we moeten oppassen met mobieltjes.

Onlangs werd een onderzoek van de Maastricht University gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE over de manier waarop de straling van mobiele telefoons op diverse manieren de hersenactiviteit verstoort. Een kwartier lang werd een 3G-toestel op een bepaalde plek tegen het lichaam gehouden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Om te kijken of er verschillende uitkomsten zouden zijn, werd het mobieltje tegen zowel het oor als het hart gehouden. Er werd tijdens de studie ook een neptelefoon gebruikt. 31 gezonde vrouwen namen deel aan het project.

Hersengolven

De ene dag werd de mobiele telefoon tegen het oor gehouden, de andere dag tegen de borst. In beide gevallen werd de activiteit van de hersenen en radiofrequente straling gemeten. In het EEG werd de activiteit van delta-, thèta-, bèta- en gammagolven geanalyseerd. Er werd daarnaast gekeken of er een verband was tussen de blootstelling aan straling en de hersenactiviteit.

Als het mobieltje tegen het oor werd gehouden, bleek de straling vooral binnen het bereik van de alfa-, bèta- en gammagolven invloed uit te oefenen. De onderzoekers merken op dat veranderingen in het EEG worden geassocieerd met mobiele telefoongebruik. Ze benadrukken dat er meer studies nodig zijn om te bepalen in hoeverre de straling invloed heeft op het lichaam.

Blootstelling verminderen

Mobiele telefoons zijn krachtige apparaten, die elektrofysiologische veranderingen veroorzaken in de functie en structuur van het brein. Volgens de Amerikaanse epidemioloog dr. Devra Davis is het een feit dat de signalen van mobieltjes diep doordringen in ons brein en is er maar weinig bekend over de langetermijneffecten hiervan.

Daarnaast dringen 160 wetenschappers uit de hele wereld er bij de Verenigde Naties op aan om vervolgonderzoek te doen naar de gevaren van straling. Ons lichaam wordt meer en meer blootgesteld aan straling.

De groep heeft meer dan 2000 onderzoeken gepubliceerd die te maken hebben met de gezondheidseffecten van straling. “Om onze kinderen, onszelf en ons ecosysteem te beschermen, moeten we blootstelling aan elektromagnetische straling verminderen en beschermende maatregelen nemen,” zei dr. Martin Blank van de Columbia-universiteit in de oproep.

[PLOS ONE]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x