Homepagina » Natuur en Milieu » De bedreigde burger mag zich opgelicht en bedrogen voelen. Dit betekenen snode klimaatplannen voor de koopkracht
De bedreigde burger mag zich opgelicht en bedrogen voelen. Dit betekenen snode klimaatplannen voor de koopkracht

De bedreigde burger mag zich opgelicht en bedrogen voelen. Dit betekenen snode klimaatplannen voor de koopkracht

De politici, kopstukken uit het bedrijfsleven en milieubeweging hebben het gewone volk volledig buiten het smeden van hun snode klimaatplannen gehouden, betoogt emeritus hoogleraar Pieter Lukkes.

Hoewel het Energieakkoord (2013) en Klimaatakkoord (2018) zonder ons tot stand zijn gekomen, zullen wij straks moeten betalen.

De initiatiefnemers piekeren er namelijk niet over om die kosten zelf te dragen, aldus dr. Lukkes.

Koopkracht

Hij vindt het verdacht dat er geen prijskaartje aan de akkoorden hangt. “Iedereen weet immers dat je op je hoede moet zijn als iemand je iets probeert op te dringen zonder de prijs te noemen. Dik kans dat je dan het schip in gaat.”

Het Energieakkoord blijkt nu ruim 100 miljard euro te gaan kosten en het Klimaatakkoord misschien wel 10 keer zo veel.

Dat betekent dat de koopkracht van huishoudens drastisch zal verminderen.

Dr. Lukkes merkt op dat we over dit scenario nooit hebben kunnen stemmen, aangezien het in geen enkel partijprogramma staat.

Klakkeloos

De politici wilden dan ook graag dat het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving met geruststellende cijfers zouden komen.

Ze werden op hun wenken bediend, aldus Lukkes, want minder dan een kwart van de 600 voorgestelde maatregelen werd meegenomen in de berekeningen.

Bijna alle media namen de uitkomsten van de planbureaus klakkeloos over.

Zo schreef de Leeuwarder Courant op 14 maart dat het klimaatbeleid ‘slechts 1,75 miljard euro per jaar kost en dus haalbaar en betaalbaar is’.

Opgelicht en bedrogen

Klinkklare onzin, zegt dr. Lukkes, toevoegende dat belangrijke kostenposten in de berekeningen ontbreken.

Onlangs is besloten om de lasten over te hevelen naar het bedrijfsleven. De burger schiet hier niets mee op, want de bedrijven rekenen de kosten door in de prijs van hun producten.

“De akkoorden-makers belasten ons zwaar. Dat doen zij louter en alleen vanwege hun geloof in een gevaarlijke (anderen zeggen juist weldadige!) klimaatverandering,” stelt Lukkes vast.

“Zonder bewijsstukken missen hun daden echter elke legitimatie en mag de bedreigde burger zich opgelicht en bedrogen voelen,” besluit hij.

[Liwwadders]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Eelke Piers
Eelke Piers
1 jaar geleden

Het is nog erger vorig jaar kocht ik in de winkel een kilo appels Jona Gold voor 89 cent. Nu komt er 4 cent BTW bij dus kost de kilo appels nu 89+ 4 = 99 cent (dit is niet mijn rekenfout)
Zo zullen de bedrijven de CO2 belasting ook wel naar boven afronden

jani
jani
Reactie op  Eelke Piers
1 jaar geleden

Vele jaren geleden maakte kamerlid van de P.v.d.A. van Dam een opmerking in de tweede kamer: “we worden belubberd!!!”
Nu worden we belazerd door o.a. de gehele kamer en het hele kabinet.

vladi
vladi
Reactie op  jani
1 jaar geleden

verbaasd?

fff

salvar
salvar
Reactie op  Eelke Piers
1 jaar geleden

@eelke piers
dat is niet alleen met appels maar ook met een heleboel andere produkten.
hoe wordt je genaaid.
als fabrikanten het door gaan berekenen ivm milieu (buiten eten) in hun producten dan zou ik zeggen niets meer kopen of zolang mogelijk uitstellen want dit is de enige manier om ze de strop om hun nekken te hangen.
wakker worden AUB.

Rob
Rob
Reactie op  Eelke Piers
1 jaar geleden

@Eelke Piers, Nog een voorbeeld. Ik koop in de winkel altijd een stuk kaas. Dat was voorheen meestal tussen de 5 en 6 euro voor bijna een kilo.Nog niet zo lang geleden betaalde ik ineens ruim 7 euro voor minder dan 900 gram. De laatste keer dat ik het kocht was het 880 gram voor 8,50 euro. Wat hebben ze gedaan? Ze hebben een blok kaas genomen, dat in twee ‘diktes’ verpakt, op een dunner stuk kaas een prijs gezet en op het ‘gewone’ stuk kaas dat ik altijd koop in een rode rand ‘voordeel’ gezet (t.o.v. het dunnere stuk kaas natuurlijk). Maar de prijs voor dezelfde kaas is flink hoger gemaakt voor minder aan gewicht. Die laatste prijsverhoging was na de belastingverhoging met bijbehorende prijsverhoging. Ze verhogen te pas en te onpas, gewoon zoals het hen behoeft, niet aan de hand van de werkelijke waarde. Niks voordeel. Ja, voor de eigen winst en onkosten van hun wel ja maar niet voor de consument.

@salvar. Ik koop al heel lang niks nieuws meer. Ik heb, net als de meeste mensen, ook niet zoveel meer te besteden maar ik koop sowieso niiks nieuws meer zolang het oude nog werkt of gebruikt kan worden. Het kan me niks meer schelen hoe het eruit ziet. Ik ben allang afgestapt van die hele commerciële mallemolen met hun winstbejag en machtsvertoon. Voeding is het enige waar je niet onderuit komt maar ook daar ga ik me niet aan te buiten, wat toch een hoop geld scheelt.

salvar
salvar
Reactie op  Rob
1 jaar geleden

@rob
inderdaad je heb gelijk en ik koop niets nieuw als het oude nog goed werkt.
eten moeten we nu eenmaal maar niet overdadig.
hier ook een een plakje slagroom 200 honderd gram voor een jaar terug 45 euro cent en nu 91 eurocent?
etc.etc.

Dirk
Dirk
Reactie op  Rob
1 jaar geleden

Wat me pas echt misselijk maakt is dat een supermarkt de spullen nog liever weggooit dan een passende prijs te vragen en hiermee alles te kunnen verkopen.

Dirk
Dirk
Reactie op  Eelke Piers
1 jaar geleden

Het is niet alleen de BTW verhoging, ook CAO afspraken die nagekomen dienen te worden.

Elly Wetzelaer
Elly Wetzelaer
Reactie op  Eelke Piers
1 jaar geleden

Nou die appels zijn wel goedkoop dan, hier kosten alle appels meer dan €2.00 pkg

J@n
1 jaar geleden

En dan zie overal in het nieuws bedrijven die omvallen en met gepaste verbijstering zie je politici zich afvragen waar komt dit tocht door? Nu, da’s heel eenvoudig; de gemiddelde burger is zich al aan het voorbereiden aan de enorme last die links ons gaat brengen, de jaren 1920 komen weer keihard terug oor een beslissing van een of andere klimaat neuroot.

Elise
Elise
1 jaar geleden

Mogen we de namen die dit plan bedacht heeft? Het koningshuis? Willem had er al jaren geleden over. We gaan bij shell over naar alternatieve energie. Dit plan gaat niet eens over milieu, maar draait om geld te verdienen.

Dirk
Dirk
Reactie op  Elise
1 jaar geleden

Ik hou me al jaar en dag aan de afspraak niet meer te tanken bij Shell, helaas zijn mensen niet zo eerlijk tegen zichzelf en tankten ze al weer de volgende dag daar na eerst hetzelfde als mij gezegd te hebben.

Elles
Elles
1 jaar geleden

In 5 minuten het klimaatdrama helder samengevat in deze video van cafe weltschmerz.
https://youtu.be/vqtZZXIfcnA

Rikk
Rikk
1 jaar geleden

Begin nu gewoon eens om waterstof overal waar mogelijk te implementeren.
– De verouderde olie platformen om te bouwen tot waterstof centrales die op basis van wind op zee en getijde groene waterstof opleveren.
– Vrachtauto´s te bouwen geschikt voor waterstof (Zie VDL) en compacte personenauto´s voor max. 20K op de markt te brengen (techniek is beschikbaar).
– Waterstof tankstations uit te rollen zodat het dekkend is in NL
– De scheepvaart te voorzien van waterstof (Zie Energy Observer)
– De gasleidingen in NL geschikt te maken voor waterstof transport
– Kijk ook in de grote industrie naar waterstof oplossingen (B.v. Tata Steel)

Veel kleinere elektrische apparatuur kan eenvoudig voorzien worden van zonnecellen (net zoals het draadloos toetsenbor met zonnecellen van Logitech).

Bovenstaande uitvoeren kost geen miljarden en zorgt ervoor dat we veel minder fossiel te hoeven gebruiken. Op deze manier hoeven we niet te hele te emmeren tegen elkaar en bezig te zijn met het vergroten van tegenstellingen.

Maar het lijkt erop dat we geen daadkrachtige overheid hebben en daarom nog wel een tijdje door blijven modderen. Net zoals alle andere grote vraagstukken zoals pensioen. Gevolg: Een onbetrouwbare overheid waar burgers niet eens voor 10 jaar vooruit kunnen plannen !!

jani
jani
Reactie op  Rikk
1 jaar geleden

De “roverheid” ( heb ik niet van mezelf:))) heeft geen enkele intentie het voor de burger beter en/of voordeliger te maken. Een tobbend volk is slechts druk om te overleven en die walchelijke overheid wrijft lekker in z’n handjes.

Dirk
Dirk
Reactie op  jani
1 jaar geleden

Het mag niet beter gaan met de bevolking, anders hadden ze het al lang gedaan.

Iedere Nederlander hoort er zo langzamerhand is een 100 euro netto in de maand bij te hebben en dat had alleen al gedaan kunnen worden door belastingverlaging.
Geen loonsverhoging waar de hufterige Bonden ons lekker mee maken en vervolgens zijn we dat kwijt aan prijsverhogingen, maar puur door belastingverlagingen en dat kan gemakkelijk, daar is ruimte zat voor.

Peter snijder
Peter snijder
1 jaar geleden

Het breekijzer zit er bij de VVD al aardig in.
De meerderheid van haar aanhang begint deze klimaatzwendel van klaver en jetten behoorlijk zat te worden.
Ben benieuwd of de pluchklevers dit doorhebben,anders gaat het einde verhaal worden.

Wil
Wil
1 jaar geleden

( Dr. Lukkes merkt op dat we over dit scenario nooit hebben kunnen stemmen, aangezien het in geen enkel partijprogramma staat.)

Dit is nou precies wat ik bedoel, hier heeft niemand voor gestemd dus een volksreferendum net als in Zwitserland zou hier uitkomst op kunnen bieden! Forum voor Democratie heeft dit in zijn partij programma staan een regering naar Zwitsers model.
Heel veel mensen vallen nu over de Fvd maar met dit middel stemt het volk! en niet de politiek.

J@n
Reactie op  Wil
1 jaar geleden

Zeer verstandige keuze, het volk laten beslissen niet een of andere klimaat neuroot. ALs het volk kiest voor een bepaalde richting dan ook graag die kant op gaan. Nu zijn er politici die gewoon door gaan ondanks hun verlies, iets wat totaal onmogelijk moet worden gemaakt. Ik hoop vurig op het standen van dit kabinet en dat er verkiezingen komen, praten we dan weer.

Oh, voordat ik het vergeet:

-Uit de EU
-Gulden terug
-Ziekenfonds terug
-Privatisering terug draaien.

Hup hup..

Only you
Only you
1 jaar geleden

Eerst even de pensioenregeling indexering afgepakt e

Piet
Piet
1 jaar geleden

Stel dat iedereen van het gas af zou zijn en energie neutraal is en Slochteren dicht.
Waar moeten de staatsinkomsten dan vandaan komen?
Is het plukken dan voorbij?

J@n
Reactie op  Piet
1 jaar geleden

Als de staatsinkomsten van Slochteren voorbij zijn weet je gewoon dat je als burger nog veel harder zal worden getroffen, immers de roverheid moet wel zijn inkomsten behouden. Ik vermoed dat de klimaatdoelen keihard nagestreefd gaan worden en dat elke burger vreselijk hard zal worden genaaid. Nu maar hopen op de val van het kabinet.

Rob Steenwinkel
Rob Steenwinkel
9 maanden geleden

Als de rijken maar rijker en schatrijk mogen worden………..en dat Al Gore en Greta nu ook multi-miljonair mogen worden want dat hebben ze nu wel verdiend!😆

x

Check Also

UvA

UvA krijgt felle kritiek na reactie op Gezond Verstand: ‘Dit is wat mij betreft de grens’

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft laten ...

bill gates

Bill Gates jaagt iedereen de stuipen op het lijf

De coronapandemie laat ons zien dat het ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

23
0
We lezen graag je reactie!x