Homepagina » Binnenland » “Belazerd”: Vrijwilligers stoppen vanwege torenhoge directiesalarissen goede doelen
"Belazerd": Vrijwilligers stoppen vanwege torenhoge directiesalarissen goede doelen

“Belazerd”: Vrijwilligers stoppen vanwege torenhoge directiesalarissen goede doelen

Door de torenhoge salarissen van directeuren van goede doelen hebben sommige vrijwilligers besloten zich niet langer in te zetten. Onlangs werd bekend dat een aantal directeurs van goede doelen meer verdient dan een minister.

Adriana Esmeijer van het Prins Bernhard Cultuurfonds staat met 157.879 euro hoog op de salarislijst van directeuren. Ook de bazen van het Oranje Fonds, KNGF Geleidehonden en KWF Kankerbestrijding scoren hoog.

Gehalveerd

Arend Heilbron (60) voelde zich naar eigen zeggen belazerd toen hij erachter kwam wat zij verdienen. Hij zet zich in voor de doppenactie van KNGF Geleidehonden.

Heilbron is het KNGF dankbaar voor zijn blindengeleidehond, maar het hoge salaris van de directeur van de organisatie zit hem dwars. Ellen Greve staat voor 131.500 euro op de loonlijst en ze ontving daarnaast een bonus van 18.500 euro. Daarmee verdient ze nog meer dan een minister.

In een e-mail erkent het KNGF fout te zitten. Het salaris zal omlaag gaan en Greve schenkt haar bonus aan een goed doel, klinkt het. Heilbron stopt met de doppenactie als het salaris van de directeur niet op z’n minst wordt gehalveerd.

Vreemde dingen

Ook Miranda Roodenburg (39) deed mee aan de doppenactie, maar trekt zich nu definitief terug. “Het geld komt niet alleen bij hulphonden terecht, maar ook bij het management en daar sta ik niet achter,” zegt ze.

Petra Toetenel zegt door te gaan voor de mensen die een hond nodig hebben. “Al gebeuren er aan de top bij het KNGF vreemde dingen,” zegt ze.

[AD]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

42 reacties

 1. Dit geld ook voor de Nederlandse loterijen zo als lotto/staatsloterij en ga zo maar door die zijn nu onder gebracht onder een noemer. De directeur van deze club is goed voor ruim 280.000 per jaar buiten zijn bonussen , hoe minder er wordt uit gekeerd hoe hoger zijn bonus.

  30 likes
  • dit geldt voor alle fondsen. het is de geprivatiseerde markteconomie ten top.
   een zeer kleine toplaag graait alles weg,en de vrijwilligers worden bedankt.
   deze heren zouden maximaal een modaal salaris moeten krijgen en de rest is voor de vrijwilligers.
   niet mogelijk dan stoppen.

   35 likes
  • hoi
   DE MENSEN WORDEN EINDELIJK WAKKER.
   zy nemen mensen aan die geld komen vragen en het liefst IEMAND uit de BUURT omdat veel mensen niet durven zeggen NEE.
   MIJN GOEDE DOEL IS ; MIJN KIDS, FAM., DIEREN.
   en iedereen kan n boterham krijgen wanneer ze honger hebben,
   vr gr willy

   12 likes
 2. echt te gek voor woorden!

  En de arme vrijwillige sloeber die geen cent krijgt voor zijn inzet geld in te zamelen voor een groep GEWETENLOZE ZAKKENVULLERS met dat busje voor elk deur geld vragen dus voor die stelletje OPLICHTERS! BAH!!
  Schhandalig gewoon als dit waar is!

  42 likes
  • Is waar en weet ik al tig jaren!

   21 likes
   • Daarom geef ik ook nooit meer aan goede doelen. Dan geef ik liever aan de plaatselijke sportclub acties, waarvan ik wéét hoe dat geld wordt besteedt.
    Dit gaat in elk geval NIET naar één of andere directeur.

    Een andere farce is de zgn. “ontwikkelingssamenwerking” waarvan de toenmalige minister Pronk (voormalig PvdA) in de jaren ’90 al verkondigde dat hij blij was wanneer maar liefst 6% bij de mensen terecht kwam die het nodig hadden. De rest bleef aan allerlei strijkstokken hangen.

    En wie herinnerd zich nog de tsunami van kerst 2005, waarbij giro 555 een man met een dood meisje in zijn handen als kopfoto had gepositioneerd.
    Een aantal jaren later zijn journalisten naar Indonesië afgereisd en hebben deze man geïnterviewd. Het bleek dat hij uit een naburig dorp kwam en ging helpen. Hij kende dat meisje niet en had nooit één cent gezien. Sterker nog. Hij wist niet eens dat hij het boegbeeld van de actie van giro 555 was geworden.

    Dit is hoe goede doelen werken. Men speelt in op het geweten en het sentiment van de mensen om maar zoveel mogelijk geld af te troggelen.

    Ik trap daar al jaren niet meer in.

    14 likes
    • Iedereen zou het boek van Linda Polman “De crisiskaravaan” moeten lezen. Gaan meteen de ogen open indien men nog de illusie heeft dat geld geven aan goede doelen werkt. Ze hebben ook miljoenen in aandelen/obligaties zitten. Hoeven ook geen jaarrekeningen te publiceren.

     1 likes
 3. Vrijwilligerswerk is sowieso broodroof, hoe nabel opok van de deelnemers, ze stoten zonder het te beseffen, het brood uit de mond van een arbeider. Er zou helemaal niemand voor gratuit moeten werken, zeker niet als tegenprestatie voor een uitkering. A) omdat je daarmee de lonen en cao’s onder vuur neemt, we zien het gebeuren, en B) omdat je met animo hiervoor een signaal naar de werkgevers afgeeft dat zij voor 0 betaling arbeid verricht kunnen krijgen waarna zij gaan nadenken over functies binnen hun bedrijf die daar voor in aanmerking zouden kunnnen komen. Daarop worden betaalde krachten teruggezet in uren of ontslagen onder een of ander mom en worden onbetaalde krachten binnengehaald. Vervolgens is er meer werkloosheid gecreëerd en heb je meer uitkeringstrekkers, dus een vicieuze negatieve spiraal gevormd, en dat is nu net niet de bedoeling

  17 likes
  • Mijn vriendin werkt “vrijwillig” via de bijstand bij een zorginstelling voor demente bejaarden. Ze heeft het al niet breed, omdat er nog jongvolwassenen thuis wonen. Je valt dan namelijk in een alleenstaande uitkering. De kinderen moeten dus kostgeld betalen om de gezamenlijke kosten op te hoesten(denk aan gas/water enz.) Die kun je niet naar beneden zetten. Kostgeld betalen is heel normaal, maar als er geen geen werk of andere inkomsten zijn bij deze jongeren, dan vervalt het hele gezin in de schulden. Denk ook aan zorgverzekering/eigen premie enz. Voorheen kreeg ze nog een vergoeding(die ze hard nodig heeft), nu niet meer. Dus ze werkt gratis voor de top. Die langzaam alle vaste krachten eruit mietert. En ja, zij ziet dus veel misstanden. Overigens mag zij dat werk niet overnemen.(haar mentor van zorginstelling zelf). Ze vindt het werk wel leuk om te doen.(ze denkt ook niet na over hoe het in elkaar steekt)
   Ik zou het niet kunnen. Ik zou me kapot irriteren. Ik zit precies in dezelfde situatie als zij. Niet helemaal, want die van mij studeren nog.(ik bedoel dus het hele plaatje) Wij leven van heel weinig geld(200 euro per maand voor 3 pers) en zijn afhankelijk van onze kinderen/ouders. Nog triester is: als onze kinderen een goede baan hebben, dan gaat onze uitkering naar beneden(huishoudtoets). Zitten kinderen over een bepaald bedrag, dan gaan de toeslagen er al aan. Huursubsidie bv. met andere woorden moet je ze het huis uit kijken. Kan niet, want er zijn geen woningen of betaalbare woningen. Dus als dit dan te lang duurt, dan geraakt iedereen in de schulden. Dit is nu het huidige Nederland. Nivileer beleid. Wil je vooruit, dan zit je ook vast. En dan denken vele mensen nog steeds dat jongeren het makkelijk hebben. Ze worden gewoon als volwassen gezien, terwijl ze nog aan het opbouwen zijn.
   vb mijn zoon 18. Studeert/werkt in winkel(betaald werk op gekste tijden)/loopt gratis stage bij andere winkel door opleiding/overheid en sport er ook bij. Ik doe het huishouden, want daar komen ze echt niet aan toe. Ik weet wel dat de meeste ouderen onder ons het vroeger makkelijker hadden, dan de jongeren van nu.(het totale systeem/invulling) Je hebt sowieso technologie nodig wat geld kost en wat kapot kan gaan of vernieuwd moet worden bv. Als je nu 1 ding niet hebt van het totaal plaatje van invulling, dan valt het hele kaartenhuis/gezin in elkaar. Dit zorgt voor heel veel druk/stress. Ik zou graag wat bij willen verdienen, maar dat mag niet. Zoals mijn oma vroeger deed. Verhuurde een kamer(huurhuis) aan student. Dat mocht toen. Iets erbij snabbelen. Nu mag je niks. Je mag niet eens je eigen spullen verkopen op marktplaats. En de top: die mag alles. Soms denk ik: laat de boel maar klappen, maar ja dan zit ik in nog meer problemen. Dus dat schiet ook niet op en mijn zoon zal opgeroepen worden bij een oorlog. En dat wil ik al helemaal niet. Vechten voor de top. Dus..het is hier uitstel voor executie.

   18 likes
  • ik moet hierbij denken aan die man die bij de gemeentelijke plantsoendienst werkte, weggesaneerd werd en daarna als tewerkgestelde werkloze net dezelfde job moest doen als voorheen, maar dan voor een werklozenuitkering.

   13 likes
 4. wat mij het meest verwondert, is dat er in bovenstaand artikel slechts over 4 (vier) fondsen gesproken wordt, iedereen weet toch al jarenlang dat ze allemaal (op een zeldzame uitzondering na) in hetzelfde bedje ziek zijn. voor de directie en kaderleden zijn die organisaties gewoon big business, bijna oplichterij.

  33 likes
  • Ja verwondert mij ook! Google maar eens op die praktijken dan rijzen de haren je te berge en het is al zo lang aan de gang. Had in de jaren negentig van de vorige eeuw een collega wiens man bij de NOVIB werkte; lucratief salaris met vele extra’s, o.a. ook leuke reisjes!

   6 likes
 5. Alle goede doelen zijn verrot. Wat alleen al te denken van het Wereld Natuurfonds. Die kopen in Afrika gebieden op om ze zogenaamd te beschermen, er word een groot hek omheen geplaats en niemand mag zien wat er zich achter dit hek afspeelt. Nou ik kan je vertellen dat deze gebieden compleet worden leeggeroofd van aardmetalen, edelmetalen diamanten enz.

  25 likes
  • WNF is mede opgericht door onze grote dierenvriend Prins Bernard , die graag voor de lol op groot wild ging jagen. (olifanten, leeuwen,neushoorns etc……en rokken).

   8 likes
 6. Ik weet dit al enige jaren en ben daarom gestopt met donaties. Wat ik nu doe is in mijn onmiddellijke omgeving mensen helpen, ook financieel. Vaak gewoon door boodschappen voor ze te doen als ze moeilijk zitten.

  30 likes
  • Een aantal jaren geleden heeft een onderzoeksjournalist ook onderzoek gedaan via de jaarrekeningen naar hoeveel daadwerkelijk bij de goede doelen terecht komt. Hij had alle goede doelen in Nederland onderzocht geloof ik, of in elk geval althans de grootsten. He bleek dat maar 35 tot 45 procent van wat de vrijwilligers ophaalde werd besteed aan het goede doel. De rest ging op aan “administratieve en organisatorische” kosten, zijnde de topsalarissen dus.

   1 likes
  • super je henk,daar heb ik tenminste respekt voor,jij weet hoe het moet chapou voor je.

   1 likes
 7. Wat klopt er nu wel in deze verrotte wereld?

  21 likes
 8. “Het salaris zal omlaag gaan en Greve schenkt haar bonus aan een goed doel…”

  Ja, die bonus gaat naar de GGG, beter bekend als Greve’s Graai Groep!

  21 likes
 9. Er lopen families rond op deze aarde die hebben zoveel geld bijeen geroofd dat Bil Gates een arme sloeber is in vergelijking met hen. ze komen niet voor in de Quote 500, ze hebben echter zo belachelijk veel geld dat ze ALLE problemen in de wereld met gemak op zouden kunnen lossen en dan nog zoveel overhouden dat ze dat nooit en te nimmer, zelfs in meerdere mensenlevens niet op kunnen krijgen.

  Mensen die men meestal onder valse voorwendselen ronselt voor collectes zijn doorgaans arme sloebers, die zelf maar al te goed weten wat het is als je van alles tekort komt, die zelf hun rug krom moeten zetten voor elke schamele Euro die ze met hard werken verdienen, die hun spaarzame vrije tijd opofferen om te bedelen voor de sluwe graaiers achter de sluw opgezette bedelacties. De suoerrijken, met hun kasten van huizen en ellenlange oprijlanen, maken doorgaans hun deur nog niet toegankelijk voor een collectant. die wordt afgewimpeld omdat dat onbelangrijk, lastig en irritant is terwijl in achterstandswijken mensen hun laatste Euro in de collectebus gooien. We moeten stoppen ons voor de gek te laten houden en hulpbehoevenden in je omgeving letterlijk verwarmen met je aandacht en directe hulpbereidheid. Dat kost geen geld en is duizend maal meer waard en de graaiers hebben het nakijken.

  18 likes
 10. Een liefdevol hart klopt wel. zeker. Een liefdevol hart graait niet om zich heen.

  13 likes
 11. Basisinkomen voor iedereen…macht van het geld weg…

  3 likes
  • Mijn advies: steun alleen kleine goede doelen zoals de vogelopvang om de hoek of bijvoorbeeld een buurtinitiatief voor eenzame ouderen, een klein asiel in Bulgarije…dat soort goede doelen die uitsluitend gerund worden door vrijwilligers.

   4 likes
 12. Ik geef al jaren niets meer aan dezse instanties, het is inmiddels wel duidelijk waar het grootste gedeelte van het geld heen gaat. Ben nog steeds op zoek naar het boek de crisis karavaan…

  7 likes
 13. Deze zogenaamde direkteuren zijn schijnheilge moraalridders die parasieteren. Op elende van anderen en de inzet van de goede burgers bloed zweet en tranen. Er zal ern lsndelijme staking moeten komen en eisen dat de hoge lonen gehalveerd worden.

  8 likes
 14. Ik ontmoette in Myanmar mensen van artsen zonder grenzen.
  Woonden in de golden area in appartementen van rond de 8000 dollar per maand.
  Tel daar nog hun loon e.d. Bij op.
  En er was geen enkele arts bij.
  Logistiek en administratie en dergelijke.
  Wat ze allemaal niet met dat geld konden doen als het nuttig werd ingezet.
  Ongelooflijk

  7 likes
 15. Ik liep voor de nierstichting maar ben gestopt om bij mensen die al weinig hebben door deze regering ook nog geld uit hun zakken te kloppen voor de riante salarissen van deze goede doelen organisaties. Laat de artiesten die met hun goede doelen tv optreden het maar betalen van hun miljoenen.

  5 likes
 16. Er komt slechts 4 % terecht bij Unicef !
  Directeur kanker (bestrijding ) salaris van 180 000 Euro .
  We laren ons op alle fronten belazeren en het leven blijft hetzelfde er veranderd niets in deze Satanische wereld.

  4 likes
 17. De macht van het geld is te groot en de mens te klein om er verstandig mee om te gaan.

  2 likes
 18. Als ze bij mij aan de deur komen met een collectebus dan zeg ik dat ik nog geen eurocent kan missen…Dat ze dus mijn deur in de toekomst beter over kunnen slaan omdat ik toch niets geeft….Moet je dan die gezichten zien van die collecteurs…..

  2 likes
 19. Meestal stuur ik een sms.

  1 likes
 20. Bijzonder spijtig voor alle hulpbehoevenden en al het andere goede waar de donaties heen gaan, maar ik geef sinds kort helemaal niets meer. En wel precies hierom. En ik zal de eerstvolgende collectant precies uitleggen waarom hij/zij moet stoppen met vrijwilligerswerk voor organisaties als deze.

  Naast graaien gebeuren er trouwens ook andere rare dingen… Ik las laatst dat het KWF op de grens naar België gratis flacons met zonnebrandcrème uitdeelde aan vakantiegangers die op weg waren naar het zuiden. En ik maar denken dat die paar euro’s die ik aan de collectant gaf nuttig wetenschappelijk onderzoek besteed werden! Laat diegenen die zonder zonnebrandcrème naar het zuiden op vakantie gaan toch lekker de griep (je weet wel wat ik bedoel) krijgen en een Darwin-award verdienen.

  1 likes
 21. Tja. Het is een belachelijk hoog salaris. Helemaal eens met alle sneren behalve dan….Dit betreft wel een goed doel in de vorm van een bedrijf dat een concreet “product” aflevert en niet alleen aan visueel gehandicapten. Het is niet zomaar een giro waarop men kan storten en dan maar hopen dat er een centje van elke euro in handjes van hongerige bruine kindjes terecht komt. Just saying.

  0 likes
 22. Heb met stijgende verbazing het nieuws gevolgd over de hoge salarissen van de directeuren bij goede doelen organisaties. Als donateurs hebben wij echter wel een machtig wapen, dat momenteel nog te weinig gebruikt wordt. Lees in mijn column wat mijn gedachten hierover zijn: http://www.nieuwecolumn.nl/kngf/

  0 likes
 23. Enkele jaren geleden kwam ik erachter dat ‘een natuurbeschermingsorganisatie’ vier directeuren had (of noch heeft…).Die hadden het gore lef een goed ingevoerde vrijwilliger te vragen om mensen rond te leiden. Ze verdienden dus geld aan het gratis laten werken van anderen. Enige onderzoek wees uit dat drie ervan bijverdienden in allerlei clubjes. Ik heb besloten nooit meer een cent uit te geven aan dergelijke bedelaars. Van het gekregen geld kochten ze weer een stuk bos op om dat vervolgens met een hek ontoegankelijk te maken. Betalen om ergens niet meer te mogen komen…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Toezichthouder goede doelen stelt onderzoek in naar moederorganisatie Wereld Natuur Fonds. Valt het masker af?

Toezichthouder goede doelen stelt onderzoek in naar moederorganisatie Wereld Natuur Fonds. Valt het masker af?

De Britse toezichthouder op goede doelen, de ...

Goede doelen zijn vaak helemaal niet goed. Stop deze waanzin

Goede doelen zijn vaak helemaal niet goed. Stop deze waanzin

Medewerkers van hulporganisatie Oxfam organiseerden na de ...