CoronaBinnenland

VN-gezant publiceert rapport over excessief politiegeweld in Nederland, regering geeft niet eens reactie

Help ons door dit met anderen op je social netwerk te delen!

Begin dit jaar haalde de speciale VN-rapporteur op het gebied van marteling hard uit naar het optreden van de Nederlandse politie bij demonstraties. Nils Melzer noemde beelden van slaande agenten op Twitter ‘één van de meest walgelijke voorbeelden van politiegeweld sinds George Floyd’.

Hij reageerde op filmpjes waarin te zien was hoe agenten op het Malieveld een man sloegen die op de grond lag. “Deze agenten en hun leidinggevenden moeten worden vervolgd voor martelpraktijken,” schreef Melzer. Hij deelde ook een filmpje waarin te zien was hoe een politiehond tijdens een coronademonstratie in Amsterdam een man greep.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De Nederlandse politiebonden dienden vervolgens een officiële klacht in tegen Melzer. Ze noemden hem ‘bevooroordeeld’ en daardoor ‘niet meer geloofwaardig’. De bonden claimden ook dat Melzer ‘voorbarige conclusies’ had getrokken.

Halsema en Yesilgoz klimmen in de pen

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam schreef de VN-rapporteur een brief waarin ze wijst op het ‘beheerste en rechtstatelijke optreden van de Amsterdamse politie bij demonstraties’.

Melzer stuurde begin januari ook een brief aan de regering waarin hij tekst en uitleg vraagt bij het hardhandige politieoptreden tijdens coronaprotesten. Volgens minister van Justitie Dilan Yesilgoz was die brief ‘onjuist en onvolledig’.

De minister schreef terug dat de overheid niet herkent dat er sprake zou zijn van een ‘wijd verspreide straffeloosheid in Nederland’. Ook schreef ze dat ‘de overheid alle vertrouwen heeft in het Nederlandse rechtssysteem’.

Lekker voorbeeld voor autoritaire regimes in andere landen

De VN-rapporteur heeft zijn onderzoek afgerond. De overheid heeft er na 60 dagen nog altijd niet op gereageerd. Hij schrijft dat de inzet van politiehonden in een aantal gevallen niet heeft geleid tot de-escalatie, maar er juist voor heeft gezorgd dat het geweld uit de hand liep, resulterend in ernstige verwondingen en gratuite vernedering, wat duidelijk in strijd is met het VN-antifolterverdrag.

Onderzoeksjournalist Thomas Bollen reageert: “Excessief politiegeweld in eigen land, en onze regering geeft niet eens een reactie op rapport VN-gezant. Lekker voorbeeld voor autoritaire regimes in andere landen.”


5 80 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

98 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Anne
Anne
1 jaar geleden

De WEF regering proberen er alles aan te doen om alles maar te negeren, maar heel veel mensen weten wel beter.
Leugenaars en bedriegers zijn het.

snappie
snappie
1 jaar geleden

Begin van een nazie tijdperk hier

Merijn Hugens
Merijn Hugens
1 jaar geleden

Hierbij wil ik toch graag een kanttekening maken:

Het Politiekorps Utrecht heeft zich de gedurende deze hele Operation Dark-Winter COVID-1984-PSYOP uiterst professioneel gedragen, geluisterd naar hun Burgers, zich gereserveerd opgesteld & alleen opgetreden bij Excessen…Ik beschouw de Politie Utrecht als me Broeders…Groot Respect voor hun optreden, ik blijf het zeggen…

NooT
NooT
1 jaar geleden

Nederland is allang geen rechtsstaat meer.
Dat uitgerekend een VN-waarnemer hierop wijst, is alleen maar wrang: de VN (met o.a. de WHO) is nou niet bepaald een club, waarvan we het als wakkeren moeten hebben.

Back to top button
98
0
We lezen graag je reactie!x