Buitenland

Oorlogsjournalist zocht uit waar wapens van Syrische terroristen vandaan kwamen. Drie keer raden waar hij uitkwam

Help mee door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eindelijk is er een gerenommeerde journalist die heeft uitgezocht waar de wapens van Al Qaida-groepen in Syrië precies vandaan kwamen. Hij ging vervolgens langs bij de wapenfabrikanten en vroeg hen waarom terroristen hun wapens hebben.

Oorlogsjournalist Robert Fisk stuitte in de kelders van een voormalige basis van terroristen in Oost-Aleppo op rakethulzen van wapenfabrikant Hughes Aircraft Company.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In december 2016 werd dit deel van Aleppo ontdaan van islamitische militanten, waaronder terroristen van al-Nusra en hun bondgenoten.

Hoongelach

Fisk heeft de wapens van de terroristen middels serienummers rechtstreeks kunnen linken aan Amerikaanse fabrikanten.

Toen de journalist een oud-topman van Hughes Aircraft (nu Raytheon) confronteerde met het feit dat zijn raketten in het oosten van Aleppo waren gevonden, kreeg hij hoongelach te horen.

Toch kon Fisk aantonen dat de raketten waren verscheept vanaf een Amerikaanse legerbasis.

Papierspoor

Op de hulzen trof hij de volgende letter- en getallenreeks aan: MFG BGM-71E-1B, STOCK NO 1410-01-300-0254 en DAA A01 C-0292.

‘01’ na ‘STOCK NO’ is de NAVO-code voor de VS en BGM-71E is een product van Raytheon. Er zijn filmpjes waarin jihadisten de BGM-71E-1B gebruiken in de provincie Idlib.

Fisk merkt op dat de Amerikaanse overheid een ingewikkeld papierspoor achterlaat om ervoor te zorgen dat zij geen antiterreurwetten overtreedt.

Jihadistische Walmart

Dit doet denken aan wat de voormalige MI6-spion en diplomaat Alastair Crooke eerder zei, namelijk dat de CIA een soort jihadistische Walmart heeft geopend, waar IS rechtstreeks toegang tot heeft.

In een interview met de BBC zei Crooke dat het Westen de wapens niet rechtstreeks aan Al Qaida of IS levert, maar dat het systeem dat het daarvoor heeft ingericht daar wel precies voor bedoeld is.

“Waarom volgt de NAVO deze wapens niet op het moment dat ze Europa en Amerika verlaten?” vraagt Fisk zich af. “Waarom onthullen ze niet waar deze dodelijke leveringen terechtkomen?”

Bewijzen

“De wapenfabrikanten die ik op de Balkan heb gesproken zeiden dat de NAVO en de VS precies weten wie hun machinegeweren en mortieren kopen,” vervolgt hij.

Fisk liet op de Saudische ambassade in Londen documenten zien die bewijzen dat de wapens rechtstreeks van Europese fabrieken naar terreurgroepen in Syrië gingen, via de Saudi’s.

Saudi-Arabië ontkende terreurorganisaties te steunen en noemde de beschuldigingen van Fisk ‘vaag en ongegrond’.

Deze documenten waren niet ‘vaag’,” aldus Fisk.

Regimeverandering

Tot slot gaan we nog even terug naar 2013. Welke ‘onafhankelijke expert’ lobbyde toen ook alweer op agressieve wijze voor regimeverandering in Syrië?

Stephen Hadley, destijds een directeur van Raytheon en Nationale Veiligheidsadviseur onder George W. Bush, zei keer op keer op de Amerikaanse tv dat de VS raketten moest afvuren op Damascus.

Foto: Wikimedia Commons

[Zero Hedge via Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Anke
Anke
5 jaren geleden

Het gaat toch verdorie allemaal om geld, macht en dat op z’n minst in het kwadraat…Het is helemaal niet de bedoeling dat oorlogen stoppen…..het brengt namelijk heel veel geld op en degenen die macht hebben staan elkaar ook nog eens naar het leven…

Marcus
Marcus
5 jaren geleden

Top-artikel !! M’n complimenten aan NFN !
Maar toch val ik even over deze zin:

” … Eindelijk is er een gerenommeerde journalist die heeft uitgezocht waar de wapens van Al Qaida-groepen in Syrië precies vandaan kwamen. … ”

Nee, op z’n minst één journalist(e) was hem voor:

Journaliste vertelt de waarheid over wapenleveringen van de CIA aan terroristen in Syrië. Dit is wat er vervolgens met haar gebeurt
https://www.ninefornews.nl/journaliste-vertelt-waarheid-wapenleveringen-cia/

only you
only you
5 jaren geleden

Brian Ferry, its a shame. ?

Robie
Robie
5 jaren geleden

Paar maanden was er een affaire in Tsjechië,die hebben rond de 120.000 wapens(vz58) verkocht aan de VS waarvan de helft later werd terug gevonden bij ISIS.
Zijn via Saudi Arabië naar Syrië gegaan.
Stond allemaal met dikke letters in de krant,maar geen enkele westerse krant pikte het op.
Al lijkt het er meer op dat dit vanuit de overheid wordt tegengehouden

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x