Homepagina » Bewustzijn » Bestaat de realiteit wel echt? Professor komt tot verrassende conclusies
Bestaat de realiteit wel echt? Professor komt tot verrassende conclusies

Bestaat de realiteit wel echt? Professor komt tot verrassende conclusies

We nemen aan dat onze zintuigen de realiteit waarnemen zoals hij is. Maar wat als de realiteit een illusie is?

Je bewuste ervaringen vormen een subjectieve realiteit om je heen.

Als je last hebt van knallende koppijn, dan lijkt die ervaring echt, maar zonder jou zou die koppijn er niet zijn.

Relatie

Je visuele ervaring van een rode kers eindigt op het moment dat je je ogen sluit. Dat betekent niet dat de objectieve realiteit ook ophoudt te bestaan, denk je.

Wat is de relatie tussen de buitenwereld en de manier waarop je deze wereld ervaart? Tussen objectieve en subjectieve realiteit?

Als je een kers ziet, ga je ervan uit dat er ook echt een kers is en dat die kers blijft bestaan op het moment dat je wegkijkt.

Aannames

De manier waarop we onszelf en de wereld zien, is gebaseerd op aannames. Maar kloppen die aannames wel?

Professor Donald Hoffman van de Universiteit van Californië – Irvine is na een aantal experimenten tot een verrassende conclusie gekomen: ze kloppen niet.

Illusie

De materiële wereld om ons heen is volgens Hoffman een illusie.

In onderstaande video legt hij uit hoe ons bewustzijn onze realiteit vormgeeft:

[New Scientist]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Janssen schreef:

  Iets bestaat pas wanneer het geobserveerd wordt, zelfs op kwantum-niveau. Er zijn oneindig veel realiteiten. Ieder mens wil graag gezien worden omdat zij in hun diepste wezen weten dat zij er niet toe doen, een uitzondering is bewustzijn daar doe je er wel toe.

  5 likes
 • salvar schreef:

  hoe kan een blinde dan de weg vinden als hij blind geboren is?
  ik zie een kers,ik doe mijn ogen dicht draai me een paar keer om (met de ogen dicht) en voel om me heen , wedden dat ik die kers kan pakken.

  10 likes
 • Straalmans schreef:

  DE realiteit. Alles wat we met onze zintuigen kunnen waarnemen is voor mij realiteit. Ook wat wij niet kunnen waarnemen bestaat, maar dan heb je hetzij instrumenten, hetzij een verhoogde bewustzijn voor nodig om het te kunnen waarnemen. Dus eigenlijk is er geen onrealiteit, er is alleen maar realiteit. Van korte duur of van langere duur of eeuwig.

  6 likes
 • Rob schreef:

  Realiteit is ervaring. Dan moet je alleen wel in contact met de realiteit om je heen staan. Dan moet je weer eerst i je eigen realiteit van het leven staan. Alles wat wij waarnemen is realiteit. We geven alleen namen aan zaken om ze te kunnen onderscheiden vanwege de vorm waar die realiteit zich in toont. Een boom bijvoorbeeld. Die bestaat want ik kan hem zien en als ik mijn hand er op leg dan voel ik hem. Dus dat wat wij boom noemen bestaat. Waarom? Omdat dat het leven is in een andere vorm dan het menselijk lichaam. In de kern is alles energie wordt er vaak gezegd maar in onze wereld uit energie zich n allerlei vormen.

  Als Rutte niet zou bestaan dan zou je hem een klap op zijn bek kunnen geven want dan voel je hem niet. Dan zou je ook niet gearresteerd kunnen worden want Rutte zou dan niet bestaan. Maar dan zou je hem weer geen klap op zijn bek kunnen geven OMDAT hij iet bestaat en dus zou je niet gearresteerd kunnen worden.

  4 likes
 • rob schreef:

  In het fysieke ,het waarneembare de zintuigen bestaat alles wat men ziet ,ook al ziet men een vorm niet het blijft bestaan al ziet men deze niet,het is er gewoon dat is een realiteit,, realiteit is werkelijk, alleen geestelijk of verstandelijk kan men dat helemaal kromtrekken en allemaal rariteiten bedenken,maar dat is ook het geestelijke die zo en zo al allemaal rariteiten bedenkt, en beelden laat zien en het lijkt dan werkelijk ,ja daar misschien wel is de geestelijke wereld, maar dat is ook alleen daar in het hooft zelf,of tussen de oren met bedenksels erin en ja alles is daar mogelijk, men haalt veelal de realiteit van de werkelijkheid met geestelijke bedenksels door elkaar heen, zo krijgt men een kromme verhouding en een mengelmoes van realiteit en geestelijk een rariteiten bedenksel net als die professor die met deze uitspraak komt,realiteit is geen illusie maar de werkelijkheid van de materie zelf, alleen voor de geestelijke wereld van die kant af bekeken is materie een illusie,net zoals vanuit de materie [want wij mensen bestaan uit materie zelf met een geestelijk waarneming] gezien is de geestelijke wereld een illusie voor vele mensen..
  werkelijkheid van de bestaanswereld en de geestelijke wereld kan men beter gescheiden houden anders krijgt men van die rare kromme geestelijke verstandelijke door elkaar gerommeld waarnemingen zoals deze professor.

  1 likes
 • Elise schreef:

  Nog effe en de wereld is zwart gebrand(vuur) en mensen zien mooie kleuren/natuur via high tech.(chip in ogen bv.)
  Een film is gemaakt door mensen, niet door de natuur.
  Verschil tussen high tech en natuur. Bij high tech moet men steeds als mens iets toevoegen. Natuur reguleert zichzelf. Grrrrrrrrr. Hoe dom ben je als je voor zelfvernietiging staat?

  0 likes
 • Elise schreef:

  Mohammed en Jezus staan samen te praten. Beide hebben virtuele ooglenzen. Oh wat is het hier toch mooi. Het lijkt wel het paradijs, terwijl ze in werkelijkheid in een verwoest afgebrand landschap staan.
  Is een hele slechte grap, maar kan wel degelijk de waarheid/realiteit worden.
  Iedereen kent het sprookje Sneeuwwitje. Verplaats het verhaal(context) eens naar nu. Dan zul je schrikken. Moet het kwartje wel vallen.

  0 likes
 • Elise schreef:

  De pandadroom(attractie) is toch echt gemaakt door mensen. Visuele illusie. De beelden lijken echt. Zo echt dat je het wil pakken, maar je vangt niks.

  0 likes
 • Elise schreef:

  Al die technologie zal er voor zorgen dat men zich steeds eenzamer gaat voelen. Men kan alleen gelukkig en gezond zijn als je alle zintuigen gebruikt. Kunstmens, kunsthond etc. zal nooit hetzelfde effect geven als een echt mens/dier.
  Een flink litteken is dood vlees. Zit geen gevoel meer in. Zo moet je ook kunstmensen/dieren zien. Een hond aaien geeft een energie af. Het geeft beide een positieve energie. Een kunsthond niet.

  0 likes
 • Kalki schreef:

  Veel oosterse religies spreken oa. in hun geschriften al eeuwen lang dat de gehele schepping maya(illusie) is.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Leef jij het leven waar je vroeger ooit van droomde?

  Waarschijnlijk niet… Als ik mensen vraag waarom ...

  Hoe dan?! Waarom de bouwstenen van materie waarschijnlijk helemaal niet bestaan

  Hoe dan?! Waarom de bouwstenen van materie waarschijnlijk helemaal niet bestaan

  Quarks zijn subatomaire deeltjes die de bouwstenen ...

  >