Bewustzijn

Bestaat de realiteit wel echt? Professor komt tot verrassende conclusies

Help door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

We nemen aan dat onze zintuigen de realiteit waarnemen zoals hij is. Maar wat als de realiteit een illusie is?

Je bewuste ervaringen vormen een subjectieve realiteit om je heen.

Als je last hebt van knallende koppijn, dan lijkt die ervaring echt, maar zonder jou zou die koppijn er niet zijn.

Relatie

Je visuele ervaring van een rode kers eindigt op het moment dat je je ogen sluit. Dat betekent niet dat de objectieve realiteit ook ophoudt te bestaan, denk je.

Wat is de relatie tussen de buitenwereld en de manier waarop je deze wereld ervaart? Tussen objectieve en subjectieve realiteit?

Als je een kers ziet, ga je ervan uit dat er ook echt een kers is en dat die kers blijft bestaan op het moment dat je wegkijkt.

Aannames

De manier waarop we onszelf en de wereld zien, is gebaseerd op aannames. Maar kloppen die aannames wel?

Professor Donald Hoffman van de Universiteit van Californië – Irvine is na een aantal experimenten tot een verrassende conclusie gekomen: ze kloppen niet.

Illusie

De materiële wereld om ons heen is volgens Hoffman een illusie.

In onderstaande video legt hij uit hoe ons bewustzijn onze realiteit vormgeeft:

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Janssen
Janssen
4 jaren geleden

Iets bestaat pas wanneer het geobserveerd wordt, zelfs op kwantum-niveau. Er zijn oneindig veel realiteiten. Ieder mens wil graag gezien worden omdat zij in hun diepste wezen weten dat zij er niet toe doen, een uitzondering is bewustzijn daar doe je er wel toe.

salvar
salvar
4 jaren geleden

hoe kan een blinde dan de weg vinden als hij blind geboren is?
ik zie een kers,ik doe mijn ogen dicht draai me een paar keer om (met de ogen dicht) en voel om me heen , wedden dat ik die kers kan pakken.

Straalmans
Straalmans
4 jaren geleden

DE realiteit. Alles wat we met onze zintuigen kunnen waarnemen is voor mij realiteit. Ook wat wij niet kunnen waarnemen bestaat, maar dan heb je hetzij instrumenten, hetzij een verhoogde bewustzijn voor nodig om het te kunnen waarnemen. Dus eigenlijk is er geen onrealiteit, er is alleen maar realiteit. Van korte duur of van langere duur of eeuwig.

Rob
Rob
4 jaren geleden

Realiteit is ervaring. Dan moet je alleen wel in contact met de realiteit om je heen staan. Dan moet je weer eerst i je eigen realiteit van het leven staan. Alles wat wij waarnemen is realiteit. We geven alleen namen aan zaken om ze te kunnen onderscheiden vanwege de vorm waar die realiteit zich in toont. Een boom bijvoorbeeld. Die bestaat want ik kan hem zien en als ik mijn hand er op leg dan voel ik hem. Dus dat wat wij boom noemen bestaat. Waarom? Omdat dat het leven is in een andere vorm dan het menselijk lichaam. In de kern is alles energie wordt er vaak gezegd maar in onze wereld uit energie zich n allerlei vormen.

Als Rutte niet zou bestaan dan zou je hem een klap op zijn bek kunnen geven want dan voel je hem niet. Dan zou je ook niet gearresteerd kunnen worden want Rutte zou dan niet bestaan. Maar dan zou je hem weer geen klap op zijn bek kunnen geven OMDAT hij iet bestaat en dus zou je niet gearresteerd kunnen worden.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x