Vanwege de overbevissing zijn we massaal vis gaan kweken. Voor sommige vissoorten zoals paling is dit een ingewikkeld proces, maar er zijn ook soorten die zich gemakkelijk laten kweken.
U heeft vast de tilapia en pangasius in de supermarkt zien liggen. Pangasius wordt voornamelijk in Azië gekweekt.
Pangasius is de populairste vis voor thuis op tafel. In 1990 werd er nog zo’n 10.000 ton gekweekt, tegen 1,1 miljoen ton in 2008. Meer dan een derde van de vissen belandt op de Europese markt.
Bestrijdingsmiddelen
Pangasius is één van de gemakkelijkste vissen om te kweken omdat de vis weinig eisen stelt aan het leefmilieu. De waterkwaliteit is dan ook niet belangrijk voor de overleving van de vis. In Azië wordt pangasius voornamelijk gekweekt in de Vietnamese Mekongdelta.
De Mekong is één van de meest verontreinigde rivieren ter wereld en bevat veel dichloordifenyltrichloorethaan (DDT), polychloorbifenyl (PCB) en bestrijdingsmiddelen. Deze stoffen komen in de vis terecht en uiteindelijk op het bord van de consument.
Trifluralin
Bij het kweken van pangasius wordt veelvuldig gebruik gemaakt van geneesmiddelen tegen parasieten. De vissen krijgen daarnaast pre- en antibiotica toegediend. Ook wordt het bestrijdingsmiddel trifluralin gebruikt om plantengroei tegen te gaan in de kweekvijvers.
Trifluralin, oorspronkelijk ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Eli Lilly, wordt in de Europese Unie vanaf 20 maart 2008 niet meer toegelaten vanwege de moeilijk afbreekbare eigenschappen en het feit dat de herbicide zich gemakkelijk ophoopt in de voedselketen.
Urine
Veel kwekers geven de vrouwelijke pangasius een hormoonextract dat gewonnen wordt uit de urine van zwangere vrouwen. Hierdoor groeit de vis sneller en legt zij meer eieren. Vissen die geoogst worden krijgen een injectie met het conserveermiddel pentanatriumtrifosfaat (E451). De visfilet wordt door de oplossing zo’n 10 tot 20 procent zwaarder.
Terwijl de overheid waarschuwt dat paling uit de grote rivieren en de Biesbosch teveel dioxine bevat, wordt pangasius gewoon toegelaten op de Nederlandse markt. Hoe is dit mogelijk? Waarom laten we dit toe? Foodwatch wil zich graag inzetten om hier tegen te strijden.
Armoedegrens
Langs de rivier de Mekong is een feodaal systeem ontstaan om de boeren in het gebied uit te buiten. Omdat zij het voer voor de vissen niet kunnen betalen krijgen ze het van handelaren in ruil voor de oogst. De leverancier neemt de vissen af tegen een vergoeding die per persoon neerkomt op de armoedegrens.
Bron: Foodwatch
Gerelateerd:
- Unilever is grootste misleider van 2012
- Biologische voeding populairder dan ooit
- Taiwan weigert Amerikaans ractopamine-rundvlees (video)
- Arseen in kippen?
- Meeste Amerikaanse supermarktgehakt bevat ‘roze slijm’
4 tekenen dat jij je eigen ergste vijand bent (+hoe je het stopt)
VIDEO: Hereniging tussen vrouw en gorilla’s uit haar jeugd laat niemand onberoerd
WHO bevestigt (per ongeluk) dat corona niet gevaarlijker is dan griep
Natuurkundigen gaan onderzoeken of we in een 2D-hologram leven
NOS-weerman Gerrit Hiemstra onder vuur om dubbele pet: ‘Hij is een soort activist aan het worden’
Ziekenhuismedewerker: ik zie veel mensen op mijn poli met longembolieën, trombosearmen en onverklaarbare pijn
Huisarts neemt ontslag: ‘Het ziek houden van het volk mag nu wel stoppen’
Hoe een bijna-doodervaring de kijk van deze neuroloog op bewustzijn veranderde
Zwarte econoom: ‘Meer blanke slaven in Noord-Afrika dan zwarte slaven in VS’