Homepagina » Mens en Dier » De waarheid over wondervis uit het vriesvak
Pangasius

De waarheid over wondervis uit het vriesvak

Vanwege de overbevissing zijn we massaal vis gaan kweken. Voor sommige vissoorten zoals paling is dit een ingewikkeld proces, maar er zijn ook soorten die zich gemakkelijk laten kweken.

U heeft vast de tilapia en pangasius in de supermarkt zien liggen. Pangasius wordt voornamelijk in Azië gekweekt.

Pangasius is de populairste vis voor thuis op tafel. In 1990 werd er nog zo’n 10.000 ton gekweekt, tegen 1,1 miljoen ton in 2008. Meer dan een derde van de vissen belandt op de Europese markt.

Bestrijdingsmiddelen

Pangasius is één van de gemakkelijkste vissen om te kweken omdat de vis weinig eisen stelt aan het leefmilieu. De waterkwaliteit is dan ook niet belangrijk voor de overleving van de vis. In Azië wordt pangasius voornamelijk gekweekt in de Vietnamese Mekongdelta.

De Mekong is één van de meest verontreinigde rivieren ter wereld en bevat veel dichloordifenyltrichloorethaan (DDT), polychloorbifenyl (PCB) en bestrijdingsmiddelen. Deze stoffen komen in de vis terecht en uiteindelijk op het bord van de consument.

Trifluralin

Bij het kweken van pangasius wordt veelvuldig gebruik gemaakt van geneesmiddelen tegen parasieten. De vissen krijgen daarnaast pre- en antibiotica toegediend. Ook wordt het bestrijdingsmiddel trifluralin gebruikt om plantengroei tegen te gaan in de kweekvijvers.

Trifluralin, oorspronkelijk ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Eli Lilly, wordt in de Europese Unie vanaf 20 maart 2008 niet meer toegelaten vanwege de moeilijk afbreekbare eigenschappen en het feit dat de herbicide zich gemakkelijk ophoopt in de voedselketen.

Urine

Veel kwekers geven de vrouwelijke pangasius een hormoonextract dat gewonnen wordt uit de urine van zwangere vrouwen. Hierdoor groeit de vis sneller en legt zij meer eieren. Vissen die geoogst worden krijgen een injectie met het conserveermiddel pentanatriumtrifosfaat (E451). De visfilet wordt door de oplossing zo’n 10 tot 20 procent zwaarder.

Terwijl de overheid waarschuwt dat paling uit de grote rivieren en de Biesbosch teveel dioxine bevat, wordt pangasius gewoon toegelaten op de Nederlandse markt. Hoe is dit mogelijk? Waarom laten we dit toe? Foodwatch wil zich graag inzetten om hier tegen te strijden.

Armoedegrens

Langs de rivier de Mekong is een feodaal systeem ontstaan om de boeren in het gebied uit te buiten. Omdat zij het voer voor de vissen niet kunnen betalen krijgen ze het van handelaren in ruil voor de oogst. De leverancier neemt de vissen af tegen een vergoeding die per persoon neerkomt op de armoedegrens.

Bron: Foodwatch

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • jan schreef:

  Is ook de reden dat ik al jaren geen pangasius meer eet.

  1 likes
 • Sipco schreef:

  Die vis uit supermarkten etc. hoef ik gelukkig niet te kopen, zolang de friese wateren voldoende paling etc. levert.En dan nog even dit: Paling zou schaars aan het worden zijn volgens de overheid??Mijn vrouw haar neef is beroepsvisser op paling, en die lacht als je dit tegen hem ,en zijn antwoord op de schaarste is simpelweg nog meer kunnen graaien, voor een diersoort die net twee nieuwe aanzwemroute,s heeft van de drie die voor friesland noodzakelijk zijn, om de paling stand mooi op peil te houden.(In zwem inlaten voor glas aal)M.A.W.Mijn vrouw haar neeft, noemt het BOERENBEDROG!!En kweekvis vol met troep, eet deze fries dus mooi niet.

  1 likes
 • meloen schreef:

  Of het nou gaat om Gmo of gekweekte vissen ! Het blijkt wel dat ongeacht welke voedselketen wij bekijken dat er steeds weer Farmaceutische bedrijven bij betrokken zijn !!
  Dit kan echt niet meer langer zo doorgaan elke dag komen er nieuwe dingen aan het licht voor het grote publiek Maar die doen Niks….
  Daarom roep ik mensen Wakker worden en kom in actie !!!
  Dit gaat iedereen aan !!Of gaan we vanaf de zijlijn roepen wat er allemaal verkeerd in deze wereld is !Des te langer dat wij wachten des te moeilijker zal het worden !
  De beste verdediging is in de aanval! het liefst zonder geweld !! Al zal dit door de tegen partij royaal worden gebruikt dat geweld !!
  Ik vraag dan ook waar en wanneer komen wij in actie ?

  0 likes
 • Anyoneyouwish schreef:

  Weet iemand hoe het met de tilapia zit.
  Is dat net zo erg?

  0 likes
 • Abel schreef:

  Tilapia wordt ook wel “strontmond” genoemd door z’n kwekers. De vis is de kampioen in het eten van zijn eigen uitwerspelen; hij consumeert tot zes keer meer uitwerpselen dan dat hij er zelf produceert.

  Eet smakelijk!

  0 likes
 • Sipco schreef:

  [quote name=”Anyoneyouwish”]Weet iemand hoe het met de tilapia zit.
  Is dat net zo erg?[/quote]
  Dit is van toepassing voor beide vis soorten.Dus zowel Tilapia en pangasius.

  0 likes
 • Jeff schreef:

  Ja meloen, helemaal gelijk, echter: door de mindcontrol is het de overheden gelukt, dat we zelf geen verantwoording meer nemen.
  Als er massaal mensen aan dood gaan, zeiken we liever over diezelfde overheid. Om NL in beweging te krijgen? nou ik denk dat het dan nog veel slechter moet gaan. Bewustwording is een moeizaam proces, zelfs als men zegt het allemaal wel te weten.
  Hee, groet.

  0 likes
 • kengai schreef:

  Nou Sipco, weet je wat boerenbedrog is, gewoon de andere kant opkijken en alle paling wegvangen, die ook vol zitten met chemicalien, zelfs in friesland.
  De tijd zal het leren, maar geloof niet dat de paling het nog redden.
  Mensen stop gewoon met vis eten, het is zeer ongezond en wat hebben we aan oceanen als ze dood zijn, denk ook eens aan al die dieren die ervan afhankelijk zijn, waarom moeten wij alles willen hebben en niks delen.

  0 likes
 • Silber eye schreef:

  Helaas onze voedsel en waren autoriteit functioneert al jaren niet meer zal grotendeels wegbezuinigd zijn er word alleen nog naar hun inkomstenstrookje gekeken.
  Het is al jaren zo dat alle werknemers en werkgevers uit de EU moeten voldoen aan de EU eisen zo ook het voedsel alles wat word aangevoerd buiten de unie hoeft niet aan de eisen te voldoen.
  Als u bijvoorbeeld groente koopt bij de lidl, Albert Heijn die kleine pakjes peultjes met zwart schaaltje bijvoorbeeld. deze staan stijf van de verboden bestrijdingsmiddelen dit is toegestaan omdat dit van buiten de unie komt.
  .
  Helaas.

  0 likes
 • Lis schreef:

  En dan heb je ook nog het probleem dat gekweekte vis gevoerd word met wilde vis.
  Niks oplossing dus.

  De eenigste oplossing om gezond te eten en de zee weer in balans te laten komen ipv leeg te vissen is gewoon GEEN VIS eten.

  0 likes
 • sharzahan schreef:

  Oh got, wat kan ik nu nog wél eten! De Tilapia en Pangasiusfilet zijn dus per direct van het menu geschrapt! Ik word er gewoon wanhopig van! Kan er niet eens een lijst worden gepubliceerd hier van wat wél verantwoord wordt gekweekt/geteelt en dus veilig kan worden geconsumeerd?

  0 likes
 • Martialised schreef:

  [quote name=”sharzahan”]Oh got, wat kan ik nu nog wél eten! De Tilapia en Pangasiusfilet zijn dus per direct van het menu geschrapt! Ik word er gewoon wanhopig van! Kan er niet eens een lijst worden gepubliceerd hier van wat wél verantwoord wordt gekweekt/geteelt en dus veilig kan worden geconsumeerd?[/quote]
  Well…. anything you try to grow in your own garden in good soil, naturally. of gewoon bij lokale telers, kwekers waar je gerust eens bij kan polsen hoe hun proces er uit ziet en of ze verantwoord hun werk leveren tov bepaalde normen en waarden… dus we moeten in de eerste plaats gewoon af van onze mentaliteit dat alles pakjes-klaar ligt te wachten in de winkelketens… “convenience stores” zonder ze allemaal over dezelfde kam te scheren… localize! grow your own! 😉 (vlees, vis, kippen, groenten…)

  0 likes
 • Sipco schreef:

  [quote name=”kengai”]Nou Sipco, weet je wat boerenbedrog is, gewoon de andere kant opkijken en alle paling wegvangen, die ook vol zitten met chemicalien, zelfs in friesland.
  De tijd zal het leren, maar geloof niet dat de paling het nog redden.
  Mensen stop gewoon met vis eten, het is zeer ongezond en wat hebben we aan oceanen als ze dood zijn, denk ook eens aan al die dieren die ervan afhankelijk zijn, waarom moeten wij alles willen hebben en niks delen.[/quote]
  De oceanen zijn niet dood en de glasaal die voor de paling in de friese sloot is bedoeld, wordt simpelweg gevangen door vissers die de kwekerijen van glasaal voorzien.En laat je nu niet bedonderen.Mijn Info komt uit de eerste hand van een beroepvisser die nog steeds dezelfde opbrengst vangt als al die jaren voorheen.Dus met heel die paling is niets aan de hand.Trouwens lust u lijkenvreters, wel dat is de paling,die u duur betaald en ikke niet.

  0 likes
 • cc schreef:

  Een aantal jaar geleden een klein stukje gegeten en daarna nooit meer wist intuitief dat het niet goed was.

  0 likes
 • cc schreef:

  [quote name=”Abel”]Tilapia wordt ook wel “strontmond” genoemd door z’n kwekers. De vis is de kampioen in het eten van zijn eigen uitwerspelen; hij consumeert tot zes keer meer uitwerpselen dan dat hij er zelf produceert.

  Eet smakelijk![/quote]
  gatver de gatver!!

  0 likes
 • robert schreef:

  hoi, ja al die lijken van vietcon en amerikaanse soldaten die er lagen te rotten die zijn nu opgegeten door die visjes

  0 likes
 • arnold leeflang schreef:

  ja of gewoon zelf met je werphengel naar hvh en daar gaan vissen dan haal je ze maar zelf uit de zee daar is niet me geknoeid

  tegenwoordig is er met zo veel dingen gerotzooit er hoeft maar 1 maloot iets uit te vinden van voetsel om het sneller te laten groeien en hop weer een hoop meer teringzooi in de supermarkt

  0 likes
 • Sojaboon schreef:

  Gelukkig is er nog vegetarische vis van SieSan, een vegetarische chinese super in de Wagenstraat in Den Haag.

  Bij Oriental hebben ze ook redelijk wat vegetarisch zoals veggie garnalen, veggie kip etc. Net zo lekkel.

  Wat dat betreft thumbs up voor China en Taiwan.

  0 likes
 • Ton schreef:

  Er is maar 1 probleem ,teveel mensen op deze aard kloot.Tevens mag een producent niets verdienen van de supermarkten,waar iedereen braaf boodschappen blijft doen. en als de consument wat meer geld over heeft om goed voedsel uit de seizoenen en bij de speciaal zaken te kopen.Maar zoals bij de meeste mensen gaat het princiepe net zover als hun portemonee..Denk hier maar eens over na.
  mvg.

  0 likes
 • Martialised schreef:

  [quote name=”Ton”]Er is maar 1 probleem ,teveel mensen op deze aard kloot….Denk hier maar eens over na.
  mvg.[/quote]

  I beg to differ 😉
  Als “consumenten” met hun portemonne zouden denken, (met een juist begrip van wat de kost van een product werkelijk is!) dat men juist goedkoper en gezond kan eten. Iedereen moet zich terug bewust worden van bepaalde normen en waarden. (nog lange weg te gaan, akkoord, maar ik zou niet kunnen spreken namens “alle consumenten” want velen willen wel maar weten niet waar beginnen). Ik ben in ieder geval goedkoper af als ik lokaal bij de buren of de “boer om de hoek” producten ga kopen waar ik min of meer van weet hoe ze werden geteeld. Ik ben daarentegen trouwens zeker te vinden voor een goede prijs voor een stuk vlees te betalen, ik hoef namelijk niet elke dag vlees naar binnen te werken (but if i do, it better be good!)

  0 likes
 • anton de Bruijn schreef:

  Nu is dit nog een probleem,
  over een aantal jaar halen wij onze voeding net als planten uit fotosynthese,
  onderzoekkers zijn hier als druk mee bezig (was laatst een heel tv programma aan toegewijd) ze hebben al vissen die zo overleven ..nu de mens nog, het zal ook wel moetten want hoe willen we straks 9 miljard monden gaan voeden op dit planeetje !? de wetenschapper zij:
  Moet straks niet raar opkijken als er mensen met een groene huid of haren op straat ziet lopen.

  0 likes
 • Wout schreef:

  Ben ik blij dat ik heldmaal nooit vis en vlees eet. Je krijgt anders gdwoon een puur portie onnatuurlijke rotzooi op je bord. Eet smakelijk!

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  de jonge

  De Jonge in zee met vaccinmaker die gezondheidscrisis veroorzaakte

  Minister Hugo de Jonge blijft maar hameren ...

  zweden

  Bittere coronapil: Zweden had gelijk, establishment zat er faliekant naast

  We weten nu dat Zweden het grotendeels ...

  >