Homepagina » Mens en Dier » De waarheid over wondervis uit het vriesvak
Pangasius

De waarheid over wondervis uit het vriesvak

Vanwege de overbevissing zijn we massaal vis gaan kweken. Voor sommige vissoorten zoals paling is dit een ingewikkeld proces, maar er zijn ook soorten die zich gemakkelijk laten kweken.

U heeft vast de tilapia en pangasius in de supermarkt zien liggen. Pangasius wordt voornamelijk in Azië gekweekt.

Pangasius is de populairste vis voor thuis op tafel. In 1990 werd er nog zo’n 10.000 ton gekweekt, tegen 1,1 miljoen ton in 2008. Meer dan een derde van de vissen belandt op de Europese markt.

Bestrijdingsmiddelen

Pangasius is één van de gemakkelijkste vissen om te kweken omdat de vis weinig eisen stelt aan het leefmilieu. De waterkwaliteit is dan ook niet belangrijk voor de overleving van de vis. In Azië wordt pangasius voornamelijk gekweekt in de Vietnamese Mekongdelta.

De Mekong is één van de meest verontreinigde rivieren ter wereld en bevat veel dichloordifenyltrichloorethaan (DDT), polychloorbifenyl (PCB) en bestrijdingsmiddelen. Deze stoffen komen in de vis terecht en uiteindelijk op het bord van de consument.

Trifluralin

Bij het kweken van pangasius wordt veelvuldig gebruik gemaakt van geneesmiddelen tegen parasieten. De vissen krijgen daarnaast pre- en antibiotica toegediend. Ook wordt het bestrijdingsmiddel trifluralin gebruikt om plantengroei tegen te gaan in de kweekvijvers.

Trifluralin, oorspronkelijk ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Eli Lilly, wordt in de Europese Unie vanaf 20 maart 2008 niet meer toegelaten vanwege de moeilijk afbreekbare eigenschappen en het feit dat de herbicide zich gemakkelijk ophoopt in de voedselketen.

Urine

Veel kwekers geven de vrouwelijke pangasius een hormoonextract dat gewonnen wordt uit de urine van zwangere vrouwen. Hierdoor groeit de vis sneller en legt zij meer eieren. Vissen die geoogst worden krijgen een injectie met het conserveermiddel pentanatriumtrifosfaat (E451). De visfilet wordt door de oplossing zo’n 10 tot 20 procent zwaarder.

Terwijl de overheid waarschuwt dat paling uit de grote rivieren en de Biesbosch teveel dioxine bevat, wordt pangasius gewoon toegelaten op de Nederlandse markt. Hoe is dit mogelijk? Waarom laten we dit toe? Foodwatch wil zich graag inzetten om hier tegen te strijden.

Armoedegrens

Langs de rivier de Mekong is een feodaal systeem ontstaan om de boeren in het gebied uit te buiten. Omdat zij het voer voor de vissen niet kunnen betalen krijgen ze het van handelaren in ruil voor de oogst. De leverancier neemt de vissen af tegen een vergoeding die per persoon neerkomt op de armoedegrens.

Bron: Foodwatch

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
meloen
meloen
9 jaren geleden

Of het nou gaat om Gmo of gekweekte vissen ! Het blijkt wel dat ongeacht welke voedselketen wij bekijken dat er steeds weer Farmaceutische bedrijven bij betrokken zijn !!
Dit kan echt niet meer langer zo doorgaan elke dag komen er nieuwe dingen aan het licht voor het grote publiek Maar die doen Niks….
Daarom roep ik mensen Wakker worden en kom in actie !!!
Dit gaat iedereen aan !!Of gaan we vanaf de zijlijn roepen wat er allemaal verkeerd in deze wereld is !Des te langer dat wij wachten des te moeilijker zal het worden !
De beste verdediging is in de aanval! het liefst zonder geweld !! Al zal dit door de tegen partij royaal worden gebruikt dat geweld !!
Ik vraag dan ook waar en wanneer komen wij in actie ?

jan
jan
9 jaren geleden

Is ook de reden dat ik al jaren geen pangasius meer eet.

Anyoneyouwish
Anyoneyouwish
9 jaren geleden

Weet iemand hoe het met de tilapia zit.
Is dat net zo erg?

Abel
Abel
9 jaren geleden

Tilapia wordt ook wel “strontmond” genoemd door z’n kwekers. De vis is de kampioen in het eten van zijn eigen uitwerspelen; hij consumeert tot zes keer meer uitwerpselen dan dat hij er zelf produceert.

Eet smakelijk!

x

Check Also

vaccin

‘Wij zijn labratten’: Israëlische vaccinslachtoffers willen hun leven terug

“Ik wil mijn leven terug, maar er ...

verpleeg

Verpleegster: ‘Ons ziekenhuis ligt vol met mensen die zijn beschadigd door het vaccin’

Het leeuwendeel van de patiënten in het ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

22
0
We lezen graag je reactie!x