Homepagina » Gezondheid » Bestanddeel mediterrane keuken maakt kankercellen sterfelijk
Bestanddeel mediterrane keuken maakt kankercellen sterfelijk

Bestanddeel mediterrane keuken maakt kankercellen sterfelijk

Wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld om aan te tonen hoe voeding de gezondheid bevordert.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat een bestanddeel van de mediterrane keuken kankercellen sterfelijk maakt. Het bestanddeel verandert kankercellen in normale cellen die uiteindelijk afsterven.

Onderzoekers van de Ohio State University ontdekten dat de stof apigenine, een organische verbinding die wijdverbreid is in het plantenrijk, borstkankercellen hun ‘superkracht’ ontneemt.

Boodschapper

Apigenine wordt vooral gevonden in peterselie, selderij en kamille, maar ook vele soorten groente en fruit bevatten de stof. De onderzoekers toonden aan dat apigenine zich in het menselijk lichaam verbindt met ongeveer 160 eiwitten, wat erop wijst dat andere voedingsstoffen dezelfde gezondheidsbevorderende effecten zouden kunnen hebben. Daarentegen richten de meeste medicijnen zich op één enkel molecuul.

Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Het team ontdekte dat apigenine zich verbindt met eiwitten die drie specifieke functies hebben. Eén van die eiwitten is hnRNPA2. Dit eiwit beïnvloedt de activiteit van messenger RNA (mRNA), dat een centrale rol speelt in het tot expressie brengen van genetische informatie.

Messenger RNA verbindt als boodschapper twee processen met elkaar: de transcriptie, waarbij een gen wordt overgeschreven tot mRNA, en de translatie, waarbij het mRNA wordt vertaald naar een eiwit. Het mRNA wordt eerst bewerkt voordat het getransleerd wordt.

Ontstekingsremmende werking

Tijdens dit proces vindt onder meer splicing plaats. De onderzoekers merkten op dat 80 procent van alle kankers wordt veroorzaakt door abnormale splicing. In kankercellen vinden twee verschillende soorten splicing plaats. In gewone cellen vindt één soort splicing plaats.

Als apigenine zich verbindt met het eiwit hnRNPA2 wordt het aantal soorten splicing in borstkankercellen teruggebracht van twee naar één. Wanneer deze voedingsstof wordt ingezet zullen de kankercellen uiteindelijk net als normale cellen afsterven.

Apigenine heeft bovendien een ontstekingsremmende werking en verschillende gezondheidsbevorderende effecten die zich mogelijk door de tijd heen manifesteren. De voedingsstof richt zich op veel verschillende spelers waardoor synergie optreedt, concluderen de onderzoekers.

Bron: Osu.edu

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. Peterselie, selderij en kamille zijn niet direct de eerste groenten waar ik aan denk bij de ‘mediterrane keuken’. Vergis ik me?

  0 likes
 2. Oud nieuws,zie publicatie d.d.10 mei 2011,

  http://www.scientias.nl/?s=Apigenin+&x=0&y=0

  0 likes
 3. [quote name=”Alex Donkers”]Peterselie, selderij en kamille zijn niet direct de eerste groenten waar ik aan denk bij de ‘mediterrane keuken’. Vergis ik me?[/quote]

  Peterselie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken, dus zeker niet onbekend.

  0 likes
 4. [quote name=”Lucy”]Oud nieuws,zie publicatie d.d.10 mei 2011,

  http://www.scientias.nl/?s=Apigenin+&x=0&y=0%5B/quote%5D

  Zal wel langer bekend zijn, maar denk met
  de eetcultuur van vandaag, kan het niet
  genoeg herhaald worden. Zelfs kruid
  ik zowat alles dat het wel wat overdreven
  lijkt maar de gezondheid vaart er wel bij!
  (Zie dit dan ook als bevestiging!)

  0 likes
 5. [quote name=”Erique”][quote name=”Alex Donkers”]Peterselie, selderij en kamille zijn niet direct de eerste groenten waar ik aan denk bij de ‘mediterrane keuken’. Vergis ik me?[/quote]

  Peterselie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken, dus zeker niet onbekend.[/quote]
  De vraag was nioet of het onbekend was, de opmerking was dat genoemde groentes, niet direct met de mediteriaanse keuken te maken hebben. Immers deze worden in bijna elke keuken gebruikt!

  0 likes
 6. [quote name=”M. Brandenburg”][quote name=”Erique”][quote name=”Alex Donkers”]Peterselie, selderij en kamille zijn niet direct de eerste groenten waar ik aan denk bij de ‘mediterrane keuken’. Vergis ik me?[/quote]

  Peterselie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken, dus zeker niet onbekend.[/quote]
  De vraag was nioet of het onbekend was, de opmerking was dat genoemde groentes, niet direct met de mediteriaanse keuken te maken hebben. Immers deze worden in bijna elke keuken gebruikt![/quote]

  Niet belangrijk toch? ‘welke keuken’.
  Als het maar werkt.

  0 likes
 7. Deze link verwijst naar dezelfde stof die leukemie voorkomt en resistentie bevordert.

  http://www.ikz.nl/nieuws/index.php?id=5721&jaar=2010&selectie=1&nav_id=17&menu_id=3146

  0 likes
 8. Hier waar wij wonen, groeien heel veel kruiden en ook groentes in het wild, peterselie en selderij zaaien zich zelf uit, kamille overal waar ze graag groeien, wilde asperges, wilde sla, wilde pruimen, en nog even en vol op postylijn, watergres in de beekjes, en dan de paddestoelen, wilde rabarber, en ik zal er nog wel wat vergeten hebben, waar ik woon is de oude midi.

  0 likes
 9. [quote name=”biko steve”][quote name=”M. Brandenburg”][quote name=”Erique”][quote name=”Alex Donkers”]Peterselie, selderij en kamille zijn niet direct de eerste groenten waar ik aan denk bij de ‘mediterrane keuken’. Vergis ik me?[/quote]

  Peterselie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken, dus zeker niet onbekend.[/quote]
  De vraag was nioet of het onbekend was, de opmerking was dat genoemde groentes, niet direct met de mediteriaanse keuken te maken hebben. Immers deze worden in bijna elke keuken gebruikt![/quote]

  Niet belangrijk toch? ‘welke keuken’.
  Als het maar werkt.[/quote]

  De echte Franse rurale keuken is niet meer, die is verdwenen met de vorige generatie, de plattelands restaurantjes, met oma in de keuken en de dochter die bediende is niet meer.
  Wat de touristen nu zien en eten als de Franse keuken, nou dat heeft niets meer met de oude keuken uit te staan, waar alles home made was !
  Ik moet oppassen want zo hier en daar in afgelegen gebieden bestaan ze nog, zegt mijn zoon die veel rond reist om zijn wijntjes te kopen.

  0 likes
 10. Wat een hele goede en gezonde beeindiging van een maaltijd is, in plaats van zoete industrie potjes leeg te lepelen, een goed glas rijpe rode wijn, met een stukje kaas, dit leid tot een lang leven, zoet is de pest voor je lijf!

  0 likes
 11. [quote name=”jenne”]Wat een hele goede en gezonde beeindiging van een maaltijd is, in plaats van zoete industrie potjes leeg te lepelen, een goed glas rijpe rode wijn, met een stukje kaas, dit leid tot een lang leven, zoet is de pest voor je lijf![/quote]

  Nou, een banaantje gedoopt in Dut Pekmezi (Moerbei melasse) & Tahin is ook niet verkeerd.

  0 likes
 12. [quote name=”Erique”][quote name=”jenne”]Wat een hele goede en gezonde beeindiging van een maaltijd is, in plaats van zoete industrie potjes leeg te lepelen, een goed glas rijpe rode wijn, met een stukje kaas, dit leid tot een lang leven, zoet is de pest voor je lijf![/quote]

  Nou, een banaantje gedoopt in Dut Pekmezi (Moerbei melasse) & Tahin is ook niet verkeerd.[/quote]
  Bonjour Enrique, uit welke keuken stamd dit recept ?
  Maar melasse is toch ook suiker ?

  0 likes
 13. [quote name=”jenne”][quote name=”Erique”][quote name=”jenne”]Wat een hele goede en gezonde beeindiging van een maaltijd is, in plaats van zoete industrie potjes leeg te lepelen, een goed glas rijpe rode wijn, met een stukje kaas, dit leid tot een lang leven, zoet is de pest voor je lijf![/quote]

  Nou, een banaantje gedoopt in Dut Pekmezi (Moerbei melasse) & Tahin is ook niet verkeerd.[/quote]
  Bonjour Enrique, uit welke keuken stamd dit recept ?
  Maar melasse is toch ook suiker ?[/quote]

  Bonjour Jenne, comment allez-vous 😀

  Zowel Tahin als Pekmezi stamt uit de Turkse keuken.De meeste kennen Tahin wel uit de natuurvoedingswinkel, maar Pekmezi veel minder.Van deze laatste heb je de Carob, druif of moerbei variant in pure vorm, dus zonder toevoegingen van glucosestroop.Melasse bevat suiker, maar niet zoveel & zeker ook heleboel andere gezonde stoffen zoals bepaalde fytonutriënten (druif, moerbei), mineralen.Het is ook heel lekker op de pannenkoeken. Blackstrap Melasse uit suikerriet bevat meer mineralen dan suikers, vandaar dat het ook wat zoutig smaakt.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Wie was jij eerder en waarom ben je hier?

Wie was jij in een eerder leven en waarom ben je hier?

Heb je jezelf ooit de vraag gesteld ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

voorspellende

Bestaan voorspellende dromen echt? Onderzoek leidt tot opmerkelijke resultaten

Heb je weleens een voorspellende droom gehad ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.