Gezondheid

Bestanddeel mediterrane keuken maakt kankercellen sterfelijk

Help ons door deze informatie met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld om aan te tonen hoe voeding de gezondheid bevordert.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat een bestanddeel van de mediterrane keuken kankercellen sterfelijk maakt. Het bestanddeel verandert kankercellen in normale cellen die uiteindelijk afsterven.

Onderzoekers van de Ohio State University ontdekten dat de stof apigenine, een organische verbinding die wijdverbreid is in het plantenrijk, borstkankercellen hun ‘superkracht’ ontneemt.

Boodschapper

Apigenine wordt vooral gevonden in peterselie, selderij en kamille, maar ook vele soorten groente en fruit bevatten de stof. De onderzoekers toonden aan dat apigenine zich in het menselijk lichaam verbindt met ongeveer 160 eiwitten, wat erop wijst dat andere voedingsstoffen dezelfde gezondheidsbevorderende effecten zouden kunnen hebben. Daarentegen richten de meeste medicijnen zich op één enkel molecuul.

Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Het team ontdekte dat apigenine zich verbindt met eiwitten die drie specifieke functies hebben. Eén van die eiwitten is hnRNPA2. Dit eiwit beïnvloedt de activiteit van messenger RNA (mRNA), dat een centrale rol speelt in het tot expressie brengen van genetische informatie.

Messenger RNA verbindt als boodschapper twee processen met elkaar: de transcriptie, waarbij een gen wordt overgeschreven tot mRNA, en de translatie, waarbij het mRNA wordt vertaald naar een eiwit. Het mRNA wordt eerst bewerkt voordat het getransleerd wordt.

Ontstekingsremmende werking

Tijdens dit proces vindt onder meer splicing plaats. De onderzoekers merkten op dat 80 procent van alle kankers wordt veroorzaakt door abnormale splicing. In kankercellen vinden twee verschillende soorten splicing plaats. In gewone cellen vindt één soort splicing plaats.

Als apigenine zich verbindt met het eiwit hnRNPA2 wordt het aantal soorten splicing in borstkankercellen teruggebracht van twee naar één. Wanneer deze voedingsstof wordt ingezet zullen de kankercellen uiteindelijk net als normale cellen afsterven.

Apigenine heeft bovendien een ontstekingsremmende werking en verschillende gezondheidsbevorderende effecten die zich mogelijk door de tijd heen manifesteren. De voedingsstof richt zich op veel verschillende spelers waardoor synergie optreedt, concluderen de onderzoekers.

Bron: Osu.edu

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Alex Donkers
Alex Donkers
9 jaren geleden

Peterselie, selderij en kamille zijn niet direct de eerste groenten waar ik aan denk bij de ‘mediterrane keuken’. Vergis ik me?

Lucy
Lucy
9 jaren geleden

Oud nieuws,zie publicatie d.d.10 mei 2011,

http://www.scientias.nl/?s=Apigenin+&x=0&y=0

Erique
Erique
9 jaren geleden

[quote name=”Alex Donkers”]Peterselie, selderij en kamille zijn niet direct de eerste groenten waar ik aan denk bij de ‘mediterrane keuken’. Vergis ik me?[/quote]

Peterselie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken, dus zeker niet onbekend.

Groenevinger
Groenevinger
9 jaren geleden

[quote name=”Lucy”]Oud nieuws,zie publicatie d.d.10 mei 2011,

http://www.scientias.nl/?s=Apigenin+&x=0&y=0%5B/quote%5D

Zal wel langer bekend zijn, maar denk met
de eetcultuur van vandaag, kan het niet
genoeg herhaald worden. Zelfs kruid
ik zowat alles dat het wel wat overdreven
lijkt maar de gezondheid vaart er wel bij!
(Zie dit dan ook als bevestiging!)

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

13
0
We lezen graag je reactie!x