Gezondheid

Bestanddeel mediterrane keuken maakt kankercellen sterfelijk

Help ons door dit met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld om aan te tonen hoe voeding de gezondheid bevordert.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat een bestanddeel van de mediterrane keuken kankercellen sterfelijk maakt. Het bestanddeel verandert kankercellen in normale cellen die uiteindelijk afsterven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

Onderzoekers van de Ohio State University ontdekten dat de stof apigenine, een organische verbinding die wijdverbreid is in het plantenrijk, borstkankercellen hun ‘superkracht’ ontneemt.

Boodschapper

Apigenine wordt vooral gevonden in peterselie, selderij en kamille, maar ook vele soorten groente en fruit bevatten de stof. De onderzoekers toonden aan dat apigenine zich in het menselijk lichaam verbindt met ongeveer 160 eiwitten, wat erop wijst dat andere voedingsstoffen dezelfde gezondheidsbevorderende effecten zouden kunnen hebben. Daarentegen richten de meeste medicijnen zich op één enkel molecuul.

Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Het team ontdekte dat apigenine zich verbindt met eiwitten die drie specifieke functies hebben. Eén van die eiwitten is hnRNPA2. Dit eiwit beïnvloedt de activiteit van messenger RNA (mRNA), dat een centrale rol speelt in het tot expressie brengen van genetische informatie.

Messenger RNA verbindt als boodschapper twee processen met elkaar: de transcriptie, waarbij een gen wordt overgeschreven tot mRNA, en de translatie, waarbij het mRNA wordt vertaald naar een eiwit. Het mRNA wordt eerst bewerkt voordat het getransleerd wordt.

Ontstekingsremmende werking

Tijdens dit proces vindt onder meer splicing plaats. De onderzoekers merkten op dat 80 procent van alle kankers wordt veroorzaakt door abnormale splicing. In kankercellen vinden twee verschillende soorten splicing plaats. In gewone cellen vindt één soort splicing plaats.

Als apigenine zich verbindt met het eiwit hnRNPA2 wordt het aantal soorten splicing in borstkankercellen teruggebracht van twee naar één. Wanneer deze voedingsstof wordt ingezet zullen de kankercellen uiteindelijk net als normale cellen afsterven.

Apigenine heeft bovendien een ontstekingsremmende werking en verschillende gezondheidsbevorderende effecten die zich mogelijk door de tijd heen manifesteren. De voedingsstof richt zich op veel verschillende spelers waardoor synergie optreedt, concluderen de onderzoekers.

Bron: Osu.edu

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Alex Donkers
Alex Donkers
12 jaren geleden

Peterselie, selderij en kamille zijn niet direct de eerste groenten waar ik aan denk bij de ‘mediterrane keuken’. Vergis ik me?

Lucy
Lucy
12 jaren geleden

Oud nieuws,zie publicatie d.d.10 mei 2011,

http://www.scientias.nl/?s=Apigenin+&x=0&y=0

Erique
Erique
12 jaren geleden

[quote name=”Alex Donkers”]Peterselie, selderij en kamille zijn niet direct de eerste groenten waar ik aan denk bij de ‘mediterrane keuken’. Vergis ik me?[/quote]

Peterselie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken, dus zeker niet onbekend.

Groenevinger
Groenevinger
12 jaren geleden

[quote name=”Lucy”]Oud nieuws,zie publicatie d.d.10 mei 2011,

http://www.scientias.nl/?s=Apigenin+&x=0&y=0%5B/quote%5D

Zal wel langer bekend zijn, maar denk met
de eetcultuur van vandaag, kan het niet
genoeg herhaald worden. Zelfs kruid
ik zowat alles dat het wel wat overdreven
lijkt maar de gezondheid vaart er wel bij!
(Zie dit dan ook als bevestiging!)

M. Brandenburg
M. Brandenburg
12 jaren geleden

[quote name=”Erique”][quote name=”Alex Donkers”]Peterselie, selderij en kamille zijn niet direct de eerste groenten waar ik aan denk bij de ‘mediterrane keuken’. Vergis ik me?[/quote]

Peterselie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken, dus zeker niet onbekend.[/quote]
De vraag was nioet of het onbekend was, de opmerking was dat genoemde groentes, niet direct met de mediteriaanse keuken te maken hebben. Immers deze worden in bijna elke keuken gebruikt!

biko steve
biko steve
12 jaren geleden

[quote name=”M. Brandenburg”][quote name=”Erique”][quote name=”Alex Donkers”]Peterselie, selderij en kamille zijn niet direct de eerste groenten waar ik aan denk bij de ‘mediterrane keuken’. Vergis ik me?[/quote]

Peterselie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken, dus zeker niet onbekend.[/quote]
De vraag was nioet of het onbekend was, de opmerking was dat genoemde groentes, niet direct met de mediteriaanse keuken te maken hebben. Immers deze worden in bijna elke keuken gebruikt![/quote]

Niet belangrijk toch? ‘welke keuken’.
Als het maar werkt.

mevrouw S.
mevrouw S.
12 jaren geleden

Deze link verwijst naar dezelfde stof die leukemie voorkomt en resistentie bevordert.

http://www.ikz.nl/nieuws/index.php?id=5721&jaar=2010&selectie=1&nav_id=17&menu_id=3146

jenne
jenne
12 jaren geleden

Hier waar wij wonen, groeien heel veel kruiden en ook groentes in het wild, peterselie en selderij zaaien zich zelf uit, kamille overal waar ze graag groeien, wilde asperges, wilde sla, wilde pruimen, en nog even en vol op postylijn, watergres in de beekjes, en dan de paddestoelen, wilde rabarber, en ik zal er nog wel wat vergeten hebben, waar ik woon is de oude midi.

jenne
jenne
12 jaren geleden

[quote name=”biko steve”][quote name=”M. Brandenburg”][quote name=”Erique”][quote name=”Alex Donkers”]Peterselie, selderij en kamille zijn niet direct de eerste groenten waar ik aan denk bij de ‘mediterrane keuken’. Vergis ik me?[/quote]

Peterselie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken, dus zeker niet onbekend.[/quote]
De vraag was nioet of het onbekend was, de opmerking was dat genoemde groentes, niet direct met de mediteriaanse keuken te maken hebben. Immers deze worden in bijna elke keuken gebruikt![/quote]

Niet belangrijk toch? ‘welke keuken’.
Als het maar werkt.[/quote]

De echte Franse rurale keuken is niet meer, die is verdwenen met de vorige generatie, de plattelands restaurantjes, met oma in de keuken en de dochter die bediende is niet meer.
Wat de touristen nu zien en eten als de Franse keuken, nou dat heeft niets meer met de oude keuken uit te staan, waar alles home made was !
Ik moet oppassen want zo hier en daar in afgelegen gebieden bestaan ze nog, zegt mijn zoon die veel rond reist om zijn wijntjes te kopen.

jenne
jenne
12 jaren geleden

Wat een hele goede en gezonde beeindiging van een maaltijd is, in plaats van zoete industrie potjes leeg te lepelen, een goed glas rijpe rode wijn, met een stukje kaas, dit leid tot een lang leven, zoet is de pest voor je lijf!

Erique
Erique
12 jaren geleden

[quote name=”jenne”]Wat een hele goede en gezonde beeindiging van een maaltijd is, in plaats van zoete industrie potjes leeg te lepelen, een goed glas rijpe rode wijn, met een stukje kaas, dit leid tot een lang leven, zoet is de pest voor je lijf![/quote]

Nou, een banaantje gedoopt in Dut Pekmezi (Moerbei melasse) & Tahin is ook niet verkeerd.

jenne
jenne
12 jaren geleden

[quote name=”Erique”][quote name=”jenne”]Wat een hele goede en gezonde beeindiging van een maaltijd is, in plaats van zoete industrie potjes leeg te lepelen, een goed glas rijpe rode wijn, met een stukje kaas, dit leid tot een lang leven, zoet is de pest voor je lijf![/quote]

Nou, een banaantje gedoopt in Dut Pekmezi (Moerbei melasse) & Tahin is ook niet verkeerd.[/quote]
Bonjour Enrique, uit welke keuken stamd dit recept ?
Maar melasse is toch ook suiker ?

Erique
Erique
12 jaren geleden

[quote name=”jenne”][quote name=”Erique”][quote name=”jenne”]Wat een hele goede en gezonde beeindiging van een maaltijd is, in plaats van zoete industrie potjes leeg te lepelen, een goed glas rijpe rode wijn, met een stukje kaas, dit leid tot een lang leven, zoet is de pest voor je lijf![/quote]

Nou, een banaantje gedoopt in Dut Pekmezi (Moerbei melasse) & Tahin is ook niet verkeerd.[/quote]
Bonjour Enrique, uit welke keuken stamd dit recept ?
Maar melasse is toch ook suiker ?[/quote]

Bonjour Jenne, comment allez-vous 😀

Zowel Tahin als Pekmezi stamt uit de Turkse keuken.De meeste kennen Tahin wel uit de natuurvoedingswinkel, maar Pekmezi veel minder.Van deze laatste heb je de Carob, druif of moerbei variant in pure vorm, dus zonder toevoegingen van glucosestroop.Melasse bevat suiker, maar niet zoveel & zeker ook heleboel andere gezonde stoffen zoals bepaalde fytonutriënten (druif, moerbei), mineralen.Het is ook heel lekker op de pannenkoeken. Blackstrap Melasse uit suikerriet bevat meer mineralen dan suikers, vandaar dat het ook wat zoutig smaakt.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x