Homepagina » Financieel » Wie is eigenaar van onze schuld?
Wie is eigenaar van onze schuld?

Wie is eigenaar van onze schuld?

Veel Zuid-Afrikanen sluiten voor de aanschaf van een woning of een auto een lening af bij de bank. Maar is de bank wel eigenaar van die lening?

Securitisatie is een financiële techniek waarbij activa worden samengevoegd en verkocht als verhandelbare securities (effecten).

Veel bedrijven en banken gebruiken securitisatie om de huidige waarde van toekomstige kasstromen direct te realiseren. Doordat de activa worden verkocht aan derden is het onderpand niet langer eigendom van de financiële instelling.

Groepsvordering

In Zuid-Afrika verkopen banken deze activa aan buitenbalansvehikels, vennootschappen die slechts voor een enkele transactie worden opgericht en gebruikt, die ze weer verkopen op de Johannesburg Securities Exchange en obligatiemarkten.

Diverse huiseigenaars hebben onlangs een groepsvordering aangespannen tegen de Reserve Bank (foto), de centrale bank van Zuid-Afrika, en vier andere grote banken. In de meeste gevallen gaat het om mensen die dreigen hun huis kwijt te raken.

Misleiden

Zij stellen dat de bank niet het recht heeft om beslag te leggen op de woning of de auto, omdat de lening is verkocht aan een derde partij. Volgens de huiseigenaars is de lening daardoor niet langer eigendom van de bank.

De studie Securitisation – A Conspiracy of Silence (pdf) omschrijft securitisatie als een duister proces dat Zuid-Afrikaanse banken gebruiken om mensen te misleiden door hun leningen samen te voegen en te verkopen op de effectenbeurzen en obligatiemarkten. Juridisch experts zeggen dat de bank niets meer te zeggen heeft op het moment dat de lening is doorverkocht.

Het blijkt dat de vier grote banken in de meeste gevallen doen alsof het onderpand nog van hun is. Ze hebben voorts ten onrechte beslag laten leggen op duizenden woningen.

Bron: Sabc.co.za

Gerelateerd:

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • lambertus schreef:

  Dat nu het hele leven en bestaansrecht draait om (de hoeveelheid) cijfers en prestige is voor mij als nuchtere mens een volslagen raadsel. In mijn diensttijd heb ik onder andere geleerd wat de mens héél goed kan doen: SAMENwerken. Mits er geen hebzucht èn afgunst bestaat of ontstaat. Inmiddels zie ik dat steeds meer gezinnen, vaak geheel buiten hun schuld om (toepasselijke woordspeling) afglijdt in een uitzichtloze situatie veroorzaakt door gegevens gebaseerd op cijfers. Digitale cijfers welke niet eens meer tastbaar zijn maar toch de belevingswaarde van het dagelijkse (opgedrongen en aangepraatte) leven zodanig verziekt dat dit ten koste gaat van de sfeer onder elkaar; de sfeer op straat; de sfeer in de maatschappij en ga zo maar door. Alles veroorzaakt door een systeem dat onverzadigbaar verslaafd is aan geld….. cijfers op een beeldscherm, metalen schijfjes in soorten en grootten, voorzien van een ingestansde “waarde”, briefjes van papier met een bepaalde kleur, opdruk en toegekende “waarde”. De feitelijke waarde van de mens, alsook de vanzelfsprekende bereidwillendheid om je om een medemens te bekommeren, de onvoorwaarlijke liefde tussen de mensen óók om elkaar welgemeend te coachen en te begeleiden zonder dat er direct een financiële tegenprestatie tegenover staat is
  nauwelijks nog waarneembaar in de maatschappij. Diezelfde maatschappij, die vroeger nog wel eens SAMENLEVING genoemd werd is inmiddels vakkundig door een beperkt aantal mensen gereduceerd tot een geheel gesloten digitale gevangenis waarbij de mens enkel nog te fungeren heeft als grondstof voor een walgelijke economie gebaseerd op “verrijking van jezelf ten koste van een ander” en gedreven door een onverzadigbare hebzucht. Een systeem dat steeds verder door geflopte theorieën, denkpatronen, handelswijzen, controlezucht, machtsmisbruik
  en achterhaalde leugens meer barsten gaat vertonen.

  1 likes
 • lambertus schreef:

  Als men de voor velen op slinkse wijze verkregen afhankelijkheid zou kunnen opgeven zou men gedwongen zijn om terug te vallen op de menselijke intuïtie en zo tot duurzame oplossingen gaan komen. Door samen te werken en te ruilen naar WAARDE zou de mens weer gerespecteerd worden en zouden veel mensen op straat zichzelf weer durven zijn.

  1 likes
 • MentiX schreef:

  Ze lenen lucht uit. Geld wat ze niet hebben dus. Maar als een ander valsemunt gaat hij de bak in. Zo dom is de massa dat ze dit niet kunnen inzien.

  1 likes
 • nieuwewereld schreef:

  @Lambertus: prachtig omschreven en werkelijk iedere woord is waar!

  1 likes
 • Jer schreef:

  [quote name=”LiLaPause”]Afschaffen die banken en alles GRATIS maken.[/quote]

  Precies. Kijk maar wat er met dat Nederlandse echtpaar in Spanje gebeurd is. Gemarteld en in stukken gezaagd met een kettingzaag door 2 Roemenen. Dat alleen om het geld. Als ze alles afschaffen dan krijg je niet meer van zulke rare wrede dingen.

  1 likes
 • WhaTsHenneping schreef:

  aan hun betaal je!

  http://www.infowars.com/breaking-official-bilderberg-attendee-list-released/

  de nederlanders dit jaar….die je leeg kloppen zijn…..

  NLD Rutte, Mark Prime Minister

  NLD Netherlands, H.R.H. Princess Beatrix of The

  NLD Knot, Klaas H.W. President, De Nederlandsche Bank

  NLD Halberstadt, Victor Professor of Economics, Leiden University;
  Former Honorary Secretary General of Bilderberg Meetings

  NLD Dijkgraaf, Robbert H. Director and Leon Levy Professor, Institute for Advanced Study

  NLD Boxmeer, Jean François van Chairman of the Executive Board and CEO, Heineken N.V.

  tel uit je winst!!

  1 likes
 • pietje bell schreef:

  [quote name=”lambertus”]Als men de voor velen op slinkse wijze verkregen afhankelijkheid zou kunnen opgeven zou men gedwongen zijn om terug te vallen op de menselijke intuïtie en zo tot duurzame oplossingen gaan komen. Door samen te werken en te ruilen naar WAARDE zou de mens weer gerespecteerd worden en zouden veel mensen op straat zichzelf weer durven zijn.[/quote]
  Helemaal mee eens.Maar hoe bereik je eenheid in dezer steeds smeriger wordende theater poppenkast.maar een ding is zeker de aarde veranderingen gaan door.en er is niemand hier die dit proces nog kan STOPPEN.

  1 likes
 • Syl schreef:

  [quote name=”Dutchkiwi”]Can anybody tell me if securitisation is being used by Dutch banks and has there been any actions aganst the Dutch banks?[/quote]

  I’m sure Dutch banks use securitisation. You can check;
  http://www.pwc.com/gx/en/structured-finance/pdf/netherlands_securitisation.pdf. It’s an old pdf (2005), but i think still accurate.
  No heavy actions against banks here though. There are a few who stand up against the banks (stopped paying there mortgage). Still…al lot of work needs to be done in the Netherlands for people to wake up here.

  1 likes
 • Kapitein Biff schreef:

  Tja, mijn gezond verstand zegt meteen dat die mensen gelijk hebben en de banken ongelijk. degene die de schuld heeft gekocht zal zelf in actie moeten komen,

  is wel zo logisch

  0 likes
 • pietje bell schreef:

  Niets nieuws onder de wereld zon.Nu de oplossing nog.En die is heel simpel.Maar dan zal het ikke ikke patroon moeten veranderen in wij met z.n allen.En doen wij het niet dan doen zij het zelf.Met alle gevolgen van dien.

  0 likes
 • henk schreef:

  Ik iig niet.. ja een vriend van mij krijgt nog 25 euri..

  Ik noem het dus ook niet ‘onze’ schuld.

  0 likes
 • Linda schreef:

  Het kán goed nieuws zijn, maar lopen deze mensen niet ook het risico van een overelkaar buitelende horde schuldeisers?
  Ik zie het al voor me: rijen voor je deur die vechten om de status van echte schuldeiser.
  Hoe zou dat trouwens in ons land zitten?

  0 likes
 • Sheyan schreef:

  Het OPPT was/is toch hetzelfde verhaal? Het is toch eigenlijk overal zo? Maar goed, hoe meer dit lucht krijgt hoe beter.

  0 likes
 • LiLaPause schreef:

  Afschaffen die banken en alles GRATIS maken.

  0 likes
 • pietje bell schreef:

  [quote name=”Linda”]Het kán goed nieuws zijn, maar lopen deze mensen niet ook het risico van een overelkaar buitelende horde schuldeisers?
  Ik zie het al voor me: rijen voor je deur die vechten om de status van echte schuldeiser.
  Hoe zou dat trouwens in ons land zitten?[/quote]
  Hier sturen zij een loopjongen,deurwaarder heet dat .En blijven zelf achter schot.Net als in Spanje tot dat zij hun eigen familie met een bezoekje moeten vereren.Dan worden die loopjongens pas wakker.

  0 likes
 • Dutchkiwi schreef:

  Can anybody tell me if securitisation is being used by Dutch banks and has there been any actions aganst the Dutch banks?

  0 likes
 • WhaTsHenneping schreef:

  [quote name=”Dutchkiwi”]Can anybody tell me if securitisation is being used by Dutch banks and has there been any actions aganst the Dutch banks?[/quote]

  non what so ever.!

  0 likes
 • Jana schreef:

  De ING is nummer 1 in het securitariseren van ooit afgsloten leen-contracten.
  De ING wordt nu wakker en passen op met wat ze nu tegen ons zeggen.
  Heb alleen nog maar een mondelinge uitspraak van een van hun medewerkers.
  Krijg die maar op papier nu hé!

  0 likes
 • andy schreef:

  Aaargh…. Securitisatie??? In Amerika begon de crisis door de handel in derivaten. Allerlei hypotheken bijeen gebundeld en als pakket (derivaat) verkocht en weer doorverkocht en weer doorverkocht etc etc. Die derivaten blijken niets waard als de hypotheken niet afgelost worden en daardoor geen geld meer genereren.
  Precies hetzelfde systeem, andere naam…

  0 likes
 • lambertus schreef:

  Pietje Bell;

  Als men de angstknop uit kan zetten en deze link wil bekijken is het voor ieder weldenkend mens al heel snel duidelijk………..
  http://www.google.nl/search?q=the+people+don't+know+their+true+power&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=hgeuUcq6Ls3EPY3FgJgN&ved=0CCsQsAQ&biw=1280&bih=800

  0 likes
 • MentiX schreef:

  [quote name=”WhaTsHenneping”]aan hun betaal je!

  NLD Dijkgraaf, Robbert H. Director and Leon Levy Professor, Institute for Advanced Study

  tel uit je winst!![/quote]

  Interessant ! Die Dijkgraaf heeft in Nederland de coldfusion onderuit gehaald.
  En kreeg als beloning dit luizenbaantje.
  Tel uit je verlies !

  0 likes
 • huisheks schreef:

  Geld bestaat niet. Het is fictief. En er is niet genoeg gedrukt papier geld om de lading te dekken. Alles is gebakken lucht. Wanneer je het vertikt om je hypotheek af te betalen, sta je nog in je recht ook. Want het is aantoonbare nep. Hahaha wie doet er mee met dit monopoly spel ??

  0 likes
 • x

  Check Also

  Ben je te dik of te zwaar? Dan zul je verrast zijn wat de echte oorzaak is!

  Om gezond te vermageren is in de ...

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  EU

  ‘Enorm schandaal’: EU betaalt Moslimbroederschap €36,5 MILJOEN om ‘Europa te onderwerpen’

  De EU heeft 36,5 miljoen euro overgemaakt ...

  bill gates

  Bill Gates: ‘Corona-ellende komt terug als we klimaatverandering niet stoppen’

  Miljardair Bill Gates wil dat de Verenigde ...

  >