Financieel

Wie is eigenaar van onze schuld?

Help mee door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Veel Zuid-Afrikanen sluiten voor de aanschaf van een woning of een auto een lening af bij de bank. Maar is de bank wel eigenaar van die lening?

Securitisatie is een financiële techniek waarbij activa worden samengevoegd en verkocht als verhandelbare securities (effecten).

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Veel bedrijven en banken gebruiken securitisatie om de huidige waarde van toekomstige kasstromen direct te realiseren. Doordat de activa worden verkocht aan derden is het onderpand niet langer eigendom van de financiële instelling.

Groepsvordering

In Zuid-Afrika verkopen banken deze activa aan buitenbalansvehikels, vennootschappen die slechts voor een enkele transactie worden opgericht en gebruikt, die ze weer verkopen op de Johannesburg Securities Exchange en obligatiemarkten.

Diverse huiseigenaars hebben onlangs een groepsvordering aangespannen tegen de Reserve Bank (foto), de centrale bank van Zuid-Afrika, en vier andere grote banken. In de meeste gevallen gaat het om mensen die dreigen hun huis kwijt te raken.

Misleiden

Zij stellen dat de bank niet het recht heeft om beslag te leggen op de woning of de auto, omdat de lening is verkocht aan een derde partij. Volgens de huiseigenaars is de lening daardoor niet langer eigendom van de bank.

De studie Securitisation – A Conspiracy of Silence (pdf) omschrijft securitisatie als een duister proces dat Zuid-Afrikaanse banken gebruiken om mensen te misleiden door hun leningen samen te voegen en te verkopen op de effectenbeurzen en obligatiemarkten. Juridisch experts zeggen dat de bank niets meer te zeggen heeft op het moment dat de lening is doorverkocht.

Het blijkt dat de vier grote banken in de meeste gevallen doen alsof het onderpand nog van hun is. Ze hebben voorts ten onrechte beslag laten leggen op duizenden woningen.

Bron: Sabc.co.za

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kapitein Biff
Kapitein Biff
10 jaren geleden

Tja, mijn gezond verstand zegt meteen dat die mensen gelijk hebben en de banken ongelijk. degene die de schuld heeft gekocht zal zelf in actie moeten komen,

is wel zo logisch

pietje bell
pietje bell
10 jaren geleden

Niets nieuws onder de wereld zon.Nu de oplossing nog.En die is heel simpel.Maar dan zal het ikke ikke patroon moeten veranderen in wij met z.n allen.En doen wij het niet dan doen zij het zelf.Met alle gevolgen van dien.

henk
henk
10 jaren geleden

Ik iig niet.. ja een vriend van mij krijgt nog 25 euri..

Ik noem het dus ook niet ‘onze’ schuld.

Linda
Linda
10 jaren geleden

Het kán goed nieuws zijn, maar lopen deze mensen niet ook het risico van een overelkaar buitelende horde schuldeisers?
Ik zie het al voor me: rijen voor je deur die vechten om de status van echte schuldeiser.
Hoe zou dat trouwens in ons land zitten?

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x