Natuur en Milieu

In Friesland wordt gewerkt aan een zonnepark zo groot als 77 voetbalvelden. Dit zijn de verwoestende gevolgen

Help mee door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Oosterwolde in de gemeente Ooststellingwerf werkt men aan het grootste zonnepark in Friesland.

De rechtbank in Groningen heeft nu bepaald dat de bouw van het park per direct moet worden stilgelegd, nadat de Friese Milieu Federatie (FMF) naar de rechter was gestapt, schrijft Het Friesch Dagblad.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De rechter oordeelde dat de gemeente en uitvoerder GroenLeven niet de juiste procedure hebben gevolgd, en dat er sprake is van onherstelbare schade aan natuur en landschap.

Landschapspijn

De FMF stelt dat het ruim 50 hectare (77 voetbalvelden) grote zonnepark een ‘enorme impact’ op het landschap heeft.

Van de gemeente mogen er 130.000 zonnepanelen komen te staan.

“We vrezen een landschapspijn door enorme velden vol zonnepanelen,” aldus de organisatie.

Bij het bepalen van de locatie heeft GroenLeven nauwelijks gekeken naar de belangen van omwonenden en het landschap, zegt de FMF.

Nog een zaak

Deze zaak heeft vooral betrekking op de procedures die zijn gevolgd.

Er loopt nog een zaak van de FMF tegen de gemeente die vooral gaat over de impact van het zonnepark in Friesland.

Verwoestende gevolgen

Met de uitspraak over schade aan natuur en landschap liep de rechter alvast vooruit op die tweede zaak.

“Dat was verrassend,” aldus de FMF.

Oud-minister Plasterk deed naar aanleiding van de uitspraak op Twitter zijn beklag over de verwoestende gevolgen van zonneparken.

[Friesch Dagblad]

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
edwin
edwin
4 jaren geleden

Dit is niet groter dan 0.35 vierkante kilometer.

Earthaxis
Earthaxis
4 jaren geleden

Landschapsschade klinkt alsof men de impact op de mens om cosmetische redenen bedoelt. Dus niet schadelijk door vervuiling, of impact op de ecologie, maar dus impact op het humeur van omwonenden en passanten…

Vaak is het zo dat de mens kan kiezen voor het “mooie” alternatief, of het “echte” alternatief. Een mooi verhaal of een echt verhaal. De moderne westerling, inclusief alternatief nieuws lezers, kiezen massaal voor het mooie verhaal en verafschuwen de sobere, cosmetisch vaak minder aantrekkelijke, waarheid. Men verkiest uiterlijke schoonheid boven innerlijke waarheid. Men vermijd de koude douche van de waarheid. Maar zoals Wim Hoff de wereld al liet zien, zal de koude douche je transformeren in een sterker en gezonder mens. De truth will set us free.

Nederlsnd was vroeger een moeras. Grotendeels onbegaanbaar. Best een grote impact op het landschap toen we dat drooglegden. Maar ja, die voorouders leden een rauwer bestaan en gingen voor de waarheid, en maakten het land begaanbaar. Eeuwen later is men ingeslapen en vindt men zonnepanelen lelijk. Het voldoet niet aan hun ideale plaatje. Met die mentaliteif zou men dijken ook lelijk moeten vinden, maar ja, men is gebore en getogen achter die dijken en kan men geen leven zonder indenken. Daarom is onze afkeer van zonnepanelenparken eigenlijk een verwende reactie vanuit ons luxe leventje. Gooi daarover nog een sausje van big-oil trollen, en voila men is er heilig van overtuigd dat deze zonneparken het pure kwaad zijn….

salvar
salvar
4 jaren geleden

Oud-minister Plasterk deed naar aanleiding van de uitspraak op Twitter zijn beklag over de verwoestende gevolgen van zonneparken.
was hij nog minister geweest had het hem geen zak uitgemaakt.

Rob
Rob
4 jaren geleden

Plasterk zijn uitspraak hangt dus af van wat de rechter zegt. Meewaaien met alle winden dus. Nu doet hij zijn beklag omdat het gestopt is door de rechter. Als de rechter het door had laten gaan dan had Plasterk waarschijnlijk geen beklag gedaan maar dan zou hij voorstander blijken te zijn. Politici hebben geen eigen mening en / of gedachten. Daarom is het ook zo’n onbetrouwbaar zooitje ongeregeld. Ze heulen met anderen om bij ongeacht welke groep goed over te komen. Daarom zijn het ook altijd van die nep mensen met van die vertrokken gezichten.

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x