Homepagina » Natuur en Milieu » NOS: 38C in Siberië, warmt keihard op! Ondertussen in Siberië: ongewoon koud, sneeuw in juli
nos
Foto: CC0

NOS: 38C in Siberië, warmt keihard op! Ondertussen in Siberië: ongewoon koud, sneeuw in juli

Eind vorige maand liet de NOS weten dat het in de Siberische plaats Verchojansk 38 graden was geworden. De hoogte temperatuur ooit gemeten aldaar. Iemand van het KNMI reageerde: “Ik zeg het al jaren: het poolgebied is keihard aan het opwarmen. De opwarming gaat hier twee tot drie keer zo snel als het mondiale gemiddelde.”

Als er ergens een warmterecord wordt gebroken, is de NOS er als de kippen bij om er verslag van te doen. Als het ergens ongewoon koud is, laat onze staatsomroep het steevast afweten.

Het is bekend dat het in Verchojansk heel warm, maar ook heel koud kan zijn. Op zondag was het plotseling ongewoon koud in Verchojansk. Een dag ervoor schreven de media nog: “Het poolgebied staat in brand en we moeten allemaal doodsbang zijn.”

Zeldzaam

Terug naar Verchojansk, waar de bewoners op 5 juli getrakteerd werden op verse sneeuw, schrijft de Siberian Times, een krant die het één en ander weet over Siberië. Sneeuw in deze tijd van het jaar in deze contreien is overigens vrij zeldzaam.

Nog even over de ‘opwarming’ van Siberië. 38 graden in juli is niet uitzonderlijk in het gebied rond Verchojansk. In Jakoetsk, de koudste stad ter wereld, steeg het kwik op 15 juli 1942 naar 38,3 graden Celsius.

In een filmpje van de Siberian Times zijn inwoners van Verchojansk te zien die gehuld in warme kleding rond een vuur staan. De titel luidt: “Waar is onze 38C?”

Het poolgebied staat niet in brand. Het sneeuwt er. In juli. De media laten slechts één kant van het verhaal zien.

5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Boze burger
Boze burger
10 maanden geleden

Vallen ze weer door de mand.
Dat er nog mensen naar kijken.
Maar ja alle media is gevaarlijk, die hebben de meeste verantwoording voor alle ellende die er is.
Want ze liegen zo goed als allemaal. Alleen om ons een bepaalde richting op te krijgen.
Of om haat en nijd te creeren.
Dat ook elk jaar die Maddy weer terug in het nieuws komt, pure afleiding voor de dingen die echt belangrijk zijn. Dus als zij weer in het nieuws is, is er afleiding voor iets anders nodig.

jan doornbos
jan doornbos
10 maanden geleden

Mwa, ik denk dat we inmiddels zover zijn dat alleen de mensen die geestelijk ietwat minder bedeeld zijn de Staat en al haar propaganda werkmaatschappijen nog serieus nemen. Of het nu gaat om het klimaatsprookje of de gang van zaken de MH17 betreffend, evidente feiten worden weggelaten. Lijkt me veel werk trouwens. Wanneer je, ook als Staat, een aartsleugenaar bent dien je over een zeer goed geheugen te beschikken. He, Rutte? Maar goed. De dames en heren hebben een heldere opdracht.

exegese
exegese
10 maanden geleden

De satanisten draaien alles om. Ze liegen en bedriegen waar maar mogelijk is. Op die manier willen zij de macht grijpen en de totale wereld onderwerpen. Als we hier niet doorheen prikken gaat ze het lukken ook !

https://www.youtube.com/watch?time_continue=626&v=HdNPCTdIKlw&feature=emb_logo

louis .
louis .
10 maanden geleden

Ik kan me herinneren dat de NOS inderdaad het melde,maar dat ze er ook bij vermelde dat niet uitzonderlijk was,en dar er veel temperatuur verschillen konden zijn. Wel benadrukte zij dat het dit jaar erger was en langer duurde. Dat gisteren heeft gesneeuwd heb ik nog niet gelezen,maar geen dingen erger maken als dat ze zijn.

't Roode Vaan
't Roode Vaan
10 maanden geleden

Siberië is een streek van uitersten.
Er heerst een landklimaat met ijskoude winters en warme zomers met temperaturen ruim boven de 30 graden Celsius.
Wereldwijd is er natuurlijk sprake van opwarming (klimaatverandering), maar niet overal is dat zo goed merkbaar.
De sceptici moeten waarschijnlijk gerustgesteld worden met sneeuw in de zomer – dat gebeurt ook in de Alpen; boven de 3000 meter.

A.Blanken
A.Blanken
Reactie op  't Roode Vaan
10 maanden geleden

Nieuwe kleine ijstijd ?? 28-06-2020

Vanaf de kleine ijstijd van lopend vanaf ongeveer de jaren 1600 tot 1850 is de temperatuur wereldwijd 1 graad Celsius gestegen tot 2017, daarna is de gemiddelde wereldtemperatuur 0,6 graad gedaald. Totaal is vanaf 1850 de gemiddelde wereldtemperatuur 0,4 graad gestegen. Voor de mensen die graag willen zien of dit waar is, NASA USA heeft 18 satellieten rondom de aarde zweven die elke mm2 bestuderen. Natuurlijk weten we wel dat er hoog boven ons allerlei satellieten rondhangen die de aarde observeren. We weten het, maar we staan er vaak niet echt bij stil. Een fraaie animatie waarmee de NASA haar aardobservatie satellieten in beeld brengt, kan helpen.
De achttien NASA-satellieten hangen in een lage baan om de aarde, dus op zo’n 600 kilometer hoogte. In deze versnelde animatie, die twaalf uur weergeeft, rondt elke satelliet de aarde acht keer, maar in het echt maken ze dus elke anderhalf uur een rondje.
Wat opvalt, is dat de meeste satellieten over de beide polen draaien. Dat heeft uiteraard een reden. Op die manier draait de aarde namelijk onder hen door en kunnen ze het hele oppervlak bekijken. Verder valt op dat vier satellieten, Aqua, Aura, CALIPSO, en CloudSat, continu relatief dicht achter elkaar aan vliegen. Tussen CALIPSO, en CloudSat zit maar 12,5 seconden en dus slechts 93 kilometer.
A-train
Ze maken deel uit van een groepje van zes satellieten, de A-train genoemd, en het voordeel daarvan is dat ze vrijwel op hetzelfde moment een bepaald deel van de aarde bekijken. Daardoor zijn de gegevens van de in totaal vijftien instrumenten makkelijker te vergelijken. Overigens is één van de achttien aardobservatiesatellieten het internationale ruimtestation ISS, dat met zijn Cloud-Aerosol Transport System de wolken en de stofdeeltjes in de lucht analyseert. Astronomen waarschuwden al eerder dat de Aarde juist op de rand van forse afkoeling staat, wat nu door de NASA satellieten is bevestigd.
‘De zon begint aan een van zijn diepste Solar Minima van het ruimtetijdperk,’ schreef dr. Tony Phillips, redacteur van Space Weather, nog maar 6 weken geleden. Het ontbreken van zonnevlekken dreigt daarom record lage temperaturen te veroorzaken – niet voor een of twee winters, maar voor veel langere tijd. Er is zelfs gerede kans op een nieuw ‘Maunder Minimum’ zoals dat ook tussen 1600 en het begin van de 18eeeuw plaatsvond. Kortom: een nieuwe mini ijstijd.
De atmosfeer van de aarde begint te reageren op de veranderingen op de zon. Bevestiging door NASA satelliet en universitaire wetenschappers
‘Het kan al over een paar maanden gebeuren,’ waarschuwde Marin Mlynczak van NASA’s Langley Research Center. ‘Als de huidige trends doorzetten kan er in dit ruimte tijdperk al spoedig een record koude worden gemeten.’ Dat is weliswaar nu nog niet het geval, maar mogelijk al over een paar maanden wel.
De waarnemingen van NASA’s TIMED (Thermosphere Ionosphere Mesosphere Energetics and Dynamics) satelliet laten zien dat de thermosfeer, de bovenste laag rond onze planeet, aan het afkoelen en krimpen is, waardoor onze atmosfeer letterlijk kleiner wordt. De verminderde zonneactiviteit kan daarom tot een wereldwijde afkoeling leiden, zoals ‘altijd gebeurt tijdens een Solar Minimum’, vervolgde Mlynczak.
Wetenschappers aan de universiteiten van San Diego en het Britse Northumbria kwamen vorig jaar tot dezelfde conclusies als de NASA: de Aarde staat op de drempel van een nieuw Maunder Minimum zoals enkele honderden jaren geleden, toen de rivieren en zelfs de Noordzeekust dichtvroren. Ik ben geen wetenschapper, .. Zeg het maar, zou vast beginnen met onze regeringspartijen aan te klagen voor misleiding met de klimaatwet van het Nederlandse volk, klein voordeel als het waar is, we kunnen wel weer onze schaatsen uit het vet halen voor een nieuwe Elfstedentocht.

Jacques
Jacques
Reactie op  A.Blanken
4 maanden geleden

Hartelijk dank voor deze uitgebreide uiteenzetting. Veel van geleerd. Dat van het zonneminimum wist ik wel . Van de NASA satelieten etc niet.

Chip
Chip
8 maanden geleden

Wat ik echter niet begrijp is het volgende: “Zonnevlekken zijn koeler dan de rest van het zonne-oppervlak.
De temperatuur van een zonnevlek is ongeveer 6000graden, maar de uitschietende protuberansen, (zonnevlammen) kunnen tot wel 50 000 graden heet zijn.

Wanneer men dus spreekt over minder zonnevlekken, ga ik ervan uit dat de zon warmer moet zijn, en hitte veroorzaken ipv global cooling.

Of ik heb het verkeerd geleerd, of wat we nu te horen krijgen slaagt nergens op.
Ik hou het in het midden.

Wat ik ook niet begrijp, is hoe ons heelal wordt weergegeven in simulaties e.d.
Steevast zie je een zwevende camera ergens in het heelal welke vooruit vliegt.
Hoe kan het dat de camera langs sterren vliegt zonder dat deze groter worden?
Ze vliegen langs sterren en sterrenstelsels alsof het stipjes zijn.
Dat klopt niet.

Als je een sterrenstelsel nadert, zou je erin ‘opgenomen´ moeten worden, niet erlangs vliegen.

Jacques
Jacques
Reactie op  Chip
4 maanden geleden

Als ik het goed begrijp zijn de zonnevlekken een soort schild waardoor de straling uit het heelal de aarde makkelijker kan bereiken. Met als effect een reeks klimaatr uitersten. Stormen, vulkanische, pieken in en dalen in temperaturen in bepaalde delen van de aarde. Ik woon in Suriname en daar is weining tot niets te merken van uitersten tot dusver. Jaarlijkse wisselingen van natte en droge tijd verlopen zoals ik dat inmiddels al lang ken. Zeewater is nog steeds even laag of hoog wat je maar wilt. Wetende dat NW Suriname een laagland is zou een stijging van de zeespiegel snel te merken zijn. Hier zijn geen dijken maar mangroven. Worden nu wel versneld aangeplant omdat geldgeile projectontwikkelaars een deel weg hadden laten halen ivm mooie uitzicht over de zee.

Jacques
Jacques
4 maanden geleden

Precies. NOS pikt zgn. warme uitschieters eruit. Kreeg afgelopen week melding van FB vriend in Tuva deel Russische republiek ligt tegen Mongolie aan dat het kouder dan min 50C was. Overigens voor die streek een redelijk normale wintertemperatuur. Heb ooit op school geleerd dat landlocked streken ‘s zomers erg heet kunnen zijn en ‘s winters erg koud en dat is nog steeds zo. NOS lult zoals met veel zaken uit zijn nek. Stemmingmakerij van het slechte soort.

x

Check Also

pfizer

Pfizer stuurt ‘meest zieke tweet van de 21e eeuw’ de wereld in

Hugo de Jonge, de buikspreekpop van Pfizer, ...

frans

Lange Frans dropt Kamervragen 3: ‘Heel Hollywood is verslingerd aan die adrenochroom’

Kamervragen 3 is uit, zo laat hiphopartiest ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

10
0
We lezen graag je reactie!x