Homepagina » Buitenland » Betekent de uitbraak van het coronavirus het einde van de EU?
EU

Betekent de uitbraak van het coronavirus het einde van de EU?

Solidariteit is het fundament van de Europese Unie, althans in theorie. In artikel 222 van het verdrag betreffende de werking van de EU lezen we:

De Unie en de lidstaten treden uit solidariteit gezamenlijk op indien een lidstaat getroffen wordt door een terroristische aanval, een natuurramp of een door de mens veroorzaakte ramp.

In het geval van de uitbraak van een besmettelijk virus denkt iedere lidstaat in eerste instantie vooral aan zichzelf, schrijft columnist en advocaat Judith Bergman van de denktank Gatestone Institute.

Onbehulpzaam

Hoewel dit niet gelijk het einde van de EU hoeft te betekenen, kun je je wel afvragen wat het nut is van een organisatie die is opgericht vanuit de gedachte van solidariteit, maar niet solidair blijkt te zijn als het erop aankomt.

Het coronavirus is niet de enige recente kwestie.

De crisis bij de Grieks-Turkse grens laat zien de EU onbehulpzaam is. Sterker nog: de EU is verantwoordelijk voor de crisis.

Erdogan kreeg zijn zin

De EU liet Griekenland, dat al werd overspoeld door migranten, aan haar lot over.

Ylvia Johansson, Eurocommissaris Binnenlandse Zaken en Migratie, zei dat Griekenland alle migranten die de Turkse president Erdogan naar de grens had gebracht, moest binnenlaten.

Op 18 maart kondigde Erdogan aan dat de migratiecrisis voorbij was. Turkije sloot de grenzen met Griekenland, ogenschijnlijk vanwege het coronavirus.

Maar Erdogan had zijn zin gekregen: de EU beloofde hem meer geld.

[Gatestone Institute]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Louise schreef:

  Ze hebben in ieder geval laten zien aan de wereld dat ze totaal geen capaciteiten hebben , en solidariteit alleen als het financiël uitkomt. Voor mij zijn ze finaal door de mand gevallen, allemaal dromers voor een verloren keiezersrijk…
  Het geeft aan dat er teveel gefrustreerde groot graaiers zijn die in de illusie verkeerden nog wat te betekenen op kosten van de belasting betalers. Weg ermee zonder wachtgeld ……Het is toch van de zotte dat er helpers voor Italië uit de rest van de wereld moet komen….Al die west Europese Landen hebben de zorg weg bezuinigd de een wat meer dan de ander……..Zonder na te denken in hun tomeloze ondeskundigheid ………Weg ermee, het is niks en wordt ook niks……Al wat ze doen is elkaar manupuleren en chanteren ……….Gewoon per Land weer op eigen benen staan, zaken en handel is er altijd geweest en zal blijven……..
  Wel heb ik diep respect voor die hulpverleners, die Italië helpen en China die zich weer als een gek werken om Europa van medische hulpmiddelen te voorzien…….EU in verval…..

  42 likes
  • Silbereye schreef:

   Helemaal gelijk Louise,

   Heb zo een vermoeden dat als de ellende is weggeëbd, dat zowel Spanje als ook Italië het voor gezien houden.

   4 likes
   • Louise schreef:

    Yep en Zweden denkt er ook over na…….Vergeet niet dat die Italianen flink geholpen worden nu door andere Landen met dit Virus…. De rest van de EU ( West) vergadert zich suf over de volgende maatregel………..Als ik het goed heb begrepen gaat het leger coördineren , patiënten en ziekenhuizen ….. Geweldig hoor, lekker klappen voor die druiloren die verantwoordelijk zijn…..Politici…..
    Servië heeft ook al de vloer aangeveegd met de EU………

    2 likes
  • Henk Azie schreef:

   Ha Louise, bij het laatste zou ik toch mijn kanttekening zetten, onder het James Woods artikel op deze site heeft rayoflight toch wel een denkbaar scenario belicht.

   1 likes
  • Dierickx [email protected] schreef:

   Geachte medeburgers, de Europese unie is er in de eerste plaats gekomen ten bate van handel en nijverheid.Een vervolg op de EGKS Europese gemeenschap voor KOLEN en STAAL.handel handel handel…rechten en bescherming van de Europese Burger….??Wat stelt Europa nog voor?Geen leger, geen solidariteit tenzij met inwijkelingen van vreemde origine! Het woord CRISIS heeft als stam het Griekse werkwoord KRINEIN wat betekent : oordelen. En dat zal gebeuren ondanks misleiding en obstructie door eurocraten zal het oordeel van burgers duidelijk zijn. ZOALS met het communisme is het basisidee goed,maar werkt het niet in de praktijk. Amen.🎼🎻🎖

   0 likes
 • Willem schreef:

  Vraag me eerder af of ze het virus hebben los gelaten om het te redden !!

  23 likes
  • exegese schreef:

   Dat klopt eerder @Willem, deze crisis komt als redder in de nood voor de EU. Rutte is in een klap verlost van de opstandige boeren, Macron heeft niets meer te duchten van de gele hesjes, Merkel is verlost van haar dissidenten omtrent de massa-immigratie, de Deutsche bank is failliet maar kan nu de zakken weer vullen, Italie en Spanje gingen eveneens gebukt onder opstandige menigtes, kortom alle problemen zijn plotseling als van de aardbodem verdwenen en iedereen zit zo bang als een wezel thuis te bibberen tot het over is. Zonder een schot te lossen is de wereld overmeesterd door een psychologische oorlog op basis van overduidelijk en aantoonbare leugens. We zitten midden in een abomidabele B-film, dit krijgt een normaal mens nooit verzonnen, laat staan dat het nog lukt ook.
   De gevolgen van dit alles zijn nog alleszins grotendeels onzichtbaar en zullen onmetelijk van omvang blijken. Ze pronken ondanks alle absurde en fatale bezuinigingen met diepe zakken vol met spaargeld (ons geld) die ze gaan uitkeren aan de slachtoffers van deze crisis. Dat geld gaat echter gegarandeerd niet naar de noodlijdende middenstand of gewone mensen na dit debacle, dat geld stroomt regelrecht naar de grote coöperaties en multinationals en uiteindelijk naar de banken. Toezeggingen daarvoor zijn ongetwijfeld al gedaan want de beurzen eindigden gisteren al weer met een forse stijging, en dat terwijl de grote economische klap nog moet komen. Dat zegt mij alweer genoeg beste mensen. Daar komt nog bij dat ze de zeggenschap over onze pensioenpotten jaren geleden al volledig overgedragen hebben aan Brussel plus een handtekening onder het European Stability Mechanism (ESM) wat in feite een blanco cheque is met welhaast onbegrensde mogelijkheden, voor Brussel wel te verstaan. En daarmee ligt de strop behoorlijk strak om onze nek en zijn onze handen op de rug gebonden. Met dank aan iedereen die dit in het verleden een prima idee vond. Ik hoorde daar zeker niet bij !

   21 likes
   • IIS schreef:

    @exegese

    Te triest voor woord, maar je krijgt helaas gelijk. Deze heel heldere reactie van je zou op iedere voorpagina van de mainstream kranten moeten staan, helaas is dat niet mogelijk vanwege het in stand houden van de leugens.

    Er is door de VS 2000 miljard vrijgemaakt dankzij de corona poppenkast. En daarvan schijnt 500 miljard helicoptergeld te zijn. De waanzin ten top, maar schijnbaar nodig om de failliete boel nog een tijdlang in de lucht te kunnen houden.

    4 likes
    • exegese schreef:

     Klopt precies @IIS, er zijn echter nog steeds bitter weinig mensen die het lef hebben de werkelijkheid tot hun besef door te laten dringen, hoe krijg je het de mensen in vredes naam aan het verstand gebracht. Ze zijn totaal verdwaast van angst en geloven elk woord wat dat nog erger maakt. Ik kan amper geloven wat ik elke dag om me heen zie gebeuren, het onvoorstelbare gebeurt gewoon en dat zal zeer trieste gevolgen hebben. Ook dat lijkt onmogelijk tot het besef door te dringen. Hun brein lijkt volledig verlamd door angst. Wat nu ?

     7 likes
   • Willem schreef:

    Helemaal gelijk , ik ben gewoon verrast door de totale naïviteit van mijn medemens , vrienden , familie en collega,s iedereen klaagde steen en been en wist dat er wat aan zat te komen , maar nu zit bijna iedereen weer onder de veilige arm van Rutte en nog erger iedereen denk dat het de schuld van China is in de vorm van een ongelukje en doofpot affaire , waar hebben we dat vaker gehoord , MH17 precies hetzelfde

    Ik denk dat de media hier een hele grote rol in hebben gespeeld , om de mensen zo angstig te krijgen , mensen met een kritische blik moeten nu ook al oppassen voor de medemens want als je de hokjes plicht niet opvolgt dan zwaait er wat .

    Net als in de Matrix , iedereen die niet losgekoppeld is van het systeem is een potentieel politie agent

    3 likes
  • IIS schreef:

   (delen van?) China, (delen van?) Amerika, (delen van?)Europa (alles wonderbaarlijk lokaal) hebben veel gemeen, namelijk dezelfde leugen en met veel tamtam hysterie verspreiden rond de coronahoax. Het ‘virus’ lijkt zich vooral daar als door een onhebbelijk wonder te verspreiden. Cijfers en verhalen rond zieken en doden rammelen aan alle kanten o.a. door op veel zieken en overledenen zonder enige test een corona-label te hangen om zo het lieggetal van de coronahoax kunstmatig omhoog te krijgen.

   Veel van wat zich afspeelt in wereld met fake beelden met zogenaamde naar ademhappende patiënten, IC patiënten en lijken en het hysterische fake nieuws via de gecontroleerde media lijkt sterk op een marketing circus van pseudo joodse sektarische organisaties. Het zou mij zelfs niet verbazen als Rita Katz als marketeer ook hier coördineert en organiseert.

   Of de EU hierdoor gaat klappen is een vraag, maar zou wel een zegen zijn.

   7 likes
  • vladi schreef:

   problem,reaction,solution.

   fff

   4 likes
 • Willem schreef:

  Ja, de EU zo we die nu kennen houdt geen stand door al die megalomane figuren die er nu rondwaren, ze gooiden hun eigen ruiten in.

  16 likes
 • leon*** schreef:

  de enige redding is denk ik ,als politie achter het volk gaat staan.
  maar daar zijn we denk ik telaat mee.
  mensen zijn wel zo bang gemaakt dat ze met een boog om je heen lopen
  en dan hoef je nog niet eens te hoesten.

  8 likes
 • Axel M. schreef:

  Het einde van de Europese Unie door de corona virus ?
  Ten eerste zijn beide een illusie
  Ten tweede gebruikt de Eu het virus ( door hen gemaakt of niet ) om Italie onder druk te zetten door het opslot te gooien met andere woorden we kunnen je maken of breken dus denk nog maar eens goed na of je onze Europese Unie ( dictatuur ) wilt verlaten.

  Axel M.

  5 likes
 • Ikke schreef:

  Iedereen in paniek maar ze houden maar 1.5m aan als veilige afstand.
  Ooit is de afstand van de nies en hoest onderzocht door Mythbusters. Het kwam 3meter ver!

  En vreemd dat ze hier alle beschermingsmiddelen afraden en zeggen dat het onzin is terwijl het in andere landen en in de gezondheidszorg volop word gebruikt!

  Ik ga gewoon met mijn ffp2, bril en handschoenen gewoon 1x per boodschappen doen.
  En ga tussen 0900 en 1100uur zodat je niet tussen het werkvolk komt te lopen aan het einde van de dag. Het werkvolk heeft meer kans op besmetting.

  In Italie gebruikte ook bijna niemand mondkapjes en daar ging het fout!
  In Zuid Korea gebruikt men ze wel, en daar ging het niet fout.

  De eenvoudig mondkapjes moeten ze verplichten in de winkels.
  Ik noem ze dan antihoestkapjes.

  4 likes
  • Willem schreef:

   Helpt allemaal niks, virus gaat dwars door zo’n kapje heen want je adem gaat er ook door heen, anders zou je stikken. Het slaat allemaal nergens op, weinig slachtoffers en die er zijn waren al ziek en de gemiddelde leeftijd is 82, laat je niet gek maken, maak je liever druk om de maatregelen en de gekte die heerst, dat is het echte gevaar. Mensen zijn net als olifanten die zich veilig voelen aan de ketting, zo las ik, “Dit geeft me een veilig gevoel. Hier bouw ik op. Ik ben er erg blij mee.” en dat ging over de strengere maatregelen in de supermarkt. Wat als je niet meer kunt tanken zoals in Italie of niet meer nag rijden of de straat op zoals in Peru met tanks op straat, ben je dan nog blij? Men laat zich dit alles welgevallen om een heel simpel griepje, het is onvoorstelbaar.

   17 likes
   • Ikke schreef:

    Ik heb het over ffp2 kapjes.
    Blijkbaar heb je daar geen verstand van.

    En de eenvoudige kapjes zorgen er voor dat je nies of hoest niet 3meter ver verspreid.

    1 likes
 • IIS schreef:

  Juist door het op slot gooien van landen (en van de economie met alle catastrofale gevolgen van dien), zul je met het opsluiten van mensen een soort van “Amazone effect” genereren, waardoor ooit Indianen ziek werden toen de westerse ‘beschaving’ met al hun ziektekiemen fysiek met ze in contact kwam. Maar gelukkig is dit virus een hoax, echter de gevolgen ervan dramatisch echt.

  3 likes
 • Veteraan Delta schreef:

  Bevrijdingsdag wordt ook afgeschaft; nooit meer van toepassing…

  3 likes
 • Henk schreef:

  JO JO JO here we go de in een storting van Brussl.
  Rusland,China , Cuba in Italie, als boycot tegen Rusland niet verdwijnd!
  dan moeten we maar uit de EU stappen, Yahoo Italie thats the way i like it,

  2 likes
 • EU=Evil United schreef:

  Evil United (EU) samen met de MNC’s against the people. Vergeet de gele hesjes niet en wat ze met Spanje hebben geflikt en zo dadelijk de hyperinflatie. Werp het systeem omver.

  2 likes
 • H.J. schreef:

  Stop die Linkse Rutte Hysterie.
  Stop de leugens.
  De gelukszoekers aan deze zijde van de Middellandse zee zijn vatbaar voor Corona, aan de andere zijde van de Middellandse zee niet, of is dit ook een leugen.

  RUTTUP en NEXIT.

  2 likes
 • Koddebeier schreef:

  Het einde van de EU…………………………..Te mooi om waar te zijn !!

  2 likes
 • Karel schreef:

  Ik hoop het, die zelfpijpers gun ik een totale instorting van de EU.
  Trouwens, wisten jullie dat een anagram op Corona virus “ Carnivorous” is? Best eng…

  1 likes
 • x

  Check Also

  arts

  Vlaamse arts schrijft open brief: ‘De ‘experts’ die het coronabeleid bepalen zijn geen experts’

  Met toenemende frustratie zie ik sinds maart ...

  rutte

  Rutte geeft miljarden aan Zuid-Europa, terwijl onze huishoudens ‘onderaan bungelen qua vermogen’

  Vorige week werden de 27 EU-leiders het ...

  >