Gezondheid

Monsanto manipuleerde studies Roundup: “Zonder dit bedrog was het middel waarschijnlijk nooit toegelaten”

Help door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Chemiereus Monsanto heeft bij de toelatingsprocedures van het veelgebruikte onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat gerommeld met de onderzoeksresultaten.

Kankerverwekkende effecten van het middel werden hierdoor verdoezeld, waardoor het middel Roundup kon worden toegelaten op de markt. Dat zeggen twee Amerikaanse wetenschappers.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Verhoogd risico op kanker

Anthony Samsel en Stephanie Seneff kregen inzage in niet-openbare studies over glyfosaat die Monsanto zelf heeft uitgevoerd. Uit de onderzoeken, die in de jaren tachtig zijn gedaan, blijkt een verhoogd risico op kanker bij ratten en muizen.

Monsanto combineerde de resultaten met gegevens uit andere studies, zodat het statistisch significante verschil kon worden weggewerkt. “Zonder dit bedrog was het middel waarschijnlijk nooit toegelaten,” schrijven de wetenschappers.

Duidelijk verband

De twee Amerikanen signaleren tegelijk met de toename van het gebruik van Roundup een duidelijk verband met een stijgend aantal tumoren en auto-immuunziekten bij mensen. De Wereldgezondheidsorganisatie zei begin dit jaar nog dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Sri Lanka besloot als eerste land het middel te verbieden. Veel Nederlandse winkelketens hebben Roundup inmiddels uit de schappen gehaald. De studie is gepubliceerd in het Journal of Biological Physics and Chemistry.

[RD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x